Blender, sapcentrifuge of slowjuicer?
Blender
Een blender gebruik je om hele vruchten te vermalen. Je voegt een hele banaan toe, partjes appel, peer of wat dan ook, uiteraard wel enkel het eetbare gedeelte, dus geen bananen- en sinaasappelschillen ;-) De blender maalt het in z'n geheel fijn en er ontstaat een vezelrijke, dikke smoothie. Om de smoothie drinkbaar te maken kun je er versgeperst sinaasappelsap aan toevoegen mét het pulp voor de extra vezels, maar een glas water of een glas amandelmelk toevoegen is ook erg lekker!
Het voordeel van de blender is dat alle voedingsstoffen, maar vooral de vezels behouden blijven. Je kunt de smoothie opvullen met bijv. lijnzaad of chiazaden, maar ook havermout of andere voedzame zaden of pitten. Doordat je dit toevoegt en door de hoeveelheid vezels vertraagt dit sterk de opname van de vruchtensuikers en daardoor gaat je bloedsuikerspiegel ook niet zo erg pieken. In een smoothie kun je ook heel goed groenten verwerken.
Sapcentrifuge
Een sapcentrifuge is bedoelt om het sap uit je groenten of fruit te halen. Je voegt de hele vrucht toe, het apparaat maalt dit helemaal tot pulp en het sap gaat door een hele fijne zeef naar buiten en je hebt enkel, pure vruchtensap, zonder vezels en stukjes. De vezels, blijven dus achter in de machine. Doordat je sapje geen vezels meer bevat, zitten er veel fruitsuikers in. Hierdoor gaat je bloedsuiker van pure sapjes wél schommelen, vooral als je zoet fruit gebruikt. Bovendien is het schoonmaken van een sapcentrifuge wat meer werk, dan bijvoorbeeld van de blender. Jammergenoeg gooi je de voedingsvezels en voedingsstoffen weg (de pulp). Je kunt deze uiteraard hergebruiken, en hier zijn ook leuke recepten van, maar in de praktijk komt daar vaak niet veel van.
Slowjuicer
Een slowjuicer doet eigenlijk hetzelfde als een sapcentrifuge, alleen dan in slowmotion ;-)
Een sapcentrifuge gaat razendsnel te werk en de rasp draait op hoge snelheid rond, een slowjuicer maalt, kneed en perst waardoor er meer sap uit de vruchten wordt gehaald. Op deze manier zullen er vast meer vitamines behouden worden, maar je scheidt nog steeds het sap van de vezels, waardoor je dus veel voedingsstoffen weggooit. Bovendien blijven het fruitdrankjes, en door het gemis van vezels neemt je lichaam de fruitsuikers razendsnel op en gaat je bloedsuiker ook hiervan pieken.
Voor mij is de keuze van deze 3 apparaten dus niet zo moeilijk, ondanks alle veelbelovende verkoopverhalen, blijf ik er bij dat de blender het beste apparaat is voor de beste sapjes en smoothies. Je behoudt de vezels, en daardoor ook een meer gevuld en verzadigd gevoel. Er gaan verhalen dat een blender niet het juiste apparaat is, omdat het teveel verhit zou worden door de snelheid van de mesjes onderin de machine. Je kunt dit opvangen door de machine op rustige snelheid z'n werk te laten doen, maar de verhitting in een blender is echt minimaal en maakt op rustige snelheid geen voedingsstoffen kapot.
Fijne dag!
Liefs, Williene