06-02-2017

Het voedingsetiket - Zo ontcijfer je deze! 


De supermarkt wordt een steeds groter wordende jungle. Een jungle van pakjes, zakjes, potjes en verpakkingen. Elk voedingsmiddel heeft echter een keurig etiket. Maar wat vertelt het voedingsetiket ons eigenlijk allemaal? 

Ingrediëntendeclaratie 

Een opsomming van de ingrediënten die het product bevat. Het ingrediënt wat als eerste genoemd wordt zit ook het meeste in het product. In de ingrediëntenlijstjes staan bijvoorbeeld ook de toegevoegde E-nummers. Deze staan tegenwoordig vaak met de naam voluit geschreven in plaats van het nummer. E-nummers zijn onder andere smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Er zijn tegenwoordig handige apps (of het boekje Wat zit er in uw Eten?) die precies vertellen wat een E-nummer inhoudt. 

Voedingswaarde 

In deze tabel staat de voedingswaarde van een product, per 100 gram of per 100 milliliter. Deze worden aangegeven in:  

-Koolhydraten: gesplitst in suikers, zoetstoffen en zetmeel. Let op, ook natuurlijke suikers worden hierin meegenomen, zoals de suikers die een tomaat van nature bevat. 

-Vet: uitgesplitst in verzadigd vet, onverzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet. 

-Zout 

-Eiwitten 

-Vitamines en mineralen 

Houdbaarheid 

Op de verpakking kan een THT-datum of een TGT-datum staan. THT-datum betekent: Ten minste houdbaar tot. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar het kan nog wel veilig gegeten worden. Een TGT-datum betekent: Te gebruiken tot. Deze datum is de laatste dag dat het product veilig gegeten kan worden, daarna is het verstandig het product weg te doen. In beide gevallen telt dat de ogen en de neus een goede raadgever zijn.  

De schuilnamen van suiker op een etiket: 

Toegevoegde suikers zie je gemakkelijk over het hoofd in een ingrediëntenlijst omdat het zoveel schuilnamen heeft. Dit zijn de meest voorkomende schuilnamen voor suiker: 

Dextrose, druivensuiker, fructose(-s(i)(t)roop), glucose(-s(i)(t)roop), glucose-fructose(-s(i)(t)roop),  invertsuiker(-s(i)(t)roop), kandij, maltodextrine, melasse (-s(i)(t)roop), rietsuiker, sacharose, sucrose, vanillesuiker 

Hoe maak je een gezonde keuze in de supermarkt? 

*Kijk naar het ingrediënt dat vooraan in de ingrediëntenlijst staat. Hiervan zit het meeste in het product.  

*Mijd zoveel mogelijk voedingsmiddelen die onbekend zijn of die je niet kunt uitspreken. Of check eerst wat het ingrediënt is voordat je het koopt. Dit kan met behulp van diverse apps.  

*Check de houdbaarheid van het product. Is het lang houdbaar? Dan bevat het vaak veel toevoegingen. 

*Gezondheidsclaims op de voorzijde vallen vaak tegen in de ingrediëntenlijst. Eerst checken dus. 

*Kies voor zo min mogelijk bewerkte producten. Groente, fruit, noten, zaden, e.d. zijn onbewerkt en bevatten de meeste voedingsstoffen. 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

2 Reacties

  • Ilse
    Ilse woensdag 08 mrt 2017 om 19:41
    Er staat in de blog, check met een app wat voor ingrediënt het is. Welke apps zijn dit?
    • Smakelijck donderdag 09 mrt 2017 om 17:07
      Verschillend of je Android of Apple hebt. Als je E-nummers intikt kun je kiezen uit verschillende soorten. Succes!
Laat een bericht achter!
251