22-01-2018

Budget tips om gezond te eten!

Afgelopen week was het in het nieuws: Gezond eten is opnieuw duurder geworden en ongezonde, suikerrijke producten goedkoper. De moed zou je toch in de schoenen zakken? Het zou juist andersom moeten zijn! Hierbij wat tips om gezond eten leuk en betaalbaar te houden.


Groenten en Fruit:
*Biologische groenten en fruit hebben zeker hun voordelen. Er zitten minder pesticiden op deze producten dus minder gifstoffen voor ons lichaam. Bedenk echter wel, als je geen keuze hebt omdat biologische groenten en fruit gewoon te duur zijn, dat niet-biologische groenten en fruit nog altijd voldoende gezondheidsvoordelen hebben dan het helemaal niet eten.
*Eet met de seizoenen mee. Seizoengroenten zijn voordeliger dan groenten die moeten worden ingevlogen. Elke eerste dag van de maand post ik een blog met de seizoengroenten en fruit van die maand. Deze blogs kun je terug vinden in de Index.
*Ga naar de markt. Daar heb je veel keuze voor een goede, betaalbare prijs.
*Ook in biologische winkels heb je aanbiedingen. Hou deze in de gaten, want dan kun je nog wel eens goedkoop aan biologische groenten en fruit komen.
*Vergelijk prijzen. Soms zijn biologische producten in de supermarkt duurder dan bij de natuurwinkel.
*In de zomer is het de moeite om (als je de ruimte hebt) zelf wat te zaaien in een stukje tuin. Of je gaat tuinieren in potten/vierkante moestuin. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om dit een succes te laten zijn. Op internet kun je talloze tips hierover vinden. Het geeft ook nog eens veel voldoening om je zelf geoogste sla/andijvie/kool te eten. En het is ook nog eens erg leerzaam en leuk voor de kinderen. Ook tomaatjes, aardbeien en frambozen doen het heel goed in een pot!
*Kijk eens in je buurt. Misschien is er een boer die z'n groenten wil verkopen, een zorgboerderij waar je groenten voor een klein prijsje kunt kopen etc. Ook zijn er veel pluktuinen waar je tegen een schappelijke prijs groenten en fruit kunt plukken.
*Vries in de zomer, als er een overschot is aan groenten, een voorraad in voor de winter. Ook zomerfruit als aardbeien, bramen, bessen en frambozen laten zich heel goed invriezen.

Noten en zaden:
Noten zijn duur. Toch kunnen er flinke prijsverschillen zijn. Het heeft dus echt nut om goed op te letten.
*Zorg dat je ongebrande, ongezouten noten koopt. In de supermarkt zitten deze vaak in kleine bakjes en zakjes, bedoeld voor taartdecoratie/gerechten, deze zijn in verhouding heel duur. In grotere verpakkingen vind je ze vaak in toko's, natuurwinkels of op de markt. Deze zijn voordeliger dan in de supermarkt.

Vlees:
*Zelf ben ik een groot voorstander van biologisch vlees. De dieren hebben een goed leven gehad en het vlees is 'schoon'. Maar het kost wel bijna het dubbele. Wij eten bewust 3 keer per week vlees, en niet meer. Op deze manier beperk je kosten maar het is ook veel beter voor je gezondheid.
*Ook aan de hoeveelheid vlees kan je wat doen. Hier eten we (als we het dus eten) zo'n 75 tot max 100 gram per persoon. Meer dan voldoende om aan de vitamines te komen die je uit vlees haalt.

Kruiden en specerijen:
*Kijk eens bij een toko of op internet. Een enorm aanbod aan kruiden en specerijen, veel meer voor veel minder geld. Echt de moeite waard. Als je je inkopen via internet doet let dan wel op de verzendkosten. Misschien kun je samen bestellen met familie/vrienden/buren om de kosten te beperken. Een leuke site hiervoor is pit-pit.com.

