Ik ben daarom recepten gaan verzamelen, kookboeken en tijdschriften gaan lezen en recepten gaan schrijven om zo puur en clean mogelijk te koken. Tot mijn verbazing kost het maar weinig extra moeite en het resultaat is zo veel lekkerder. Het is even omschakelen, maar het is het absoluut waard geweest! Na mijn jarenlange zoektocht naar lekkere gerechten zonder toevoegingen ben ik daarna nog een stap verder gegaan en eet ik nu sinds een heel aantal jaar vrij van geraffineerde suikers.
Op Smakelijck.nl schrijf ik mijn recepten om mensen te inspireren en te laten zien hoe gemakkelijk het is om een gezonde, voedzame maaltijd te koken. Er zijn ook 9 kookboeken verschenen van Smakelijck, namelijk: Gezond & Gevarieerd, Groenten, Zoet!, Zomer, Winter, Vakantie, Puur Hollands en Puur koken - Zonder pakjes deel 1 & 2 & 3. Deze zijn te bestellen via de webshop of in de boekhandel.
sinds een paar weken probeer ik ook alle rode en oranje nummers te vermijden en dat gaat redelijk! ik ben gewoon vies geworden van die rare E-nummers!
ik zal hier zeker vaker komen om ideetjes op te doen, heel fijn dat het op internet te vinden is! Succes met je recepten en site! Groetjes!
Groetjes, Williene
Ben dit najaar ook met E-nummer vrij begonnen en heb een kookboekje gekocht. Eerlijk gezegd vind ik het een flinke klus en bijna niet haalbaar in de praktijk. Mede omdat je vaak duurder uit bent.
Schoolkoekjes zonder E heb ik nog niet ontdekt en ik wil ze wel wat lekkers meegeven.
Voor de pauze geef ik fruit mee, ontbijtkoek, rijstwafel, zelfgebakken koekjes of Organix Goodies. Deze laatste zijn te vinden in de supermarkt en zijn eigenlijk bedoeld voor peuters. De alfabetkoekjes en de rijstwafeltjes geef ik daarvan weleens mee.
http://www.organix.nl/nl/goodies/goodies-foods
Ook ik volg je site met heel veel belangstelling, en heb je foto met je mooie keuken bekeken. Wij zijn een op zoek naar een nieuwe keuken en ik vroeg me af (volgens mij heb je een composiet aanrechtblad?) of gezoet composiet in de praktijk echt zo gevoelig is als de vele neagtieve reacties die op internet zijn te vinden? Sorry, ik ga wel erg of toppic maar ben er toch benieuwd naar!
Groetjes Rianne
Dankjewel voor je reactie!
Ons aanrechtblad is beton, geimpregneerd en gecoat.
Dit laatste is erg belangrijk omdat je anders alles erop ziet (krassen e.d.). Nu blijft het heel erg mooi, alleen moet je erg oppassen met zuren. Als je bijv. citroensap erop knoeit krijg je direct een lichte vlek. Dit gaat er op den duur wel weer uit, en je kunt dat ook verhelpen door er olijfolie in te wrijven.
Onze keuken komt bij De Keukenmakerij vandaan uit Barneveld.
Hopelijk kun je hier wat mee, en anders vraag het gerust!
Groetjes, Williene
Bedankt voor je reactie! Je hebt een prachtige keuken en ik ben direct op zoek gegaan naar zo'n aanrechtblad. Gaat vast goed komen! Bedankt voor de onderhoudtips ook. Er staan weer hele leuke recepten op de site, inspiratie genoeg op je blog! Ik ben benieuwd hoe jij de lekkere smaak van de kippensoep krijgt zoals die uit een pakje van bijv. Honig. Ik genoot daar altijd zo van, maar sinds een jaar eet ik het niet meer ivm. E621. Succes met je blog weer!
Groetjes Rianne
Fijn dat je er wat aan hebt! Succes met het uitzoeken van jullie nieuwe keuken, het is een hele klus!
Ik zal binnenkort mijn recept voor Kippensoep op mijn blog zetten, dan kun je die eens uit proberen!
Groetjes, Williene
Ik probeer ook zoveel mogelijk e-nummer vrij te eten.
Wat me opvalt is dat mensen hier heel raar op reageren, en je niet serieus nemen. Wij kweken zoveel mogelijk zelf onze groenten en dat is leuk en erg ontspannend.
Ik vind het wel een nadeel dat je veel meer geld kwijt bent, en dat probeer je toch zoveel mogelijk op te lossen door zelf meer dingen te maken. Veel succes met je site, en ik kom hier nog vaak kijken. Groetjes Marijke
Dankjewel voor je reactie en je compliment. Als je de ruimte hebt is het inderdaad heel fijn om zelf wat te verbouwen. En met beperkte ruimte kun je ook veel in potten planten, zoals tomaat, paprika, pepers, sla etc.
