AT pasta saus
Vrijdag 23 jul 2010

Bolognesesaus!

Welkom op Smakelijck!

Om te beginnen met gezond koken is het handig om een aantal basisregels in je op te nemen.
Koken is leren. Iedere keer leer je weer wat bij. Je moet durven. Durven te ontwikkelen en durven nieuwe dingen te proberen.

Hier volgen een aantal basisregels:

* Kook niet meer met pakjes en zakjes. Wil je op een gezonde manier voedsel tot je nemen, zul je alle pakjes en zakjes uit je keuken moeten bannen. Ze bevatten niet alleen veel conserveringsmiddelen en E-nummers maar ook veel teveel zout. Wil je echt koken, dan doe je dat met verse, pure producten. Dan pas leer je de echte smaken kennen!

*Ga gewoon koken! Door te doen leer je, dus maak er een feestje van en probeer zoveel mogelijk nieuwe recepten uit.

*Proeven, proeven en proeven. Dit is een heel belangrijk proces terwijl je aan het koken bent. Door te proeven ontdek je de smaken, weet je of de smaak goed is en blijf je scherp.

*Nodig gezellig mensen uit! Door van andere mensen kritiek te horen, verbeter je jezelf. Zo blijf je leren en het is leuk om anderen te verwennen.

*Bezuinig niet op goed voedsel. Bezuinig wel op alle onnodige producten zoals kant en klaarmaaltijden en dure verzorginsproducten. Bezuinig echter niet op een goede olijfolie, lekkere volkoren of glutenvrije pasta's, verse groentes etc. Dat gaat alleen ten koste van de smaak. En de smaak, daar doen we het voor!

Het is soms best moeilijk om de zogenaamde pakjes en zakjes de deur uit te doen. Want, 'hoe doe je dat? Hoe kook je dan?' Het is ons zo gemakkelijk gemaakt door de voedingsindustrie dat we niet meer weten hoe we moeten koken. Terwijl écht koken, puur koken, ontzettend simpel en eenvoudig is. Juist het eenvoudige is zo lekker en puur van smaak.

Ik hoop hier veel van mijn recepten te gaan plaatsen om te laten zien dat koken eenvoudiger is dan je denkt!

Hierbij vast een succesrecept:

Pasta met bolognese saus

Ingrediënten:
400 gram (biologisch) rundergehakt
2 uien, gesnipperd
1 pakje (500 gram) gezeefde tomaat oftewel passata 
1 grote teen knoflook
1/2 bouillonblokje van Rapunzel zonder gist. Maar verse bouillon is natuurlijk nóg beter. Het recept vind je hier
Olijfolie
Eventueel een theelepeltje kokosbloesem. Even proeven of dit echt nodig is.
Keltisch zout en peper en verse kruiden naar smaak, denk aan verse basilicum, rozemarijn of tijm.

Bereiding:

Rul het gehakt in een ruime braadpan, voeg de ui toe en laat deze wat glazig worden. Voeg nu de gezeefde tomaten toe met het bouillonblokje en eventueel de kokosbloesem. Voeg als laatst de knoflook en het zout en peper toe.

Deze simpele basissaus is heerlijk met verse pasta, geraspte Parmezaanse kaas en pijnboompitjes.

Dit is een basisrecept. Deze saus zul je in de supermarkt vinden in vele varianten en merken.Nu is het aan je fantasie en creativiteit om deze saus aan te vullen:

*verse kruiden toevoegen als: rozemarijn, tijm, oregano en natuurlijk basilicum.
*verse groenten toevoegen: courgettes, aubergines, prei, wortels, bleekselderij etc.
*Je kunt i.p.v. tomaten uit blik ook verse tomaten gebruiken en deze ontvellen.
*Je kunt gehakt weglaten zodat je een vegetarische saus krijgt.
*Je kunt i.p.v. een bouillonblokje ook zelf bouillon maken.
*Je kunt de saus wat meer spicy maken met chilivlokken of verse rode peper.
*Je kunt de saus ook voller van smaak maken met rode wijn, voeg dan een flinke scheut toe aan de saus. Balsamicoazijn maakt de saus ook heerlijk vol van smaak.

En dan als laatste nog wat tips:
*Gebruik geen room in je saus.
*Geraspte kaas kun je toevoegen voor de binding.
*Maak een flinke hoeveelheid en vries de saus in.
*Des te langer je de saus laat sudderen des te voller wordt de smaak. Laat het gerust 2 uur stoven.
*Dit recept is ook de ideale saus voor lasagne. Zorg er wel voor dat je de saus lekker in laat koken. Hierdoor wordt de smaak lekker geconcentreerd en stevig genoeg om voor je lasagne te gebruiken.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Dit recept is E-nummervrij, suikervrij, en bij het gebruik van glutenvrije pasta ook glutenvrij. 