Zogenaamde Superfoods:
Tegenwoordig is gezond eten een behoorlijke hype. De superfoods vliegen je om de oren. Hennepzaden, rauwe cacao, cacao nibs, etc. Er zitten absoluut gezondheidsvoordelen aan, maar ze zijn ook torenhoog qua prijzen. Bedenk dat als je aan je portie groenten en fruit, noten en zaden komt dat je al die extra's niet persé nodig hebt. Dat scheelt al veel in je portemonnee.

Verder:
*Met het gebruik van pakjes en zakjes ben je vaak duurder uit dan met het gebruik van kruiden. In het begin is het even een investering om alle kruiden aan te schaffen maar met de meeste doe je jarenlang en is het uiteindelijk dus een besparing.
*Koop de kruiden pas als je van plan bent een recept te gaan maken. Zo hoef je ze niet in één keer te kopen maar heb je heel geleidelijk zo je kruidenkast vol.
*Gewone normale gerechten zoals macaroni, een pastasaus, een soep is als je hem zelf maakt zeker niet duurder dan als je 'm uit 'n pakje haalt.
*Als je ervoor kiest om over te gaan op een gezond voedingspatroon dan kun je juist heel veel laten staan in de supermarkt. Ik koop daar alleen de pure basis producten. Snoep, chips, kant en klaar, vleesafdeling, frisdranken, snacks, ik kan alles voorbij lopen in de supermarkt. En dat scheelt echt heel veel geld. Dus het geld wat ik daar overhoud kan ik weer uitgeven aan gezonde producten. En bedenk je: Hoe goedkoop ook, iemand betaald de prijs. Dus als groenten heel erg goedkoop zijn, betekent dat, dat de boer er amper iets op verdient. En dat lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.
*Probeer te wennen aan bepaalde gewoonten. Zoals het drinken van water in plaats van frisdrank. Frisdrank is echt heel erg slecht voor je en water heel gezond. En dat is een hele besparing ;-) En als je bepaalde dingen echt niet kunt missen, zoals chips, koek of snoep, bewaar dat soort dingen dan als extraatje voor in het weekend.
*En dan als laatste de Kokosolie. Ik ben een groot fan van deze olie. Maar hij is ook enorm duur. Op internet vind je wel eens goede aanbiedingen, dus ook dat is de moeite om in de gaten te houden. Vind je het dan nog te duur, wat ik me heel goed kan voorstellen, dan zou ik gaan bakken in Ghee. Ghee kun je gemakkelijk zelf maken, is een goede boter die tegen hoge verhitting kan en heeft ook goede gezondheidsvoordelen. 

En als laatste: je kunt enorm bezuinigen op verzorgingsproducten. Vooral als je je verdiept in de ingrediënten van verzorgingsproducten zoals cremes, tandpasta, douchegels, shampoos dan zul je merken dat deze niet bij een gezonde leefstijl horen. Heel veel heb je ook helemaal niet nodig. In de index kun je een aantal blogs hierover teruglezen. In de webshop vind je natuurlijke alternatieven, maar je kunt ook aan de slag om ze zelf te maken.

En waarschijnlijk hebben jullie nog veel meer budget tips. Deel ze hieronder, om anderen te helpen!

Fijne dag!

Liefs, Williene

 

Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 06 sep 2013 om 16:30
  Wie van jullie gebruikt er snoep van Yuno freaky?? Schijnt heel natuurlijk te zijn?
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 06 sep 2013 om 18:57
   Ik heb het even opgezocht, maar dat ziet er inderdaad goed uit! Alleen nog niet overal verkrijgbaar, maar ik ga ze toch eens opzoeken, dankjewel!
 • Anonymous
  Anonymous donderdag 02 mei 2013 om 11:54
  Hallo,

  Hier onder een aantal links voor tip als je wel groenten wil kweken maar geen ruimte hebt.

