20-01-2014

Eerst water, de rest komt later!

 
 
Wat zullen we nou krijgen? Gaat het nu ook al over brandwonden?
Nou nee, dat niet. We willen het vandaag hebben over ons meest essentiële voedingsmiddel  water!
Als je op visite bent en er wordt gevraagd wat je wilt drinken en je zegt: geef mij maar een glaasje water, dan is de meest voor de hand liggende reactie: Hee, ben je aan de lijn, ofzo?
Wat raar eigenlijk. Ik zou je willen toeroepen: drink voldoende water! Zeker 1,5 liter per dag, liefst nog meer als het warm weer is. Maar waarom is water dan zo belangrijk voor mijn lichaam?
 
Ons lichaam bestaat voor 70% uit water, je oogbol zelfs voor meer dan 90%!
Een mens kan best lang zonder voedsel, zo’n zestig à zeventig dagen. Zonder water redt een mens het echter niet lang, hooguit drie dagen. Belangrijke processen worden in het lichaam uitgevoerd door water. Water is transportmiddel in het bloed. Voedingsstoffen worden naar de weefsels toe gebracht en afvalstoffen weer afgevoerd. Water is oplosmiddel van stoffen in de cellen. Water ongift de lever, als dit niet voldoende gebeurd worden er giftige stoffen opgeslagen in de bindweefsels en vetweefsels.
Water regelt mede de temperatuur van het lichaam, onder invloed van hormonen. Kortom elke cel in ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan water!
Het wordt dus tijd dat we water als een eerste levensbehoefte gaan zien!
Ongeveer de helft van de bevolking lijdt aan chronische uitdroging! Dat is schrikken! Maar er is een simpele oplossing voor, wen jezelf aan genoeg te drinken. Begin bijvoorbeeld de dag met twee glazen lauw water, dat brengt de darmperistaltiek op gang, Als je denkt honger te hebben, is dat vaak dorst, mensen verwarren dat en gaan iets snacken in plaats van een glas water te drinken.
Zorg altijd dat je genoeg water bij je hebt als je de deur uitgaat! Een flesje water of bidon past al gauw in je tas.
Tja, maar wat is een goede keus in water is de volgende vraag…
 
Kies voor mineraalwater in een kartonnen verpakking, of ga zelf je water zuiveren door een zuiveringsinstallatie aan te schaffen, door middel van omgekeerde osmose. Dat laatste heeft de voorkeur, het is een investering voor jaren en je krijgt er nooit spijt van! Deze manier van zuivering haalt chemicaliën, medicijnresten en zware metalen uit het kraanwater tot meer dan 90%! In ons drinkwater zitten b.v. lage concentraties van de pil. Het gevaar als je dat dagelijks binnenkrijgt is o.a. vruchtbaarheidsproblemen en overgewicht. Volgens de officiële instanties vormen de hoeveelheden geen gevaar voor de volksgezondheid, maar geen gevaar wil nog niet zeggen dat het de gezondheid dient! Het is altijd een belasting.
Sommigen zeggen, maar kalk dan, dat hebben we toch juist nodig. En kraanwater bevat kalk, hoe zit dat dan.
Juist ja, calcium is van belang voor botten en tanden, nagels en haren. Maar er zijn twee soorten kalk, organisch en anorganisch. De organische vorm is opneembaar in het lichaam, de anorganische vorm is een gifstof! Je likt toch ook niet aan een spijker als je HB te laag is!
 
Leer je kinderen water te drinken! Doe de siroopfles, de pakken sap (vloeibaar snoep) in de ban. Ze wennen er echt aan. Vertel ze dat je je lichaam aan de buitenkant schoonmaakt door te douchen, en dat je de binnenkant `doucht` door water te drinken. Ze gaan zich er beter door voelen. Drink koffie en zwarte thee zo min mogelijk, zij onttrekken juist vocht aan het lichaam en zorgen ervoor dat er minder antidiuretisch (ADH)hormoon wordt aangemaakt. ADH zorgt ervoor dat er minder water in de urine terechtkomt.
 
