29-12-2014

Tips voor lekkere Oliebollen!

Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met een aantal tips! Want hoe bak je een oliebol redelijk verantwoord?

*Gebruik je favoriete recept, maar in plaats van tarwebloem gebruik je speltbloem (meel kan ook, maar dan worden ze minder luchtig).

*Vul de oliebollen met ongezwavelde rozijnen en stukjes appel. Lekker fris!

*Gebruik in plaats van melk plantaardige melk, rauwe melk, water of bier. Of een verdeling hiervan.

*Bak de oliebollen in (geurloze) kokosolie of rijstolie. Deze oliën kunnen namelijk tegen hoge verhitting. Normaal gebruik ik altijd extra vierge kokosolie, maar oliebollen met kokossmaak vind ik iets teveel van 't goede. En omdat je de olie waarin je oliebollen hebt gebakken maar één keer kunt gebruiken wordt het wel een erg duur oliebolletje ;-) Rijstolie is de meest voordelige optie.

*Bak de oliebollen op 170/180 graden. Hoe lager de temperatuur des te meer vet de oliebollen opzuigen.

*Bak er niet meer dan 4-5 tegelijk in de pan, anders daalt de temperatuur te snel waardoor ze meer vet opzuigen.

*Laat de oliebollen goed uitlekken op keukenpapier.

*Bestrooi de oliebollen niet met poedersuiker maar met een mengsel van kokosbloesemsuiker en kaneel. Rol hier de oliebollen doorheen als ze nog warm zijn. Lekker!

Zoek je nog een recept van lekkere appelbeignets? Kijk dan hier. En heb je het boek Smakelijck Zoet? Maak dan eens de appelkanjers uit het hoofdstuk Feest! Mijn favoriete recept op oudjaarsavond.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Corien
    Corien dinsdag 30 dec 2014 om 21:22
    Beste Williene, Mag ik eens vragen, wat is de reden dat je de olie maar een keer gebruikt om oliebollen in te bakken? Hartelijk groeten, Corien
    • Smakelijck woensdag 31 dec 2014 om 11:59
      Dat mag ;-) Als je oliebollen bakt in welke olie dan ook dan neemt de olie helemaal de smaak en geur van de oliebollen op (en als je er veel bakt wordt de olie erg vies). Omdat alles wat je daarna bakt dus een oliebollen smaak krijgt is dat gewoon niet lekker. Het is dus niet zo dat de olie schadelijk wordt ofzo ;-)
  • Linda
    Linda woensdag 31 dec 2014 om 14:12
    Bedankt voor je tips! Ik heb zonnebloemolie gebruikt, naar gewoonte. Maar ik denk nu na voor de volgende keer :) Is rijstolie beter dat zonnebloemolie of alleen goedkoper?
    • Tineke
      Tineke maandag 28 dec 2020 om 19:32
      Maar wat is een goed oliebollenrecept?
      • Smakelijck dinsdag 29 dec 2020 om 11:47
        Basisrecept: 500 gram speltbloem, 500 ml melk/bier/water/sparood, 7 gram droge gist, 1 ei, snufje zout en 150 gram krenten/rozijnen. Het is lekker om hier mee te experimenteren bijv. met bier of sparood wordt het veel luchtiger. Appelblokjes zijn ook een goed idee om toe te voegen :-)
        • Janita
          Janita woensdag 30 dec 2020 om 10:12
          Hoi, maakt het uit welk soort bier je kiest?
        • Annelies
          Annelies woensdag 06 jan 2021 om 05:09
          Ha Williene, moet het vloeibare deel nog lauw warm zijn voor de gist? Mijn oudejaarsdag oliebollen waren 'mislukt', maar ik heb de pan met olie nog staan, dus wie weet nog een tweede poging. :)
    • Martine
      Martine dinsdag 29 dec 2020 om 20:57
      Is speltbloem niet hetzelfde als speltmeel? Alvast bedankt!
    • Martine
      Martine dinsdag 29 dec 2020 om 20:57
      Is speltbloem niet hetzelfde als speltmeel? Alvast bedankt!
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 09:40
        Speltmeel is de volledige gemalen korrel, bloem is gezeefd meel, dus zonder alle vliesjes, meel is veel voedzamer dan bloem.
    • Marc
      Marc woensdag 30 dec 2020 om 10:53
      Voor hoeveel personen is het bovenstaande basisrecept?
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:54
        Je haalt er ongeveer 20 oliebollen uit. Het is vergelijkbaar met 1 pak oliebollenmix.
    • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:54
      @janita Nee hoor, dat maakt niet uit. Je kunt elk soort bier gebruiken wat je wilt.
    • Smakelijck woensdag 06 jan 2021 om 09:31
      @Annelies, ik doe het altijd op kamertemperatuur, of een beetje lauw inderdaad. Succes met je nieuwe poging!
    • Alette
      Alette dinsdag 27 dec 2022 om 11:33
      Hoi Williene, mogelijk dat ik dit jaar toch eens die appelbeignets van jou ga bakken..... Zat even te kijken welke olie ik dan moet kopen, maar lees op internet zoveel verschillende verhalen dat ik niet meer weet wat nu een goede keuze is. Jij nog een tip welk merk goed is?
      • Smakelijck dinsdag 27 dec 2022 om 14:34
        Dat is een persoonlijke keuze, ik frituur normaal in ossewit. Een heel stabiel vet dat tegen hoge verhitting kan. Voor oliebollen/appelbeignets gebruik je de olie maar 1x. dan vind ik ossewit te prijzig, en daarom bak ik voor oud & nieuw in zonnebloemolie die ik dus 1x gebruik en daarna wegdoe. Niet gezond, maar als ik ze bij de bakker koop dan zijn ze ook in zonnebloemolie gebakken :-)
Laat een bericht achter!
251