Superfoods: Zin of onzin?
Superfoods: zin of onzin?
Superfoods, de laatste jaren kun je er bijna niet omheen. Ik schreef er al eerder over, maar het blijft een steeds terugkerend onderwerp. Wat eerst enkel in natuurwinkels verkrijgbaar was, ligt nu bij elke supermarkt, maar ook bij andere bekende winkelketens en drogisterijen.
Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?
Superfoods zijn zaden, gedroogde vruchten en dergelijke, vaak uit landen hier ver vandaan. Er wordt geclaimd dat deze producten extreem gezond zijn en er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toe gekend. Ze zouden bijvoorbeeld ziektes tegengaan, bijdragen aan een gezond gewicht of veroudering tegengaan.
Over welke superfoods hebben we het?
Superfoods zijn onder andere: chiazaad, goji-bessen, hennepzaad, maca poeders, mesquite, acai, inca-bessen, raw cacao, etcetera.
Gezond?
Superfoods zijn zeker een goede aanvulling voor onze gezondheid. Ze bevatten veel anti-oxidanten en essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Ze zijn enorm in opkomst, maar in mijn beleving worden deze producten de laatste jaren wel erg gehypet. De prijs liegt er dan ook niet om. Superfoods zijn populair, maar ook ontzettend aan de prijs.
Als je realistisch gaat kijken naar superfoods en deze gaat onderzoeken dan zijn ze gezond, ze bevatten veel voedingsstoffen, maar moet je van sommigen producten behoorlijk wat binnenkrijgen voordat het effect heeft op je gezondheid. Ze zijn dus niet specifiek méér superfood-waardig dan andere belangrijke voedingsproducten die wij kennen. Want wij hebben ook superfoods, van eigen bodem!
Als je het geld er voor over hebt of je vindt bepaalde producten erg lekker of gewoon makkelijk in gebruik, dan is het een goede aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. Maar persoonlijk denk ik dat we meer in onze eigen omgeving moeten zoeken naar superfoods. Want wij kennen bijvoorbeeld de:
*pompoen
*spinazie
*kiemgroenten
*broccoli
*boerenkool
*spruitjes
*uien en de ui-familie zoals knoflook en prei
*rood fruit, en dan met name: blauwe bessen, bramen, kersen frambozen en aardbeien
*verschillende soorten noten zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
*échte superfoods uit de natuur: brandnetels en paardebloemen
Al deze voedingsmiddelen zijn stuk voor stuk superfoods, gezond omdat ze veel anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
De zogenaamde Superfoods zijn dus een prima aanvulling, maar als je gezond én gevarieerd eet van eigen bodem heb je, naar mijn mening, de gehypte superfoods niet nodig!
Fijne dag!
Liefs, Williene
PS: Er staat vandaag een leuk stukje op de site van Puur vandaag over Smakelijck: http://www.puurvandaag.nl/gezond-aan-tafel-smakelijck-zo-makkelijk-is-lekker-en-gezond-eten/