  http://www.welke.nl/photo/Mara/Verticale-tuin-in-een-pallet

  Boven in de pallet kan je prima sla oid planten en in de tussen stukken kruiden of bijv. aardbeien.
  Voor de onderstaande tips kun je de bloemen vervangen door groenten.


  http://www.welke.nl/photo/daadje/verticale-tuin-in-petflessen.1354438477

  http://www.welke.nl/photo/jasmienv/Leuk-voor-in-de-tuin-te-zetten-vogeltjes-kunnen-lekker-komen-drinken.1351882394


  http://www.welke.nl/photo/carlaatje/tuin-aan-je-muur.1363630458

  http://www.welke.nl/photo/Flamoesify/Dit-wil-ik-zo-in-mijn-tuin.1357636097

  http://www.welke.nl/photo/jantine77/van-regenpijp-tuin.1354131275

  Op deze manier kan bijna iedereen eigen groenten en kruiden kweken.

  Veel plezier en eetsmakelijk!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 02 mei 2013 om 21:22
   Dankjewel voor je tips en links! Toevallig zat ik vandaag op Welke te zoeken naar Verticaal tuinieren! Leuk, je linkjes, hopelijk kunnen veel lezers er iets mee! Dankjewel!
 • Anonymous
  Anonymous donderdag 25 apr 2013 om 11:34
  Hallo Williene,

  Ik kijk en lees met veel plezier op je blog,
  Omdat kokosolie flink aan de prijs is heb ik me ook in olie verdiept en
  kun je ook rijstolie gebruiken, is ook te koop bij de AH. Dit kun je ook goed verhitten, en je hebt hem ook in frituurolie, hetzelde als de 1 liter fles alleen dan in twee liter.

  Groetjes Maaike
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 25 apr 2013 om 18:50
   Hoi Maaike,

   Er is hier inderdaad vaker over rijstolie gesproken. Nu is rijstolie inderdaad een olie tegen hele hoge verhitting kan. Maar het bevat net als zonnebloemolie vrij veel linolzuur en is een omega 6 vetzuur. En omdat de balans tussen omega 6 en 3 ver zoek is in onze westerse landen is het verstandig om meer omega 3 en minder omega 6 te halen uit je voeding. Daarom gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar kokosolie.

   Groetjes, Williene
   • vera
    vera donderdag 09 jul 2020 om 20:17
    Hoi, Hoe zit het met koolzaadolie? deze koop ik ook bij de AH. Groetjes Vera
 • Drinkbeker
  Drinkbeker donderdag 11 apr 2013 om 12:49
  Herbruikbare flessen en drinkbekers zijn inderdaad aan te raden!
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 26 mrt 2013 om 14:16
  Ha,

  Bedankt weer. Ik kan me voorstellen dat het in jouw situatie allemaal wat vreemd klinkt. En je mag ook gerust sceptisch zijn, dat houdt mij weer scherp ;-)

  Boeken die artsen hebben geschreven zoals bijv. Dr. David Serban, een Amerikaans arts die zijn verhaal onderbouwt met diverse wetenschappelijke onderzoeken. Dit verhaal gaat wel grotendeels over kanker, maar je kunt er heel veel info uithalen voor een gezond voedingspatroon. Ook het boek van arts Kris Verburgh: de Voedselzandloper is een boek gebaseerd op de grote wetenschappelijke onderzoeken. Want ook met wetenschappelijk onderzoek wordt gesjoemeld, en worden heel veel fouten gemaakt, vaak onder invloed van geld. Bovenstaande artsen hebben alleen onafhankelijke onderzoeken gebruikt die gepubliceerd zijn in dé grote medische tijdschriften.
  Verder heb ik een tijdje geleden een paar jaargangen Medisch Dossier doorgelezen. Heel interessant en daar werd continue mijn levensstijl in bevestigd. Dit, en het feit dat als ik logisch nadenk groenten, fruit, noten, zaden, vis, e.d. veel gezonder zijn dan bewerkte producten, suikers en toevoegingen maakt dat ik vol achter mijn keuze sta. En dan het allerbelangrijkste: Ik heb volop energie, voel me goed, en dat bewijst dat wat ik eet goed voor me is. Want je bent wat je eet.

