20-02-2012

Kokosolie!

 

 

 

Zodra je E-nummervrij gaat koken merk je dat je maar weinig boters meer kunt gebruiken. Margarines bevatten veel E-nummers, dus blijft er voor op brood weinig anders over dan roomboter. Ook bakboters kunnen in de supermarkt blijven staan. Olijfolie en roomboter zijn goed verkrijgbaar en gelukkig E-nummervrij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar er is nog een alternatief. En een heel gezonde ook. Kokosolie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosolie is een heel gezonde olie. Het is ideaal om mee te bakken, te wokken, te braden en te frituren. Het kan goed verhit worden bij hoge temperaturen zonder dat er transvetten en vrije radicalen vrijkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt kokosolie ook prima op je brood smeren als boter, een lepeltje in de chocolademelk, in de soep, smoothie etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hoeft met kokosolie niet bang te zijn dat het zorgt voor extra kilo's. Je lichaam heeft broodnodig (gezonde) vetten nodig. Een vetvrij dieet is uiterst onverstandig. Vetvrij eten kan zorgen voor depressies en psychische problemen. Ook kinderen hebben veel vet nodig om te groeien en zich te ontwikkelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosolie:

 

 

 

 

*Is goed voor je cholesterol
*Verhoogt je weerstand
*Gaat veroudering tegen
*Beschermt je maag en darmen
*Beschermt je huid
*Verhoogt je vetverbranding


Kokosolie heeft dus enkel voordelen. 100% natuurlijk en daarom ook geschikt bij een lactosevrij dieet.


Kokosolie is te koop bij natuurvoedingswinkels en ook via internet. Het enige nadeel wat ik heb kunnen vinden is de prijs. Varierend per merk van 6,50-9,95 voor 500 ml.

*Kokosolie kun je ook gebruiken als deodorant, massageolie, tandpasta, haarconditioner en lippenbalsem.

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous maandag 21 apr 2014 om 19:31
  Als je extra vierge cocosolie gebruikt smaakt dan niet alles naar kokos?
  In sommige gerechten vind ik de cocossmaak geen probleem, maar in andere gerechten lijkt het mij niet lekker
  groet AvdW
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 09:51
   Nee, ik vind dat niet, maar ik ben inmiddels wel aan de smaak gewend. Bij het bereiden ruik je wel kokos, maar ik proef het niet. Voor bepaalde dingen, zoals vlees braden, eitjes bakken e.d. gebruik ik zelf wel roomboter.

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 21 okt 2013 om 21:27
  Hoi Williene,
  Sinds een week actief aan het info verzamelen op je blog!
  Nu had ik kokosolie gekocht: ROYAL GREEN. Weet niet of je dit kent. Maar nu lees ik dat het best in een glazen pot is ? Dat is deze namelijk niet.
  Groetjes Hendrina
  Groetjes Hendrina
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 okt 2013 om 09:11
   Ha, Wat leuk! Welkom!

   Royal Green ken ik inderdaad. Met kokosolie is het belangrijk dat je extra vierge hebt en geen ontgeurde. Extra vierge heeft alle goede stoffen nog behouden, ontgeurde niet.
   Olie/vet in glazen flessen is sowieso aan te raden omdat deze dan veel beter bewaard kan blijven. Maar je kunt de olie thuis ook prima in een glazen pot doen en het zo bewaren.

   Succes!
 • Lydia
  Lydia donderdag 11 jul 2013 om 22:14
  Hoi Williene, wat een prachtige blog heb je, ik ben onder de indruk! Zelf ben ik helemaal geen keukenprinses, heb zelfs een beetje hekel aan in de keuken staan :) Maar langzaamaan groeit wel de wens om gezonder te eten/koken/bakken. En zowaar met jouw blog en kookboek krijg ik er gewoon een beetje zin in geloof ik :)
  Ik heb een vraagje, kon er op je blog niets over vinden met de zoekfunctie. Wij gebruiken arachide olie om in te frituren. Dit is olie die ook door vishandelaren en notenverkopers gebruikt wordt om hun waren in de bakken. Ken je deze olie ook? IS er bekend of hier bij verhitting ook schadelijke stoffen vrijkomen?
  Veel succes en ik denk dat ik wat vaker langs kom in de toekomst! Je kookboek staat op mijn verlanglijst. Je moet wat te wensen hebben :)
  Groetjes,
  Lydia
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 12 jul 2013 om 19:28
   Ha Lydia, Dankjewel voor je compliment! Fijn om te horen.

