30-03-2016

Groentecocktail!

De vorige keer had ik beloofd om verder in te gaan op het stapelen van voeding tegen kanker.

Mijn inspiratie heb ik gehaald uit het boek: Antikanker van David Servan-Schreiber. Het boek is uitgegeven in 2010, dus de inzichten zullen nu verder zijn dan toen. Maar dat neemt niet weg dat we er veel van kunnen leren voor ons dagelijks leven ook als we niet ziek zijn.

Deze arts heeft zelf kanker gekregen en dat heeft tot een zoektocht geleid naar de oorzaken, groei en tegengaan van kanker.

Naast alle interessante resultaten die hij daarin beschrijft en zijn persoonlijke verhaal, wat ook boeiend is, wil ik er nu één stukje uitlichten wat mij aansprak nl. synergie! Synergie betekent samenwerking. Dus heel simpel gezegd: samenwerking van verschillende groenten/fruit/kruidensoorten in de strijd tegen kanker. Er bestaat een lijst met levensmiddelen die stoffen bevatten tegen kanker. Dit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Sommige levensmiddelen promoten kanker, zoals bv. geraffineerde suiker, bloem, margarine en transvetten.

Sommige levensmiddelen blokkeren de groei of dwingen de kankercellen tot zelfmoord. Voorbeelden zijn broccoli, groene thee, kurkuma, olijfolie, peulvruchten, biologische boter, granen, rode wijn, uien, knoflook, bessen en steenvruchten.

Voeding krijg je over de dag verspreid binnen, dus de werking gaat continu door. Het heeft een belangrijke invloed op biologische mechanismen in het lichaam. Voeding werkt zachtjes en zonder bijwerking. De synergie van voeding is in een laboratorium bijna  niet te onderzoeken. Daar wordt meestal naar één afzonderlijk stofje gekeken.

Toch weet het boek een aantal onderzoeken te bespreken die gaan over testen met muizen en voeding.

Om een onderzoek aan te halen: Bij muizen die allemaal blootgesteld werden aan een gif dat borstkanker veroorzaakt binnen korte tijd,  werd getest wat voeding deed met de tumor.

Er waren muizen die één kanker werende stof kregen, daarvan  kreeg de helft kanker, van de muizen die er twee kregen, kreeg een derde de tumor, de muizen die er vier kregen daarvan kreeg 10% kanker!

Die muizen zijn dus i.p.v. 100% kans naar 10% kans gegaan door vier voedingsmiddelen te krijgen die gewoon in ons voedsel te vinden zijn. Dit is dus duidelijk synergie.

Bekend is dat tomaat in combinatie met broccoli een stapelend effect geeft, waarbij het complete voedingsmiddel beter is dan een bestanddeel eruit. We moeten niet zoeken naar 1 stofje maar naar de kracht van het totaal. Het is aannemelijk dat de afzonderlijke voedingsmiddelen de heilzame werking van elkaar niet verstoren maar juist elkaars heilzame werking versterken!

Vervolgens is er dus ook getest met een groentecocktail bij muizen die blootgesteld werden menselijke longkankercellen. Ze waren beroofd van hun immuunsysteem om zo de werking van de cocktail beter te kunnen testen. Het mengsel bevatte spruitjes, broccoli, knoflook, lente-uitjes, kurkuma, zwarte peper, bosbessen, grapefruit, bonen, spinazie, cranberries, rode bietjes en groene thee. De hoeveelheden waren zo gekozen dat ze overeenkwamen met wat een mens verhoudingsgewijs zonder moeite dagelijks kan binnen krijgen.

De muizen met het cocktail waren beweeglijker, aten beter, hun tumoren hadden meer moeite om te groeien en groeiden langzamer. En dat terwijl hun immuunsysteem platgelegd was! Wij kunnen elke dag, elke maaltijd voeding kiezen die tegelijk kankerverwekkende stoffen ontgift, ons immuunsysteem opkrikt en ontwikkeling en groei van tumoren blokkeert.

 

Tot zover de informatie uit het boek, in eigen woorden weergegeven.

Ik denk dat we allemaal het belang van eten tegen kanker zullen beseffen, het is een vreselijke ziekte; een sluipmoordenaar wordt wel eens gezegd. Velen van ons of uit onze leefomgeving hebben ermee te maken (gehad). Wat is er makkelijker dan deze adviezen op te volgen? Ook al besef ik terdege dat niet alleen ‘’rekening houden met voeding’’ kanker kan voorkomen. Ook andere factoren spelen een rol: beweging, stress, luchtvervuiling, erfelijke aanleg enz.

Maar: Deze drempel is laag: het is een kwestie van kopen in de winkel en eten! En je kunt er ook nog eens volop van genieten. Ons voedsel is ons gegeven tot ons nut, laten we leren puur en onbewerkt te eten, het is het waard. En ik denk ook dat het onze verantwoordelijkheid is om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Als aanvulling een link voor de geïnteresseerden onder ons:

http://www.chemotherapy-support.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=49&Itemid=56

Pure groetjes van Christine

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
251