Knipsel
Maandag 05 mrt 2018

Nationale Week zonder Vlees!

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten. Deze hele week staat Nederland in het teken van minder vlees.

De impact van een week zonder vlees
Een belangrijk argument voor de Nationale Week Zonder Vlees is de positieve impact op het milieu. De productie van 200 gram vlees kost gemiddeld alleen al 1.476 liter water en 1.740 gram CO2 uitstoot.  Een dagje zonder vlees is dus de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Eén vegetarische maaltijd maakt echt een wezenlijk verschil.


Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten. Deze hele week staat Nederland in het teken van minder vlees.

De impact van een week zonder vlees
Een belangrijk argument voor de Nationale Week Zonder Vlees is de positieve impact op het milieu. De productie van 200 gram vlees kost gemiddeld alleen al 1.476 liter water en 1.740 gram CO2 uitstoot.  Een dagje zonder vlees is dus de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Eén vegetarische maaltijd maakt echt een wezenlijk verschil.

Stichting Nationale Week Zonder Vlees rekent uit dat 25.000 deelnemers die een week geen vlees gegeten hebben goed zijn voor de volgende besparing:

  • 661 zwembaden aan water (297.500.500 liter)
  • 72 rondjes om de aarde aan CO2 (304.500 kilo CO2)
  • 10 savanne olifanten aan vlees (57.500 kilo dierenvlees)

Voor meer informatie en leuke weetjes kijk je op: https://weekzondervlees.nl/

Doe jij ook mee met de Nationale Week Zonder Vlees? 

Om je te inspireren heb ik een paar lekkere vegetarische gerechten voor je op een rij gezet: 

Salades

Pompoensalade met quinoa en kikkererwten

Salade met linzen en rode biet

HomeMade Vega-burgers

Courgetteburgers

Vegaburger van kikkererwten

Quinoa vegaburgers

Quinoaburgers

Vegaburgers

Vegetarische maaltijdsoep

Gevulde rode linzensoep

Bruine bonensoep

Pindasoep

Pompoensoep met zoete paprika

Maaltijden

Vegetarische Lasagne

Pompoenlasagne

Hartige taart met kruidenroom

Paddestoelenquiche

Eénpanspasta met groenten

Bloemkoolnasi

Witlof met kaas-mosterdsaus

Winters stamppotje uit de oven

 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Ongeveer een half jaar geleden volgde ik een workshop bij Marry Foelkel. Marry schrijft...
lees verder
  Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
De banaan-havermoutkoekjes zijn inmiddels wel bekend en ideaal als je doordeweeks iets wilt...
lees verder
Vandaag eindelijk weer eens een lekker weekendrecept. Voor nieuwe volgers: een weekendrecept is...
lees verder
Heerlijk deze boterkoek gevuld met spijs! Het spijs is op smaak gebracht met wat citroenrasp...
lees verder
Het nieuwe jaar is van start gegaan en mijn voornemen is om iedere maand een leuke winactie voor...
lees verder

4 opmerkingen
  • alette
    alette dinsdag 06 mrt 2018 om 09:29
    Hoi Williene, nog steeds zo dankbaar en blij dat we jouw digitaal ontmoet hebben!! Door jouw smaakvolle recepten eten wij nu 3 à 4x in de week vegetarisch. Zondag de witlof met kaas-mosterdsaus gegeten. Die is zó lekker. Gister het winters stampotje uit de oven, ook al zo héérlijk en vandaag staat de rode linzensoep op het menu. Wij worden helemaal gelukkig van al die verschillende groentes. De keren dat we nog vlees eten genieten we er dubbel van. Ontzettend bedankt dat je door middel van je blog anderen op het gezonde spoor zet!!!
    • Smakelijck dinsdag 06 mrt 2018 om 12:52
      Wat leuk om te lezen, Alette! Zo leuk dat ik op deze manier mensen blij kan maken met de recepten! Heel fijn, je reactie, dankjewel!
  • anna
    anna dinsdag 06 mrt 2018 om 21:15
    Mogelijk goed om het artikel van dr. ir. Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent Milieukunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, te lezen voor een evenwichtig beeld?! Verder maak ik dankbaar gebruik van je recepten hoor :-)
    • Smakelijck woensdag 07 mrt 2018 om 09:24
      Bedankt voor het delen. Ik ga het eens rustig doorlezen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190