  Helaas gaan heel veel ziekenhuizen en artsen en dus ook diëtisten nog niet mee in deze wetenschap. Ook omdat ze zelf verstrikt raken in het wereldje van geld. Er wordt zoveel omgekocht en gedaan in ziekenhuizen en met medicijnen, er zijn boeken over geschreven, te veel om hier te schrijven. Ik heb er dan ook echt geen vertrouwen meer in. Ik loop met mijn moeder in het ziekenhuis, en daar kwam ook een dietiste langs. Wat zij mijn moeder (die op dat moment aan chemo zat) aanraadde was gewoon bespottelijk. En zoals je ook hierboven het verhaal van Gerrinda kunt lezen die ook tijdens haar zwangerschap werd begeleidt door een dietiste die het bij het verkeerde eind had.

  Witbrood bijv. doet helemaal niets voor je lichaam, je lichaam haalt er geen voeding uit en het wordt in je lichaam direct omgezet in glucose en dus suiker. Doordat er geen vezels inzitten gaat je bloedsuiker hier direct van pieken, iets wat je het liefst moet vermijden, omdat je dan de zgn suikerdips krijgt.

  Sonde voeding heb ik me nooit in verdiept omdat ik daar nog niet mee in aanraking ben geweest. Als het absoluut niet anders kan heb je natuurlijk geen keuze. Maar zoveel mogelijk vermijden, is mijn eerste gedachte.

  Wat ik je nog wel wil meegeven, ik ben geen arts. Ik heb veel gelezen, en ik wil natuurlijk graag advies geven, maar in dit soort gevallen wil ik daar wel voorzichtig mee om gaan.

  Is het in jouw geval niet verstandig om advies te vragen aan een natuurgeneeskundige? Zelf heb ik hele goede ervaringen bij bijv. Medica Natura. Maar ik weet natuurlijk niet hoe je daar tegenover staat.

  Verder nog wat tips, roomboter op je brood, als je dat eet, veel vis, visolie capsules, veel groenten, fruit, avocado's, noten als je deze kunt verdragen, maar hier zitten veel calorieën in, veel gezonde vetten als olijfolie, evt. kokosolie, en roomboter.

  Ik wens je veel sterkte en succes! En als je me persoonlijk wil mailen mag dat ook altijd hoor, smakelijck@hotmail.com

  Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 26 mrt 2013 om 10:25
  Ha Williene,

  Dankjewel voor je zo snelle reactie!
  Ik ga kijken wat ik kan toepassen...

  Ik blijf het allemaal erg lastig of zelfs moeilijk vinden.
  En daarbij wil ik echt niet sceptisch zijn hoor! Want ik ben juist heel positief over je recepten!

  Kben benieuwd welke boeken jij gelezen hebt en wie die wetenschappers zijn?
  Het is zo ik mag niet verder afvallen, wat heel erg moeilijk is! Doordat ik moet eten is het niet meer leuk! Misschien heb jij nog tips? Tis allemaal welkom hoor...
  Want wat ik niet snap is dat de dieetiste echt totaal andere dingen voorschrijft die jij totaal slecht vind! Ik mag toch aannemen dat zij haar werk goed doet? Ook omdat ze er voor gestudeerd heeft...? Zij schrijft witbrood voor omdat dat weer lichter op je maag ligt. En verder moet ik eigenlijk elke dag appeltaart eten of zo iets...of volle melk producten....wat echt heel moeilijk is. En op gegeven moment smaakt gewoon niet meer...maar hoe kijk jij dan tegen sonde voeding aan? Ik ben heel benieuwd...?

  Hartelijke groetjes!

