28-05-2015

Superfoods: Zin of onzin?

Superfoods: zin of onzin?

Superfoods, de laatste jaren kun je er bijna niet omheen. Ik schreef er al eerder over, maar het blijft een steeds terugkerend onderwerp. Wat eerst enkel in natuurwinkels verkrijgbaar was, ligt nu bij elke supermarkt, maar ook bij andere bekende winkelketens en drogisterijen.

Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?

Superfoods zijn zaden, gedroogde vruchten en dergelijke, vaak uit landen hier ver vandaan. Er wordt geclaimd dat deze producten extreem gezond zijn en er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toe gekend. Ze zouden bijvoorbeeld ziektes tegengaan, bijdragen aan een gezond gewicht of veroudering tegengaan.

Over welke superfoods hebben we het?

Superfoods zijn onder andere: chiazaad, goji-bessen, hennepzaad, maca poeders, mesquite, acai, inca-bessen, raw cacao, etcetera.

Gezond?
Superfoods zijn zeker een goede aanvulling voor onze gezondheid. Ze bevatten veel anti-oxidanten en essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Ze zijn enorm in opkomst, maar in mijn beleving worden deze producten de laatste jaren wel erg gehypet. De prijs liegt er dan ook niet om. Superfoods zijn populair, maar ook ontzettend aan de prijs.

Als je realistisch gaat kijken naar superfoods en deze gaat onderzoeken dan zijn ze gezond, ze bevatten veel voedingsstoffen, maar moet je van sommigen producten behoorlijk wat binnenkrijgen voordat het effect heeft op je gezondheid. Ze zijn dus niet specifiek méér superfood-waardig dan andere belangrijke voedingsproducten die wij kennen. Want wij hebben ook superfoods, van eigen bodem!


Als je het geld er voor over hebt of je vindt bepaalde producten erg lekker of gewoon makkelijk in gebruik, dan is het een goede aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. Maar persoonlijk denk ik dat we meer in onze eigen omgeving moeten zoeken naar superfoods. Want wij kennen bijvoorbeeld de:

*pompoen
*spinazie

*kiemgroenten

*broccoli
*boerenkool
*spruitjes
*uien en de ui-familie zoals knoflook en prei

*rood fruit, en dan met name: blauwe bessen, bramen, kersen frambozen en aardbeien

*verschillende soorten noten zoals walnoten, hazelnoten en amandelen

*échte superfoods uit de natuur: brandnetels en paardebloemen

 Al deze voedingsmiddelen zijn stuk voor stuk superfoods, gezond omdat ze veel anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen bevatten.

De zogenaamde Superfoods zijn dus een prima aanvulling, maar als je gezond én gevarieerd eet van eigen bodem heb je, naar mijn mening, de gehypte superfoods niet nodig!

Fijne dag!

Liefs, Williene

PS: Er staat vandaag een leuk stukje op de site van Puur vandaag over Smakelijck: http://www.puurvandaag.nl/gezond-aan-tafel-smakelijck-zo-makkelijk-is-lekker-en-gezond-eten/

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

 • fam boon
  fam boon donderdag 28 mei 2015 om 10:28
  Hoi W, Kies toch liever de superfoods van eigen bodem want er is heel veel namaak op de markt tegenwoordig! En heb kind met allergie waarbij de hype superfoods het alleen maar Verergeren..Eten zoals vroeger is gewoon het beste als je er tijd voor hebt! En met jou Boek erbij natuurlijk....
  • Smakelijck donderdag 28 mei 2015 om 16:11
   Precies ;-)
 • hanneke
  hanneke donderdag 28 mei 2015 om 13:07
  bedankt Williene, ik sta altijd in 2 strijd als ik dat allemaal ziet, maar vanaf nu blijf het in de winkel en nemen we het gezonde goedkope(re) heel leuk stukje op de site van Puur, ze houden niet zo van dadels bij mij, maar het klinkt wel erg lekker, dank dat ik de sprong toch maar eens waag! gr Hanneke
  • Smakelijck donderdag 28 mei 2015 om 16:13
   Dankjewel voor je reactie! Enne, mijn man vond dadels ook helemaal niet lekker, en hij is de grootste fan van de dadeltaart. En gek genoeg hoor ik dat regelmatig, dus wie weet ;-) Succes in ieder geval, als je 't gaat proberen!
 • hanneke
  hanneke donderdag 28 mei 2015 om 13:08
  sorry, nog even, wat doe jij eigenlijk met brandnetels en paardebloemen??? en waar zijn die goed voor??
  • Smakelijck donderdag 28 mei 2015 om 16:14
   Hier kun je er alles over lezen: http://www.smakelijck.nl/blog/no-waste-2-brandnetels-/ en http://www.smakelijck.nl/blog/no-waste-3-paardenbloemen-/ Succes ;-)
   • Mevrouw Wispeltuut
    Mevrouw Wispeltuut donderdag 28 mei 2015 om 16:28
    O, sorry... we reageren tegelijk ;)
   • hanneke
    hanneke vrijdag 29 mei 2015 om 12:59
    even een vraagje: als ik de link kopieert zegt hij dat de pagina niet bestaat ook als ik het boven aan je site intypt snapt hij het niet, wat doe ik verkeerd?
 • Mevrouw Wispeltuut
  Mevrouw Wispeltuut donderdag 28 mei 2015 om 16:28
  Waardevol, bedankt. Zo'n vermoeden had ik overigens al. En ik ben inderdaad ook benieuwd wat je met die paardenbloemen doet. Brandnetels in de thee denk ik, paardenbloemen ook?
  • Smakelijck zaterdag 30 mei 2015 om 18:05
   Ik heb de woorden in de blog even gelinkt, als je daarop klikt kom je rechtstreeks in de blogs die hierover gaan. Sowieso zijn alle voorgaande blogs te lezen en op te zoeken via de Receptenindex. FIjn weekend nog!
 • Jmvi
  Jmvi maandag 08 jun 2015 om 09:00
  Hoi Williene Ik ben het niet helemaal met je eens. Bepaalde 'superfoods' bevatten meer vitamines etc dan gewoon fruit. Het zal niet voor allemaal gelden maar daar moet je dan goed naar kijken ☺
  • Smakelijck maandag 08 jun 2015 om 10:35
   Dat klopt, maar dan moet je er heel veel van eten, wil je die hoeveelheid binnenkrijgen. Bovendien is er veel 'troep' te koop, superfoods die bol staan van de pesticiden (oa. uit China). Daar doe je je gezondheid dan weer geen plezier mee. Omdat dit moeilijk te controleren is, blijf ik daarom bij het advies dat je beter kunt kiezen voor gewone groenten en fruit soorten van Nederlandse bodem die óók bol staan van de antioxidanten en vitaminen.
 • Ellen
  Ellen woensdag 10 jun 2015 om 21:43
  Superfoods bestaan helemaal niet.... alle foods hebben gezonde eigenschappen, broccoli maar ook zalm... het jammere is dat bevolkingen zonder 'food' zitten omdat hun (bijvoorbeeld) quinoa voor een baggerprijs wordt afgetroggeld om in onze supermarktketens terecht te komen. Als we nu eens gewoon biologisch food gaan kopen met af en toe iets als quinoa of bessen van het een of het ander gaat het vast goed komen
 • sergio
  sergio zondag 01 nov 2015 om 20:34
  Dus is het gewoon een marketing truc?
Laat een bericht achter!
251