IMG_1421
Maandag 11 feb 2019

Valentijnstaart!


Het is de week van 14 Februari. Valentijn. Nu zijn Teus en ik al járen gelukkig getrouwd, en is de tijd van stille aanbidders en stiekeme kaartjes allang voorbij, het is altijd leuk om je geliefde te verrassen met een zelfgebakken taart. Welke dag van het jaar het ook is. Nu heb ik door de jaren heen al heel wat taarten gemaakt en gebakken, toch bevatten veel taarten gluten en/of room. En daarom besloot ik dat deze taart een keer geen gluten en géén zuivel mocht bevatten. Uit dit voornemen is deze taart 'geboren'. Het is gemakkelijk te maken, en je hebt er geen oven voor nodig. Je hebt wel wat tijd nodig, want de taart moet minimaal 4 uur opstijven. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen om een recept van voorgaande jaren te nemen, zoals deze Valentijnscupcakes, Frambozenslof of deze leuke harttaart!

En wil je nu meer taarten die zuivelvrij en glutenvrij zijn? Check dan deze eens: Bountytaart, Snickertaart, Raw chocoladetaart of de Matcha-Citroen-Framboos-taartjes.

Deze Valentijnstaart is glutenvrij, zuivelvrij, eivrij en vrij van geraffineerde suiker. Bovendien is de taart gemakkelijk veganistisch te maken, zie de tips onderaan het recept. 

Valentijnstaart!

Ingrediënten voor een bakvorm van ongeveer 22 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: ongeveer 12 ontpitte medjoul dadels (+- 250 gram), 100 gram ongebrande amandelen of cashewnoten, 2 eetlepels cacaopoeder*, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel cashew- of notenpasta, optioneel ½ theelepel vanillepoeder

Voor de vulling: 350 milliliter kokosmelk (bijv. Terrasana), 200 gram frambozen (diepvries), 2 eetlepels rundergelatinepoeder**, 3 eetlepels imkerhoning of ahornsiroop

Decoratie: Verse frambozen, pure chocolade (bijv. 92% puur van Vivani), rode bessen, verse munt, rozenblaadjes etc.

Bereiding:

Doe de dadels met de rest van de ingredienten voor de bodem in de keukenmachine en maal helemaal fijn tot een deeg. Verdeel dit deeg in een bakvorm, bekleed met bakpapier en druk goed uit over de bodem en maak een opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Verwarm de frambozen voor de vulling even kort in een pannetje tot puree. Duw de puree met behulp van een lepel door een zeef en vang het sap op. Ga door tot je alleen nog wat pitjespuree over hebt in de zeef. Je gebruikt alleen het frambozensap.

Verwarm de kokosmelk op laag vuur. Voeg het frambozensap toe. Doe de gelatinepoeder in een schaaltje en maak aan met een beetje koud water. Voeg het direct toe aan de kokosmelk en verwarm tot het geheel goed is opgenomen. Voeg de honing of ahorn toe aan de vulling en giet voorzichtig in de taartvorm. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

Smelt een paar blokjes pure chocolade en doe de gesmolten chocolade in een spuitzak. Spuit wat pure chocolade over de taart en decoreer met verse frambozen, bessen en munt.

*Houd je niet van chocolade? Laat de cacao weg voor een naturelbodem.

**Wil je de taart helemaal Vegan maken? Vervang dan de rundergelatine door Agar Agar en honing door rijstsiroop, yacon of ahorn.

Tip: Het is ook heerlijk om op de chocoladebodem een laagje pure frambozenjam (bijv. Fior di Frutta of zelfgemaakt) te smeren voordat je de vulling op de bodem giet. 

Fijne Valentijnsdag!

Liefs, Williene

Jam is een populair broodbeleg. Maar het is ook erg lekker in een taartvulling of op een...
lees verder
Als we het hebben over arretjescake dan weet iedereen waar ik het over heb. Een heerlijke...
lees verder
Ik heb altijd al een zwak gehad voor chocolade, en in mijn 'ongezonde' jaren was ik met name dol...
lees verder
  In deze onderstaande blogs en kookboeken vind je heerlijke én echte...
lees verder
Een aardappelgratin is een makkelijk en vooral Smakelijck bijgerecht bij een kerstdiner. In...
lees verder
Soms heb je van die dagen dat je snel iets op tafel wilt zetten en toch gezond en voedzaam wilt...
lees verder

6 opmerkingen
  • Jacobine
    Jacobine maandag 18 feb 2019 om 16:44
    De bodem en vulling waren erg lekker, maar gecombineerd vond ik de smaken niet zo goed bij elkaar passen, de lekkere vulling waardoor ik verrast was proef je gecombineerd met de bodem niet zo goed. Maar ik ga hem zeker nog een keer maken met een andere bodem. En de bodem met andere vulling!
    • Smakelijck dinsdag 19 feb 2019 om 12:55
      Smaken verschillen ;-) Ik vind chocolade met frambozen altijd een topcombinatie. Maar je kunt de vulling inderdaad voor allerhande recepten gebruiken.
  • Bertine
    Bertine maandag 25 feb 2019 om 11:48
    Deze taart maak ik graag binnenkort. Nu staat er op mijn potje rundergelatine dat deze niet gebruikt mag worden tijdens zwangerschap en/of borstvoeding. Meerdere reformzaken konden niet duidelijk maken waarom dit niet mag of voorzichtigheid geboden is. Heb jij een antwoord of goed alternatief (ipv agar agar, maak de taart een dag van tevoren).
    • Smakelijck maandag 25 feb 2019 om 12:06
      Dat staat erop omdat het officieel ook een voedingssupplement is. En dit staat standaard op voedingssupplementen omdat fabrikanten zich willen indekken. Maar je kunt het gewoon veilig gebruiken.
  • Margje
    Margje maandag 27 mei 2019 om 10:27
    Weer mooi gelukt.. een lekkere taart, vooral de vulling was verrassend.. ik had n springvorm van 24cm gebruikt ;-) en dat kon nog net qua hoeveelheden
    • Smakelijck maandag 27 mei 2019 om 11:38
      Wat leuk! Oh, dat had ik niet verwacht dat het ook voor een 24 cm zou kunnen. Leuk! a
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190