 • Anonymous
  Anonymous maandag 25 mrt 2013 om 11:43
  Ha Williene,

  Wij drinken ook veel water tegenwoordig. Maar drink jij dat uit de 'gewone' kraan, of uit zo'n speciaal kraantje (weet even niet meer hoe het heet ;)) Ben namelijk aan het twijfelen of wij er een aan gaan schaffen!

  Groetjes Rianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 mrt 2013 om 14:43
   Ha,

   Ik drink gewoon water uit de kraan. Kraanwater op de Veluwe zou schoon zijn, maar ik betwijfel het. Ik zit er ook steeds meer te denken om een filter te plaatsen om het water te zuiveren. Maar ik heb me er nog niet in verdiept!

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 22 mrt 2013 om 20:36
  Dag Williene,

  Ik lees al een tijdje mee op je blog als "stille lezer" en geniet van je recepten! Hopelijk ga je daar nog lang mee door! De appel kruimel taart, heerlijk! De boontjes ook al zo lekker! En zo nog veel meer...
  Toch zit ik met een aantal vragen? Hoe kom jij er bij dat er in vlees vitamine zitten? Na wat ik weet voornamelijk eiwitten en wat mineralen. Ik heb daar nog nooit van gehoord.
  Heb jij iets met voeding gestudeerd? Want er zijn nog al wat verschillen met jouw manier van leven en de voedingsadvies site zegmaar. Ook mis ik wel een beetje de schijf van 5, hoe komt dat? Als je geen brood meer eet krijg je op de duur toch een jodium tekort?
  Helaas loop ik vanwege ernstig ondergewicht bij een dietiste er zijn nog al wat verschillen wat het lastig maakt...?
  Hoe kan het zijn dat dit dan toch allemaal gezond is? Terwijl je best wat dingen weg laat... Waar bazeer jij dit allemaal, kun je dat uitleggen?
  Heel veel succes met al je recepten en uitprobeersels ervan!

  Gr Carry
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 mrt 2013 om 19:31
   Bedankt voor je toegevoegde reactie, Gerrinda! Ik hoor veel positieve verhalen over Amber. Heb het zelf nog niet gelezen. Ik heb het ook niet zo op diëtistes en het voedingscentrum e.d. Geven zoveel verkeerde informatie! Erg jammer.
  • Gerrinda
   Gerrinda zaterdag 23 mrt 2013 om 15:05
   Ik was in het begin ook een beetje sceptisch zoals anoniem schrijft. Maar voor mij begon het pas echt toen ik het boek van Amber Albarda "Eet jezelf gezond, slank en gelukkig" heb gelezen. Dat is een heel toegankelijk boek met heel veel goedonderbouwde informatie over onze voeding. Als je dat boek als je basis neemt, weet je al zoveel meer. En bij mij kwam vanzelf de drang om nog meer te gaan lezen. Ik heb het boek van Amber uit de bibliotheek geleend dus dat is misschien nog een tip. Je zal misschien aan de titel denken: o nee, dit is het zoveelste afslankboek, maar het heeft totaal niets met afvallen te maken.
   Wat dietistes zeggen daar geloof ik eerlijk gezegd niet meer in. Heb in mijn eerste zwangerschap ook bij een dietiste gelopen en met die voedingsadviezen werd ik steeds zieker. Nu bij deze zwangerschap dezelfde klachten alleen in hele milde vorm omdat ik mijn eetgewoontes heb aangepast aan wat goed is voor je lijf en wat je lijf kan verdragen.
   Succes!

   En jij nog bedankt voor je complimenten williene!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 mrt 2013 om 22:16
   Ha,

   Bedankt voor je reactie en je complimenten!

   Ik zal je vragen beantwoorden. In vlees zitten onder andere vitamine A, D en belangrijke B vitamines waaronder B12. Veel vegetariërs slikken daarom B12.

   Ik heb geen studie gedaan voor wat betreft voeding. Ik zeg ook altijd, ik ben geen arts, maar ik geef wel door wat ik door ervaring heb geleerd. Ik heb heel erg veel (wetenschappelijke boeken) gelezen, en dat doe ik nog steeds. Ik blijf me verdiepen in voeding. Gewoon omdat ik dat erg interessant vind.