Let op onze ouderen, ze drinken vaak chronisch te weinig!
Je merkt zelf dat je te weinig drinkt als je last hebt van opkomende hoofdpijn en let op de kleur en de geur van je urine, is die niet kleurloos tot lichtgeel, maar donkerder, dan is dat een teken van te weinig vocht.
Wie vraagt de volgende keer als je iets te drinken wilt aanbieden: Wil je een glaasje water, of iets anders!
 
Christine
 

Deel via social media

 
Print recept

30 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous woensdag 22 jan 2014 om 19:05
  Heel goed om voldoende water te drinken maar ik wil graag wat nuance aanbrengen wat betreft " zuiver" drinkwater. Mijn man heeft zeer recent een internationale studie gedaan over water. Specifiek over grondwater en oppervlakte water wat omgezet wordt in drinkwater. Het is wel degelijk bewezen dat het water op de Veluwe heel zuiver drinkwater is. Dit komt omdat het van grondwater wordt gemaakt en dit is van nature al heel goed gezuiverd en daarna wordt het nog verder gezuiverd. Ook wil ik melden dat bronwater in pakken of glas niet beter is dan het drinkwater uit de kraan op de Veluwe. Aan drinkwater zijn namelijk veel strengere eisen verbonden dan aan verpakt bronwater. Zo moet drinkwater aan 65 parameters getoetst worden voordat het uit de kraan mag komen. Bij verpakt bronwater zijn dat er maar 15.
  Dus ik zou zeggen als je op de Veluwe woont blijf lekker uit de kraan drinken en bespaar het geld voor een zuiveringsinstallatie. En als je in het westen woont zou je het misschien wel kunnen overwegen omdat het drinkwater daar meestal van oppervlakte water wordt gemaakt. Hopelijk hebben jullie wat aan deze informatie.
 • Evelien
  Evelien dinsdag 21 jan 2014 om 16:21
  Ik denk dat we dan beter met z'n allen gewoon dood kunnen gaan want wat er allemaal in de lucht zweeft qua bevuiling wat we binnen krijgen, dan schrik je je kapot. Bekijk het iets wat nuchter en volg je hart. Kom op mensen, laten we niet alles gaan uit pluizen. We krijgen TE veel informatie omdat we dag en nacht, 24 uur per dag, 7 dagen per week informatie kunnen plukken van internet (stralingen: dat is ook niet goed voor ons) en tegenwoordig kun je razendsnel op je nieuwe telefoon alles ditjes en datjes lezen. Even snel een leuke foto maken en gelijk plaatsen op facebook/twitter terwijl een van ons kinderen ons nodig heeft. Laten we terug gaan naar de tijd waarin we geen internet hadden, of nog maar beperkt internet hadden (via zo'n grote/logge pc). Misschien overdrijf ik een beetje, maar toen ik merkte dat ik ontzettend veel informatie kon vinden op internet leefde ik vooral: nog gezonder, nog beter.... En liep ik mij zelf, mijn kind en mijn partner voorbij. Het is natuurlijk het zelf in de hand hebben.

  Ik wilde het gewoon even kwijt.
  • Anonymous
   Anonymous donderdag 23 jan 2014 om 12:11
   Hoi Evelien,

   Ik vind het altijd leuk om ter ontspanning deze blog even te lezen. Tegelijkertijd ben ik het met je eens dat we niet te veel tijd aan internet kwijt moeten zijn. Ook als voorbeeld naar de kinderen toe. Tegenwoordig draait het leven van de jeugd helemaal om internet en mobieltjes.Heb hier al veel discussies met onze pubers over gehad. Misschien mag ik deze tip doorgeven: wij zijn recent lid geworden van de Vereniging zonder Internet, ook voor mensen mét internet maar die hier kritisch tegenover staan...
  • christine kerpel
   christine kerpel woensdag 22 jan 2014 om 08:12
   Hoi Evelien,

