Roomboter of margarine?
Een regelmatig terugkerende vraag. Wat is nu beter voor je? Roomboter of margarine. Hier een logisch antwoord op je vraag.
Overgenomen van de site Foodwatch.nl
Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter?
Antwoord:
Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met: roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de belangrijkste reden, de natuurlijkheid van het product. Roomboter is gemaakt van het vet dat komt bovendrijven als onbewerkte melk even blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter. Boter wordt vaak echte boter of roomboter genoemd omdat het in het dagelijks taalgebruik margarine en halvarine ook boter worden genoemd.
Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar goedje, minstens 11 ingredienten rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te bewerkt product om gezond te kunnen zijn. Aan margarine worden vitamines toegevoegd die al van nature in boter voorkomen, om het op boter te laten lijken.
Boter heeft qua gezondheid een slechte naam omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd vet bestaat. Echter uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu toe werd aangenomen. (ter vergelijking, moedermelk bestaat ook voor meer dan de helft uit verzadigde vetten, WMK)
Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met name omega 6. De gemiddelde Nederlander krijgt zoveel omega 6 vetzuren binnen uit koekjes, snacks en kant en klaar producten dat de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen in het lichaam in werking zetten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraag de vertering van beide omega´s dezelfde enzymen en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.
De conclusie is dus, smeer vooral lekker roomboter op je brood, bij voorkeur grasboter. Koeien die gras eten produceren gezondere vetten dan koeien die ander voer krijgen. Richt je verder niet alleen op boter, maar varieer met de vetten die je gebruikt, Denk als bron van gezonde vetten vooral aan onbewerkte producten zoals vette vis, olijfolie en noten en zaden. Door veel te varieren krijg je verschillende soorten vet binnen, zoals verzadigd vet en de verschillende omega´s, waardoor de verhouding omega 6 en omega 3 weer gezonder wordt.
Groet, Hanneke
Succes!
Groetjes, Williene
Bedankt voor je reactie. Nog een aanvullende vraag: is roomboter (grasboter) ook goed om in te braden? Of kan het niet tegen hitte? Wat adviseer jij?
Groet, Hanneke
Bij margarine/halvarine denk ik aan de harde blokken. Maar versta je er ook die kuipjes zoals Becel onder?
Mijn diëtiste gaf als tip om bijvoorbeeld cake te bakken met vloeibare boter uit die spuitbussen. De cake lukt er inderdaad prima mee. Is hier dan ook een alternatief voor?
Groetjes, Hanneke
Margarine is ook de Becel! Vloeibare boter is ook margarine en zit vaak vol chemische stoffen die niets met boter te maken heeft.
Misschien vind je dit leuk om te lezen: http://www.sanova.nl/voeding/36-voeding/50-roomboter-is-vet-gezond.html
Cake zou ik dus zeker bakken met roomboter.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes, Williene
Een natuurdietiste gaf ons eens als tip voor het kopen van roomboter. Knijp in de winkel (in de koeling) zachtjes in de boter, de roomboter die in de koeling het minst hard is, is de gezondste omdat daar minder verzadigde vetten inzitten, en dat is de grasboter!
Vaak hoor je dan ook, dat je van roomboter dik word, maar dat is echt niet zo. Dik word je van suiker!
Ik vind je blog ook echt heel leuk! Heb vorige week de schwarszwalder kirsch weer gemaakt, heerlijk!
groetjes Andrea
Groetjes, Williene
Wat denk je van Campina Botergoud?
Het is beter smeerbaar dan roomboter en er zitten minder ingrediënten in dan margarine.
Op het consultatiebureau of bij de huisarts zijn ze niet echt blij met roomboter, maar Campina Botergoud was oke.
Groetjes
Lydia
Ik heb geen idee wat de ingredienten zijn, toch ben ik eerder geneigd om voor puur natuur te gaan. Zie mijn tip hierboven, door het uit de koelkast te bewaren is het ook smeerbaar.
Bij ons op het CB raden ze juist roomboter aan ;-) Maar goed, ik reageer al helemaal niet meer op de meeste doktersadviezen/dietisten etc. want wat zij onder gezond eten verstaan daar denk ik heel anders over ;-) Wel jammer, want het brengt zoveel verwarring.
Succes!
Groetjes, Williene
Groeten, Margriet
Groetjes, Williene
groet, Ellen
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
ik vind je blog altijd heel leuk om te lezen!
groetjes sarina