25-03-2015

E-nummervrij, Suikervrij… Waar begin ik?

Het kan allemaal wat overweldigend zijn. Je wilt wel gezond eten, maar geen idee hoe, waar en waarom je moet beginnen…

Om je voedingspatroon aan te passen heb je simpelweg tijd nodig. Vrijwel niemand redt het om van de één op de andere dag volledig E-vrij en Suikervrij te gaan eten en leven. Daar heb je gewoon tijd en geduld voor nodig om rustig te wennen aan je nieuwe leefstijl.

Kies!

Kies voor jezelf wat je belangrijk vindt. Wil je leven zonder chemische toevoegingen of wil je eerst je suikerinname gaan beperken. Natuurlijk kan het beide, maar mijn ervaring is dat bij een verandering de kleine stapjes het meest succesvol zijn op lange termijn. Laat je hierbij niet gek maken, door wie dan ook. Kies dus voor jezelf wat je het liefst wilt veranderen en laat het daarbij. Bedenk dat elke stap die je doet er één is, ook al is die voor een ander misschien klein. Jij zet ‘m toch maar mooi!

Hoe ga je het doen?

Als je een keuze hebt gemaakt dan ga je voor jezelf na wat je het liefst wilt veranderen. Wil je minder brood eten, wil je je avondmaaltijd E-vrij maken, wil je je tussendoortjes gezonder maken, wat wil je? En ga dat uitvoeren. Kies je voor gezonde tussendoortjes? Ga je dan daar in verdiepen. Hoe kan ik mijn liga, sultana en bokkepootjes vervangen voor gezonde, voedende tussendoortjes zonder dat het me extra tijd kost. Heb je dit na een aantal weken goed onder de knie? Kijk hoe je verder gaat.

Hoe hou je het vast?

Om iets te beginnen is meestal een stap, om iets vast te houden moet je doorzetten. En dat valt niet altijd mee. Het helpt als je geen ongezond voedsel meer in huis hebt, dan is de kans dat je hiervoor speciaal naar de winkel gaat niet zo groot. Maar ook dat is niet altijd haalbaar als je gezinsleden hebt die niet mee doen. Eén voordeel, als je lang genoeg doorzet heb je op den duur geen trek meer in kant en klare producten, suikers en gemaksvoedsel. Heb je een terugval? Geen nood, dat gebeurt bij allemaal wel eens een keer. Ga gewoon verder waar je gebleven was en kijk naar de toekomst.

Maar het kost zoveel tijd…

Dit hoor ik regelmatig, maar ik kan mezelf daar helemaal niet in vinden. Mijn avondmaaltijden kosten niet meer tijd dan dat ik in het verleden uit een pakje of een zakje kookte. En dan kook ik met meerdere groenten. Met kant en klare pakjes en zakjes moest ik ook nog groenten toevoegen en schoonmaken etc… Natuurlijk kost een pan erwtensoep meer tijd, of stoofvlees, maar de gewone doorsnee maaltijd die je hier veelal op de site vind kosten mij gemiddeld niet meer dan 30-45 minuten. Bovendien is het handig om voor 2 dagen te koken als je écht weinig tijd hebt voor het koken. Of je kookt dubbel en je vriest een portie in voor een keer dat je weinig tijd hebt. Toen ik net begon maakte ik veel zelf, maar op den duur had ik daar ook geen tijd meer voor. Nu is mijn tussendoortje een appel, banaan of sinaasappel, een hand noten of een gekookt eitje. Lekker, voedend en zó gepakt. Ook mijn kinderen weten niet beter en zijn zo opgegroeid, en dat laatste is natuurlijk een groot voordeel, en dat besef ik me maar al te goed. Al zal dat heus veranderen als ze groter worden, zo realistisch ben ik ook wel, maar de basis is dan in ieder geval gelegd ;-)

…en geld!

Als je kiest voor E-vrij koken dan ben je niet meer kwijt dan wanneer je nergens op let. Kies je voor een gezonde leefstijl met o.a. natuurlijke suikervervangers, veel groenten, veel fruit, noten e.d. dan zal je dat best in je portemonnee voelen. Al ligt dat per persoon en gezin zeer verschillend. Zelf bak ik enkel in het weekend iets lekkers voor tussendoor en ik gebruik daarvoor bijvoorbeeld wat kokosbloesemsuiker. Omdat ik het maar zo weinig gebruik, zijn de kosten hiervan te overzien. Ga je met deze suiker dagelijks bakken dan wordt het al een stuk prijziger. Koop je je groenten/fruit op de markt of ga je naar de natuurwinkel en koop je het biologisch, etc. Daar zitten enorme verschillen in, en ook dat kan heel wisselend zijn in de keuzes die je maakt. Ik kan, en dan spreek ik enkel voor mijn eigen gezin (2 vw + 2 k), niet zeggen dat ik meer geld kwijt ben dan voorheen, maar ik kocht bijvoorbeeld altijd al veel groenten en fruit, maar ook heel veel koekjes, gebakjes en chocola. En dat kan ik nu gewoon laten staan = een énorme besparing ;-) Tel hierbij nog de frisdrank, kant en klare pakjes en zakjes, verzorgingsproducten e.d. nog bij op en tel uit je winst!

