Hoe gezond is een ei?
Krijgen we van het eten van eieren een te hoog cholesterol?
Jarenlang hebben artsen ons verteld dat we van het eten van eieren een te hoog cholesterol zouden krijgen. Maar nieuwe, onderzoeken laten zien dat niet de eieren maar bewerkte, witte voedingsmiddelen de boosdoener zijn. Ook al eet je dagelijks een eitje, dan heb je niet meer kans op hart- en vaatziekten.
Ons arme ei kreeg jarenlang de schuld van hartaandoeningen en hoge cholesterolwaardes, terwijl bewerkte, witte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen als brood, koek en cake hiervan wel de oorzaak zijn.
Eieren zijn rijk aan eiwit, mineralen, foliumzuur en vitamine B (o.a. B12). Vooral de eidooier bevat veel voedingsstoffen zoals kalk en ijzer, vitamine A, E en K. Eieren zijn één van de meest gezonde dierlijke producten, als je tenminste de juiste eieren koopt!
Biologische eieren hebben een veel hogere voedingswaarde dan bijvoorbeeld scharreleieren. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn scharreleieren eieren van kippen die in een grote schuur worden gehouden. Ze mogen hier vrij rond 'scharrelen', met 9 kippen op 1 vierkante meter. Niet biologische kippen krijgen té eenzijdige voeding wat terug te vinden is in het ei. Biologische eieren hebben een veel hogere voedingswaarde, een diep oranje eidooier en bevatten meer vitaminen, mineralen en een betere verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten.
En wist je ook dat een rauw eidooier heel erg gezond is en je darmflora herstelt? Je kunt een rauw eidooier bijvoorbeeld prima door je yoghurt of kwark roeren, of een eitje lekker zacht koken, en zelf je mayonaise maken, bevat natuurlijk ook rauw ei!
Geniet van je gezonde, liefst biologische eitjes!
Liefs, Williene
PS: Deze week komt mijn nieuwe site online! Houd Smakelijck dus deze week goed in de gaten ;-)