02-06-2014

Hoe gezond is een ei?

Krijgen we van het eten van eieren een te hoog cholesterol?

Jarenlang hebben artsen ons verteld dat we van het eten van eieren een te hoog cholesterol zouden krijgen. Maar nieuwe, onderzoeken laten zien dat niet de eieren maar bewerkte, witte voedingsmiddelen de boosdoener zijn. Ook al eet je dagelijks een eitje, dan heb je niet meer kans op hart- en vaatziekten. 

Ons arme ei kreeg jarenlang de schuld van hartaandoeningen en hoge cholesterolwaardes, terwijl bewerkte, witte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen als brood, koek en cake hiervan wel de oorzaak zijn.

 

 

Eieren zijn rijk aan eiwit, mineralen, foliumzuur en vitamine B (o.a. B12). Vooral de eidooier bevat veel voedingsstoffen zoals kalk en ijzer, vitamine A, E en K. Eieren zijn één van de meest gezonde dierlijke producten, als je tenminste de juiste eieren koopt!

 

Biologische eieren hebben een veel hogere voedingswaarde dan bijvoorbeeld scharreleieren. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn scharreleieren eieren van kippen die in een grote schuur worden gehouden. Ze mogen hier vrij rond 'scharrelen', met 9 kippen op 1 vierkante meter. Niet biologische kippen krijgen té eenzijdige voeding wat terug te vinden is in het ei. Biologische eieren hebben een veel hogere voedingswaarde, een diep oranje eidooier en bevatten meer vitaminen, mineralen en een betere verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten. 

 

En wist je ook dat een rauw eidooier heel erg gezond is en je darmflora herstelt? Je kunt een rauw eidooier bijvoorbeeld prima door je yoghurt of kwark roeren, of een eitje lekker zacht koken, en zelf je mayonaise maken, bevat natuurlijk ook rauw ei! 

 

Geniet van je gezonde, liefst biologische eitjes! 

 

Liefs, Williene

 

PS: Deze week komt mijn nieuwe site online! Houd Smakelijck dus deze week goed in de gaten ;-)

 

 

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

  • Anne
    Anne dinsdag 26 sep 2017 om 13:40
    Hoi Williene Zoals je schreef om een maandje suikervrij te leven, wilde ik dat ook graag eens proberen om meer energie en minder moeheid te ervaren. Omdat ik zo vaak moe ben voel ik me met grote regelmaat gedeprimeerd. Daarom wilde ik graag eens een tijdje suikervrij proberen te leven in de hoop dat ik me beter zou gaan voelen. Vorige week ben ik begonnen en hoewel het best even lastig was (paar dagen hoofdpijn) had ik gisteren voor het eerst een dag dat ik me eens niet moe voelde. Ik was daardoor ook een veel aangenamere moeder. Welkom dus, dat suikervrije leven. Alleen, en dat is echt heel vervelend; ik blijf zo' n hongergevoel houden. Ik eet bijv een lunch met bietjes, rucola, feta en walnoten en nadien ga ik met een 'leeg' gevoel van tafel als je begrijpt wat ik bedoel. Zelfs na een havermoutontbijt voel ik me maar deels verzadigd. Ik at hiervoor vaak een stuk of 2 boterhammen s ochtends maar had dan ook altijd nog trek. Ik loste dat eerder op met snaaien, nu probeer ik het op te lossen met iets gezonds maar wat ik ook eet, de honger blijft. Nu net na de lunch (van omelet met courgette en tomaat) heb ik ten einde raad maar een overgebleven boterham met hagelslag van één van de kinderen genomen. Voelt ook niet goed natuurlijk maar ik wil weten waarom ik me hongerig (niet trillerig gelukkig!) blijf voelen. Is het hormoon wat een verzadigd gevoel afgeeft normaal gesproken, stuk o.i.d.? Als jij een verklaring weet hoor ik het graag van je ;-) Bij voorbaat dank! Vriendelijke groet, Anne
    • Smakelijck dinsdag 26 sep 2017 om 17:40
      Ha, FIjn dat je al verbetering voelt! Als je na je ontbijt/lunch nog steeds honger hebt betekent dit dat je niet voldoende hebt gegeten. Je porties dus echt flink omhoog schroeven. Wellicht dat dit later wat stabiliseert. Overigens kun je bij een lekkere salade of omelet prima een boterham of cracker eten. Maar eerst eens je porties verdubbelen, kijken of dat effect heeft. Succes! In principe moet je qua ontbijt vol genoeg zitten om de lunch te kunnen halen. Tussen lunch en avondeten kun je wel een tussendoortje nemen.
      • Anne
        Anne dinsdag 26 sep 2017 om 22:10
        Bedankt voor je reactie! Nou dat is juist het probleem, ik eet al zoveel. Ontbijt dan niet maar dat heeft er meer mee te maken dat ik er te weinig tijd voor neem maar ik kan serieus eten als een dijkdelver hoewel het niet aan me te zien is. Ik heb me weleens afgevraagd of mijn spijsvertering niet te snel werkt, ik ben net rupsje nooitgenoeg. Normaal snaaide ik het weg maar nu wil ik dat voorkomen. Zou het ook daardoor kunnen komen, dat ik door al die suikers van de afgelopen jaren ben gaan 'vragen' om steeds meer en dat dit 'afkickverschijnselen' zijn, vroeg ik me af? Ik hoop het eigenlijk!
        • Smakelijck woensdag 27 sep 2017 om 18:59
          Oké :-) Toch zou ik dan qua ontbijt proberen ruim te eten, juist door 's ochtends voldoende te eten heb je daar de rest van de dag voldoening van. Het kan ook heel goed komen door het veranderen van leefstijl, wellicht heeft het even tijd nodig. Ik zou het even aanzien, als het met een paar maanden nog niet verbeterd dan wellicht eens laten checken bij een natuurarts of homeopaat.
Laat een bericht achter!
251