Op zich is het (m.n. biologisch) wel duurder, dat klopt. Maar als je geen frisdranken, geen koek, snoep, chips, etc. koopt scheelt je dat ook weer heel veel geld. Wat ik echt niet e-nummervrij in de supermarkt kan kopen, koop ik bij de natuurwinkel, zoals ketjap, soyasaus, bouillon, wraps, kokosmelk e.d. en sommige groenten en fruit (zoals appels).
Soms is het goed opletten want sommige noten kun je beter (goedkoper) bij de natuurwinkel halen dan in de supermarkt, bijv. hazelnoten of amandelen.
Biologisch vlees is wel echt veel en veel duurder als vlees bij de gewone slager of supermarkt. Maar verder denk ik dat ik niet echt heel veel duurder uit ben. Maar dat komt natuurlijk ook omdat de kinderen van jongs af aan hiermee opgegroeid zijn en nog jong zijn en dus nog geen eisen hebben. En zelf brood bakken scheelt ook erg veel geld. Als ik brood bij de bakker haalde betaalde ik ong. 2,50 per brood, met E-nummers. Bij de natuurwinkel betaal je zo een euro of 3. Nu betaal ik ong. 1, 25 voor een zelf gebakken brood. Dat is dus de moeite!
Het is een lange reactie geworden :-) Maar ik vind het leuk om de tips te delen!
Veel succes, en tot ziens op mijn site!
Groetjes, Williene
kortom ik ben hier nog vaak te zien :)
ik las een reactie een stukje terug over reactie's van anderen, dat heb ik hier dus ook, krijg voornamelijk de reactie "tja al je overal op moet letten kun je helemaal niks meer eten"
jammer dat mensen zo raar kunnen reageren terwijl je alleen maar het beste met ze voor hebt!
Ik ben wel helemaal om, en kook zo goed als e-nummer vrij! een hele omschakeling die heel veel van mijn tijd in beslag neemt maar het is me allemaal waard, voor mij en mijn gezin!
zal snel laten weten hoe de recepten zijn bevallen!
groetjes mirjam
Bedankt voor je reactie, en welkom op mijn site :-)
Wat goed dat je al helemaal om bent! Het neemt inderdaad tijd in beslag, maar het heeft meer smaak.
Ik hoop weer van je te horen als je de recepten hebt geprobeerd! Succes ermee.
Groet, Williene
Dankjewel voor je leuke reactie!
Groetjes, Williene
Nadat we het er vanmiddag in de speeltuin over hadden, ben ik natuurlijk gelijk op zoek gegaan naar je site. Wat een mooie site zeg! Ik ga er later uitgebreid op neuzen :-)
Groetjes, Laura
Wat leuk dat je 'm gevonden hebt! Dankjewel!
Succes, ik hoor wel als je wat gemaakt hebt :-)
Groetjes, Williene
sinds een maand gebruik ik je site vrij regelmatig. Ik kook al langer e-nummervrij maar vind het lastig om alles zelf uit te vinden. Met jou site erbij hoeft dat bij sommige dingen niet meer. Super bedankt voor de moeite die je ervoor neemt om je recepten te delen! Wij genieten ervan!
Leuk dat je mijn site hebt gevonden!
Wij eten weinig vlees, en al helemaal niet zo, zeg maar. Vrijwel altijd in een gerecht verwerkt. Als ik een biefstukje bak kruid ik 'm alleen met zout en peper. Ik weet niet wat er in de kruiden van Verstegen zit, dan zou je goed op de verpakking moeten kijken. Verder heeft een natuurwinkel waarschijnlijk ook wel kant en klare vleeskruiden, en je kunt ook eens kijken bij de marinades die ik op de blog van vandaag (E-nummervrij Gourmetten) heb staan. Hierin kun je je vlees ook heerlijk marineren en daarna in bakken.
Succes!
Groetjes, Williene
Er zit voor 74,4% aan zout in..., verder van allerlei kruiden en geen E-nummers voor zover ik het kan bekijken. Dus deze zou je prima kunnen gebruiken als je dat gewend bent. Mijn busje gaat weg nu, die staat er echt te lang :-)
Je moet opletten dat er geen extracten e.d. in de kruidenmixen zitten. Daar kunnen ze E-nummers onder scharen, zoals kruiden- of specerijen-extract etc.
Succes ermee!
Na de leuke emails heen en weer wil ik nu ook even je gastenboek bezoeken, en je hebt echt een geweldige pagina, maar ook geweldige recepten, ik ga de mokka proberen, mmmmmm, die miste ik al een tijd.
En ik las net het bovenstaande, heel veel kruiden van Verstegen mogen, dus dat is wel handig.
En ik snap dat jij koken helemaal super vindt, ik heb er wat meer moeite mee, maar ik doe al mijn best, en ga nu vast nog meer genieten:-)
Groetjes Gerdien
Leuk om je nu ook hier te treffen ;-)
Dankjewel voor je complimenten!
