Appelslof!
Vorige week plaatste ik de foto van deze slof op m'n Instagram en had beloofd om het recept snel te delen. Omdat het morgen Sinterklaas is maak ik maar even een uitzondering, normaal post ik alleen op vrijdag 'weekend'recepten, zoals gebak of koekjes, maar omdat deze heerlijke slof ook niet verkeerd is op een gezellig Sinterklaasavondje, komt hij vandaag al op de website. En kijk ook eens naar de Sinterklaasslof van vorig jaar, of de Sinterklaastaart :-) Er is keuze genoeg aan Sint-recepten. Fijne dag!
Appelslof
Ingredienten voor 1 slof:
Voor het sloffendeeg: 125 gram speltbloem*, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout, eventueel rasp van een halve biologische citroen
Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram imkerhoning, 1/2 ei
Voor de topping: 125 gram mascarpone, 125 milliliter slagroom, 2 eetlepels imkerhoning, ½ theelepel vanillepoeder, 3 appels, handje rozijnen, 2 theelepels kaneel, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker, 30 gram roomboter
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor het sloffendeeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gebruik een sloffenring en schuif hem in de kleinste maat. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig met een lepel over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar. Laat volledig afkoelen.
Schil de appels en snijd deze in blokjes. Meng de blokjes appel met het kaneel en de rozijnen. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin het appelmengsel ongeveer 3 minuten. Bestrooi met de suiker en laat nog 1-2 minuten meebakken. Schep regelmatig om. Doe het mengsel over in een kom en laat volledig afkoelen.
Klop de mascarpone luchtig met het vanillepoeder en de honing. Voeg de slagroom al mixend toe en klop tot de room stijf is. Doe de helft van de room in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit de bodem van de slof vol met room. Schep de gebakken appeltjes op de room. Doe de overige room in een spuitzak met een kartelspuitmondje en spuit toeven op de appeltjes.
Bewaar de slof tot serveren in de koeling. Je kunt de slof eventueel besprenkelen met een beetje karamelsaus. Deze vind je bij de Tony-Chocolonelytaart.
Tip:
Geen sloffenring? Gebruik de ring van een springvorm van 20 centimeter doorsnede. Je krijgt dan een ronde taart. Let op, je gebruikt de bodem van de springvorm niet. Sloffenring kopen? Dat kan bijvoorbeeld Sloffenvormhier.
*Moet de slof glutenvrij zijn? Vervang de speltbloem door 80 gram glutenvrij meel zoals bijvoorbeeld boekweitmeel of glutenvrij havermeel en 45 gram amandelmeel.
Liefs, Williene