10-03-2014

Wat eet jij nu eigenlijk?

Als je je eetpatroon wilt omgooien en je bezig bent om gezond te gaan eten, is het wel eens lastig. Wat kan ik nu wel eten, en wat kan ik beter laten staan?

Zoals ik al vaker zeg, eet waar je je goed bij voelt. Luister naar je lichaam en volg niet klakkeloos alle adviezen op die je links en rechts gegeven worden. Zelfs niet van mij ;-)
Wat voor jou werkt hoeft voor mij niet te werken, en andersom. Er is niet één dieet geschikt voor de hele bevolking. Ieder mens is anders en heeft baat bij andere voedingsgewoonten. Uiteraard wel zonder geraffineerde suikers, zonder loze witmeel en zonder onnodige toevoegingen. Dat dieet past iedereen!

Veel vragen aan mij wat ik eet. Want wat eet je nu als je bijna geen brood meer eet? Hoe ontbijt je en hoe lunch je? Wat eet je tussendoor? Ik heb deze vraag ook al proberen te beantwoorden in de FAQ, maar nu ook deze blog. Omdat ik merk dat er behoefte aan is.

Let wel, elke dag is anders. Neem als stelregel: Ik eet gezond én gevarieerd. Want door variatie krijg je zoveel mogelijk voedingsstoffen, mineralen en vezels binnen.

Oké, laten we beginnen met het ontbijt:
2 glazen lauw water aangevuld met solé of citroensap.
1 glas rode bietensap of andere groentesap
2 glazen smoothie óf 3 stuks fruit maar het kan ook een schaaltje kwark zijn met zelfgemaakte muesli of granola. Smoothies en muesli zijn aangevuld met lijnzaadchiazaad en soms hennepzaad.

Tussendoor:
10.30 stuk fruit of gemengde noten, bijv. hazelnoten en amandelen of wal- pecan- of paranoten met cranberry's of rozijnen.

Lunch:
12.30 Maaltijdsoep met daarnaast bijv. 2 crackers of een rijstwafel.
Lunchsalades
Pannenkoekjes zoals de quinoa-boekweitpannenkoeken
Bij heel weinig tijd: roggebrood met rauwkost.
Weekend: tosti van spelt of meergranenbrood of een lekker gevuld broodje met rauwkost, een gebakken eitje met tomaat en verse kruiden, zelfgemaakte salades, etc.

Voor recepten: Zie index of kookboek 1 & 2!

Tussendoor:
15.30 Fruit, rauwkost, noten, gekookt eitje, rijstwafel met bijvoorbeeld avocado en tomaat.

Avond:
17.30 Groenten. Heel veel groenten, klein beetje aardappel/quinoa/rijst/volkorenspeltpasta, soms een stukje vlees/vis

Tussendoor:
20.00 stukje pure chocolade of wat rauwkost of fruit.

Over de hele dag door drink ik minimaal 2 liter water en minimaal 6 koppen kruidenthee.

In het weekend bak ik meestal iets lekkers zoals een kruidcake, koekjes, taart. Altijd suikervrij én vrij van e-nummers en witmeel.

Als je op deze manier eet dan zie je dat je E-nummer-inname vrijwel 0 is. Je geen geraffineerde suikers binnenkrijgt, en heel onbewerkt en puur eet. Sommigen zullen het saai en smaakloos vinden, ik kan je vertellen dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten de laatste jaren. Puur én Smakelijck!

Hopelijk heb ik je hiermee wat op weg geholpen, zo niet, stel je vragen gerust! Overmorgen een nieuwe blog: Wat eten mijn kinderen?

Fijne dag!

Liefs, Williene

 

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 14 mrt 2014 om 09:09
    Dag Williene, ik heb nog nooit gereageerd maar nu toch een paar opmerkingen. Ik probeer met mijn gezin wel op te letten wat wij eten, maar een paar dingen zijn volgens mij wel erg lastig. Als ik kijk naar wat je drinkt kom ik uit op ruim 3 liter per dag, volgens mij moet je dan wel erg vaak naar de wc, prima als je thuis bent, maar niet wenselijk als je moet werken. Het tweede is, deze maaltijden zijn denk ik wel te doen als je thuis bent of een kantoorbaan hebt, maar niet als je werkt in bv de zorg, bouw, agrarische sector, volgens mij heb je dan toch echt wel meer eten nodig en wat eet je dan? en ook opgroeiende tienerjongens werken echt wel iets meer weg. en net als hierboven al genoemd is, het is allemaal wel duur, als ik voor 6 personen alleen al fruit op de markt moet halen en 3 a 4 stuks per dag wil eten zit je toch echt al gauw op een kleine 30 euro. groet, Ineke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 11:28
      Ha,

      Bedankt voor je reactie!

