Tips voor lekkere Oliebollen!
Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met een aantal tips! Want hoe bak je een oliebol redelijk verantwoord?
*Gebruik je favoriete recept, maar in plaats van tarwebloem gebruik je speltbloem (meel kan ook, maar dan worden ze minder luchtig).
*Vul de oliebollen met ongezwavelde rozijnen en stukjes appel. Lekker fris!
*Gebruik in plaats van melk plantaardige melk, rauwe melk, water of bier. Of een verdeling hiervan.
*Bak de oliebollen in (geurloze) kokosolie of rijstolie. Deze oliën kunnen namelijk tegen hoge verhitting. Normaal gebruik ik altijd extra vierge kokosolie, maar oliebollen met kokossmaak vind ik iets teveel van 't goede. En omdat je de olie waarin je oliebollen hebt gebakken maar één keer kunt gebruiken wordt het wel een erg duur oliebolletje ;-) Rijstolie is de meest voordelige optie.
*Bak de oliebollen op 170/180 graden. Hoe lager de temperatuur des te meer vet de oliebollen opzuigen.
*Bak er niet meer dan 4-5 tegelijk in de pan, anders daalt de temperatuur te snel waardoor ze meer vet opzuigen.
*Laat de oliebollen goed uitlekken op keukenpapier.
*Bestrooi de oliebollen niet met poedersuiker maar met een mengsel van kokosbloesemsuiker en kaneel. Rol hier de oliebollen doorheen als ze nog warm zijn. Lekker!
Zoek je nog een recept van lekkere appelbeignets? Kijk dan hier. En heb je het boek Smakelijck Zoet? Maak dan eens de appelkanjers uit het hoofdstuk Feest! Mijn favoriete recept op oudjaarsavond.
Fijne dag!
Liefs, Williene