Ik gebruik nooit vleeskruiden o.i.d. ook al kunnen die van Verstegen wel. Zodra je zelf marinades en je vlees kruid met bijv. verse kruiden of samenstellingen is dat vele malen lekkerder dan kant en klare vleeskruiden.
Ik hoop dat je veel hebt aan mijn recepten! Succes!
Groetjes, Williene
groetjes Marianne
Groetjes, Williene
Regelmatig ben ik op je pagina, en ik zit nog vol met vragen elke keer, en soms stel ik die dan maar weer eens.
Denk je dat je je smaak kan aanpassen, ik heb jaren groente met sausjes en gekookte aardappelen met vlees gegeten, en nu dus sinds februari begonnen zonder e-nummers te eten.
Maar soms als ik de recepten zie, dan denk ik dat ga ik proberen , en sommige dingen vind ik ook heel erg lekker.
Wat ik wel merk is dat ik als ik paprika eet, ik die de hele avond weer proef, en ook komkommers, en rauwe knoflook hebben dat effect.
Zou het kunnen zijn dat dat nog anders wordt? Courgettes en avocado's, die at ik nooit, nu soms, maar vind ze niet echt lekker.
Gebakken knoflook vind ik zalig en dan heb ik er ook geen last van.
Is je smaak al gevormd in je jeugd en blijf je die dingen lekker vinden, of is er nog hoop voor me.
Ik eet echt elke dag e-vrij, maar niet elke dag met even veel plezier die vreemde groenten.
Pffff, wat een verhaal weer, maar ik zit soms vol verbazing te kijken, een spinazie smoothie, kokosnoot, het is het net niet voor mij.
Ik ben stapel op alle kazen,paksoi, koolsoorten, eigenlijk wel alle groenten verder, en eet ook wel graag rijst de laatste tijd.
Blijf kijken naar je recepten, en kies er dan uit wat ik wel lekker vindt, maar zou graag wilen dat ik alles net zoals jullie lekker zou vinden.
groetjes Gerdien
Je vraagt maar raak hoor ;-) En waarschijnlijk hebben andere lezers er ook iets aan!
Iedereen heeft een andere smaak. Wat ik lekker vind kan een ander van gruwelen. En dat mag gelukkig ook. Als jij niet aan bepaalde smaken kunt wennen dan is er niemand die je verplicht om dat te eten. Avocado vinden veel mensen niet lekker, het is natuurlijk een beetje vettig en heeft een aparte smaak.
Over het algemeen kun je altijd blijven leren met eten. Kinderen zijn vaak moeilijke eters en door de jaren heen gaan ze steeds meer lekker vinden. Over het algemeen (dit is onderzocht) moet je producten 10 keer eten voordat je kunt zeggen of je iets echt lekker vindt of niet. Dus je kunt beginnen met je afstreeplijstje... :-) Maar het werkt wel zo. Je moet echt aan nieuwe smaken wennen.
Ik probeer hier zoveel mogelijk variatie in mijn blog te geven en niet te blijven 'hangen' in de standaard groenten en recepten. Wij lusten vrijwel alles dus dan is dat ook makkelijker. En ik denk ook niet dat iedere lezer alles aan zal spreken, zoals ik al zei, iedereen heeft een andere smaak, het ene recept zal de een meer aanspreken, een ander recept weer een ander etc.
Succes met je ontdekkingstocht! En blijf niet met vragen zitten, stel ze gerust!
Groetjes, Williene
Moet ik er wel bij zeggen dat ik toen ook al met verschillende voedselintoleranties zat en heel veel niet mocht eten, misschien dat ik daardoor ook minder van zoete dingen, maar juist van hartige dingen hield.
Dankjewel!
Groetjes, Williene
Als je kruiden zoekt voor de nassi kan je kruiden kopen van het merk het blauwe huis, ik koop het bij Ekoplaza, of bij Estafette, maar denk dat veel natuurwinkels het hebben, smaakt echt heel erg lekker.
Ze hebben het ook voor de bami, en cajunkruiden.
Misschien heb je wat aan deze tip, ze staan ook op mijn productenlijst die in Williene's handige links staat.
Je kan sorteren of natuurwinkel, of op supermarkt, zodat je niet alles hoeft te bbekijken:-)
Groetjes Gerdien
Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes, Williene
Op je FB pagina heb ik mooie geboortetaarten gezien, met zo'n lief baby'tje bovenop de taart.
Ik wil zelf zo'n taart proberen te maken, maar kan ik eventueel via jou aan zo'n baby'tje komen?
Vriendelijke Groeten,
Rianne
Het baby´tje is van marsepein gemaakt en ik heb hiervoor een mal. Woon je bij mij in de buurt?
Groetjes, Williene
Euh.. ik heb geen idee waar je woont, maar ik woon in Putten, in Bijsteren.
Heb het nu nog niet nodig hoor, maar weet niet of ik tegen die tijd het malletje mag gebruiken tegen een vergoeding of dat jij er een voor me wil maken?