   Erg leuk dat je er zelfs zin van krijgt om te koken ;-) De zoekfunctie op Blogger heeft een beetje kuren geloof ik, want je kunt heel veel niet vinden. Erg jammer. Maar goed, hopelijk gaat hij ooit beter functioneren.

   Ik ken arachideolie zeker, alleen heb ik het nog nooit gebruikt. Op deze site staat een handige lijst welke olie geschikt is om te verhitten en welke niet: http://www.robkalmeijer.nl/voedingsmiddelen/vetten/gebruik.html Anderen zeggen weer dat arachideolie beter bestand is tegen hoge temperaturen, maar niet hoger dan 160 graden. Tja, wat is waarheid. Ik durf het niet te zeggen.

   Succes met alles!

   Groetjes, Williene

 • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 mei 2012 om 20:22
  Hoi Diana,

  Groot gelijk heb je! Nooit zomaar iets klakkeloos overnemen ;-)

  Ik vind het ook erg fijne olie. Gebruik het nu al een hele tijd en ben enthousiast! Heb het nog niet op m'n huid gesmeerd, maar dat lijkt me ook wel wat!

  Ik heb het verder nog niet gebruikt voor gebak en koek. Ik hou van die lekkere roombotersmaak. Je zou het eens kunnen proberen, maar het wordt zo snel vloeibaar, geen idee of dat goed gaat in bijv. gebak.

  Groetjes, Williene
 • Diana
  Diana zondag 29 apr 2012 om 22:39
  Na veel erover gelezen, en ook bronnen geraadpleegd uit een andere niet e-nummer vrij hoek, die ook positief zijn over het gebruik van kokosolie, eindelijk de stap gemaakt om kokosolie te kopen :) Voordat ik overtuigd raak van iets moet ik altijd eerst even voor mezelf het e.e.a. uitzoeken :)

  In de natuursupermarkt bij mij in de buurt is het ontzettend duur, daar hebben ze ook maar één merk en het kost iets van 12 tot 20 euro... Maar bij de Vitaminstore verkopen ze ook biologische kokosolie (koudgeperste en geurloze) en het is wel iets voordeliger. Heb het geproefd, het is super lekker, en ik heb het ook al lekker op mijn huid gesmeerd :) Schijnt ook goed te werken tegen schimmelinfecties op de huid, dus denk dat ik ook maar een potje met kokosolie extra vierge ga vullen voor de babykamer, voor het geval mijn dochter luieruitslag krijgt ofzo :) Dr. Oz (www.doctoroz.com), gezondheids programma op RTL 4, heeft er ook delen van zijn uitzending aan geweid aan alle voordelen van kokosolie en op zijn website is daar ook veel info over te vinden http://www.doctoroz.com/search?q1=coconut+oil Ik wou dat ik dit allemaal eerder had geweten! Maar ik ben nu dus eindelijk om :)

  Gebruik jij dit trouwens ook om er gebak en koekjes mee te bakken? Want in veel recepten zie ik dan roomboter als ingredient staan. Wat ook niet slecht is, maar roomboter kan je, zoals je zelf ook zegt, maar met mate gebruiken omdat je er anders dik van wordt.
 • margriet
  margriet vrijdag 24 feb 2012 om 19:04
  Hoi Williene,
  Bedankt voor je uitgebreide reactie op mijn vraag over de olie. Ik heb inderdaad ook saffloer olie in mijn kastje staan. Op het etiket staat dat je dit prima kunt gebruiken in gebak/banket. In principe verhit je met de olie toch ook als je bakt ? Of maakt het uit of je op het gas verhit of in de oven ?
  En zonnebloemolie is toch ook zoiets wat verhit wordt, zit ook in frituurvet, chips e.d. ?
  Groetjes, Margriet
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 25 feb 2012 om 10:18
   Hoi Margriet, in de oven of in de pan maakt qua verhitten niet uit. In de pan heeft het sneller de kans om te verbranden, dat wel.

