11-02-2019

Valentijnstaart!

Het is de week van 14 Februari. Valentijn. Nu zijn Teus en ik al járen gelukkig getrouwd, en is de tijd van stille aanbidders en stiekeme kaartjes allang voorbij, het is altijd leuk om je geliefde te verrassen met een zelfgebakken taart. Welke dag van het jaar het ook is. Nu heb ik door de jaren heen al heel wat taarten gemaakt en gebakken, toch bevatten veel taarten gluten en/of room. En daarom besloot ik dat deze taart een keer geen gluten en géén zuivel mocht bevatten. Uit dit voornemen is deze taart 'geboren'. Het is gemakkelijk te maken, en je hebt er geen oven voor nodig. Je hebt wel wat tijd nodig, want de taart moet minimaal 4 uur opstijven. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen om een recept van voorgaande jaren te nemen, zoals deze Valentijnscupcakes, Frambozenslof of deze leuke harttaart!

En wil je nu meer taarten die zuivelvrij en glutenvrij zijn? Check dan deze eens: Bountytaart, Snickertaart, Raw chocoladetaart of de Matcha-Citroen-Framboos-taartjes.

Deze Valentijnstaart is glutenvrij, zuivelvrij, eivrij en vrij van geraffineerde suiker. Bovendien is de taart gemakkelijk veganistisch te maken, zie de tips onderaan het recept. 

Valentijnstaart!

Ingrediënten voor een bakvorm van ongeveer 22 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: ongeveer 12 ontpitte medjoul dadels (+- 250 gram), 100 gram ongebrande amandelen of cashewnoten, 2 eetlepels cacaopoeder*, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel cashew- of notenpasta, optioneel ½ theelepel vanillepoeder

Voor de vulling: 350 milliliter kokosmelk (bijv. Terrasana), 200 gram frambozen (diepvries), 2 eetlepels rundergelatinepoeder**, 3 eetlepels imkerhoning of ahornsiroop

Decoratie: Verse frambozen, pure chocolade (bijv. 92% puur van Vivani), rode bessen, verse munt, rozenblaadjes etc.

Bereiding:

Doe de dadels met de rest van de ingredienten voor de bodem in de keukenmachine en maal helemaal fijn tot een deeg. Verdeel dit deeg in een bakvorm, bekleed met bakpapier en druk goed uit over de bodem en maak een opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Verwarm de frambozen voor de vulling even kort in een pannetje tot puree. Duw de puree met behulp van een lepel door een zeef en vang het sap op. Ga door tot je alleen nog wat pitjespuree over hebt in de zeef. Je gebruikt alleen het frambozensap.

Verwarm de kokosmelk op laag vuur. Voeg het frambozensap toe. Doe de gelatinepoeder in een schaaltje en maak aan met een beetje koud water. Voeg het direct toe aan de kokosmelk en verwarm tot het geheel goed is opgenomen. Voeg de honing of ahorn toe aan de vulling en giet voorzichtig in de taartvorm. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

Smelt een paar blokjes pure chocolade en doe de gesmolten chocolade in een spuitzak. Spuit wat pure chocolade over de taart en decoreer met verse frambozen, bessen en munt.

*Houd je niet van chocolade? Laat de cacao weg voor een naturelbodem.

**Wil je de taart helemaal Vegan maken? Vervang dan de rundergelatine door Agar Agar en honing door rijstsiroop, yacon of ahorn.

Tip: Het is ook heerlijk om op de chocoladebodem een laagje pure frambozenjam (bijv. Fior di Frutta of zelfgemaakt) te smeren voordat je de vulling op de bodem giet. 