Zo ja, wat gaat me dat kosten?
Groetjes,
Rianne
Ik woon ook in Putten ;)
Als je ´m nodig hebt, stuur me dan een mailtje of berichtje via facebook, dan maak ik er 1 voor je. En dat hoef je niet te betalen hoor, kleine moeite! Kun je ´m zo langshalen.
Ik hoor het tzt wel!
Groetjes, Williene
Ik heb je nog niet eerder gemaild, al kijk ik met regelmaat naar de recepten, zo handig!!
Toch nog even een opmerking. Ik kocht de spagetti kruiden bij Ekoplaza, tot we ondekten dat daar ook Maltodextrine in zit. We hebben het uitgezocht, blijkt dat er in bio producten gewoon maltodextrine zit!! Dit door ook veelal te lezen op internet en te googlen..
Malto en dextrose wordt maltodextrine, valt onder de e621.
Heb jij hier al iets meer in verdiept, weet jij hier meer van.
Gr Lizeth
Bio-producten zijn niet altijd E-nummervrij. Maltodextrine is een vorm van glucosestroop dus die wil ik ook vermijden, maar bio-producten bevatten geen E621, dus daar is het wel 'vrij' van.
Het boekje van Corinne is daarin niet helemaal duidelijk, want ook bijv. gistextract zit vaak in biologische producten. Terwijl dit op natuurlijke wijze verkregen gistextract is, terwijl Corinne ons doet geloven dat in alle gistextract E621 zit. Dit is dus zeker niet altijd het geval.
Maar ook al is het vrij van E621, ik zou maltrodextrose sowieso vermijden vanwege de glucose-stroop.
Ik hoop dat je hier iets mee kan en anders hoor ik het wel!
Groetjes, Williene
wat een leuke site, k heb al veel recepten uitgeprobeert, echt heerlijk, hoor.
Knap dat je ze zo kan nabootsen.
Maar ff een vraag, ik vind dat printen en in mijn receptenboek plakken zo, n gedoe, kun je niet een boek uitgeven? K weet zeker dat het goed loopt!!!
Ik heb die van Dineke ook al, maar ik vind jou recepten ook helemaal super, voral die rijst recepten, we gaan niet meer naar de chinees@@@@
Groetjes Marjan
Bedankt voor je reactie! Tja, heb al heel veel vragen gehad voor 'n boek, maar ik twijfel nogal ;-)
Wie weet, ooit!
Groetjes, Williene
We kenden jou recepten al vanuit de Gezinsgids.Er was alleen nog nooit iets van gekomen om op je site te kijken. Inmiddels is daar verandering in gekomen,een van onze kinderen heeft ADHD,er is ons geadviseerd om hem echt geen kleurstoffen meer te geven. Dan ga je zoeken op internet en kom je erachter dat het echt niet alleen bij kleurstoffen kan blijven.Ik wil proberen het roer om te gooien voor ons gezin. Maar.... dat vergt wel even het nodige werk. Vooral de zoektocht naar de producten,waar je alles kunt kopen etc. En ja dan nog een lekker recept. Volgens mij ben ik hier dan op de juiste plaats,wat een prachtige site. En even inhakend op je vorige antwoord betreffende een kookboek,als je er een uitgeeft zoals deze site eruit ziet,niet langer twijfelen,succes verzekerd!!
Je eerste klant ben ik ;-)
Heel veel succes en ik zal vaak langskomen.
H.groet Else
Bedankt voor je reactie! Lastig he, in het begin, die zoektocht! Gelukkig is er inmiddels heel veel info te vinden. In mijn links aan de rechterkant op mijn site zie je een link naar E-vrije producten. Zij heeft per supermarkt een lijst gemaakt met alle producten die 'veilig' zijn.
En bedankt voor je opbeurende reactie ;-) Wie weet!
Dankjewel!
Groetjes, Williene
Ben nu bezig met salades voor morgen tijdens het eten met familie. Zo leuk.
Alleen heb ik geen biologische kalfsvlees kunnen vinden, wel gewoon onbewerkte kalfsvlees (voor de huzarensalade). Ben benieuwd hoe die gaat worden. Het is namelijk de 1e keer en dat voor familie.
Groetjes,
Evelien
Bedankt voor je reactie en leuk om te horen! Je zou door de huzaren ook bijv. een varkenslapje kunnen gebruiken, maar ik wil liever zo min mogelijk varkensvlees gebruiken.
Ik hoop dat alles lukt voor morgen! Hopelijk valt het in de smaak!
Succes ermee en fijne dagen.
Groetjes, Williene
Ik ga vandaag die waaier maar eens bestellen, wel zo handig.
Gr.
Evelien
Leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak is gevallen!
Groetjes, Williene
Bedankt ook voor je tip! Voor mij is het te ver weg, maar wie weet hebben andere lezers iets aan je tip!
Hoi Williene,
Complimenten voor je website!