   Zonnebloemolie wordt veel gebruikt om in te bakken/frituren. Toch schijnt dit erg slecht te zijn. Hier kom ik dus ook nu achter.

   Groetjes, Williene
 • Rietje
  Rietje donderdag 23 feb 2012 om 08:36
  Ha Williene,

  Wij gebruiken ook regelmatig kokosolie en halen dat bij de TOKO in EDE. Daar kost het 3.25 euro per 500 ml.
  Misschien een idee? Dat scheelt nogal in prijs!

  Bedankt voor je superlekkere recepten!
  Deze week heeft dochter cupcakes gemaakt, ook met een gedeelte kokosolie, SUPER LEKKER, en goed gelukt!

  Nogmaals dank, en ga zo door!

  Groeten Rietje
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 feb 2012 om 20:35
   Dankjewel! Ben benieuwd, ga het ook eens proberen. Ik heb er wel m'n brood mee gebakken en dat werd veel zachter.

   Groetjes, Williene
  • Rietje
   Rietje donderdag 23 feb 2012 om 15:11
   Ha Williene,

   Nee, had 3/4 roomboter gedaan en 1/4 kokosolie.
   Wilde eerst proberen hoe het ging, was nl. de eerste keer dat we het in gebak gebruikten.
   Volgende keer proberen we denk ik half om half.

   Bedankt he?

   Groetjes Rietje
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 feb 2012 om 13:22
   Hoi Rietje,

   Bedankt voor je reactie en je tip! Ik zal ook eens in de toko gaan kijken! Dat scheelt inderdaad nogal.

   Leuk dat de cupcakes goed gelukt waren. Had je half roomboter, half kokosolie gedaan? Ga ik ook eens proberen!

   Groetjes, Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 feb 2012 om 13:17
  Ik zie dat ik nog geen antwoord heb gegeven op je vraag of kokosolie omega-vetzuren bevat. Dat bevat kokosolie niet. Als er omega-vetzuren in olie zit dan mag deze niet verhit worden want dan komen er schadelijke stoffen vrij. Deze moet je dus ook alleen uit olie halen die voor koud gebruik geschikt zijn zoals visolie (capsules) en bijv. lijnzaadolie.
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 feb 2012 om 12:55
  Hallo,

  Over vetten is veel onduidelijkheid. Er is een tijd geweest dat er verspreid werdt dat alle vetten slecht zijn en ons dik maken. Helaas heeft dat er toe geleid dat we juist alleen maar dikker worden omdat we ons hebben volgepropt met geraffineerde koolhydraten en suikers.

  Er is wel verschil in vetten. Margarines en bakboters zitten vol chemische troep en zijn namaakboters. Deze boters zijn ontzettend slecht voor je gezondheid.
  Puur natuur vetten zijn echter wel goed voor ons. Als je nagaat dat onze hersenen voor de helft uit vet bestaan en ons lichaam vet nodig heeft om te functioneren en belangrijke organen te beschermen kun je je voorstellen wat er gebeurd als je vetvrij of heel matig met vet gaat eten? Je wordt lusteloos, weinig weerstand, hebt geen energie etc.

  Wat zijn gezonde vetten?
  Olijfolie en dan vooral extra vierge is gezond. Extra vierge mag echter nooit verwarmd worden want dan komen er inderdaad schadelijke stoffen vrij. Gebruik Olijfolie extra vierge dus als dip, dressing in salades, mayonaise e.d. Koop olijfolie ook het liefst bij de natuurwinkel, supermarkt-olien worden zo bewerkt dat er uiteindelijk nog maar weinig voedinsstoffen overblijven.