Nog wat praktische tips:

*E-nummervrij eten? Investeer in een abonnement op de site van Gerdien: www.evrijeproducten.nl Dat scheelt enorm veel zoeken en dus tijd met boodschappen doen.

*Koop zoveel mogelijk pure producten zonder etiket. Wat bedoel ik daarmee? Groenten, fruit, pure noten, zaden etc. Ze zijn gezond en voedzaam.

*Ga eens op zoek naar een toko voor pure kruiden, koop zoveel mogelijk basis, havermout is bijvoorbeeld een superontbijt en niet duur. Ook online kun je nog wel eens goedkoper uit zijn.

*Praat niet over gezond, over E-nummers en suikers als je gezin daar (nog) niet aan toe is. Zet gewoon tomatensoep op tafel. Klaar. Grote kans dat ze het niet eens proeven dat het anders is. Door nadruk op ‘gezond’ te leggen zeg je eigenlijk zelf al dat het dus anders moet smaken. Bedenk dat een gezonde leefstijl de norm is, en geen uitzondering. Dat heeft de voedingsindustrie ervan gemaakt. Van oorsprong is gezonde voeding gewoon normaal.

*Als je merkt dat het je té veel energie kost en je er compleet van in de stress schiet, laat het dan even los. Je kunt het na een paar maanden altijd nog eens proberen. Bedenk dan dat stress ongezonder voor je is dan een teveel aan E-nummers of suikers. Probeer in tussentijd zoveel mogelijk groenten en fruit te eten, dan ben je al een heel stuk op weg!

Succes en weet dat élke stap die je zet naar een gezondere leefstijl er één is!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