Fijne Valentijnsdag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Jacobine
    Jacobine maandag 18 feb 2019 om 16:44
    De bodem en vulling waren erg lekker, maar gecombineerd vond ik de smaken niet zo goed bij elkaar passen, de lekkere vulling waardoor ik verrast was proef je gecombineerd met de bodem niet zo goed. Maar ik ga hem zeker nog een keer maken met een andere bodem. En de bodem met andere vulling!
    • Smakelijck dinsdag 19 feb 2019 om 12:55
      Smaken verschillen ;-) Ik vind chocolade met frambozen altijd een topcombinatie. Maar je kunt de vulling inderdaad voor allerhande recepten gebruiken.
  • Bertine
    Bertine maandag 25 feb 2019 om 11:48
    Deze taart maak ik graag binnenkort. Nu staat er op mijn potje rundergelatine dat deze niet gebruikt mag worden tijdens zwangerschap en/of borstvoeding. Meerdere reformzaken konden niet duidelijk maken waarom dit niet mag of voorzichtigheid geboden is. Heb jij een antwoord of goed alternatief (ipv agar agar, maak de taart een dag van tevoren).
    • Smakelijck maandag 25 feb 2019 om 12:06
      Dat staat erop omdat het officieel ook een voedingssupplement is. En dit staat standaard op voedingssupplementen omdat fabrikanten zich willen indekken. Maar je kunt het gewoon veilig gebruiken.
  • Margje
    Margje maandag 27 mei 2019 om 10:27
    Weer mooi gelukt.. een lekkere taart, vooral de vulling was verrassend.. ik had n springvorm van 24cm gebruikt ;-) en dat kon nog net qua hoeveelheden
    • Smakelijck maandag 27 mei 2019 om 11:38
      Wat leuk! Oh, dat had ik niet verwacht dat het ook voor een 24 cm zou kunnen. Leuk! a
    • Karine
      Karine vrijdag 05 feb 2021 om 22:11
      De taart ziet er gezellig uit, maar de bodem is zo slap dat ik hem niet durf aan te snijden. Wat zou ik verkeerd gedaan hebben?
      • Smakelijck zaterdag 06 feb 2021 om 17:20
        Exact het recept gevolgd of ingrediënten vervangen? Want dan hoort hij niet slap te zijn. Was het een stevige deegbal toen je het had gemaakt?
        • Karine
          Karine zaterdag 06 feb 2021 om 21:17
          Bedankt voor je antw. Taart aangesneden, valt mee. Wel wat plakkerig, maar krijg wel gewoon stukjes op een schoteltje zonder dat hij uit elkaar valt☺. Het deeg was plakkerig, maar ik kon er wel een bal van maken. Geen ander ingrediënten gebruikt. Cashewnoten waren niet helemaal fijn, nog kleine stukjes. Zou het daar aan kunnen liggen? Bedankt iig voor je recept, de smaak is heel goed!
    • Smakelijck maandag 08 feb 2021 om 11:48
      Fijn dat het toch goed kwam! Kan inderdaad, als alles heel fijn is mengt het beter tot een bal.
    • Nelleke
      Nelleke vrijdag 19 mrt 2021 om 21:26
      Kan ik de rundergelatine ook vervangen voor gelatineblaadjes uit de supermarkt? (Ik heb even niks anders in huis) en hoeveel moet ik dan gebruiken?
      • Smakelijck zaterdag 20 mrt 2021 om 13:04
        Ja hoor, geen probleem. Je moet zo'n 500-600 ml vloeistof binden, volgens mij is dat 5-6 blaadjes. Staat wel op de verpakking. Succes!
    • rolinke
      rolinke donderdag 10 feb 2022 om 23:57
      Ik wil deze graag helemaal vegan maken, maar hoeveel Agar Agar moet ik dan gebruiken?
      • Smakelijck vrijdag 11 feb 2022 om 21:07
        Dat staat als het goed is op de verpakking van de Agar hoeveel je moet gebruiken voor hoeveel ml vloeistof. Succes!
      • Smakelijck vrijdag 11 feb 2022 om 21:07
        Dat staat als het goed is op de verpakking van de Agar hoeveel je moet gebruiken voor hoeveel ml vloeistof. Succes!
    • Jacolien Dieleman
      Jacolien Dieleman zaterdag 11 jun 2022 om 10:21
      Kun je ook amandelmeel gebruiken ipv van de amandelen zelf?
      • Smakelijck dinsdag 14 jun 2022 om 13:33
        Zeker!
Laat een bericht achter!
255