Vandaag en morgen kun je nog voor het laatst stemmen op Smakelijck! Vind jij dat...
lees verder
Krijgen we van het eten van eieren een te hoog cholesterol? Jarenlang hebben artsen ons...
lees verder
Dit is echt een basis recept. Een ragout, een saus of een soep,het kan allemaal met dit...
lees verder
Een heerlijke chocolade flik op een stokje. Een erg leuke traktatie of een leuk...
lees verder
Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf...
lees verder
In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms...
lees verder

12 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 20 feb 2014 om 15:48
    waar haal je die bouillonblokjes dan vandaan, want werkelijk overal zit E621 in...
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 feb 2014 om 17:44
      In de natuurwinkel, bijv. van NaturCompagnie. Hierin zit wel gistextract maar dat is géén E-621. Je hebt namelijk ook natuurlijk gistextract en in biologische producten mag geen E621 zitten.

      Succes!
  • renate
    renate maandag 15 apr 2013 om 14:55
    Hallo,

    Ik heb een zoontje die heftig reageert op E nummers en na een beetje googlen kwam ik hier uit..... Leuk, dacht ik. Toen ik dit recept las was ik blij verrast, tot ik ook las dat er een boullonblokje toegevoegd moest worden, weet je wel hoeveel Enummers daarin zitten? Dat is het eerste wat ik heb weggegooid! En ook in pakken gezeefde tomaten, zijn ook niet vrij van E nummers. Jammer want het leek me een lekker recept en wellicht ga ik m maken als mijn zoontje niet mee eet. Site ziet er mooi uit!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 apr 2013 om 18:59
      Hoi Renate, dankjewel voor je reactie!

      Bouillonblokjes, gezeefde tomaten, alles is gelukkig heel goed E-nummervrij verkrijgbaar. Bouillonblokjes alleen maar bij de natuurwinkel, maar gezeefde tomaten ook in de supermarkt. Ik raad je aan om eens hier te kijken: www.moween.eu/evrij

      Succes met de recepten, ze zijn echt allemaal E-vrij, als je de juiste producten gebruikt!

      Groetjes, Williene
  • Rika
    Rika zaterdag 17 jan 2015 om 19:57
    Dag Williene, Ik heb sinds kort Diabetes II én de ziekte van Lyme. Suiker en Lyme is geen goede combinatie, zou hoorde ik Maar ja, waar zit geen suiker in. Ik wil nu graag eigen koekjes en cake maken. Hoe kan ik dit wat smakelijck maken zonder suiker? Geen zoetstoffen hoor. gr. Rika
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 09:22
      Wat vervelend, RIka! Hier op de site staan heel wat recepten zonder geraffineerde suikers. Ook van koekjes en cake. Deze kun je via de Index vinden. Succes!
  • Hanneke
    Hanneke dinsdag 26 mei 2015 om 17:38
    Hoeveel verse bouillon zou je dan gebruiken in dit recept? om het echt goed te doen is zelf bouillon koken toch de beste optie en dan breng je het echt helemaal zelf op smaak, bij mij komen de blokjes er niet meer in!
    • Smakelijck dinsdag 26 mei 2015 om 17:47
      Zelf zou ik dan helemaal geen bouillon toevoegen maar wat meer kruiden. Anders ben ik bang dat het te vochtig wordt. Zelf gebruik ik kruidenbouillon van Naturcompagnie, deze is ook heel puur. Succes!
  • Bertha
    Bertha dinsdag 15 dec 2015 om 21:42
    Hoihoi, Als je deze saus inderdaad een poos laat sudderen moet je dan de knoflool zout en peper ook het laatst pas toevoegen of eerst helemaal klaarmaken en dan laten sudderen? Deze saus kan toch prima als spaghetti saus gebruikt worden? Groetjes
    • Smakelijck woensdag 16 dec 2015 om 09:52
      Ja hoor, dat kan heel goed. Zelf maak ik 'm helemaal klaar en laat 'm dan sudderen. Maar je kunt ook knoflook, zout en peper later toevoegen. Alleen kan de knoflooksmaak dan wat sterker zijn. Succes!
  • Eline
    Eline vrijdag 22 apr 2016 om 11:21
    Hoi Williene, ik vroeg me af waarom je als tip geeft geen room toe te voegen. Ik maak zelf bijvoorbeeld vaak spaghettisaus en daar voeg ik dan een pakje slagroom aan toe.
    • Smakelijck vrijdag 22 apr 2016 om 12:57
      In Italie is dat een belangrijke regel ;-) Maar uiteindelijk gaat het om wat je zelf lekker vindt!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190