Informatie
E-nummers. Er is de laatste tijd veel over geschreven. Zijn ze nu wel of niet schadelijk voor je gezondheid? E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen die toegevoegd zijn aan ons eten om het langer houdbaar te maken, te kleuren, smaak te geven enzovoorts.
Het zijn dus goedgekeurde stoffen. Je zou zeggen dan het dan wel goed zit. Wat echter in de EU goedgekeurd is, in bijvoorbeeld Australie of Amerika verboden. Of het echt zo veilig is, is dus maar de vraag.
Een heel aantal jaar geleden kwam het boekje 'Wat zit er in uw eten?'op de markt van Corinne Gouget. Dit heeft veel mensen aan het denken gezet. Zij geeft in dit boekje alle E-nummers weer in de kleuren groen, oranje en rood. Groen zijn goede, natuurlijke E-nummers, over de oranje nummers is nog te weinig bekend en rood dien je maar beter te vermijden.
Corinne pikt er met name 2 E-nummers uit. E621 (Monatriumglutamaat) en E951 (Aspartaam). Deze zijn erg slecht voor onze gezondheid. E951 is een zoetstof en zit met name in Light producten en -dranken, zoetjes, snoepgoed, chips, Optimel etc.
Bij een teveel aan aspartaam zou je last kunnen hebben van: hoofdpijn, darmklachten, diarree, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit, vermoeidheid, huidreacties, haaruitval, depressie, agressie, dementie, miskramen e.d.
E621 zit met name in hartige producten, is een smaakmaker, ook wel Ve-tsin genoemd. Wordt veel gebruikt in chinees voedsel, chips, nootjes, pakjes en zakjes, kant en klaar maaltijden, frituurvoedsel etc. Deze is erg moeilijk te vermijden. Van E621 kun je last krijgen van o.a. volgende klachten: buikklachten, Alzheimer, hyperactiviteit, kankerverwekkend en tasten zenuwstelsel aan.
Let op: E621 wordt vaak verborgen onder verschillende noemers. Bijvoorbeeld monatriumglutamaat, monosodiumglutamaat, glutamaat, gistextract (al hoeft dit niet altijd het geval te zijn) en bijvoorbeeld Ve-tsin.
Tot zover het boekje van Gouget. Waar mensen werken worden fouten gemaakt, en er schijnt het een en ander mis gegaan te zijn bij de vertaling en staan er her en der in het boekje nogal een aantal fouten/misverstanden onder andere over gistextract. Niet alle gistextract bevat bijvoorbeeld E-621, terwijl het boekje dit wel doet vermoeden. In biologisch gekeurde producten mag bijvoorbeeld geen chemisch verkregen glutamaat gebruikt worden, enkel natuurlijk glutamaat, zoals deze bijvoorbeeld te vinden is in tomaten, oude kaas en champignons. Inmiddels is er een vernieuwde versie verkrijgbaar.
Medica Natura heeft een nieuwe lijst ontwikkeld samen met een voedingsdeskundige en orthomoleculair kennisspecialist. Zij gebruiken alleen de kleuren groen en rood. Groen is veilig, rood dient vermeden te worden. Deze lijst wijkt op sommige punten af van Gouget. De lijst van Medica natura geeft een meer betrouwbaar beeld dan de lijst van Gouget. Wil je een duidelijk onderbouwd naslagwerk lezen over E-nummers dan is het boek van dr. J. Kamsteeg: E=Eetbaar? een aanrader.
Wil je weten hoe je nu voedingsetiketten ontcijfert? Check dan deze blog.
Je lichaam zo gezond en natuurlijk mogelijk voeden heeft grote voordelen. Voedsel wat zo min mogelijk bewerkt is, bevat veel meer voedingsstoffen bijvoorbeeld. Dan is het niet nodig om te letten op ingredientenlijstjes, want dan eet je enkel natuurlijk voedsel. Denk aan groenten, fruit, noten, zaden, onbewerkt vlees en vis, etc. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier.