03-09-2012

Roomboter of margarine?

Een regelmatig terugkerende vraag. Wat is nu beter voor je? Roomboter of margarine.  Hier een logisch antwoord op je vraag.

Overgenomen van de site Foodwatch.nl

Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter? 

Antwoord:

Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met: roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de belangrijkste reden, de natuurlijkheid van het product. Roomboter is gemaakt van het vet dat komt bovendrijven als onbewerkte melk even blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter. Boter wordt vaak echte boter of roomboter genoemd omdat het in het dagelijks taalgebruik margarine en halvarine ook boter worden genoemd.

Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar  goedje, minstens 11 ingredienten rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te bewerkt product om gezond te kunnen zijn. Aan margarine worden vitamines toegevoegd die al van nature in boter voorkomen, om het op boter te laten lijken.

Boter heeft qua gezondheid een slechte naam omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd vet bestaat. Echter uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu toe werd aangenomen. (ter vergelijking, moedermelk bestaat ook voor meer dan de helft uit verzadigde vetten, WMK)

Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met name omega 6. De gemiddelde Nederlander krijgt zoveel omega 6 vetzuren binnen uit koekjes, snacks en kant en klaar producten dat de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen in het lichaam in werking zetten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraag de vertering van beide omega´s dezelfde enzymen en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.

De conclusie is dus, smeer vooral lekker roomboter op je brood, bij voorkeur grasboter. Koeien die gras eten produceren gezondere vetten dan koeien die ander voer krijgen. Richt je verder niet alleen op boter, maar varieer met de vetten die je gebruikt, Denk als bron van gezonde vetten vooral aan onbewerkte producten zoals vette vis, olijfolie en noten en zaden. Door veel te varieren krijg je verschillende soorten vet binnen, zoals verzadigd vet en de verschillende omega´s, waardoor de verhouding omega 6 en omega 3 weer gezonder wordt.


Deel via social media

 
Print recept

25 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous donderdag 06 jun 2013 om 23:00
  Oeps, ik lees net de stukken over braden in roomboter en kokosolie. Ik heb mijn antwoord dus al :)
  Groet, Hanneke
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 jun 2013 om 10:11
   ;-) Inderdaad vlees en bijv. eieren bak ik lekker in roomboter. Je kunt ook Ghee gebruiken, dat is geklaarde roomboter. Hierbij zijn de melkbestanddelen uit de boter gehaald en daardoor kan het tegen hogere verhitting. Het recept om zelf ghee te maken vind je bij de index!

   Succes!

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous donderdag 06 jun 2013 om 22:49
  Hoi Williene,

  Bedankt voor je reactie. Nog een aanvullende vraag: is roomboter (grasboter) ook goed om in te braden? Of kan het niet tegen hitte? Wat adviseer jij?

  Groet, Hanneke
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 05 jun 2013 om 22:08
  Hoi Williene,
  Bij margarine/halvarine denk ik aan de harde blokken. Maar versta je er ook die kuipjes zoals Becel onder?
  Mijn diëtiste gaf als tip om bijvoorbeeld cake te bakken met vloeibare boter uit die spuitbussen. De cake lukt er inderdaad prima mee. Is hier dan ook een alternatief voor?

  Groetjes, Hanneke
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 jun 2013 om 10:47
   Hoi Hanneke,

   Margarine is ook de Becel! Vloeibare boter is ook margarine en zit vaak vol chemische stoffen die niets met boter te maken heeft.

   Misschien vind je dit leuk om te lezen: http://www.sanova.nl/voeding/36-voeding/50-roomboter-is-vet-gezond.html

   Cake zou ik dus zeker bakken met roomboter.

   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

   Groetjes, Williene
 • Andrea
  Andrea dinsdag 04 sep 2012 om 22:46
  Ik ben het helemaal met je eens! Wij eten ook altijd (gras)roomboter, die is uit de koelkast gewoon superzacht.
  Een natuurdietiste gaf ons eens als tip voor het kopen van roomboter. Knijp in de winkel (in de koeling) zachtjes in de boter, de roomboter die in de koeling het minst hard is, is de gezondste omdat daar minder verzadigde vetten inzitten, en dat is de grasboter!
  Vaak hoor je dan ook, dat je van roomboter dik word, maar dat is echt niet zo. Dik word je van suiker!
  Ik vind je blog ook echt heel leuk! Heb vorige week de schwarszwalder kirsch weer gemaakt, heerlijk!
  groetjes Andrea
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 sep 2012 om 18:04
   Dankjewel Andrea! Leuk dat je zo enthousiast bent! En inderdaad, je wordt niet dik van gezonde vetten maar van transvetten, suikers en bewerkte producten (evt. in combinatie met andere factoren).

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 04 sep 2012 om 19:45
  Hoi Williene,

  Wat denk je van Campina Botergoud?
  Het is beter smeerbaar dan roomboter en er zitten minder ingrediënten in dan margarine.

  Op het consultatiebureau of bij de huisarts zijn ze niet echt blij met roomboter, maar Campina Botergoud was oke.

  Groetjes
  Lydia
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 sep 2012 om 20:04
   Hoi Lydia,

   Ik heb geen idee wat de ingredienten zijn, toch ben ik eerder geneigd om voor puur natuur te gaan. Zie mijn tip hierboven, door het uit de koelkast te bewaren is het ook smeerbaar.