   Ik wil ook graag nog even reageren op jouw reaktie. Wat herkenbaar wat je schrijft, ik denk dat in onze huidige samenleving heel veel mensen worstelen met dit probleem. Er is idd veel te veel keus, dit geeft keuzestress, zeker weten. Ik ervaar het ook als een belasting, maar dat neemt niet weg dat puur leven juist wel voldoening geeft. Kies wat bij je past, ga lekker met je kids in de moestuin bijv. Ik las pas ergens: gezond leven zonder te genieten is erg ongezond. Daar zit een kern van waarheid in. Maar als ik je misschien nog een echte goede tip mag geven: zoek geen rust in dit leven, maar zoek rust in God!
   Dat wens ik je van harte toe,

   groetjes Christine
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 jan 2014 om 17:34
   Hoi Evelien,

   Bedankt voor jouw verhaal. Ik begrijp het. Soms heb ik hetzelfde gevoel. Als je je in voeding gaat verdiepen kun je óveral wel iets van vinden. Positief én negatief. 100% gezond leven is dan ook echt onmogelijk.

   Maar... Ik vind wel dat waar mogelijk je moet proberen zoveel mogelijk gifstoffen en toxische stoffen moet mijden. Voor je gezondheid, voor je kinderen, etc. Je kunt zelf best heel veel doen om aan je gezondheid te werken. In water zit best veel troep. Als ik al lees dat ong. 50% van de vrouwen AD gebruikt en een nog groter percentage de pil slikt, en dat er aantoonbare resten zijn gevonden hiervan in ons drinkwater, dan schrik ik daar wel van. Want we krijgen dit wel in ons lijf. Ik drink zelf ook nog ongezuiverd water, maar wil hier wel heel graag iets aan veranderen.

   Je hoeft niet alles door te voeren. Je moet doen waar je jezelf prettig bij voelt. Als je dit té ver vind gaan dan moet je er niets mee doen, maar dit is een informatieve blog om informatie te delen. Wat de lezer hiermee doet daar is hij of zij vrij in. Er is heel veel te vinden op internet, aan onderzoek, aan ervaringen. Je kunt niet alle informatie toepassen in je eigen leven. Maar je kunt wel keuzes maken. De keuze van de één zal anders zijn dan de keuze van een ander. Daarom is mijn doel om zoveel mogelijk informatie te delen, ook met behulp van Christines blogs.

   Succes met alles!

   Groetjes, Williene

 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 21 jan 2014 om 14:18
  Sinds een paar maanden probeer ik elke dag genoeg water te drinken. Maakt het ook uit als je na 6 uur nog maar een paar slokjes drinkt? Anders moet ik of 's nachts naar de wc of ik word 's ochtends vroeg wakker..
  • christine kerpel
   christine kerpel woensdag 22 jan 2014 om 08:19
   Hallo,

   Ik denk dat het niet zo erg is, als je over de dag genomen maar voldoende binnenkrijgt, begin dan wel de ochtend meteen met water! En, je kunt je blaas trainen om langer op te houden, daar heb je ook profijt van.

   groetjes Christine
 • Helga
  Helga maandag 20 jan 2014 om 22:31
  Wat een schitterende site, ik ben sinds een week bezig om suikervrij te eten en probeer zonder E-nummers te koken, moet nog een heleboel leren.
  Maar met jouw recepten kan ik heel goed vooruit.


  Gr.Helga
  • Helga
   Helga zondag 26 jan 2014 om 11:34
   Dank je wel.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 25 jan 2014 om 20:22
   Leuk, Helga! En inderdaad, stapje voor stapje! En als je vragen hebt, stel ze gerust hoor, hier of via mail!
  • Helga
   Helga zaterdag 25 jan 2014 om 17:28
   Ik ben helemaal weg van je site, heb er al een paar recepten van gebruikt, vind het nog steeds heel moeilijk om het zonder de E-nummers te doen.
   Vooral om de juiste producten te kopen en waar maar al doende leert men zeggen ze.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 25 jan 2014 om 16:57
   Hoi Helga, Welkom op Smakelijck! Ik had je berichtje nog niet gezien, hij zat in m'n spambox :-(
 • Anonymous
  Anonymous maandag 20 jan 2014 om 22:20
  Hallo,

