Sambucol!
Je kent het waarschijnlijk wel. Sambucol. Een supergoed, antiviraal drankje wat erg goed is voor de weerstand en bij griep. Toen een aantal jaren geleden de Mexicaanse griep heerste, was dit drankje bij veel natuurwinkels niet aan te slepen.
Sambucol wordt gemaakt van vlierbessen. En die zijn nu goed rijp! Dé tijd om met een emmer en een schaar de natuur in te gaan, op zoek naar vlierbessen. Met deze vlierbessen maak je heel gemakkelijk zelf je antivirale vlierbessendrankje. Je eigen Sambucol dus!
Sambucol
Ingrediënten:
1 kilo vlierbessen, sap van 2 (biologische) citroenen en wat rasp, 2 kruidnagels
Laat de bessen met de rest van de ingrediënten 10 minuten koken. Haal het door een (roer)zeef en doe het vocht in flessen. Zet op z'n kop weg.
Deze sambucol is goed geconserveerd de hele winter houdbaar! Als je griep op voelt komen of je wilt een weerstand verhogend middel, dan neem je hiervan elke dag een lepel. Evt. verdunnen met water.
Tips:
*Voeg wat gember en/of kaneel toe bij het koken!
*Voeg wat honing of palmsuiker toe, de drank is anders nogal 'puur' van smaak. Wil je het je kinderen ook laten drinken dan is dit wel aan te raden.
Succes!
Liefs, Williene
Wat betekent het dat je iets goed geconserveerd moet houden?
Succes!
Leuk dit recept, al een tijdje zie ik de vlierbessen hangen en dacht bij mezelf, hier moet ik iets mee kunnen, maar hoe. Dus je recept komt op het goede moment, dit ga ik zeker proberen, daar mijn achtertuin er vol mee hangt. Er was een moeder die dit allang deed, haar zoontje was hier erg bij gebaat, zij vertelde mij alleen dat je het water moest laten afkoelen tot 60 graden en dan de bessen erin, weet jij of dit klopt?
groeten Liza
Ik ken het verhaal verder niet. Misschien dat google hier wat over zegt? Het is wel belangrijk dat je ze even goed (10 min) laat koken, omdat de bessen rauw giftig zijn.
Succes!