Zelf gebruik ik al jaren geen E-nummers meer en geen suiker ivm suiker/
intolerantie! Ik koop veel bij natuurwinkel in Putten en Ermelo!
Een brood(biologisch meel) uit broodbakmachine komt er bij mij veel
duurder uit dan bij jou! Welk meel gebruik jij? Molenmeel?
Groeten,
Meta
groeten Johanna http://melk-en-ei-allergie.blogspot.nl/
Dankjewel voor je complimenten! Leuk om te horen.
Ik bak al tijden geen brood meer omdat de tijd ontbreekt. Ik kocht altijd meel bij de molen, maar dit is niet biologisch. Ik eet nu veel roggebrood, dat koop ik bij de natuurwinkel.
Groeten, Williene
Groetjes, Williene
Ken je het boek beter met voeding van Mia Tjoe? evt www.betermetvoeding.nl Dat is ook echt een aanrader, daar heb ik veel van geleerd!!
groetjes Franciska
Welkom op mijn site, en bedankt voor je reactie! Leuk!
Bedankt ook voor je tip. Ik ken de site niet, zal er eens op kijken, dankjewel!
Groetjes, Williene
Complimenten met je geweldige site!
Ik kijk er dagelijks even op en heb al heel wat recepten uitgeprobeerd.
Super.
Ben al een eind op weg met e-nummer vrij, mede dankzij deze site.
Groet,
Nel
Groetjes, Williene
Leuk blog, interessant.
Zie je workshop wel zitten maar de afstand even minder. Kom uit Rotterdam. Sluit het nog niet uit.
Groetjes,
Diem
Bedankt voor je reactie en welkom op mijn blog!
Kijk maar, of je het ziet zitten, je mag me altijd mailen!
Groetjes, Williene
Hartelijke groet,
Sofieke
P.S. Er is op het ogenblik zoveel tegelijk oogstrijp, kan je misschien een keer iets schrijven over groente/fruit invriezen e.d. om op een later moment op een gezonde manier ervan te kunnen genieten?
Dankjewel voor je reactie en welkom op mijn blog! Wat fijn dat je je beter voelt door gezond te eten! Zo af en toe geef ik hier en daar al tips, maar inderdaad een goed idee om dat eens mee te nemen, dankjewel!
Fijn weekend!
Groetjes, Williene
ik blijf niet uitgelezen, wat een hoop informatie en zo nuttig! Wij zijn sinds mijn man kanker heeft ons hele eetpatroon aan het omgooien. Ik probeer nu mijn weg te vinden in de wereld van e-vrij eten en heb inmiddels je kookboek besteld en had het 2 dagen later al op de mat liggen, wat een lekkere recepten. Heb vandaag de arretjecake gemaakt die nu staat op te stijven in de koeling.Over een maand staat mijn nieuwe keuken er met een combi erin dan kan ik ook de taarten gaan proberen.
Ik had alleen een vraag over sommige recepten waar in staat dat je de oven moet voorverwarmen, hoe werkt dat met een combi?
Ik heb alleen nog een extra uitdaging om ook lactosevrij te koken ivm mijn allergie.Ik kan een hoop producten lactosevrij kopen maar het blijft lastig.Bij de Jumbo kan ik het meeste krijgen wat er te krijgen is maar lang niet alles daarvoor moet ik naar duitsland, daar is veel mer te koop.Tenzij jij hierin nog tips heb
Ga zo door!
Groet uit land van Maas en Waal
Petra
Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je m'n blog hebt gevonden.
Wat vervelend dat je man te maken heeft met deze ziekte. Ik kan je aanraden om met kanker niet alleen e-vrij te eten maar ook zeker suikervrij! Al besef ik dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is!
Fijn dat je blij bent met het boek, en hopelijk smaakt de arretjescake ;-)
Pfoe, ik heb geen ervaring met een combi. Werkt de ovenstand niet als een gewone oven?
Ipv. room of melk in een soep/saus o.i.d. kun je bijv. kokosmelk gebruiken. In smoothies, pap o.i.d. is rijstmelk of amandelmelk misschien een idee?
Succes met het maken van de recepten en sterkte met je man!
Groetjes, Williene
Wat een enorm interessante site! En zoveel recepten! Suikervrij eten doen wij al, E-nummer vrij is de volgende stap. Je begrijpt wel dat ik heel blij ben dat ik jouw site getipt kreeg.
Nog even een vraagje: is het boek een bundeling van de recepten op internet (maar dan dus makkelijk bladerbaar) of zijn dit weer andere recepten?
Ik heb vandaag de wraps uitgeprobeerd; aan de speltsmaak moet ik nog wat wennen, maar verder prima gelukt. Ik had de wraps tussen bakpapier plat gerold en dat ging heel goed.
Hopelijk ga je nog lang door met je site, succes!
Zonnige groeten,
Marleen
Dankjewel voor je reactie en je complimenten! Leuk zeg! En welkom op Smakelijck, natuurlijk ;-)
In het boek staan de succesrecepten van mijn blog maar het grootste deel zijn nieuwe en niet eerder gepubliceerde recepten.
