20-09-2013

Sambucol!Je kent het waarschijnlijk wel. Sambucol. Een supergoed, antiviraal drankje wat erg goed is voor de weerstand en bij griep. Toen een aantal jaren geleden de Mexicaanse griep heerste, was dit drankje bij veel natuurwinkels niet aan te slepen.

Sambucol wordt gemaakt van vlierbessen. En die zijn nu goed rijp! Dé tijd om met een emmer en een schaar de natuur in te gaan, op zoek naar vlierbessen. Met deze vlierbessen maak je heel gemakkelijk zelf je antivirale vlierbessendrankje. Je eigen Sambucol dus!

Sambucol

Ingrediënten:
1 kilo vlierbessen, sap van 2 (biologische) citroenen en wat rasp, 2 kruidnagels

Laat de bessen met de rest van de ingrediënten 10 minuten koken. Haal het door een (roer)zeef en doe het vocht in flessen. Zet op z'n kop weg.

Deze sambucol is goed geconserveerd de hele winter houdbaar! Als je griep op voelt komen of je wilt een weerstand verhogend middel, dan neem je hiervan elke dag een lepel. Evt. verdunnen met water.

Tips:
*Voeg wat gember en/of kaneel toe bij het koken!
*Voeg wat honing of palmsuiker toe, de drank is anders nogal 'puur' van smaak. Wil je het je kinderen ook laten drinken dan is dit wel aan te raden.

Succes!

Liefs, WillieneDeel via social media

 
Print recept

12 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous maandag 23 sep 2013 om 08:13
  Wat een handig recept, zowel simpel te maken als goed voor je gezondheid.
  Wat betekent het dat je iets goed geconserveerd moet houden?
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 sep 2013 om 09:33
   Ik bedoel hiermee dat je het sap goed heet in schone flessen moet gieten. Als je dat doet dan conserveer je ze goed. Als de flessen niet schoon genoeg zijn of de sap niet heet genoeg dan kan het eerder bederven. Het werkt net als met jam maken.

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 21 sep 2013 om 21:50
  Het koken moet in een pan zonder deksel, zodat de giftige stoffen kunnen verdampen. En 20 minuten koken is beter, dan weet je zeker dat alles er uit is wat er niet in hoort.
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 sep 2013 om 09:31
   Bedankt voor je aanvulling!
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 20 sep 2013 om 13:19
  Dag Williene,

  Leuk dit recept, al een tijdje zie ik de vlierbessen hangen en dacht bij mezelf, hier moet ik iets mee kunnen, maar hoe. Dus je recept komt op het goede moment, dit ga ik zeker proberen, daar mijn achtertuin er vol mee hangt. Er was een moeder die dit allang deed, haar zoontje was hier erg bij gebaat, zij vertelde mij alleen dat je het water moest laten afkoelen tot 60 graden en dan de bessen erin, weet jij of dit klopt?

  groeten Liza
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 20 sep 2013 om 19:24
   Dankjewel Liza! Wat handig dat je ze in de tuin hebt hangen ;-)

   Ik ken het verhaal verder niet. Misschien dat google hier wat over zegt? Het is wel belangrijk dat je ze even goed (10 min) laat koken, omdat de bessen rauw giftig zijn.

   Succes!
 • Annelies Steehouwer
  Annelies Steehouwer dinsdag 21 nov 2017 om 11:14
  ik heb gedroogde vlierbessen, wat zal denkt u de verhouding van voor de sambucol? ben erg blij met het recept, want gaf altijd sambucol naast levertraan aan de kinderen, maar vind het wel erg duur. gedroogde vlierbessen gebruik ik voor eigen gemaakte hoestsiroop, werkt ook heel goed! 5 gram gedroogde tijm 5 gram gedroogde salie 5 gram gedroogde vlierbessen 10 min koken in 300 ml water, zeven en 2 el honing toevoegen bij max 40 graden
  • Annelies Steehouwer
   Annelies Steehouwer dinsdag 21 nov 2017 om 11:16
   sorry was iets te snel, het moet zijn: wat denkt u van de verhouding tussen gedroogde vlierbessen en verse vlierbessen?
   • Smakelijck dinsdag 21 nov 2017 om 15:12
    Oei, dat is een lastige vraag :-) Ik heb eigenlijk geen idee. Wellicht dat google je kan helpen? Ik zou wellicht net als in je recept voor de siroop de gedroogde bessen weken in water en dan tot een liter? Dus zeg maar ruim genomen 20 gram gedroogde bessen op 1 liter water? Maar ik heb echt geen idee hoe dat uitpakt!
    • Annelies Steehouwer
     Annelies Steehouwer donderdag 23 nov 2017 om 07:06
     bedankt voor de reactie, ik ga het vanavond proberen en kom er dan nog op terug!
  • Maja
   Maja woensdag 12 aug 2020 om 11:55
   De vlierbessen zijn rijp en ik wil er graag sap van maken. Ik heb alleen geen roerzeef, kan het na het koken ook in de blender of met de staafmixer of zelfs gewoon na het koken in de flessen doen?
   • Smakelijck donderdag 13 aug 2020 om 21:53
    Je kunt het ook goed door een zeef laten lopen of een koffiefilter.
Laat een bericht achter!
251