   Het klopt dat er wat verschillen zijn, maar ik baseer mij wel op onderzoeken.

   De schijf van 5 is echt een beetje achterhaald in de gezonde voedingsleer. In de schijf van 5 krijgen brood en witmeel-producten een groot aandeel. Inmiddels is wel bekend dat witmeelproducten niet goed zijn voor onze gezondheid. Op mijn blog kun je daar meer over vinden, oa mijn blog over brood. Ook producten als melk en zonnebloemolie vind je terug in de schijf van 5. Terwijl er inmiddels wetenschappelijk onderzoek is dat dit helemaal niet zo gezond is als ons voorgeschoteld is. Een prachtig boek hierover is het boek: de Voedselzandloper, dat is een beetje de nieuwe 'schijf van 5'.

   Jodium haal je niet alleen uit brood. Jodium haal je uit tal van andere voedingsmiddelen, zoals eieren, vis, vlees, groenten en zuivel.

   Ik kan me voorstellen dat de verschillende verhalen je in de war maken. Ik vind het altijd leuk om op deze sites te kijken en daar vind je ook veel informatie:
   http://jessevandervelde.com/
   http://www.ahealthylife.nl/

   Hopelijk heb je wat aan mijn antwoorden en anders hoor ik het heel graag!

   Groetjes, Williene
 • Gerrinda
  Gerrinda vrijdag 22 mrt 2013 om 19:33
  Wat een leuke blog Williene! En ik vind de reactie van Diana ook heel leuk, en vooral heel herkenbaar. Wij moeten rondkomen van een klein budget, maar sinds wij evrij en veel gezonder eten, kom ik juist goed rond! Dat we er een kindje bij hebben gekregen heeft ons tot nu toe weinig extra's gekost wat je echt voelt in je portomonnee.
  Ik haal groenten en fruit op de markt bij een boer die er zelf hard voor werkt, niets overgevlogen uit een ander land en zoals iemand anders al opmerkte, die goed voor zijn spullen zorg draagt!
  Vlees hebben we een poosje sterk verminderd maar wij konden niet meer genieten van het eten. Vegetarische menu's vielen niet in de smaak. Wij eten veel kip van de biologische poelier en hij maakt er een mooie prijs voor me van. Eieren krijg ik van een familielid van een zorgboerderij. Noten van de markt. En je hebt gelijk dat pakjes en zakjes veel duurder zijn dan de kruidenbussen.
  Ik zou ook nooit meer terug willen! Ik ben na mijn zwangerschap 19 kilo afgevallen in 10 maanden tijd en dat door alleen maar evrij te eten en nog niet eens gesport.
  Over de verzorgingsprodcuten: ik wil hier ook meer mee gaan doen. We zijn nu bijna 2 jaar bezig met gezonde voeding (en dat is meer dan evrij) en ik heb het nu echt onder de knie, dus nu tijd voor een volgende stap en kijk daardoor uit naar je blog!
  Over het tweedehands kopen wat Diana zegt: ik ben ook groot fan van de kringloop. Gelukkig merk ik in mijn omgeving dat anderen er ook steeds meer animo voor krijgen. Ik heb nog nooit 1 stuk speelgoed nieuw gekocht en de meeste kleding naai ik zelf.
  Kortom, ik geef nog steeds precies hetzelfde uit aan eten als eerst maar nu is wel alles verantwoord, gezond en lekker, en is er zelfs een gezinslid bijgekomen! Zij is nu anderhalf en weet niet wat snoep is, is wel dol op wortelkoekjes en ik ben daar trots op!
  Wat ik heb gemerkt is dat je vooral erg creatief moet zijn, in hoe je inkoopt, in hoe een speurneus dat je hebt, in de aanbiedingen afstruinen, en vooral: tevreden zijn.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 mrt 2013 om 19:30
   Bedankt voor je reactie! Tja, in onwetendheid gaat er veel langs je heen, en nog. Maar het is ook wel lastig om overal op te moeten letten. Het is gewoon jammer dat het nodig is!