      Met de toiletgang valt het heel erg mee ;-) Je kunt je lijf hierop trainen. Als je het stapje voor stapje opbouwt dan is dat prima te doen. Ik kan niet zeggen dat ik vaker naar het toilet moet/ga dan anderen.

      Je behoefte aan voeding is afhankelijk per persoon, en ook wat je zelf wilt of kunt. Als ik zelf weg ga dan neem ik een aantal sneden roggebrood mee, rauwkost in de vorm van tomaten, komkommers en wortels en dat werkt ook prima. Je hoeft niet persé een mooie salade op bord te toveren, losse componenten eten, is ook prima te doen.

      In een reactie hierboven geef ik ook aan dat bij de toko, op de markt je ook heel voordelig je slag kunt slaan. Voor mij is goede voeding echt enorm belangrijk. Als ik moest kiezen zou ik alle luxe-artikelen zoals vakantie/kleding/etc. aan de kant schuiven om m'n voeding te kunnen bekostigen. Maar dat is zó persoonlijk. Ik kan in niemands portemonnee kijken en ik kan die keuzes ook voor niemand maken. Ik besteed liever mijn geld aan goede voeding dan ergens anders aan omdat wij ons er zo goed bij voelen.

      Voor budgettips: http://smakelijck.blogspot.nl/2013/03/budget-tips-om-gezond-te-eten.html

      Succes met alles!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 13 mrt 2014 om 22:17
    Hoi,

    Sinds een maand of twee helemaal om, alleen bio + e-nummer vrij (op een enkele uitzondering na).. dank voor jouw inspiratie! De kookboeken worden zeer regelmatig geraadpleegd :)
    Wel vroeg ik mij af, hoe je dit eetpatroon zo veel mogelijk op vakantie kan blijven doen? Zeker in het buitenland is het nog maar de vraag of je in de buurt komt van bio-supermarkten, of elders zo gezond mogelijk eten kan kopen. Heb jij hier tips voor, hoe doe jij dat?

    Hoor het graag, dank!
    Anne
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 11:20
      Ha Anne,

      Op vakantie neem ik wat basisproducten mee, zoals bouillon, kruiden etc. Verder kun je juist in het buitenland altijd heerlijke groenten en fruit kopen etc. Natuurlijk eet je wel eens wat op een terrasje of buiten de deur, maar over het algemeen probeer ik dit eetpatroon gewoon voort te zetten. Wij gaan vaak naar Frankrijk en daar heb je ook heel veel bio-producten in de supermarkt. Al ligt bij mij de nadruk dan niet zozeer op bio, meer op: zo gezond en puur mogelijk, dus veel groenten en fruit e.d.

      Succes!
  • Corien
    Corien woensdag 12 mrt 2014 om 19:05
    Hoi Williene,
    Ben al geruime tijd volger van je blog.
    Wat leer ik een hoop en wat bevalt het goed om steeds stukje bij beetje het roer om te gooien en gezonder te eten.
    Mijn vraag is: maak jij de bietensap zelf of koop je die?
    Ben erg benieuwd.
    Bedankt voor al je tips.
    Heb alvast weer een mooi boek op mijn lijstje staan voor mijn verjaardag: jouw tweede boek!
    Groetjes,
    Corien.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 09:50
      Ha Corien,

      Bedankt voor je reactie!

      Bietensap koop ik bij de natuurwinkel. Je kunt het ook heel goed zelf maken, met bijv. een slowjuicer, maar dit is wel zo gemakkelijk, elke ochtend.

      Succes met alles! En hopelijk word je op je verjaardag verrast met een mooi boek ;-)
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 12 mrt 2014 om 11:21
    Hoi Williene,