  Roomboter (liefst biologisch) om in te braden en op brood is ook geen probleem, maar met mate. Ook is roomboter goed te gebruiken in gebak, zelfgebakken koekjes e.d.

  Van kokosolie staan de voordelen in mijn blog.

  Er zijn nog meer soorten olie gezond voor je:
  hennepzaadolie, lijnzaadolie, visolie, zonnebloemolie, saffloerolie. Deze olien mogen NIET verhit worden en dus alleen voor koud gebruik.

  Rode Palmolie is ook erg goed voor je en deze kun je wel weer verhitten.

  Vetten hebben we dus nodig. Er zijn verschillende die zelf zeggen dat we 30-35 % van onze dagelijkse calorie innamme moet bestaan uit gezonde vetten.

  Groeten, Williene
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 21 feb 2012 om 12:09
  Hallo Williene,

  Ik kom heel veel verschillende dingen tegen v.w.b. de vetten die we nodig hebben. Zelf gebruik ik altijd olijfolie of roomboter. Voor op brood de roomboter melange van Campina.
  Volgens mij is olijfolie een leverancier van de Omega-vetzuren die we nodig hebben. Pas las ik een artikel dat olijfolie juist weer minder goed is, dan zou deze kokosolie weer een goed alternatief zijn. Weet jij of kokosolie Omega-vetzuren bevat ? En klopt het inderdaad dat olijfolie schadelijke stoffen oplevert bij (lang) verhitten ?
  Groetjes !
 • Eline
  Eline zaterdag 19 jul 2014 om 14:21
  Hoi Williene, Ik heb sinds vorige week ontgeurde kokosolie in mijn frituurpan. De frietjes waren heerlijk! Er zitten alleen al wat kruimeltjes in, omdat ik er ook al falafel in gebakken heb. Heb je een idee hoe je het zou kunnen filteren? Ik had namelijk gelezen dat kokosolie in een frituurpan 1 jaar meegaat, maar met al die kruimeltjes ga ik dat nooit redden! Ben benieuwd! Groetjes Eline
  • Smakelijck maandag 21 jul 2014 om 09:58
   Ha Eline, Je kunt, na het frituren even met een zeefje door de olie om de kruimeltjes eruit te halen. Ook zijn er speciale filtertjes te koop die je in je mandje kunt leggen die de kruimels opvangt. Deze zijn o.a. bij Blokker te koop, hoorde ik pas van iemand op de Facebookgroep! Succes!
 • B
  B zaterdag 26 sep 2015 om 22:17
  Volgens mijn diëtiste waar ik was ivm te hoog cholesterol, mag ik geen kokosolie omdat r veel verzadigde vetten inzitten... Nou, lees ik hier dat t goed s. Ik snap t niet meer!
  • Smakelijck zaterdag 26 sep 2015 om 22:49
   Of verzadigde vetten zorgen voor een hoog cholesterol daar zijn de meningen sterk over verdeeld. De onderzoeken overigens ook. Lees deze blog eens: http://www.smakelijck.nl/blog/vet-is-gezond-/ en oordeel zelf. Ook steeds meer artsen moeten beamen dat verzadigde vetten niet zo slecht zijn als werd aangenomen. Ga zelf eens op zoek naar informatie en je zult er veel meer over vinden. Succes!
  • Siska van Gurp
   Siska van Gurp woensdag 30 sep 2020 om 18:38
   hallo Ik heb steeds dat mijn frietpan overkookt als ik de friet erin doe. Bij kokos olie...snacks heb ik dit niet...wat is daarvan de oorzaak?
   • Smakelijck donderdag 01 okt 2020 om 10:22
    Dat komt omdat friet is voorgebakken met een andere olie en dat gaat bruisen. De frietpan dus minder vullen en de friet beetje bij beetje laten zaken. Dat voorkomt dat het gaat overstromen.
Laat een bericht achter!
251