17-01-2018

Ghee, stap-voor-stap!

Ghee wordt steeds bekender in onze westerse wereld, maar nog steeds weten veel mensen niet wat het is en hoe ze het kunnen gebruiken. In het Oosten, o.a. India is ghee heel bekend en wordt het al eeuwenlang gebruikt als o.a. bakvet, maar ook als huidolie. Ghee is een vorm van het klaren van boter. Door de boter te klaren kan het op een veel hogere temperatuur worden verhit dan bijvoorbeeld roomboter.

Ghee is een bakvet waar de eiwitten zoals caseïne en lactose maar ook het water uit worden verwijderd. Ghee is daarom zacht van smaak en heel geschikt om op een hoge temperatuur (tot 250 graden) te verhitten. Het maakt het uiterst geschikt voor bakken, braden en zelfs voor frituren. Ghee heeft een typisch nootachtig aroma, de smaak kan dus even wennen zijn.

Tegenwoordig is ghee bij veel natuurwinkels en supermarkten al te koop, maar zelf maken is heel gemakkelijk en ook voordeliger. Zeker als er dagelijks ghee wordt gebruikt dan is zelf maken aan te raden. Mocht er in de buurt een boerderij zijn waar boter wordt gemaakt en verkocht dan is het aan te bevelen om van deze boter ghee te maken. Ghee kan gemakkelijk worden ingevroren, maar ook zeer lang worden bewaard in of buiten de koeling. Als je ghee goed maakt dan is deze lactosevrij.

Stap voor stap geklaarde boter of ghee maken:

Laat de roomboter smelten

Neem een willekeurige hoeveelheid ongezouten roomboter en laat dit op middelmatig vuur smelten in een pan.

Verwijder het schuim

Na het smelten van de boter gaat het vet zich scheiden van lactose, water en eiwitten. Het water verdampt, de rest schep je er geleidelijk van af. Je kunt het ook door laten pruttelen, dan verdwijnt het naar de bodem, dan kun je het later verwijderen bij het zeven. Bij het scheppen verwijder je het witte schuim met een lepel, dit kan weggedaan worden.

De boter gaat klaren

Door het afscheppen van de lactose en eiwitten wordt de boter steeds geler en mooier van kleur. Laat het tot ongeveer 45 minuten door pruttelen en blijf het schuim wegscheppen.

De ghee is klaar

Als er een mooie, goudgele boterolie te zien is dan is de ghee klaar. Zet schone potjes klaar om de ghee in te gieten. Een trechter en een koffiefilter of kaasdoek is ook fijn om te gebruiken, dan worden alle laatste restjes eiwitten eruit gefilterd.

Giet de ghee in de potjes

Zet een trechter in een potje met een koffiefilter of een kaasdoek. Giet de ghee er heel voorzichtig doorheen. De ghee zal nu geleidelijk in de potjes lopen.

Zet de ghee weg

Laat de ghee nu rustig afkoelen. De ghee kan bewaard worden in een kelder- of voorraadkast of in de koeling.

Klaar voor gebruik

De ghee is klaar voor gebruik. Het kan op brood gesmeerd worden in plaats van roomboter, of gebruikt worden bij het braden van vlees of vis.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Margje
    Margje woensdag 17 jan 2018 om 09:51
    Zó kan het niet mislukken.. ik ga vandaag meteen nieuwe voorraad maken! Wat ik me wel eens af heb gevraagd mbt de houdbaarheid; boter heeft een houdbaarheidsdatum. Als je hier ghee van maakt, dan geldt die houdbaarheid ook nog?
    • Smakelijck donderdag 18 jan 2018 om 11:23
      Sommigen zeggen dat het altijd goed blijft, ik houd zelf ongeveer een jaar aan op een koele plaats.
      • Margje
        Margje donderdag 18 jan 2018 om 16:20
        Inmiddels weer zo'n mooi geelgoud goedje klaar voor gebruik. De jongens vonden het ook een interessante happening
        • Smakelijck vrijdag 19 jan 2018 om 09:24
          Super!
  • Josee
    Josee woensdag 17 jan 2018 om 14:52
    Ik ben benieuwd of je met de restjes lactose ed nog iets kunt..?
    • Smakelijck donderdag 18 jan 2018 om 11:25
      Nee, dit is vrij weinig en niet echt smakelijck. Wellicht kun je het door een baksel verwerken, samen met boter, dan zul je er niets van terugproeven neem ik aan. Maar dat heb ik nooit geprobeerd.
    • Daniëlle Lucardie
      Daniëlle Lucardie zondag 21 jun 2020 om 17:31
      Je kan er zeker wat mee. Ik gooi het over het rijst heen. Niet te veel natuurlijk. Volgens ayurveda heeft dit medicinale eigenschappen. Dus weggooien doen wij niet. ☺️
  • Anne
    Anne vrijdag 19 jan 2018 om 20:20
    Dankjewel voor dit recept. Hoeveel ghee hou je uiteindelijk over ? Verlies je veel van de oorspronkelijke boter ?
    • Smakelijck zaterdag 20 jan 2018 om 13:20
      Je verliest denk ik zo'n 10-15% aan vocht en eiwitten. Valt mee dus :-)
  • Danielle
    Danielle dinsdag 26 mrt 2019 om 21:56
    kun je dit als vervanger zien voor roomboter in taart/koekjesrecepten e.d.?
    • Smakelijck woensdag 27 mrt 2019 om 09:34
      Ja, dat kan. Je kunt er ook in bakken, braden en sommigen gebruiken het ook op brood.
    • Tamara
      Tamara woensdag 11 mrt 2020 om 09:58
      Beste mensen... ik heb een vraagje... we wonen in Thailand het is bij ons binnen gemiddeld 29 a 30 graden.... we hebben geen airco. Kan ik de ghee het beste in de koelkast bewaren ? Ik heb hem graag vloeibaar maar ik denk dat 30 gr te warm is Dank voor jullie antwoord
      • Smakelijck woensdag 11 mrt 2020 om 12:14
        Bij mijn weten mag het buiten de koeling bewaard worden, ook bij hogere temperaturen. Het is dan wel belangrijk dat elk spoortje melkeiwit uit de boter is gehaald.
        • Tamara
          Tamara donderdag 12 mrt 2020 om 07:13
          Bedankt voor u reactie, ik heb het niet zelfgemaakt..de ghee is van het merk amul. Dat bewaar ik hem toch het liefst buiten de koelkast dat is wat makkelijker te gebruiken anders wordt hij zo hard. Nogmaals dank
Laat een bericht achter!
257