P1040919
Maandag 31 okt 2016

Winters stamppotje uit de oven!

Voor de liefhebbers van Teus' z'n recepten, vandaag weer één van zijn hand. Een heerlijke stamppot uit de oven met echte wintergroenten. Het kan gewoon zo gegeten worden, zonder iets erbij, maar je kunt er ook prima een groente als spruitjes, zuurkool of iets dergelijks bij serveren. Het is ook erg lekker bij een winters buffet of diner als bijgerecht, bijvoorbeeld voor de komende Kerstdagen. 

Fijne dag!

Winters stamppotje uit de oven!

Ingrediënten als bijgerecht voor 4 personen:

400 gram pastinaak (3 stuks ongeveer), 300 gram pompoen (ongeveer een halve), 300 gram zoete aardappel (2 stuks), 1 blokje groentenbouillon (Rapunzel zonder gist), 250 gram gemengde paddenstoelen, paar takjes verse tijm, 1 ui, geraspte kaas, Keltisch zout, peper, knoflookpoeder, cayennepeper, 3 klontjes roomboter

Bereiding:

Schil de pastinaak, pompoen en zoete aardappel en snijd in blokjes, doe deze in een ruime pan met water, breng aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Laat in zo’n 10 minuutjes gaar koken en giet af. Bewaar het kookvocht eventueel voor een saus of soep.

Snijd de ui en de paddenstoelen grof en bak zo’n 5 minuutjes aan op hoog vuur met wat zout, peper en knoflookpoeder en de helft van de tijm.

Voeg bij de blokjes pastinaak, pompoen en zoete aardappel een paar klontjes roomboter, bestuif licht met de cayennepeper, wat zout en gewone peper en stamp grof door elkaar. Spatel nu met een vork het paddenstoelen mengsel erdoorheen, laat een een klein beetje achter voor de garnering!

Schep het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas en garneer met het overgebleven paddenstoelenmengsel en de laatste takjes tijm.

Schuif in de oven op 180 graden voor zo’n 20 minuten! Serveer met bijvoorbeeld gekookte spruitjes of kool. 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

  Deze maand kun je je stem uitbrengen voor de contest: 'Beste Nederlandse...
lees verder
Op aanvraag van een lezer hier een recept voor kippensoep. Soepen zijn bij veel mensen favoriet,...
lees verder
Er zijn maar weinig ijsjes te koop zonder E-nummers, of zonder (fructose) glucosestroop. Bij de...
lees verder
Soms heb je van die dagen dat je geen tijd of zin hebt om (uitgebreid) te koken. Vandaag was voor...
lees verder
De wintermaanden staan voor mij gelijk aan stoofpeertjes, warme chocolademelk, gevulde speculaas...
lees verder
Omdat we steeds meer vegetarisch eten en ik het erg leuk vind om de tafel vol te zetten met...
lees verder

8 opmerkingen
  • Alette
    Alette maandag 31 okt 2016 om 10:18
    Hoi, hoi! Zit net te kijken wat we zullen eten.... Het wordt dit recept. Mmm, klinkt goed en ik heb alle benodigde groentes in huis. En je weet het: wij zijn dol op recepten waarin diverse groenten zijn verwerkt;-) Thx!
    • Smakelijck maandag 31 okt 2016 om 11:57
      Succes en eet Smakelijck ;-)
  • Anja
    Anja woensdag 02 nov 2016 om 07:43
    Gisterenavond deze gegeten. Echt een topper, HEERLIJK!!!
    • Smakelijck woensdag 02 nov 2016 om 12:42
      Fijn!
  • Alie
    Alie woensdag 09 nov 2016 om 15:23
    Dit lijkt me een heerlijk recept voor een feestelijke gelegenheid. I.v.m. een paddestoelenallergie zou ik graag willen weten of de champignons weggelaten of door andere groente vervangen kan worden. Ik ben benieuwd naar je antwoord.
    • Smakelijck donderdag 10 nov 2016 om 09:09
      Ja hoor, deze kun je prima weglaten! Succes!
  • Reinate
    Reinate maandag 19 dec 2016 om 15:34
    Het lijkt me een heerlijk recept! Kan je dit ook evt een dag eerder al klaar maken? Zodat het op de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft?
    • Smakelijck dinsdag 20 dec 2016 om 09:08
      Ja hoor, dat is geen enkel probleem!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190