Leuk dat de wraps gelukt waren! Je kunt ook volkorenmeel gebruiken, dat is wel tarwemeel.
Fijne avond nog!
Groetjes, Williene
Ja, maar onze jongste dochter kan niet tegen tarwe, dus het leek me goed om met zijn allen speltwraps uit te proberen. Zij vond ze overigens heerlijk (zelfs zonder vulling..)!
Zonnige groet,
Marleen
Groetjes, Williene
dankjewel voor je mooie recepten-blog!
Heb je misschien een tip voor een aangepast dieet bij Fibromyalgie?
groet, -hans.
Bedankt voor je bericht en je compliment!
Ik ben geen arts, ook geen diëtist, dus ik ben altijd voorzichtig met het geven van adviezen. Omdat ik wat dat betreft ook maar een leek ben.
Maar ik heb wel heel veel gelezen, dus ik weet er wel het een en ander van, en ik zou je aanraden om in ieder geval E621 (en andere rode E-stoffen) te vermijden, evenals suikers, zoetstoffen en witmeel. Veel groenten, fruit, noten en zaden, matig met granen en omega 6 vetzuren(vanwege het feit dat een teveel aan omega6 vetten ontstekingen bevorderen). Omega 3 vetzuren zijn wel goed om veel en regelmatig te eten (vis, noten). Verder is het verstandig om magnesium bij te slikken, als je dat nog niet doet. Dit kun je evt. eerst laten onderzoeken of je daar tekort aan hebt, meestal is dit wel het geval.
Succes en sterkte!
Groet, Williene
Groetjes, Williene
mooie site, lekkere recepten en goede tips heb je! Super! Ben zelf ook al een tijd lang aan het experimenteren met voeding zonder e-nummers, suikers en witmeel. Kwam al een heel eind, maar jouw site en boek zijn een welkome aanvulling! Probeer ook anderen een beetje bewust te maken over hun eetgewoonten, maar sjongejonge......je voelt je soms een roepende in de woestijn! Veel onkunde en soms ook onwil. Maar ja, we gaan maar door, want elk persoon die "om" gaat, is er weer één. En als christen hebben we toch ook de plicht om goed en verantwoord met ons lichaam en het milieu om te gaan. God heeft alles zó perfect geschapen, en wat maken wij er een rommeltje van.
Ik las nog iets over een nieuwe blog over verzorgingsprodukten/tips.....is die er al? Ik hoor het graag van je!
Veel zegen bij het verder zoeken en doorgeven!
Groetjes Marja
http://smakelijck.blogspot.nl/2013/08/verzorgingsproducten-update.html Bedoel je deze? Dit is de update die ik een aantal maanden terug heb geplaatst.
Ik herken het hoor wat je zegt, en het is en blijft ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar mensen die dan tobben met hun gezondheid zou je soms zo graag willen helpen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen!
Succes met alles!
Groetjes, Williene
Succes met alles en bij vragen, stuur gerust een berichtje!
Groetjes, Williene
Gr Bianca
Groetjes!
Wat leuk hier! Ik heb al een paar keer een recept van je uitgeprobeerd, en het smaakt allemaal goed! Maar als het gaat over E-nummer vrij eten, duizelt het me! Hoe ga je dat ooit in een vat gieten, met een opgroeiend gezin, wat zóóóó van alle lekkere dingen houd die de winkels te bieden hebben... Ik weet het gewoon niet...
Dankjewel voor je reactie en welkom! Leuk dat het goed in de smaak valt!
Lastig hé, dat begin. Probeer voor jezelf een soort van manier te vinden om het roer om te gooien. Probeer bijv. bij de avondmaaltijd geen E-nummers meer te gebruiken, lees hier en daar wat over voeding en probeer voor jezelf er een weg in te vinden.
Doe het stapje voor stapje. Alle begin is moeilijk en de weg naar gezonde voeding zeker! Door het stapje voor stapje te doen houd je het voor jezelf overzichtelijk.
Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust! Hier of op de mail!
Groetjes, Williene
Wat een supersite! Ik heb het al veel gelezen, maar deze site (dus jij ;-)) zorgt voor zoveel inspiratie! Mijn ogen zijn onlangs geopend wat het gezonde eten betreft, en m.b.v. deze recepten komen we een heel eind met het gezonde eten. Dank voor het delen van je kennis, recepten, inspiratie en motivatie! Ik heb zelf 4 kinderen en moet zeggen dat het omschakelen echt goed gaat. Soms heb ik toch ineens een 'verkeerd' product, maar met vallen en opstaan...
Hartelijke groeten, Marieke
(madebyrooz.blogspot.nl)
Bedankt voor je reactie en je complimenten! Graag gedaan natuurlijk, ik hoop dat ik heel veel mensen kan inspireren en dat ik kan laten zien dat gezond eten écht niet saai is ;-)
Fijne dag!
