07-11-2017

Wat zit er in uw eten? - Vernieuwde versie!

Het welbekende boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget is compleet herzien. Door de jaren heen zijn er namelijk 36 additieven (E-nummers) verboden en bovendien zijn er nog een aantal wijzigingen aangebracht. 

Hieronder heb ik het persbericht overgenomen: 

Wat zit er in uw Eten? het E-nummer gidsje dat sinds 2007 minstens 350.000 keer is verkocht of gedownload, heeft een metamorfose ondergaan. Zowel van buiten als van binnen. In de compleet herziene uitgave zijn inmiddels 36 additieven verboden en 24 andere nummers mogen niet in het eten van zwangere vrouwen en baby's tot 4 maanden voorkomen.

Het gidsje geeft veel waarschuwende informatie over de e-nummers en chemische toevoegingen in uw dagelijkse levensmiddelen. De essentie van voeding is dat ze levenskracht geeft. Producenten stoppen additieven in ons eten voor de smaak, kleur, structuur of conservering, die van het lichaam extra energie vragen om te verwerken. Soms meer dan er aan energie binnenkomt. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Wetenschappers noemen het boekje Wat zit er in uw eten? bij voorkeur onnodige bangmakerij.
“Alle e-nummers zijn toch door Europa goedgekeurd? Nou dan!”

Dat standpunt is bedenkelijk als je weet dat onderzoeken meestal betaald zijn door de voedingsindustrie. Er is geen onafhankelijk onderzoek en dat is er ook nooit geweest.
Om werkelijk onomstotelijk vast te stellen of een additief veilig is, zou je honderdduizend mensen gedurende tien jaar aan een gerandomiseerd klinisch experiment moeten onderwerpen. Dat doet niemand, want dat is veel te duur.

In deze compleet herziene versie van de oorspronkelijke uitgave uit 2007, kun je zien dat inmiddels veel additieven verboden zijn. En dat is raar, want tien jaar geleden waren ze toch veilig? Een flink aantal e-nummers is nu als minder gevaarlijk gewaardeerd, maar bijna evenveel additieven zijn, bij nader onderzoek, toch gevaarlijker gebleken dan bij de vorige versie.

De voedingsindustrie doet vaak aan verstoppertje spelen. Zodra voedingsproducenten merkten dat mensen bang waren voor e-nummers, lieten ze die weg. Ze melden nu bijvoorbeeld alleen nog dat een product stabilisatoren, emulgatoren of kleurstoffen kan bevatten.
In het nieuwe gidsje staan echt alle namen die je op een etiket kunt aantreffen en wordt ook het verkapte gebruik van het gewraakte mononatriumglutamaat (E621) in allerlei gisten geduid.
Zoek de namen die ze meegeven op in het gidsje en weet waar je aan toe bent.

De e-nummers zijn aangegeven in groen, oranje en rood. Groen is veilig, oranje staat voor oppassen en rood voor vermijden. De boodschap is om producten die rode e-nummers bevatten van je boodschappenlijstje te halen.
Het gaat niet alleen om de dagelijkse maximale hoeveelheid die ons lichaam kan verdragen, maar om de stapeling van jarenlange inname en om de nauwelijks onderzochte mix van al die chemische stoffen.
Wees alert bij wat je in je mond steekt en gebruik het gidsje om te voorkomen dat je voor akelige verrassingen komt te staan.

Er is een herziene app voor de iPhone èn er is nu ook een Androidapp.

Het vernieuwde boekje kost 11,00 en is te vinden in de webshop.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
251