  Heeft iemand ervaring met de rvs waterfles van bluetank? Deze zijn een stuk goedkoper dan die van greenjump..
 • Anonymous
  Anonymous maandag 20 jan 2014 om 17:11
  Ik drink al jaren water uit de kraan en krijg geen vragen meer op een feestje. Nu vroeg ik mij af of heet water uit een quooker af laten koelen een alternatief is voor schoon leidingwater. Men zegt dat een quooker gefilterd water geeft. Voor onderweg heb ik rvs flessen van One Green Bottle aangeschaft. Erg fijne flessen die leverbaar zijn met verschillende doppen. Gr. IEP
  • christine kerpel
   christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 19:48
   Hoi Iep,

   Je vraag over gefilterd water uit de quooker kan ik niet met zekerheid beantwoorden. Op de website van quooker wordt hier niets over vermeld. Nou, is het natuurlijk logisch dat water dat gekookt heeft, geen bacteriën bevat, maar zware metalen of medicijnresten??? Ik zou het niet durven zeggen.

   groetjes Christine
 • sarina
  sarina maandag 20 jan 2014 om 16:58
  ik drink al een paar jaar bijna alleen maar water, en de mensen om mij heen zijn er nu aan gewend, maar inderdaad in het begin kreeg ik die vraag heel vaak. Wat opvalt is als je een glaasje frisdracht neemt, oo wat is dat zoet!!!! helemaal niet lekker. Bij ons is een waterzuiveraar geen optie omdat we erg klein wonen, maar beter gewoon kraanwater als frisdrank denk ik dan maar

  groetjes sarina
 • Life is like a pie
  Life is like a pie maandag 20 jan 2014 om 16:08
  Ik zou meer water moeten drinken weet ik. In de zomer lukt me dat zonder problemen maar in de koude maanden van het jaar... pfff. Spa is het water dat wij hier drinken omdat ik weet dat die het minste droogrest bevat. En lekker is natuurlijk. :-)
 • Carolien
  Carolien maandag 20 jan 2014 om 13:55
  Wij hebben zelf een waterpomp, drinken dus water direct uit de grond. Dat is wel goed neem ik aan?
  Het wordt regelmatig getest voor ons vee en reinigingsinstallatie.
  • christine kerpel
   christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 19:38
   Hoi Carolien,

   Hoewel er best veel verschillen zijn in het drinkwater in Nederland, zou ik er niet vanuit gaan dat b.v. op de Veluwe wel snor zit. Jammer genoeg zijn er overal verontreinigingen in ons milieu doorgedrongen. En ik vraag me af wat die testen dan zijn, bij drinkwaterbedrijven worden ook testen gedaan en blijft volgens de instanties alles netjes onder de normen van de overheid. Aanvaardbare hoeveelheden is nog niet hetzelfde als optimaal drinkwater! Natuurlijk moet je het ervoor over hebben, om een installatie aan te schaffen, maar het is de investering waard!

   groetjes Christine
 • Anonymous
  Anonymous maandag 20 jan 2014 om 13:51
  Is zo'n waterkan met filter van Brita ook voldoende als goedkoop alternatief?
  • christine kerpel
   christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 19:57
   Hoi,

   Het is inderdaad een goedkoop alternatief. Wat ik wel kwijt wil is dat alleen omgekeerde osmose 90% zuivert! Bij omgekeerde osmose wordt alleen de watermolecuul doorgelaten. Dan ben je zeker van lekker, gezond drinkwater. En het is een investering voor ongeveer tien jaar. Het is maar net welke eisen je stelt voor jezelf. Succes ermee,

   groetjes Christine
 • Berdy
  Berdy maandag 20 jan 2014 om 13:15
  Zelf heb ik de 'dopper' waterfles aangeschaft. Is BPA-vrij en uiteraard duurzamer omdat je 'm veel langer kunt gebruiken. Kraanwater zuiveren doe ik (nog) niet, nooit bij stilgestaan eigenlijk omdat je 'overal' hoort dat ons kraanwater zo zuiver en gezond is. Maar ja, dat zegt men natuurlijk wel over meer zaken... Zouden die pakken water van Bar le Duc oke zijn als je het hebt over de verpakking (bpa/geen bpa)?
  • christine kerpel
   christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 19:13
   hi Berdy,