Super dat je op internet bent en wat een prachtige mooie site!!!!
Succes! Groetjes, Anita
Wat leuk! Welkom op mijn blog. Spelt e.d. zijn wel granen maar wel minder bewerkt. Afwisseling is erg belangrijk. Maar tarwe zou ik zoveel mogelijk laten voor wat het is, vooral niet biologische.
Bedankt voor je complimenten en een fijne dag!
Ken je de site van Rineke Dijkinga al? Ben vorig jaar naar een lazing van haar geweest en wat een boel nuttige informative over vetten, suikers enz. En: veel leuke recepten! http://rinekedijkinga.nl/
Groetjes Josella
Wel las ik pas dat je kokosprodukten zo min mogelijk moet eten. Hoe zie jij dat?
En biologische produkten, kan ik er dan vanuit gaan dat ze niet biologisch-dynamisch zijn?
Biologische producten zijn soms BD, soms niet, ligt aan het merk. Staat wel altijd op de verpakking.
Succes!
Fijne avond!
Complimenten voor deze site! Ik heb nog niet goed begrepen waarom melk niet goed zou zijn.
Ik gaf mijn kinderen een tijd lang Optimel omdat ik dacht dat dit een gezond alternatief was, maar nu geeft ik ze elke dag melk. (hoewel ze dit minder lekker vinden). Karnemelk lusten ze echt niet.
groetjes van Lisette
Melk is 'dood' gepasteuriseerd en heeft geen toegevoegde waarde in een gezond voedingspatroon. In melk zit veel fosfor, door deze fosfor neem je bijna geen calcium op uit melk. Nederland is één van de landen waar het meeste melk wordt gedronken. Het is tegelijkertijd ook het land waar de meeste osteoporose voorkomt. Dus voor het hele calciumverhaal hoef je geen melk te gebruiken. Bovendien tast het de luchtwegen en darmslijmvliezen aan. Verzuurde melkproducten is een ander verhaal, door de verzuring bevatten zij goede bacterien voor ons lichaam. Bijv. karnemelk, kwark en biogarde yoghurt.
Succes!
Groetjes, WIlliene
Heb je misschien nog een tip wat ik door de karnemelk kan doen, waardoor ze het misschien wel gaan lusten? Mijn oma deed er bij mij altijd een scheutje roosvicee doorheen, maar weet nu dat dit voor mijn kinderen wellicht niet zo'n goede optie is ;-)
groetjes, Lisette
Ziet er mooi uit deze site en super handig zo die recepten, ga er zeker gebruik van maken.
Nu kom ik alleen in een recept bijv tegen om Ketjap Manis te gebruiken, maar hier zitten ook zeer slechte e-nummers in. Of koop jij dit ergens anders?
Dit is ook het geval met Sambal.
Ik ben benieuwd!
Groetjes Mariah
Ketjap Manis koop ik altijd van Yakso, deze is E-vrij. Meestal zet ik dit bij de recepten, maar misschien is het er wel eens bij ingeschoten. Sambal heb ik ook van Yakso. Net als chilisaus, gembersiroop, soya e.d.
Succes!
Even nog een vraagje en wellicht een idee voor een nieuw recept?!
Ik ben op zoek naar een e-nummer vrij recept voor afbakbroodjes. Wij bakken vaak op zondagmorgen wat kaiserbroodjes af.....maar daar zit toch het een en ander verkeerd in......!
Ik heb een receptje voor afbakbroodjes met pitjes en kaas. Je moet ze afbakken op 180 gr 15 min kan ze dan invriezen en op een later moment 3-5min 220gr afbakken.
Heb jij inspiraties of misschien al een kant en klaar recept?
Ben benieuwd! Dank je!
Mariah
Bedankt voor je tip. Je kunt echter vaak gewoon brood in kleinere broodjes maken en dan 10 minuten voordat de broodjes klaar zijn uit de oven halen. Af laten koelen en dan invriezen. Als je ze wilt eten dan laat je ze ontdooien en bak je ze 15 minuutjes af.
Er is ook E-vrij afbakbrood te koop bij AH, de biologisch stokbrood en pistoletjes en de meergranen van Excellent.
Succes!
Bedankt voor je reacties! Ik blijf bezig met proberen zo puur mogelijk te koken en te eten, lastig om een patroon om te gooien. Voor mezelf niet echt maar wel voor de kinderen.....:) De oudste is 9 dus zeg maar eens dat ze geen snoepjes meer mogen....!
Nu had ik nog een Familyzak smarties in de kast staan en wilde deze eigenlijk maar meteen weggooien vanwege alle troep die erin zit. Maar ik verbaasde mij toen ik ging kijken met het boekje van Gouget ernaast, er zitten helemaal geen e-nummers in! Wel suiker natuurlijk dus we kopen geen nieuwe meer, maar toch!
