04-01-2012

Macaroni #zonder pakjes en zakjes!

Dit keer een recept op aanvraag van een lezer. Hij stond al op de planning om binnenkort gepost te worden, bij deze dus iets eerder :-)
Vraag het mij gerust als je graag een bepaald recept ziet op deze blog. Ik weet niet of ik altijd een recept bij de hand heb, maar vragen staat vrij!
Dit keer dus de macaroni die bij veel gezinnen favoriet is.

Macaroni

Ingredienten voor 4-6 personen:
2 uien fijngesneden, 2 tenen knoflook geperst, 250 gram (biologisch) rundergehakt, 250 gram (kastanje)champignons in plakjes, 1 winterwortel fijngesneden, 1 prei fijngesneden, 1 courgette in kleine blokjes, 1 rode paprika in kleine blokjes, 500 gram tomatenpassata, 3 eetlepels tomatenpuree (potje La bio Idea, natuurwinkel), scheut rode wijn, 3 eetlepels creme fraiche, peper en Keltisch zout, snuf cayennepeper, eventueel 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, 500 gram volkoren macaroni

Bereiding:


Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en roer dit los. Voeg de champignons toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de wortel, courgette, prei en paprika toe. Bak dit groentemengsel een paar minuten en voeg vervolgens de rode wijn toe en laat dit op hoog vuur indampen.Voeg de passata, de tomatenpuree en de creme fraiche toe en laat dit ongeveer 10 minuten, onder regematig roeren, door pruttelen. Breng het geheel op smaak met zout, peper, snuf cayennepeper (pas op: niet teveel, het is pittig!), en evt. een lepeltje kokosbloesem. Als de saus naar wens is voeg dan de macaroni toe en roer het geheel door elkaar.

Dien de macaroni op en garneer het met geraspte kaas!

Tip: In de zomer kun je ook bijv. wat verse peterselie toevoegen aan de saus.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

45 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 11:58
    Hoi Williene,

    Kan ik de creme fraiche weglaten? Of kan ik het vervangen voor iets anders?
    Het zal goed smaken, maar ik heb het gevoel dat het niet de macaroni is die hier altijd zo geliefd is (pakje van knorr, zit iig geen witte saus oid bij)

    Groetjes, Linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 okt 2013 om 18:10
      In dit recept kun je het weglaten. Het wordt er wat romiger van. Ik vind dat het daardoor wel meer op een 'pakje' gaat lijken. Je ziet er ook niets wits van terug, de saus wordt er meer oranje van, anders is het erg tomaat - achtig van smaak. Je kunt het ook uitproberen in een klein beetje, dan kun je testen wat je lekkerder vindt.

      Succes!
      • Dineke hakvoort
        Dineke hakvoort dinsdag 12 apr 2022 om 13:51
        Goedendag recept .macaroni gemaakt . I.p.v. crème frase heb ik een gluten vrije roomkaas gedaan . Mijn dochter .gluten vrije pasta . Vraagje zei is ook voor tarve / melk .moet ze mee stoppen. Op alle pasta zit wel vezels .ook de gluten vrije . Is bijna onmogelijk overal komen wel iets van vezels voor. Heb je een advies x pasta eet welke dan wel mogelijk is .groet dineke
        • Smakelijck woensdag 13 apr 2022 om 11:20
          En Linzenpasta wellicht?
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 02 okt 2013 om 13:58
    Zelf maak ik ook altijd ongeveer op deze manier macaroni, spaghetti en andere pasta, maar er zitten toch ook E-nummers in tomatenpuree?
    Overigens bedankt voor al je recepten! Super!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 02 okt 2013 om 20:26
      Graag gedaan! In de meeste tomatenpuree's zitten geen E-nummers. Zelf gebruik ik altijd biologische tomatenpuree van De Rit.
  • Lydia
    Lydia donderdag 15 aug 2013 om 12:35
    Dit recept heb ik vorige week gemaakt. Ik had al een recept (van Karin Luiten) voor pastasaus met verse tomaten. Die is ook heel erg lekker, maar alleen als je de tijd hebt :) Heb je wat meer haast, dan is dit een heerlijk recept! Zelf heb ik nog wat oregano/tijm toegevoegd. Maar deze macaroni gaat hier zeker vaker op tafel komen, bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 aug 2013 om 15:11
      Wat leuk zeg! Fijn dat het heeft gesmaakt!
  • Gerrie
    Gerrie maandag 08 okt 2012 om 18:39
    De ommekeer om zoveel mogelijk E nummer vrij te eten.... leverde hier met 3 pubers nogal wat lawaai op aan tafel. Als het niet goed voor je was lag het toch niet in de winkel????enz....Maar van deze macaroni hebben toch heerlijk gesmuld.
    Dus ik ga je site vaker raadplegen om zo toch iets verantwoords op tafel te zetten.