   Bij ons op het CB raden ze juist roomboter aan ;-) Maar goed, ik reageer al helemaal niet meer op de meeste doktersadviezen/dietisten etc. want wat zij onder gezond eten verstaan daar denk ik heel anders over ;-) Wel jammer, want het brengt zoveel verwarring.

   Succes!

   Groetjes, Williene
   • jim
    jim woensdag 02 sep 2015 om 04:57
    ik haal sinds kort roomboter en bewaar het in de koelkast, 1 pakje eruithalen en in het keukenkastje leggen, is het na een tijdje gewoon smeerbaar, is het pakje dan bijna op dan alvast weer nieuw pakje er naast leggen, gaat prima zo.
    • Smakelijck donderdag 03 sep 2015 om 10:10
     Precies :-) Zo doen wij het ook. Bij -10 en +30 graden is dat nog weleens een probleem, maar over het algemeen gaat het heel goed.
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 04 sep 2012 om 11:36
  Wij gebruiken voor op brood de boter melange van Campina. Deze bestaat uit een mix van roomboter, karnemelk en olie. Is alleen verkrijgbaar bij de AH. Groot voordeel is dat dit veel beter smeerbaar is dan de gewone roomboter.
  Groeten, Margriet
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 sep 2012 om 19:59
   Ik laat altijd 1 pakje roomboter uit de koelkast, dan is hij ook heel goed smeerbaar. Je kunt het evt. in een bakje/potje doen dan is het wat gemakkelijker. Alleen in de winter als het heel koud is, dan helpt het weinig ;-)

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 04 sep 2012 om 07:21
  Het schijnt dat margarine maar één molecuul minder heeft dan plastic :-( Dat zegt al genoeg.... En inderdaad een top blog!

  groet, Ellen
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 sep 2012 om 19:56
   Dankjewel Ellen! En dat klinkt inderdaad niet echt heel smakelij(c)k ;-)

   Groetjes, Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 sep 2012 om 21:14
  Bedankt voor je reactie, Sarina! Fijn dat je m'n blog zo leuk vindt ;-)

  Groetjes, Williene
 • sarina
  sarina maandag 03 sep 2012 om 20:46
  helemaal mee eens, wij eten sinds een jaar alleen nog maar roomboter en sinds een paar maanden ook alleen nog maar volle melk producten.
  ik vind je blog altijd heel leuk om te lezen!
  groetjes sarina
 • Je naam...
  Je naam... dinsdag 21 jul 2015 om 13:24
  Ik ben ook voorstander van roomboter gebruiken ipv margarine maar hoe zit het dan met je cholestorol? want dan is roomboter weer niet goed. ik gebruik wel transvetvrije margarine maar zou beyer roomboter kunnen gebruiken. dus van 2 kwaden het beste kiezen? dat vind ik moeilijk
  • Smakelijck dinsdag 21 jul 2015 om 20:03
   Dat is inmiddels gelukkig achterhaald. Vet laten je aderen niet dichtslibben. Deze blog is waarschijnlijk heel verhelderend: http://www.smakelijck.nl/blog/vet-is-gezond-/ Fijne dag nog!
 • Axel
  Axel zaterdag 26 dec 2015 om 19:18
  Leuk artikel! Op deze site http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/09-09-2010/RVU_104751 kom je meer te weten over roomboter. Ofwel grasboter is een illusie.
 • Jacques
  Jacques dinsdag 29 mrt 2016 om 13:22
  Toch ben ik het niet eens met de conclusie van de uitzending van de Keuringsdienst over boter. Er is wel degelijk verschil in smaak en smeerbaarheid tussen bjjvoorbeeld huismerkboter en bijvoorbeeld Campina. Ik snap bijvoorbeeld niet hoe het kan dat boters, allemaal met minimaal 80% vet, zo kunnen verschillen in de smeerbarheid. Vaak is het huismerk keihard in de koeling en de grasboter zowat smeerbaar. Grasboter heeft volgens mij alleen te maken met de voeding van de koe en niets met smeerbaarheid. Eigenlijk lijkt het zo te zijn in de suoermarkt: Harde boter is goedkoop en smeerbare boter duur. Maar hoe maak je een boter smeerbaar of een huismerkboter harder?
 • Mike
  Mike maandag 04 jul 2016 om 18:41
  Moet je roomboter koelen of mag dit gewoon in het keuken lastje blijven staan. Gekoeld is roomboter niet te smeren.
  • Smakelijck maandag 04 jul 2016 om 20:11
   Mijn voorraadje boter bewaar ik in de koelkast. Eén pakje in het keukenkastje zodat deze goed smeerbaar is! Succes!
  • Roos
   Roos vrijdag 19 aug 2022 om 10:19
   Ha, Wat moet ik gebruiken voor op brood voor boter met mijn lactose intolerantie. ( mag zeer weinig hebben op een dag) Ik zou zo graag roomboter willen eten, en mee bakken.. maar helaas kan dit dus niet. En heb je ook een tip met welke boter ik dan moet bakken?
   • Smakelijck maandag 22 aug 2022 om 11:23
    Je kunt ghee gebruiken, dit is geklaarde boter. Bijv. van Ghee Easy of Remeker kan ook worden gebruikt bij lactoseintolerantie. Je kunt ook kokosolie gebruiken. Succes!
Laat een bericht achter!
251