    Hoe eet je lijnzaad? Ik zie op internet verschillende gedachten erover: gebroken kopen, heel kopen en zelf malen, of heel eten? Wat is het beste?
    Hartelijke groet,
    Maria
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 13 mrt 2014 om 09:36
      Goed idee! Dankjewel! Ik doe het nu met een vijzel, maar het lukt niet zo goed. De zaadjes blijven heel voor het grootste deel.. ;-) Groet, Maria
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 mrt 2014 om 18:39
      Als ik lijnzaad door de muesli doe dan gebruik ik gebroken lijnzaad. In een smoothie maakt het niet zoveel uit, want dat doe ik er op 't laatst bij en dan breekt het door de blender.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 11 mrt 2014 om 18:53
    Hoi Williene,

    wat klinkt het allemaal weer gezond! En dat is het ook! Alleen vraag ik me af: bij het ontbijt en de lunch eet je toch zeker of - of, toch niet en - en. Anders lijkt het me wel heel veel! En eet jij nooit havermout?
    Ik eet dat 's morgens vaak in de yoghurt, met wat honing. Erg lekker, en havermout is heel gezond dacht ik, maar bij jou lees ik nergens havermout. En gedroogde abrikozen gebruik ik ook vaak, zo tussendoor, of lekker verwerkt in een recept. Je nieuwe boek zal hier in ieder geval veel gebruikt gaan worden. Heerlijk al die groenten, lekker varieren en keuze genoeg. Nu is het wachten op je volgende boek!

    Groetjes Marja V.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 mrt 2014 om 20:49
      Ha Marja,

      Ontbijt is altijd 2 glazen water met aanvulling + groentesap 1 glas en dan nog wat daaronder staat en dat is één van hetgeen er staat. Dus óf een smoothie, óf 3 stuks fruit óf kwark o.i.d.
      Havermout staat er niet tussen, maar kan natuurlijk wel heel goed. Ik houd niet zo van havermout. 's Zomers eet ik wel eens overnight oats, maar echt pap vind ik niet lekker. Ik gebruik wel vaak havermout in koekjes e.d.
      Gedroogd fruit eet ik ook wel regelmatig, pruimen, abrikozen, appeltjes, heerlijk!

      Leuk dat het boek in de smaak valt! Veel plezier ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 11 mrt 2014 om 16:52
    Zelf houd ik ook van gezond eten. Maar er zijn mensen met een gezin en een smalle beurs,dan is dit gezond eten niet te betalen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 11:18
      Bedankt voor je reactie en je compliment, Karin!

      Ik kan me heel goed voorstellen dat het met een gezin met zoveel meningen er geen keuze is. Maar mijn punt is dat het dán inderdaad duurder is.

      Persoonlijk zit ik nog steeds in m'n 'bubbel' dat eten zoals bovenstaande niet persé duurder is of hoeft te zijn. Als ik naar de stad rij en ik doe boodschappen bij de Toko, dan heb ik een auto vol groenten, fruit, noten, etc. voor een fractie van de prijs van de supermarkt. Of op de markt, een tas vol voor een paar euro. Nu koop ik heel veel biologisch en dat is inderdaad prijziger, maar dat is een keuze.

      Maar met een gezin waar de één het onzin vind en de ander het graag wil is het moeilijk, en dan begrijp ik dat je kiest voor de gezellige sfeer. Dat zou ik namelijk ook doen.

      Succes met alles!
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 14 mrt 2014 om 10:27
      sorry dat ik hier even op reageer .
      Maar anoniem heeft echt een punt .
      Het is gewoon duurder ,dat is duidelijk ,en als je dan ook niet in de buurt van boeren ofzoiets woont ,ben je toch echt afhankelijk van de supermarkt.Tenzij je wekelijks kilometers met de auto ervoor rijdt.
      Begrijp jou opmerking dan ook niet zo Williene,mensen WILLEN de producten blijven kopen .
      Er zijn veel mensen die zelf wel gezonder willen en daar ook van overtuigd zijn ,maar een gezin en of man hebben die dat onzin vinden .
      Miin voorbeeld is ,heb 11 kinderen ,veel pubers ,die het overdreven vinden om zo te leven .
      Dan komt het dus hier op neer dat ik meestal dubbele gerechten klaarmaak ,dus ik koop supermarkt voeding en gezonde .En dat zou ik ook liever anders zien ,maar om een gezellige sfeer te houden ,doe ik het toch .
      Ik waardeer je site enorm en heb ook je boek weer gekocht Williene complimenten ervoor .
      Dit moest me even van het hart ,want de opmerking dat je dubbelop besteed ,omdat je dat zelf wil ,nou nee dus -;)))
      Karin
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 mrt 2014 om 17:31
      Vind je? Ik hoef heel veel producten niet aan te schaffen. De grootste kostenpost is groenten en fruit. En dan kun je zelf de keuze maken tussen bio of niet bio. Als je kiest voor seizoensgroenten en fruit, dit bijv. op de markt of bij de boer haalt kan dat aanzienlijk schelen in prijs. Verder zijn noten een kostenpost en een aantal goede meelsoorten, zoals boekweit, spelt en kokos of roggemeel. Maar daar doe je vervolgens lang mee. Eieren en rijstwafels zijn goedkoop. Bovendien zit je veel sneller gevuld, én snaai je veel minder. Het is vaak dan mensen én supermarkt-producten willen blijven kopen én gezonde voeding. Dan besteed je dus dubbelop, en dat is inderdaad duur.