    Groet Gerrie
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 okt 2012 om 20:10
      Bedankt voor je reactie Gerrie! Tja, pubers is inderdaad lastig om mee te krijgen. Fijn dat ze wel heerlijk hebben gesmuld vanavond! Hopelijk heb je veel plezier van de recepten zodat jullie toch lekker en gezond kunnen eten!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • els
    els dinsdag 24 apr 2012 om 15:12
    Echt een super goed recept. Het is heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 apr 2012 om 19:25
      Leuk, dankjewel! Fijn dat het zo goed smaakt :-)

      Groetjes, Williene
  • MManon
    MManon zondag 26 feb 2012 om 07:54
    Ik kan niet anders zeggen, het smaakt heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 feb 2012 om 11:27
      Wat leuk om te horen! Fijn!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 jan 2012 om 13:58
    Graag gedaan! Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 04 jan 2012 om 11:56
    Heel hartelijk bedankt, we gaan het binnenkort een keer maken!
    Wat leuk dat je hier zo snel op reageerd!
  • Linda
    Linda woensdag 07 jan 2015 om 11:54
    Hoi Williene, Jouw macaroni staat met grote regelmaat hier op het menu, er wordt van gesmuld. Nu wil deze voor mijn collega's (+/- 8 personen) gaan maken, heb jij een idee voor een lekkere simpele salade die erbij past? Ik heb even geen inspiratie..... Dank je!
    • Smakelijck woensdag 07 jan 2015 om 12:16
      Wat leuk zeg dat deze zo in de smaak valt ;-) Ik zou er een hele simpele salade bij maken, wat veldsla, rucola, tomaat, kaas, pijnboompitjes en een dressing van balsamico, olijfolie en wat zout en peper. Eet smakelijck!
  • Je naam...Thea
    Je naam...Thea zondag 11 jan 2015 om 00:12
    Is het ook nog smakelijk zonder de wijn? Met 2 kindjes van 3 en 5 jr lijkt me dit beter zonder wijn....
    • Smakelijck maandag 12 jan 2015 om 09:53
      Ja hoor, zeker ;-)
  • Wilma
    Wilma maandag 28 sep 2015 om 15:51
    Hoi, Ik wil vandaag beginnen met koken zonder de E! Nou wil ik morgen dit recept van macaroni maken, kan ik de gehakt en groente bakken in de kokosolie of moet dat in olijfolie? misschien een domme vraag maar ben er nog helemaal niet handig in vandaar...
    • Smakelijck dinsdag 29 sep 2015 om 09:05
      Wat leuk! Hopelijk valt het in de smaak :-) bakken kan in wat je lekker vindt qua smaak. Roomboter, olijf of kokos kan alledrie! Eet Smakelijck, alvast :-)
  • Dagmar
    Dagmar woensdag 13 jan 2016 om 16:30
    Ik heb gisteravond deze saus gemaakt. Zo lekker! Alleen toen ik de keuken ging opruimen zag ik dat de gehakt nog in de koelkast lag. Die was ik toch maar even vergeten... Maar we hebben het niet gemist. Topsaus!
    • Smakelijck donderdag 14 jan 2016 om 08:53
      Oeps ;-) Gelukkig heeft het toch lekker gesmaakt! Gehakt maar voor iets anders gebruiken ;-) Fijne dag!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 09 mrt 2016 om 10:36
    Hoi Williene, Sinds deze week zijn wij begonnen met het eten zonder pakjes en zakjes en heb veel aan je recepten, bedankt! Gisteren heb ik je macaroni gemaakt. We vonden hem lekker maar wel te 'zwaar' en romig. Hoe kan ik meer de pittigheid/kruidigheid zoals uit een zakje naar boven halen? Ik heb al wat meer zout, paprika poeder en cayenne peper erin gedaan.
    • Smakelijck woensdag 09 mrt 2016 om 11:58
      Dankjewel voor je bericht! Als je 'm te romig vind kun je de creme fraiche weglaten of verminderen. Als je meer pittigheid wilt kun je wat sambal of chilipepers toevoegen. De smaak van het zakje wat je mist is de smaakversterker. Deze wil je juist vermijden. Het is even wennen, zeker als je nog maar een week bezig bent, maar na een maand is je smaak hieraan gewend. Succes!