Verder houden wij erg van shoarma maar dat is lastig te maken want in de kruidenmix van Silvo zitten wel verkeerde e-nummers. Zou jij een recept weten om dit zelf te maken?
Hartelijke groet en succes met je site (ik ben er dagelijks op te vinden:))
Groetjes Mariah
Ik heb de Pecan taartjes gemaakt het weekend, ze waren iets te donker geworden, maar heerlijk, die gaan we nog eens maken en dan iets korter in de oven!
Mariah
Je hebt zelf inmiddels al een recept gevonden zie ik ;-) Gekruid.nl verkoopt ook kant en klare kruidenmixen, zonder toevoegingen. Volgens mij hebben ze ook shoarmakruiden.
Succes met alles hoor!
Groetjes!
Ik heb vandaag je twee kookboeken aangeschaft en als ik ze zo vluchtig doorblader, zie ik al zoveel lekkere dingen! Weet bijna niet wat ik eerst ga maken. Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met e-nrs te gaan vermijden. Niet eenvoudig.inderdaad. Met de warme maaltijden heb ik gelukkig niet veel moeite, want ik ben opgegroeid met een moeder.die alles zelf maakt, niets geen pakjes of zakjes..maar ik vind het ontbijt,lunch en tussendoortjes wat lastiger. Maar dankzij je.boeken zie.ik daar al veel in staan! Het maakt het alleen wat lastiger dat in mijn woonplaats alleen maar de.gewone supermarkten zijn,dus.veel ingrediënten zijn er niet en moet ik dus een speurtocht gaan houden waar.ik ze vandaan.kan halen...hahahaha. Ik wou je nog vragen wat je.meest gebruikte producten zijn en waar.je ze haalt,maar toen zag.ik het achterin je boek staan! Heel fijn! Stapje voor stapje ga ik het steeds meer uitbreiden om beter voor mezelf en mn gezin te zorgen qua voedsel..Het is.niet makkelijk maar het zeker waard. Ik wil je bedanken voor je tijd en investering in dit alles en dat je dit met ons deelt!
Groeten Mariet
Bedankt voor je reactie en complimenten! Leuk dat je ook aan de slag wilt gaan. Je kunt even kijken wat ze bij jullie in de supermarkt verkopen, mijn ervaring is dat deze een steeds groter assortiment krijgen in dit soort producten.
Verder kan ik je de site gekruid.nl aanraden. Zij hebben ook heel veel tegen een geschikte prijs, en zo zijn er meer webwinkels. Bijv. doemaarpuur.nl
Succes met alles en als je vragen hebt, je weet me te vinden ;-)
Wat is gezond en eetbaar?
Alles in de winkel is kant en klaar
in deze maatschappij hebben we nergens geen tijd meer voor
het gevolg is: de voedselindustrie liegt ons voor
graag wil ik voor ons gezinnetje gezond eten klaarzetten
maar hoe zit het dan met al die E-nr wetten?
Dit kan mij op t moment ontzettend in verwarring brengen
want wil ik me wel tussen al die gezondheid freaks mengen?
Wat dat is toch zoals je wordt bestempeld als je anders doet, raar!
Maar wat is er nu allemaal van waar?
Ben er nu wel achter dat ik m'n kinderen minder chemische toevoegingen wil geven
want ze hebben toch recht op een gezond en E-nr vrij leven?
Janette
bedankt voor je tips en info!
Bedankt voor je reactie.
Wat gezond is, dat is voor iedereen een ander begrip. Voor mij is gezond zo puur en onbewerkt mogelijk. Dit is niet voor iedereen haalbaar.
E-nummers zijn goedgekeurd. We weten alleen nog helemaal niet wat het effect is op lange termijn omdat daar simpelweg geen onderzoek naar is gedaan. Sowieso niet wat al die e-nummers met ons lichaam doen. Als we eten, zoals het gros van de Nederlanders eet, dan krijgen we per dag zo'n 50-60 E-nummers in ons lichaam. Wat die enorme hoeveelheid aan chemische stoffen met ons doet dat is nog maar de vraag.
Ik wil geen proefkonijn zijn, en steeds meer mensen bedanken daar hartelijk voor. Puur en terug naar de basis is goed voor je lijf, want ik merk ontzettend veel verschil. Dat gun ik iedereen, daarom schrijf ik deze blog en sta ik daar 100% achter!
Succes met alles en je mag me altijd mailen of je vragen hier stellen.
Fijne avond!
Wij 'eten' elke dag 's morgens een smoothie. Nu gebruiken we als basis altijd de spinazie met (wisselende) andere ingrediënten. Nu weet ik dat spinazie een nitraatrijke groente is, is het daarom wel goed om elke dag spinazie door je smoothie te doen?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Johanneke
Nitraat komt vrij bij verhitting, dus op zich geeft dat niet heel veel, toch zou ik wel zoveel mogelijk afwisselen en spinazie te beperken tot bijv. 3x per week. Het kan ook met bijv. raapstelen, andijvie, etc. Succes!