Vrijdag 15 mrt 2013

Vegaburger met kikkererwten!


Vegaburgers zijn vrij gemakkelijk zelf te maken. Bovendien bevatten ze geen toevoegingen zoals bij de burgers uit de supermarkt. Deze burgers vullen goed en lijken een beetje op falafel. Ze zijn lekker op een pita-broodje, maar je kunt ze ook als bijgerecht eten.

Vegaburgers!

Ingrediënten:
Voor 4 burgers: 1 blik kikkererwten, 2 eetlepels speltbloem of meel, 1 ei, flinke snuf zout, 2 eetlepels verse peterselie, 2 eetlepels verse koriander, 4 stengels bosui (grof gehakt) halve theelepel komijnzaadjes
Voor de knoflooksaus: 2 eetlepels kwark of yoghurt, 2 eetlepels mayonaise of creme fraiche, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, zout en peper, 1 knoflookteen of knoflookpoeder
Volkoren pitabroodjes (natuurwinkel of zelf gemaakt) en rauwkost voor erbij.

Spoel de kikkererwten af. Doe ze in de keukenmachine met de overig ingrediënten voor de burgers. Duw een paar keer op de 'pulse' knop om het wat fijner te maken en goed te mengen, maar het mag geen puree worden.

Verhit wat (kokos)olie in een pan met stevige bodem. Schep wat van het mengsel in de pan, evt. met behulp van een kookring. Bak de burgers in ongeveer 2 a 3 minuten per kant bruin en gaar.

Meng voor de saus de kwark met de mayonaise, de peterselie, knoflook en peper en zout door elkaar. Serveer de burgers met de saus, pitabroodjes, en wat sla, avocado, tomaten, komkommers of wat je maar lekker vindt.

 


 

Een recept voor echte ouderwetse erwtensoep. Heerlijk op een koude winterdag. Het is even...
lees verder
Mmm, de lente op je bord! Een lekker lunch-gerechtje voor als je iets meer tijd hebt!...
lees verder
Vaak is de basis van een romige, gebonden soep een roux. Als je het gebruik van bloem...
lees verder
In de vakantie is het leuk om op een regenachtige dag als vandaag koekjes te bakken met de...
lees verder
Op aanvraag van een lezer hier een recept voor kippensoep. Soepen zijn bij veel mensen favoriet,...
lees verder
Onlangs kreeg ik van een aantal lezers complimenten dat ze met de recepten van deze site...
lees verder

18 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 06 jul 2013 om 13:36
    Hoi Williene,

    Ik ben nog niet zo bekend met kikkererwten en ik heb een zak van 500 gram gekocht: moet ik nog 24 uur wellen en dan nog bijna een uur koken. Blikjes waren er niet. Mijn vraag: hoeveel gram heb ik nu nodig voor bovenstaand recept? Hoeveel zit er in een blikje?
    Bedankt! Ik heb er zin in!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 jul 2013 om 19:26
      In een blikje zit 400 gram.

      Succes met het recept!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 20 jun 2013 om 17:50
    Net gemaakt en gegeten! Lekker :) !!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 jun 2013 om 20:39
      Leuk zeg!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 23 mei 2013 om 23:04
    Hoi Williene,

    Hoeveel gedroogte erwten heb je ongeveer nodig voor dit recept?

    groetjes,
    Corien
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 24 mei 2013 om 09:17
      Ha,

      Dan zou ik 400 gram gebruiken. Laat je ze wel goed weken?

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad dinsdag 02 apr 2013 om 19:24
    Hallo Williene,

    We hebben ze vandaag gegeten, en ze waren heerlijk, de knoflooksaus erbij is ook zalig, ook deze komt vaker bij ons op de tafel, alhoewel we nog steeds de eerste het lekkerste vinden, ik ga nog eens rondkijken of ik er nog meer kan vinden, dan eten wij beslist minder vlees.
    We hadden geen verse koriander, dus hebben een theelepeltje met koriander kruiden er ingedaan, dan is 2 eetlepels toch veel te veel, of vergis ik me daarin?

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 02 apr 2013 om 21:07
      Ha Gerdien!

      Wat leuk dat ze gesmaakt hebben! 2 eetlepels korianderkruiden lijkt me ook wat teveel. Gedroogd is toch vaak wat anders van smaak ook. Maar ben blij dat het je gesmaakt heeft ;-)

      Bedankt!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 mrt 2013 om 13:54
    Ik ben je blog net tegengekomen en wilde je echt bedanken! Ik ben zelf allergisch voor e-nummers en dit is echt een fantastische uitkomst :D merci
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 18:47
      Leuk om te horen en welkom op mijn blog! Hopelijk heb je veel plezier van de recepten!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 25 mrt 2013 om 20:21
    hoi,
    zou je hier ook meer van kunnen maken en invriezen?
    groet
    elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 26 mrt 2013 om 09:36
      Ha,

      Ik heb het niet geprobeerd, maar misschien werkt het wel, je zou het eens kunnen proberen!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 22 mrt 2013 om 17:40
    Ja hoor, vandaag waren we er helemaal klaar voor, ik had het recept klaar staan op de computer, en toen we net wilden beginnen met het eten te bereiden, pakte ik de kikkererwten, en verdorie, waren het kikkererwten in tomatensaus.
    teleurgesteld, maar o.k, niets aan te doen, dus we hebben nu maar gauw de andere vegaburgers gemaakt, en die vinden we heerlijk, dus we eten wel lekker, maar het ging niet helemaal volgesn plan:-)

    groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 mrt 2013 om 22:01
      Haha, gelukkig kwam je er op tijd achter! En misschien was het wel erg lekker geweest ;-)
      Volgende keer beter! Succes!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 16 mrt 2013 om 13:08
    Hij stond al op m'n lijstje om te bloggen, dus vandaar ;-) Normaal ben ik nooit zo snel!

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 15 mrt 2013 om 21:52
    Super, had er nog maar net on gevraagd en het is er al, deze gaan we zeker proberen, hoop dat ze net zo lekker zijn dat de andere vegaburgers:-)
    groetjes Gerdien
  • Marlies
    Marlies woensdag 22 apr 2015 om 14:09
    Hoihoi, kun je deze burgers ook invriezen?
    • Smakelijck woensdag 22 apr 2015 om 14:40
      Ja hoor, dat kan! Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190