  • Marieke
    Marieke woensdag 23 mrt 2016 om 14:17
    Hoi Williene, De tomatenpuree is dat nodig? Of makkelijk weg laten?
    • Smakelijck woensdag 23 mrt 2016 om 16:57
      De smaak wordt daar wel wat geconcentreerder van, maar nodig is het niet, verwacht ik.
  • Marieke
    Marieke donderdag 24 mrt 2016 om 10:01
    Heerlijk Williene! Gemaakt gewoon volgens jou recept met de puree er toch gewoon door! Na bijna dagelijks een recept van je site te halen en die ook nog eens erg in de smaak vallen bij ons allen, tijd om je boeken te bestellen! Top en complimenten weer! Groetjes Marieke
    • Smakelijck donderdag 24 mrt 2016 om 12:24
      Wat leuk om te horen, Marieke! Dankjewel voor je complimenten!
  • Mariska van der Waal
    Mariska van der Waal woensdag 10 aug 2016 om 10:19
    Een tip! Als je gehakt rult in de pan, komt er al vet of iets vrij. Als je daarom eerst het gehakt in de pan gooit en daarna de uien en knoflook heb je geen olie of wat nodig. Zo doet mijn ma, en dus ook de rest van het gezin, het al jaren :-). Of missen wij nu iets essentieels :) Kan hoor :) Groetjes, Mariska
    • Smakelijck woensdag 10 aug 2016 om 12:41
      Dat kan inderdaad, maar ik gebruik altijd rundergehakt, daar zit iets minder vet in. Bovendien ben ik niet bang voor vet, dus vind de roomboter ook een heerlijk smaakje geven ;-)
  • Ellen
    Ellen dinsdag 30 aug 2016 om 13:05
  • Ellen
    Ellen dinsdag 30 aug 2016 om 13:07
  • Margreet
    Margreet zaterdag 11 mrt 2017 om 12:08
    Hoi WIlliene, Voor mijn dochter van 3 durf ik toch geen wijn door het eten te doen. Kan ik dat ook weglaten? Ik hoor het graag. Groetjes, Margreet
    • Johan
      Johan zaterdag 11 mrt 2017 om 16:20
      Alcohol verdampt bij een temp. van 78 graden, dus daar zal niemand wat van merken!
      • Smakelijck zaterdag 11 mrt 2017 om 18:53
        Weglaten kan, je kunt het ook vervangen door wat balsamico azijn. Maar zoals hierboven geschreven is, het grootste gedeelte verdampt, en in sommige fruitsoorten en appelsap zit ook een piepkleine hoeveelheid alcohol, dus ik heb er nooit moeilijk over gedaan. Maar dat is uiteraard een keuze die je zelf maakt.
    • Edith Van dijk
      Edith Van dijk donderdag 04 jun 2020 om 11:20
      Wat een geweldig recept! Gisteren voor het eerst uitgeprobeerd en echt gesmult. Ik kreeg zelfs op mn werk een foto van mijn man en dochterlief (1jaar) met lege bordjes en een berichtje van hoe lekker ze het vonden! Dus super bedankt voor het heerlijke recept
      • Smakelijck donderdag 04 jun 2020 om 13:55
        Wat fijn! Goed om te lezen!
    • Jannie Visserdereus
      Jannie Visserdereus vrijdag 24 sep 2021 om 15:10
      Is LoSalt van de supermarkt niet beter als Keltisch zout? In Keltisch zout zitten meer zware metalen las ik Minder natriumchloride is beter voor je bloeddruk zoals in LoSalt
    • Jannie Visserdereus
      Jannie Visserdereus vrijdag 24 sep 2021 om 15:10
      Is LoSalt van de supermarkt niet beter als Keltisch zout? In Keltisch zout zitten meer zware metalen las ik Minder natriumchloride is beter voor je bloeddruk zoals in LoSalt
      • Smakelijck maandag 27 sep 2021 om 10:22
        Deze bevat anti-klontermiddelen. Ik gebruik het liefst een zo natuurlijk mogelijk zout.
    • Marieke
      Marieke maandag 20 dec 2021 om 15:29
      Hoi, Super lekker! Ik heb het met balsamicoazijn gedaan ipv wijn en direct bij het gehakt een scheut soyasaus, zout, kruidnagelpoeder, cayenne en chilipoeder. Als je de kruiden later toevoegt dan vind ik meestal het vlees ( in welk gerecht dan ook) te flauw. Maar dit is een blijvertje!! Groetjes Marieke
      • Smakelijck maandag 20 dec 2021 om 17:12
        Fijn om te lezen!
Laat een bericht achter!
279