05-01-2015

10 tips voor een gezonde start!

Het nieuwe jaar is begonnen. Voor velen weer een moment van de goede voornemens. Tijd om weer eens een lijstje te maken met tips voor een gezonde en frisse start van het nieuwe jaar! 

1.Kook zonder pakjes en zakjes

Vermijd zoveel mogelijk bewerkte en geraffineerde voeding. Deze voeding is vaak lang houdbaar, met teveel zout, suiker en chemische toevoegingen. Toevoegingen die je lichaam niet herkent als voedingsstoffen en op lange termijn klachten kunnen opleveren zoals hoofdpijn, buikkrampen, lusteloosheid, overeten en psychische problemen. Varieer zoveel mogelijk met onbewerkte, pure voeding. Op deze manier krijgt u meer vitaminen en voedingsstoffen binnen die je lichaam voeden in plaats van vullen!

2.Ontbijt altijd

Met een goed ontbijt geef je je lichaam een goede start van de dag. Door ’s ochtends voldoende te eten, vraagt je lichaam gedurende de dag minder om voeding.

3.Let niet op calorieën

Door bewerkte voeding en suiker te mijden en pure voeding te eten gaat je lichaam vanzelf op zoek naar een natuurlijk even(ge)wicht. Dit is een gezonde manier om gewicht blijvend te verliezen. Door witmeel, suiker, witte pasta en witte rijst te laten staan en hiervoor in de plaats veel groenten, fruit, zaden en noten te eten zult u geleidelijk gewicht verliezen en op uw natuurlijk gewicht komen.

4.Vermijd suiker en zoetstoffen

Als je ingrediënten lijstjes gaat lezen zal het opvallen dat er in vrijwel alle bewerkte voeding suiker aan wordt toegevoegd, onder verschillende benamingen (zoals glucosestroop, glucose-fructose, dextrose, maltodextrine etc.). Niet alleen koek, snoep en frisdrank bevatten suiker, ook aan kant en klaar maaltijden, brood, augurken, tomatenketchup, pakjes soep, sauzen, chips, et cetera wordt volop suiker toegevoegd.  Onze suikerconsumptie is dan ook de laatste jaren énorm gestegen. Suiker veroorzaakt niet alleen tandbederf, maar ook diabetes (type 2), is de grootste voedingsbron voor kankercellen en het onderdrukt ons immuunsysteem. Ook wordt suiker steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en dergelijke welvaartziekten.

5.Eet omega 3 vetten

Een tekort aan vetten lijdt tot verschillende aandoeningen en verouderingsziekten. Het is daarom belangrijk om voldoende gezonde vetten te eten. Omega 3 vetzuren zitten in vis, lijnzaad (olie) en noten. Kies bij het eten van vis, voor de kleinere vissen zoals haring, makreel, ansjovis en sardines. Deze vissen bevatten minder zware metalen dan grote vissen.

6.Eet veel groenten

Groenten zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen en voedingsstoffen. Door zoveel mogelijk te variëren in kleuren en soorten profiteer je van diverse soorten vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Verdubbel de aangeraden hoeveelheid van 200 gram en eet de hele dag door groenten, in rauwkost, in een smoothie en bij de lunch!

7.Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine die ons lichaam beschermt tegen hartaandoeningen en kankersoorten. Ze stimuleert onze weerstand en voorkomt botontkalking. Vitamine D maakt ons lichaam zelf aan bij voldoende zonlicht. 15-20 minuten onbeschermd in de zon zitten levert ons voldoende vitamine D op. Op sombere en winterse dagen, wanneer de zon niet schijnt, is het goed om een vitamine D bij te slikken. Let daarbij op een pure vitamine, zonder toevoegingen (bijvoorbeeld Solgar, Bonusan of Menatura).

8.Gebruik pure verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen

Verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen bevatten veel chemische toevoegingen die niet goed zijn voor onze huid en zeker niet voor het milieu. Het is beter om natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te gebruiken. 

9.Vermijd stress

Langdurige stress is niet gezond en belast onze bijnieren. De bijnier is verantwoordelijk voor onze hormoonhuishouding. Wanneer deze in balans is en je lichaam is gezond, dan zit je lekker in je vel en heb je voldoende energie. Bij teveel langdurige, constante stress raakt de bijnier uitgeput en raakt ons lichaam oververmoeid en overprikkelt. Een burn-out ligt op de loer.

Zoek gezelschap om je heen, zorg voor voldoende tijd voor jezelf en neem elke dag minimaal een half uur rust om even niets te doen, te genieten van de natuur, je kinderen of even op de bank te zitten zonder iets te moeten met een lekkere op thee. 

10.Beweeg

Bewegen is een belangrijke voorwaarde in een gezonde leefstijl. Dit hoeft niet intensief te zijn, maar dit mag gewoon beweging zijn in de vorm van wandelen of fietsen. Bewegen houdt je lichaam gezond en fit en de botten sterk! 

Fijne dag!

Liefs, WIlliene

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

 • hanneke
  hanneke maandag 05 jan 2015 om 13:05
  Hoi Williene, ik heb vitamine D (druppels) van New Care, die raad jij dus niet aan?? dacht dat die ook wel goed was. waar zou ik dan die andere kunnen halen? gr hanneke
  • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 17:24
   Ik heb geen idee ;-) Ik weet dat bovenstaande 3 zonder toevoegingen zijn, maar New Care ken ik niet. Dus wellicht dat deze ook zonder toevoegingen en suiker is.
 • Annemieke
  Annemieke vrijdag 16 jan 2015 om 19:17
  Hallo Williene, geldt voor speltbloem hetzelfde als voor tarwebloem nl. dat het ten koste van je lichaam gaat om het af te breken?
  • Smakelijck vrijdag 16 jan 2015 om 20:52
   In principe is het net zo vezelloos en leeg inderdaad. Ik gebruik het af en toe, omdat als je verder gezond eet je lichaam dit kan verdragen.
 • Annemieke
  Annemieke maandag 19 jan 2015 om 19:08
  Bedankt! Ik heb nog een vraag, die wilde ik eigenlijk stellen onder het kopje E-nummers, maar dat lukte niet om de een of andere reden. Ik kreeg jouw boek "Smakelijck zoet" en daarin noem je gist van Doves Farm. Ik zocht dit op internet op maar daar stond bij dat het E491 bevat. Klopt dat? Of heb ik de verkeerde op het oog?
  • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 21:46
   Nee, daar kwam ik ook pas achter dat je daar niet meer kan reageren :-) Volgens mij zijn er verschillende soorten van Doves Farm. Ik heb deze: https://www.pit-pit.com/droge-gist.html
Laat een bericht achter!
251