   Succes met alles!

   Groetjes, Williene
  • zeeleluc
   zeeleluc zaterdag 23 mrt 2013 om 09:25
   Wij hebben hem op de markt gekocht in Rotterdam, maar dat was best een flinke plant voor 6 euro :) Maar ik denk dat tuincentra's ze ook verkopen. Een vriendin van me heeft een veel kleiner plantje dan ik, dus het kan wel. En ze zijn niet zo mooi idd, maar ach, dat zie ik niet meer nu ik weet hoe fijn zo een plantje eigenlijk wel niet is. Ik gebruik het ook vaak op een snee of wondje en je kunt het ook gebruiken als after sun. Echt ideaal. En ze hebben niet zo veel zorg nodig, ik vergeet vaak water te geven en hij leeft nog ;)

   Ja het is zoals je ze zegt, er zit overal zo veel rotzooi in. Na e-nummers en biologisch eten kwam ik per toeval op een site die over verzorgingsproducten ging, en ik schrok me wezenloos. Ik voel me ook dan schuldig dat mijn zoontje wat dat betreft een betere start heeft gekregen dan mijn dochter, al die chemicaliën waar ik haar aan bloot heb gesteld... :S Maar goed, nu krijgt ze alleen maar natuurlijke producten.:)
   Groetjes,
   Diana
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 mrt 2013 om 21:59
   En Diana, ik had al eens ergens iets gelezen over jou en je Aloe plantje ;-) Waar kun je die kopen, tuincentrum? Mijn ouders hadden vroeger zo'n Enorme plant staan. Ik vond 'm erg lelijk, en vooral erg gevaarlijk met z'n prikpunten...
   Maar er zijn natuurlijk ook kleine exemplaren te koop?

   En net wat je zegt, er zijn zoveel mogelijkheden, maar je moet er wel voor openstaan. Veel vinden het wat extreem, en dat mag natuurlijk ook. Maar eigenlijk zou het gewoon de basis moeten zijn. Je schrikt echt als je je gaat verdiepen in wat overal inzit!

   Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 mrt 2013 om 21:56
   Jij ook bedankt voor je reactie, Gerrinda!
   Wat leuk om te lezen dat je nu zelfs beter uit komt met je budget! Je hoort toch vaak dat mensen denken of bang zijn dat het allemaal veel duurder is.

   En jij ook al zoveel afgevallen! E-vrij eten doet ons goed, haha!

   Heel leuk om je verhaal te lezen. Superknap hoe je alles doet, en inderdaad, je zegt het heel mooi: tevreden zijn!

   Bedankt voor het delen van jouw verhaal en je mag terecht trots zijn!

   Groetjes, Williene
  • Diana
   Diana vrijdag 22 mrt 2013 om 21:13
   Oh ik kan me helemaal in Gerrinda's reactie vinden. Afgelopen jaar hier dus ook gezinsuitbreiding gehad, en we zijn helemaal niet duurder uit ;) Ik snap reacties ook niet als mensen om financiële redenen geen kinderen willen krijgen omdat het duur zou zijn. Je kunt het zo duur maken als je wilt. ;) Wel is ons eetbudget flink flink gestegen omdat we van niet biologisch naar biologisch zijn gegaan en ik niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld direct bij een boer te kopen, maar dat compenseer ik dus door de kringloop mijn nieuwe beste vriend te maken en bovengenoemde zaken. :) Ik leef liever wat soberder maar met echt goed eten dan dat we geld uit geven aan luxe en slecht eten. Daarmee ben ik nog geen heilige hoor maar ik denk maar zo: wat heb je aan je mooie spullen als je slecht in je vel zit omdat je kwakkelt met je gezondheid of overtollige kilo's meedraagt.