      Succes!
      • Sandra
        Sandra woensdag 12 nov 2014 om 10:20
        Sinds ik puur en suikervrij eet, ben ik per saldo goedkoper uit. Oke, de prijs van rauwe kokosolie en rauwe cacaopoeder etc is even schrikken, maar als ik het afzet tegen 'vroeger' toen ik nog bij elk kopje koffie of thee koekjes at en altijd wel bezweek voor de verleiding van een reep chocola bij het tankstation, hou ik nu gewoon geld over. Geen 'impulsaankopen' meer maakt een groot verschil! En vegetarisch eten scheelt ook: ja, noten etc zijn duur maar niet duurder dan vlees eten. Maar: ik koop nog lang niet alles biologisch. Dat is voor mij de volgende stap. Succes iedereen met deze lifestyle, het is het waard!
        • Smakelijck woensdag 12 nov 2014 om 12:47
          Leuk dat je je ervaring deelt, Sandra. Zelf merk ik ook niet echt een kostenverschil, omdat je ook zoveel laat staan. En wij eten enkel in het weekend wat lekkers, dus doordeweek gewoon echte basisproducten zoals groenten, fruit, rijstwafels, eitjes, noten e.d. Maar dat zijn wel dure producten, maar doordat je niet meer zoveel snaait valt dat inderdaad mee.
  • annie
    annie maandag 10 mrt 2014 om 17:46
    Gegeten bij smakelijk super diner gehad echt een aanvraag
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 mrt 2014 om 18:22
      Wat goed om te horen! Fijn dat je het deelt!
  • Angel
    Angel maandag 10 mrt 2014 om 13:58
    Dat Wat eten mijn kinderen? daar ben ik heel benieuwd naar.
    Ik probeer het hier ook langzaamaan om te gooien maar dat valt nog niet mee.
    Ik wil mijn kind ook zo verantwoord mogelijk en gezond laten eten. Maar vind dat er ook nog ruimte mag zijn om iets te snoepen. Maar hoe pas ik dat in? En wat dan precies... ik ben benieuwd...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 mrt 2014 om 18:21
      Woensdag zal ik daar over bloggen ;-)
  • Anonymous
    Anonymous maandag 10 mrt 2014 om 11:32
    Mooi lijstje en mooi voorbeeld!
    Maar heb jij geen last van alle fruitsuiker? Ik zit zelf na 2 stuks fruit echt wel aan mn max..
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 mrt 2014 om 18:21
      Dat kan erg verschillen per persoon. Zelf eet ik max 4 stuks en daar heb ik geen last van!
  • Diana
    Diana maandag 10 mrt 2014 om 09:44
    Leuk om eens te lezen wat jij op een dag eet :)
  • Lien
    Lien maandag 10 nov 2014 om 20:51
    Hoi Williene, Ik ben zelf begonnen met elke morgen een klein glas bietensap van Zonnatura. Vind het erg lekker en dacht dat het heel gezond was. Nu las ik net tot mijn schrik (in een artikel uit de Volkskrant) dat het volgens toxicologen helemaal niet gezond is om het elke dag te drinken en dat het juist kankerverwekkend kan zijn door de hoge concentratie nitraat/nitriet! Je zult je er vast in verdiept hebben. Ik ben erg benieuwd naar wat jij hier over zegt. Groetjes, Lien
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 21:42
      Hi Lien, Bedankt voor je reactie! Nitraat wordt bij verhitting omgezet in nitriet. In grote hoeveelheden kan dit schadelijk zijn. Bietensap wordt echter niet verhit, en bij rauw gebruik van bijv. spinazie in een smoothie verhit je 't ook niet. Omzetting van nitraat naar nitriet is dus alleen als het verhit wordt. In o.a. het Moermandieet (= anti-kankerdieet) is bietensap een belangrijk en aanbevolen sapje. Hier kun je er meer over lezen, ook over nitraat/nitriet: https://www.mmv.nl/forum/bietensap-ja-nee
      • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 21:43
        En trouwens, grappig dat je zegt dat je 't zo lekker vindt! Ik vind dat namelijk ook, maar heel veel gruwelen bij 't idee ;-)
Laat een bericht achter!
251