Verjaardagshapjes!
Voor een verjaardag is het altijd weer een kunst om lekkere hapjes te maken. De een vindt het een leuk werkje, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad.
Hier wat tips voor e-nummervrije (verjaardags) hapjes!
De 'standaard' hapjes: Blokjes kaas (biologisch) met een druif, stukje mandarijn, ananas o.i.d., plakjes worst (biologische slager zonder e-nummers), kwartstukjes ei omwikkeld met rookvlees, plakjes komkommer, cherrytomaatjes, biologische ham met monchou of asperges, etc.
Zelf vind ik het altijd wel leuk om een extra hapje te serveren:
*Sate: bijv. stukjes kip marineren en bakken, aan een stokje rijgen en serveren met stokbrood en zelfgemaakte sate-saus.
*Gehaktballetjes: Zelfgemaakt en evt. in verschillende varianten. Bijv. italiaans, gewoon en pittig.
*Stokbrood met zelfgemaakte salades en tapenades
*Mini-pizza's, of snijd een pizza in smalle punten
*Bitterballen: gebruik hiervoor het recept voor kroketten en maak er bitterballen van.
*Saucijzenbroodjes ook in verschillende smaakvarianten
*Gevulde tomaatjes bijv. met kruidenroomkaas
*Kipnuggets: zelfgemaakt. (hoop ik volgende week te bloggen)
*Nacho-chips met guacemole dipsaus
*Vis: haring op roggebrood met uitjes, gerookte zalm, makreel etc. met stokbrood.
Voor vrijwel alle ideeen staan de recepten op deze site. Klik hier voor een overzicht in de index: http://smakelijck.blogspot.com/p/recepten-index.html
Voor heerlijk e-nummervrij gebak:
De appel-kruimeltaart is een enorm succes: http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/appel-kruimeltaart.html
Appeltaart met amandelkrokant: http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/appeltaart-met-amandelkrokant.html
E-nummervrije monchoutaart: http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/monchou-taart.html
Binnenkort hopen mijn dochtertje en ikzelf weer jarig te zijn en dan mag ik weer los :-) Daarna zullen er vanzelf weer recepten voor heerlijke taarten hier verschijnen. En voor morgen staat het recept voor kwarktaart gepland!
Maar ik eet iig ook mee, maar als ik uit gezondere alternatieven kan kiezen doe ik dat ook en als ik ergens wat ga eten en ik kan kiezen uit een horeca gelegenheid dat biologisch bezig is, dan heeft het mijn voorkeur maar uiteraard kom ik dan ook nog wel eens op plekken waar dat niet zo is. Het is alleen meer het gevoel dat ik erover heb dat me gewoon echt niet laat genieten dan en ik moet er echt voor kiezen om het los te laten. Het is denk ik een leerproces :)
Inderdaad met een grotere groep is een buffet ideaal. Dan kun je ook bijv. Salades maken, wat vlees braden zoals rollade, gehaktballetjes, satestokjes etc.
Goed weekend verder!
Groetjes, Williene
Mijn schoonmoeder was een kei in het volgen van een dieet,maar op har vraag wat met een verjaardag te doen, zei men: Doe gewoon mee,maar met mate.Dus at ze ook een gebakje en een hap.Dat vergeet ik nooit meer,dat advies.
Hier worden de hapjes geserveerd en iedereen krijgt een bordje/vorkje en als de schaal langskomt leg je op je bordje wat je wilt.Niet de warme hapjes.Maar als gastvrouw hoef je niet steeds te lopen.
Met een grote groep zie je het ook wel als buffet opgesteld staan.
Gisteravond hadden we onze 25 jarig huwelijks feest en hebben dat zelf verzorgd(de kids) met een hapjes buffet. Erg leuk en iedereen gaat ook weer ergens anders zitten.En dat gebeurd ook met een verjaardag.
Groet. Wilma
Groetjes, Williene
Ik vraag me alleen af hoe jullie het doen op verjaardagsfeestjes van anderen? Laten jullie het dan een beetje los of eten jullie bijna niks mee? En dan bedoel ik vooral de kinderen die vaak van opa's en oma's en tante's (of vrienden, ik noem gewoon maar wat) wat toegestopt krijgen waar je zelf dus eigenlijk dus bijna geen controle over hebt. Ik merk dat ik het steeds moeilijker vind om eens buiten de deur te eten of naar een feestje te gaan en het idee dat dat iemand van ons smaakversterker 621 of kleurstoffen binnen krijgt vind ik echt geen fijne gedachte. Maar ik wil aan de andere kant het ook niet voor een ander verpesten als die z'n best gedaan heeft in de keuken voor ons...
Groetjes, Williene
Heel veel van deze hapjes maak ik ook zo.Het is altijd een succes. Ik heb hele kleine schaaltjes/glaasjes.Deze vul ik met kleine stukjes gerookte zalm en een beetje honing-mosterd dressing. (van Tons,hij maakt ook de Belze mayonaise, het is te koop bij Jumbo)Ik geef er een klein vorkje bij.(te koop bij xenos) Ook doe ik stukjes fruit in de bakjes/glaasjes. Het staat erg leuk op een blad vol hapjes!
Je blog wordt trouwens elke dag bekeken door mij en ik heb al heel veel recepten gemaakt die allemaal in de smaak vallen.
Gisteren heb ik eindelijk een lavas/maggi plantje kunnen bemachtigen bij Intratuin. Mijn moeder gebruikte dit vroeger ook al maar ik kon het nergens vinden.
Groetjes,
Mieke
Je kunt inderdaad ook fruit serveren of versgeperste drankjes zoals kiwi-sap, aardbeiensap of banaan-jus. Ook heerlijk en het ziet er gelijk heel fleurig uit!
Maggi is heerlijk in de soep! Ik had 'm ook bij Intratuin gevonden :-)
Groetjes, Williene
Groetjes en alvast een fijn weekend, Williene