Maandag 18 nov 2013

Bruine bonensoep!

 


Heerlijk op een koude winterse dag. Bruine bonensoep. Het recept voor deze soep is vegetarisch, maar met een kleine aanpassing uiteraard met vlees te maken. Er komt nogal eens de vraag of er E-nummervrije rookworst te koop is. Helaas is dit erg moeilijk, maar het kan wel. Sommige slagers verkopen rookworst E-nummervrij. Dit zou je zelf even moeten navragen.

 

 

 

 

Bruine bonensoep

Ingrediënten:

 

2 potten bruine bonen (natuurwinkel) of 500 gram gedroogde bruine bonen (zie tips), 1 prei, 2 winterwortels, ½ knolselderij, 3 aardappels, 2 uien, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, 1 liter groentebouillon, 1 eetlepel tomatenpuree, roomboter, Keltisch zout

 

Snijd de groenten en de aardappels in stukjes of fijne blokjes. Smelt de roomboter in een ruime pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de rest van de groenten en aardappels toe en fruit even aan. Voeg de tomatenpuree toe en de groentebouillon. Voeg de laurier met de kruidnagels toe en laat de soep één tot anderhalf uur pruttelen op laag vuur. Maal de bonen met vocht grof in de keukenmachine en voeg toe aan de soep. Laat de soep nog een half uur tot uur door pruttelen.
Als je de soep 's ochtends maakt en 's avonds opwarmt is hij nog lekkerder!
 
Tips:
*Prik de kruidnagels in het laurierblad, dan hoef je ze er niet uit te 'vissen'.
*Als je vlees wilt toevoegen kun je een schenkel of soepvlees toevoegen bij het fruiten van de uien en dit later verwijderen en evt. fijnsnijden.
*Wil je gedroogde bruine bonen gebruiken? Week de bonen (500 gram) dan zo'n 12 uur voor in ruim water. Kook ze 30 minuten voor en maal dan grof in de keukenmachine met een kopje kookvocht.
 
Eet smakelijck!
 
Liefs, Williene
Dit keer geen recept, maar een heel handig hebbedingetje!   Boodschappen doen is...
lees verder
Zin in taart, maar geen tijd (of zin) om lang in de keuken te staan? Dan is dit een ideaal...
lees verder
Het heeft even geduurd voordat ik echt lekkere nasi had gevonden zonder een pakje. Ontelbare...
lees verder
Honing is een zeer bekend en oud, natuurlijk zoetmiddel. Maar wat veel mensen niet weten is...
lees verder
Het is eigenlijk te gemakkelijjk om een recept te noemen, maar soms is het gewoon héél...
lees verder
Ik mag van de webshop Kitchen & More een prachtige tajine weggeven! Wil jij ook graag...
lees verder

14 opmerkingen
  • Saskia quarre
    Saskia quarre zaterdag 30 nov 2013 om 22:46
    Hij is heel erg lekker.. Heb hem vanmorgen opgezet en vanavond gegeten bedankt voor je recept!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 dec 2013 om 09:33
      Wat leuk zeg! Fijn dat het goed heeft gesmaakt!
  • 't Betuwsvilt
    't Betuwsvilt maandag 25 nov 2013 om 10:13
    Voor E-nummer vrije rookworsten kun je terecht bij slagerij van der Geer uit Veenendaal, ze hebben ook een
    webshop. www.slagerijvandergeer.nl

  • Dagelijks Brood
    Dagelijks Brood dinsdag 19 nov 2013 om 20:18
    De soep staat te pruttelen, ruikt heerlijk :-)
    Gr Marike
    • Dagelijks Brood
      Dagelijks Brood dinsdag 19 nov 2013 om 21:17
      Dankje! :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 nov 2013 om 20:55
      Succes! Mmm, krijg er zo weer zin in ;-) Eet smakelijck alvast!

      Liefs!
  • Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje)
    Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) maandag 18 nov 2013 om 13:53
    Nog een tip doe alles wat je later ergens uit moet vissen in een thee ei en hang die in de soep! Ideaal!...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 nov 2013 om 16:09
      Hele goede tip! Dankjewel!
  • Maria
    Maria maandag 18 nov 2013 om 09:57
    Bij de Lidl zag ik rookworsten zonder E-nummers!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 nov 2013 om 13:24
      Dat is inderdaad iets om goed op te letten!! Bedankt voor je oplettendheid!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 18 nov 2013 om 19:07
      De Lidl noemt vaak de naam van de toevoeging in plaats van het nummer. Laatst had ik beschuit gekocht. Er zat iets in met een moeilijke naam. Meneer Internet denkt dat het zeep is...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 nov 2013 om 13:31
      Bedankt voor je tip! Daar zullen veel lezers iets aan hebben!
  • Inge
    Inge zaterdag 05 dec 2015 om 17:48
    Met een beetje van Smakelijck en een beetje van mezelf maakte ik gisteren deze verrukkelijke bruine bonensoep. Vanavond het laatste restje. Van mijzelf voegde ik toe: 2 teentjes knoflook, 1 rood pepertje en cayennepeper. En voor deze ene keer gehaktballetjes, alleen met peper en nootmuskaat gekruid. Een maaltijdsoep heerlijk! Adres voor e nummervrije (varkensvlees) rookworst: Slagerij Bart Adriaanse (ook via internet te bestellen)
    • Smakelijck maandag 07 dec 2015 om 09:09
      Goed om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190