18 Reacties

 • Monique
  Monique woensdag 25 mrt 2015 om 18:34
  Zo hé.....dit verhaaltje had ik even nodig!! Dank x
  • Smakelijck woensdag 25 mrt 2015 om 20:43
   Graag gedaan, Monique ;-)
 • Karin
  Karin donderdag 26 mrt 2015 om 08:41
  Ha .nog een vraagje -;) Als je suikervrij wil gaan proberen ,kan je dan wel in het weekend bv palmsuiker / honing gebruiken . Of moet je ( om van je verslaving af te komen --::)) een maand echt suiker vrij eten ? Persoonlijk doe ik het voor mijn (bijna) diabetici en ik wil wat kilo's kwijt . Ben nu aantal weken bezig ,maar er gaat niet veel af ,terwijl ik geen gewone suiker meer gebruik. En wat is dan beter , palm ,kokosbloem suiker of honing ? Voor mij maakt het niet uit of ik zoet met bv banaan ,dadels ,honing etc ,ik vind het allemaal even lekker Maar waarschijnlijk raak je daar geen kilo mee kwijt ......?? Sorry Williene ,ik zie dat het meer vragen geworden zijn ,al schrijvende ,maar alvast hartelijk bedankt !
  • Smakelijck donderdag 26 mrt 2015 om 09:56
   Dat kan, de één doet dit wel, de ander niet. Ik deed het wel. Palm en kokosbloesem is vergelijkbaar, alleen van smaak iets anders. Voor diabetici is kokosbloesemsuiker een goede vervanger, maar uiteraard matig. Honing heeft een wat hogere GI, dus wellicht uitproberen hoe het valt, het is wel een zeer waardevol voedingsmiddel, namelijk virus en ontstekingsremmend (is wel bij koud gebruik en honing van de imker of biologisch). Je kunt zeker afvallen met dit eetpatroon, maar vaak heeft het even tijd nodig. Het gaat langzaam, maar is wel blijvend. Als je verder puur eet met veel groenten e.d. kun je in het weekend prima iets eten wat gezoet is met dadels of kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld. Succes!! En als je meer vragen hebt, stel ze gerust ;-)
 • Jolanda
  Jolanda dinsdag 31 mrt 2015 om 20:22
  Hoi, ik heb een vraagje over de site met e vrije producten die je noemt in je artikel. Er zijn heel veel artikelen e vrij valt me op. Veel meer dan ik had verwacht, maar kom je dan niet met de suikers in de knoei? Of kun je er van uit gaan dat genoemde producten goed zijn. Groetjes, Jolanda
  • Smakelijck woensdag 01 apr 2015 om 08:23
   De lijst is alleen E-vrij, dus niet suikervrij. Volgens mij is Gerdien daar wel mee bezig maar dat weet ik dus niet zeker. Dat zou je even bij haar kunnen checken. Succes!
 • marja
  marja vrijdag 11 mrt 2016 om 16:15
  Hoi Williene, Graag wil ik ook suikervrij gaan koken en bakken maar wat is jou alternatief dan hierin? Groetjes!
  • Smakelijck zaterdag 12 mrt 2016 om 21:19
   Deze al gelezen? http://www.smakelijck.nl/recepten/suikerzoet-1/ http://www.smakelijck.nl/recepten/suikerzoet-2/ http://www.smakelijck.nl/recepten/suikerzoet-3/ Succes! Het is echt de moeite waard ;-)
 • mirjam
  mirjam woensdag 25 mei 2016 om 13:15
  hoi, bedankt voor de peptalk weer ... wij laten de pakjes en zakjes al heel lang staan, toch heb ik nog een paar vragen" - wat zijn nog wel gezonde tussendoortjes voor mijn zoontje: hij krijgt al een appel en banaan, maar dat is niet altijd voldoende. is een droge rijstwafel of cracotte cracker een goed idee? - je hebt het over havermout, maak je dit als ontbijt? is dat met melk of? Welke andere zuivelproducten zijn nog redelijk goed? wij ontbijten hier altijd met kwark of yoghurt, kan dit wel? - biologische pannenkoekenmix van Koopmans, ken je die? lijkt mij dat er geen e-nummers in zitten... bedankt.
  • Smakelijck woensdag 25 mei 2016 om 19:56
   Ik weet niet hoe oud je zoontje is, maar hier is het fruit, avocado, wortel, komkommer, rijst (of spelt of boekweit)wafels, crackers, gekookt eitje, noten, gedroogd fruit, zelfgemaakte ijsjes, etc. de tussendoortjes. Havermout eet ik als ontbijt of lunch en deze maak ik met amandelmelk van Provamel. Als ik zuivelgebruik zijn dit met name de zure zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, zure room etc. De pannenkoekenmix is waarschijnlijk wel goed, maar het is veel goedkoper om het zelf te maken. Meel, ei, water of amandelmelk, een geprakte banaan en je hebt heerlijke pannenkoeken. Succes!
 • Jan de Wit
  Jan de Wit zondag 01 jan 2017 om 19:41
  Grappig hoor, al die hysterie over E-nummers. Maar het is juist heel makkelijk om alleen voedsel zonder E-nummers te eten. Het enige wat overblijft is dan namelijk water, suiker en zout. Klinkt erg gezond vind je niet? Je hoeft trouwens helemaal niet meer te eten als je geen E-nummers binnen krijgt, want je kan dan niet eens ademen: de lucht bestaat voor 21% uit E948 en voor 78% uit E941. In alle groente en fruit zitten E-nummers, in een tomaat bijvoorbeeld zitten al 10 tot 15. Natuurlijk zijn er een aantal E-nummers die je met mate (of helemaal niet, jouw keuze) moet eten aangezien ze niet erg gezond zijn. Net als suiker en zout overigens. Niks mis mee, behalve als je er te veel van binnenkrijgt. bron: https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/de-zin-en-onzin-van-e-nummers (en er zijn hierover ook veel onderzoeken te vinden)
  • Smakelijck maandag 02 jan 2017 om 11:04
   Je hebt gelijk, dat alles een E-nummer bevat. Daarom mijd ik ook de zgn. rode, schadelijke, chemische E-nummers. Niet de E-nummers die in de natuur voorkomen. Als je de site goed doorgelezen had, dan had je dit geweten.
 • Marianne
  Marianne zaterdag 18 feb 2017 om 11:41
  Goedemorgen Williene, Er wordt tegenwoordig zoveel geschreven, gesproken en ge/veroordeeld over gezond eten dat het bijna ongezond voelt ;-) Wat fijn om dan jouw recepten en je manier van schrijven en reageren als houvast te kunnen gebruiken. Ik lees nergens een oordeel of verwijt op je site. Daar kunnen veel "foodies" heel wat inspiratie uit halen wat mij betreft. Warme groet en vast een Heerlijke zondag!
  • Smakelijck zaterdag 18 feb 2017 om 16:19
   Hoi Marianne, Wat een fijn compliment! Daar ben ik erg blij mee, want dit is juist ook mijn doelstelling ;-) Jij ook een fijne zondag!
 • Dineke
  Dineke maandag 20 feb 2017 om 10:04
  Goedemorgen.. sinds kort probeer ik me te verdiepen... maar wat een bomen, ik zie het bos niet meer
  • Smakelijck maandag 20 feb 2017 om 10:38
   Welke informatie kan je helpen? Op deze site kun je veel info vinden bij de informatieve blogs. Op Facebook is er een Smakelijck Facebookgroep waar veel informatie te vinden is en waar veel mensen je willen helpen om een begin te maken. Je mag mij ook altijd een mailtje sturen. Succes!
  • Petra Schotanus
   Petra Schotanus donderdag 29 okt 2020 om 21:49
   Hallo williene Bestaat de site evrijeproducten niet meer? Ik beland steeds ergens anders....
   • Smakelijck vrijdag 30 okt 2020 om 10:05
    Ik denk het niet... Inderdaad, jammer!
Laat een bericht achter!
251