03-09-2014

Levend bloed!

De cellen in ons lichaam worden continue vernieuwd. Zo’n 60 biljoen hebben we er totaal! Elke cel sterft binnen een bepaalde tijd af en wordt vervangen door een nieuwe cel. Wel een prettig idee eigenlijk dat dat gebeurd. Eens in de drie maanden is onze bloedstroom volledig  vernieuwd.

Nog een belangrijke functie van bloed is dus dat het afval (oude stukjes cel) afgevoerd wordt. 
Het is dus niet alleen van groot belang dát het stroomt. Maar ook of er voldoende ruimte over is in het bloed om het afval mee te nemen en te verwijderen via nieren en lever.

Als je bloed al verzadigd is van giftige stoffen die doorgelaten worden via darmen, huid en longen, is het logisch dat er niet veel afval meer bij kan (dat is net zo iets als met vuil water proberen iets schoon te maken). Ook vraag ik me af of de goede voedingsstoffen dan nog wel op hun plek kunnen komen, om aan de celbouw te werken.
Besef daarom eens hoe belangrijk het is dat onze bloedstroom zuiver is.  Hoe kun je daaraan werken?
- via je longen door zo zuiver mogelijke lucht in te ademen.
- via je huid door deze alleen met zo zuiver mogelijke dingen in aanraking te laten komen
- via je darmen door voedsel te eten zoals het bedoeld is!!
Jij alleen kan gemakkelijk zorgen voor voeding die je bloedstroom zuiver houdt. Jij regelt wat er in je maag terecht komt (via je longen en huid is iets moeilijker). Waar voed jij je mee? Word je bloed er door gereinigd?

Een vervuilde bloedstroom is een bron voor ziekten.  Ziektekiemen houden niet van zuiver bloed, maar bloed is wel een ideale voedingsbodem voor ziektekiemen!

Via ons bloed wordt de lichaamstemperatuur geregeld en de ziektekiemen gedood (door de witte bloedlichaampjes die er heen getransporteerd worden).
Vroeger in de Middeleeuwen liet de dokter een patiënt aderlaten (aftappen van bloed door een snee in een ader te maken) om zijn ziekte te stoppen, zodat het evenwicht in de levenssappen werd hersteld, jammer genoeg liet hij juist de levenskracht daardoor wegsijpelen!

Soms verdraagt het lichaam een jarenlange slechte behandeling voordat het in opstand komt. Op een gegeven moment is de maat vol. Vroeg of laat gaan er gebreken komen die niet nodig hadden geweest als je je lichaam voedt zoals het gevoed wil worden. Soms slibt die stroom langzamerhand dicht…. Levensbedreigend!

Weet je wel welke schade geraffineerde suiker bv. aanricht in je lichaam? Het wordt door je maag afgebroken tot glucose en in de darmen opgenomen in het bloed. Daar zorgt het vervolgens voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt als reactie daarop insuline aan, wat de spiegel weer doet dalen. Daar is op zich niks mis mee, mits die stijging maar niet te snel gaat en niet telkens weer heen en weer schiet. Dit gebeurt jammer genoeg juist wel heel vaak door slechte eetgewoontes, zoals suiker, geraffineerde koolhydraten, stress, koffie, zwarte thee en nicotine.
Als ik je alvleesklier was zou ik op een gegeven moment het bijltje erbij neer gooien en zeggen doe het zelf maar, ik blijf niet bezig! Kun je je voorstellen dat bepaalde organen niet meer goed filteren of regelen omdat ze dichtgeslibd zijn of gewoon helemaal moe en uitgeput zijn?

Je bloed zuiver houden doe je dus niet door fabrieksvoedsel te eten! (helaas zit tegenwoordig overal suiker in)

Ook een beruchte  boosdoener is het slechte vet: transvet! Wat is een transvet? Een transvet is kort gezegd een vet die niet in de natuur voorkomt. Ze ontstaan bij het harden van een plantaardige vloeibare olie. Ook wel hydrogeneren genoemd. Doordat de vetzuursamenstelling fabrieksmatig zo bewerkt word, kan een vloeibare olie smeerbaar worden en dat is voor de industrie interessant. Veel goedkoper dan roomboter bijvoorbeeld. Maar wat richt het aan in je bloed?? Ze stimuleren het risico op hart- en vaatziekten.

Wat dan wel vraag je misschien? Bedenk dat je je bloedstroom zuiver wilt houden, jij wilt je lichaam de stoffen geven die het nodig heeft. Jij bent verantwoordelijk, we kunnen niet altijd de schuld van ons afschuiven omdat we het zogenaamd niet wisten!

 1. Eet wat als voedsel bedoeld is, en niet een industrieel fabricaat
 2. Eet onbewerkt, vers, rauw, biologisch
 3. Wees matig ook in het goede.

Nog een aardig weetje: brandnetel is bekend om zijn bloedzuiverende eigenschap!  Williene heeft daar al eens een blog aan gewijd. Leuk om eens mee aan de slag te gaan!

Pure groetjes Christine

Deel via social media

 
Print recept

3 Reacties

 • linda
  linda woensdag 03 sep 2014 om 14:29
  Wat lees ik hier nu in dat roomboter niet goed zou zijn ?
  • Smakelijck woensdag 03 sep 2014 om 18:12
   Ik ben benieuwd waar je dat uithaalt, de goedkope, vloeibare vetten zijn veelal slecht, maar juist roomboter is goed, dat haal ik eruit ;-)
 • Christine Kerpel
  Christine Kerpel donderdag 04 sep 2014 om 08:42
  Ha Linda, Het is misschien niet helemaal duidelijk, maar ik bedoel dat de industrie roomboter (wat een beter vet is) liever niet gebruikt omdat de koekjes anders te duur worden en dan gebruiken ze transvetten die gehydrogeneerd zijn wat veel goedkoper is, snap je?
Laat een bericht achter!
251