   Qua verzorgingsproducten maak ik veel zelf: zelf deo, ik heb een aloe vera plantje staan die ik gebruik op mijn huid, ik maak maskers met bio honing, apelciderazijn en zuiveringszout en zo voorts en zo voorts :) De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Diana
  Diana vrijdag 22 mrt 2013 om 14:39
  Veel wegwerp vervangen voor wasbaar scheelt ook. Het is even een investering die zich terug betaald, en het is beter voor je lijf :) Zo kun je wattenpads vervangen voor wasbare gezichtsdoekjes, luiers voor wasbare luiers, zoogcompressen voor wasbare zoogcompressen, tampons of maandverband voor de mooncup, billendoekjes voor een washandje of toiletpapier. :)

  Verder kopen wij veel bij de kringloop, ik heb er zelf echt leuke kleding de laatste tijd gevonden! Ik ben sinds we e-nummer vrij, suikervrij en bio zijn gaan eten 21 kilo kwijt! Dat is dus in een jaar tijd, en in die tussentijd ben ik ook nog zwanger geweest en bevallen :P Tijd voor een nieuwe garderobe. Maar nieuwe kleding is duur, en katoen en dergelijk zitten vol met chemicaliën als het niet bio is. Dan is de kringloop echt een beter alternatief. Ik heb een hele leuke nieuwe garderobe met leuke kleding. Als je elke week even kijkt kom je geregeld een pareltje tegen. :) Hetzelfde geldt ook voor de kids, ik koop nauwelijks nieuwe kleding of speelgoed voor ze. Ze zijn er net zo blij mee :) Ook vind ik er vaak goede keukenspullen! Zo vond ik een pyrex meeglas, zo goed als nieuw, en een quiche vorm zo goed als nieuw. Ook heb ik er vaak echt leuke servies gevonden en een mooie servieskast die met een likje (milieuvriendelijke) verf zo goed als nieuw is :)

  Ja je moet toch wat om die kosten te compenseren van bio eten :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 mrt 2013 om 19:29
   Dat is inderdaad echt heel erg veel! Hopelijk niet té veel ;-)

  • Diana
   Diana zaterdag 23 mrt 2013 om 09:28
   Ja ik ben niet alleen de kilo's van mijn zwangerschap kwijt geraakt... ik woog voor de zwangerschap 21 kilo meer. Eenmaal tijdens de zwangerschap kwam ik niet meer aan ondanks alle gezonde eten (en ik at echt naar behoefte en dat was vaak best veel). En na de bevalling vloog alles er in een paar maanden af ondanks dat ik lekker veel gegeten en gesnaaid heb. Dus ik weeg nu na de zwangerschap 21 kg minder dan dat ik voor de zwangerschap woog. Bizar, als je bedenkt dat ik voor mijn zwangerschap tal van mislukte pogingen heb gedaan om af te vallen hahaha
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 mrt 2013 om 21:53
   Bedankt voor je reactie, Diana! Leuk om te lezen. En je kunt inderdaad op veel bezuinigen als het nodig is, maar op goede voeding doe ik dat ook niet zo snel.
   En wat ben je veel afgevallen! En ook nog eens na je bevalling! Knap hoor!

   Groetjes, Williene
 • Margreet
  Margreet woensdag 24 jan 2018 om 15:14
  Hoi Williene, Zelf heb ik het idee dat ik door meer gedroogde peulvruchten te gebruiken in mijn eten ook meer bezuinig. Ze zijn voedzaam en ook nog eens gluten en lactosevrij. Witte bonen als vervanger van kookroom, zwarte bonen door een brownie of linzen door je pastasaus bijvoorbeeld. Groetjes Margreet
  • Smakelijck woensdag 24 jan 2018 om 18:18
   Dat is inderdaad een hele goede tip. Het verzadigd zeer goed en zijn ook nog eens heel gezond!
Laat een bericht achter!
251