   Over de pakken van Bar Le Duc kan ik niets met zekerheid zeggen. Ik weet het ook niet of er bpa in zit. Het lastige is, waar trek je de grens voor jezelf. Wat de een nog wel aanvaardbaar vindt, is voor een ander een stap te ver. Zelf zijn we heel blij met de keuze voor gezuiverd water en drinken dat het liefst uit een glas of bidon. Dan heb je al heel wat rommel uitgesloten.
   groetjes Christine
 • christine kerpel
  christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 13:00
  Ha Angel,

  Als je eenmaal gezuiverd water hebt geproefd, wil je niet anders meer, wij hebben het al 17 jaar en hebben er nooit spijt van gehad. Het is inderdaad een investering, maar het profijt is het waard!

  groetjes Christine
 • christine kerpel
  christine kerpel maandag 20 jan 2014 om 12:52
  Hallo,

  Oké, dat van die koffie wist ik nog niet, hoewel er altijd onderzoeken zijn die elkaar tegenspreken, ik zou het zekere voor het onzekere nemen en niet meer dan 1 kop per dag drinken met daarnaast voldoende water.
  groetjes Christine
 • Margje
  Margje vrijdag 25 jul 2014 om 22:00
  Christine, ik zou graag info mbt gezuiverd water ontvangen, kan je dat mailen (jij bent daar bekend mee lees ik ;-))? Bijv. internetadres. (kwam laatst op website van vitaaldrinkwater.nu - dat van omgekeerde osmose is nieuw voor mij..)
 • Christine Kerpel
  Christine Kerpel maandag 28 jul 2014 om 11:19
  Dag Margje, Mijn ervaring met omgekeerde osmose is positief, maar dat had je al begrepen. Onze waterzuivering komt van het bedrijf Pure Water uit Tilburg. Zij hebben ruime ervaring op dit gebied. Op hun site vind je heel veel informatie. Wij hebben al 18 jaar geleden een systeem gekocht bij hen. Mocht je interesse hebben dan kun je na de zomer ook via doemaarpuur.nl een systeem bestellen! We willen ze namelijk ook gaan verkopen in onze webwinkel met 5% korting. groetjes Christine
  • Je naam...
   Je naam... vrijdag 01 aug 2014 om 14:14
   Bedankt voor je reactie, Christine (lees net je reactie, ik zat net te kijken of je misschien had gereageerd, ik heb er nl. geen bericht van gehad - weet ook niet of dat automatisch gebeurt). Ik ga op de site kijken en wie weet tot ziens op doemaarpuur.nl!
 • C.D
  C.D dinsdag 13 jan 2015 om 15:52
  Water drinken is heel goed. zeker als het warm is hebben we extra nodig. Maar, wij hebben afgelopen zomer een lesje gehad. Onze zoon (hovenier) werkte de hele dag in de volle zon. Hij had echt veel water gedronken, dacht zelfs wel 3 liter. Toch werden we 's avonds overvallen door een aanval die onze zoon kreeg. Hij had een zonnesteek opgelopen. Ambulancedienst er bij gehad. nadat hij een halve liter zoutoplossing hab gekregen en onze zoon weer aanspreekbaar was, werd er eerst op hem gemopperd, drink dan ook voldoende. Zoon gaf aan dat hij zeker wel 3 liter op had. Toen legde ze ons uit dat 3 te veel is. kunnen zelfs simpel gezegd je hersenen bij te warm weer een watervergiftiging oplopen. 2 liter is echt de max. Wat wel heel belangrijk is, en het is echt heel warm weer, dat je zoute bouillon drinkt. vers of uit een pakje maak niet uit. (zout voorkomt uitdrogen) we onderschatten hier in Nederland de kracht van de zon. zo werd ons een lesje gegeven waar we ons nu maar heel netjes aan houden. en wat bouillon mee in een kleine thermoskan kan heel prima
  • Smakelijck woensdag 14 jan 2015 om 10:09
   Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad goed om daar rekening mee te houden! Kan me voorstellen dat dat even flink schrikken is!
Laat een bericht achter!
251