28-07-2014

No waste #3 Paardenbloemen!

 

Paardenbloemen, wie kent ze niet? In de lente kleurt menig grasland geel van de paardenbloemen. Maar dat paardenbloem ook heel goed gegeten kan worden en heel geneeskrachtig is, dat is niet heel bekend.

Net als brandnetel werkt paardenbloem ook bloedzuiverend en ontgiftend. Ook is paardenbloem een kruid wat gal en lever reinigt. Vanaf de 16e eeuw is de paardenbloem ook een officieel geneesmiddel voor leverziekten en andere kwalen. Langdurig gebruik van paardenbloem kan bijvoorbeeld galstenen voorkomen. De wortel is daarbij geneeskrachtiger dan de rest van de plant. Bovendien bevatten de jongste blaadjes meer voedingswaarde dan de grote, wat oudere bladeren. Deze laatste zijn ook wat bitterder.

Paardenbloemen bevatten vitamine A, B, C en verschillende mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. En dat groeit zomaar in de natuur en kunnen we vrijuit gebruik van maken! Let wel op dat je niet langs drukke wegen plukt (uitlaatgassen of hondenpoep)…

Wat kun je allemaal doen met de paardenbloem?

*De bladeren van de paardenbloem zijn lekker in een salade, op een broodje met wat kaas of een gebakken eitje. En sommigen voegen de bladeren toe aan de soep!

*Van de wortels van de paardenbloem kun je thee zetten. Een theelepel van de wortel de hele nacht laten trekken in 250 ml. water. De volgende dag dit vocht koken of aanvullen met kokend water en langzaam opdrinken.

*De bloem kun je ook eten en is leuk om als garnering voor een salade te gebruiken!

*Het melk wat uit de stengel komt kan worden gebruikt voor wratjes. Stip de wratten in met de melk en herhaal dit regelmatig. De wrat zal dan vanzelf verdwijnen!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

2 Reacties

  • Julia
    Julia maandag 28 jul 2014 om 21:59
    Ik moet denk ik toch nog even over een drempel heen voor ik paardenbloemen ga eten. Heb jij er zelf thee van gemaakt? Waar smaakt dat naar? Groetjes, Julia
    • Smakelijck dinsdag 29 jul 2014 om 20:23
      Ik heb zelf nog geen paardebloemthee gemaakt. De blaadjes eet ik wel, in een salade bijv. het heeft nog het meeste weg van rucola. En aangezien ik dat heerlijk vind... ;-)
Laat een bericht achter!
259