IMG_3121
Vrijdag 13 okt 2017

Tony's Chocolonely-taart!

Een tijdje terug werd mijn oudste zoon 10 jaar. Voor deze feestelijke dag had ik voorgesteld om een Tony's Chocolonely taart voor hem te bakken met zijn favoriete karamel-zeezout smaak. Omdat deze taart niet suikervrij is (wel vrij van schadelijke E-nummers), wilde ik hem eerst niet op de site zetten, maar nadat een aantal de foto op instagram en facebook hadden gezien was de vraag naar het recept groot :-) Tja, en dan is het plaatsen op de site toch wel ideaal. Nu ben ik zelf vrij makkelijk in het loslaten van (geraffineerd) suikervrij op een feestdag of verjaardag, dus ik ga er maar even vanuit dat dit voor meerdere mensen geldt. Als de basis maar goed is, is mijn motto. 


Wil je echter helemaal niet afwijken, dan sla je dit recept dus maar even over. Of je maakt de chocolademousse met gewone, extra pure chocolade, dan ben je er ook, tenminste, dan is de taart zonder geraffineerde suikers. En snijd hele kleine stukjes, hij is vrij machtig, zeker als je een 3-laagse taart maakt. 

Tony's Chocolonely-taart! 

Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor één chocoladebiscuit: 3 eieren, 30 gram (kokosbloesem)suiker, 35 gram speltbloem, 2 eetlepels cacaopoeder (bijv. Blooker) 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Voor de chocolademousse: 200 gram Tony's Chocolonely karamel-zeezout, 250 milliliter biologische slagroom, 4 eetlepels (plantaardige) melk

Voor de karamel: 150 milliliter room, 75 gram (kokosbloesem)suiker, snufje zout

Verder nog nodig: 1/4 reep Tony's Chocolonely karamel-zeezout, klein handje pofmais, 1 eetlepel kokosolie

Bereiding:

Deze taart kun je heel gemakkelijk in delen voorbereiden. Wat kun je al goed van te voren maken:

De karamelsaus: Doe de ingredienten hiervoor in een pan en breng op laag vuur zachtjes aan de kook. Laat het zo'n 10 minuten pruttelen, en roer regelmatig. Als het begint in te dikken, haal dan van het vuur, giet in een schaaltje en laat afkoelen. Bewaar de karamel afgedekt in de koeling tot gebruik. De karamel is minimaal 2 weken houdbaar.

Maak de chocolademousse minimaal een halve dag van tevoren. Hak de chocolade in stukjes. Smelt deze au-bain-marie met de melk en roer regelmatig door. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Klop de slagroom ondertussen stijf. Meng met de wat afgekoelde, gesmolten chocolade. Giet de mousse in een schaal en laat afkoelen in de koelkast. Laat opstijven in minimaal 4 uur. De mousse is voldoende voor 2 lagen vulling of voor 1 laag vulling en het afstrijken van de taart met de mousse.

Bak de chocoladebiscuits. Dit kan 1 dag van tevoren. Mix hiervoor de eieren met de kokosbloesem zeer licht en luchtig. Dit duurt met een elektrische mixer minimaal 10 minuten. Dit is heel belangrijk, anders krijg je een veel lagere, compacte biscuit. Voeg de droge ingredienten toe, meng goed door en giet het beslag in een, met bakpapier beklede vorm van 20 centimeter. Schuif in de oven en bak af in ongeveer 10 minuten op 180 graden. Afhankelijk hoe hoog je je taart wilt, bak je 2 of 3 biscuits, afzonderlijk van elkaar. Laat de biscuits goed afkoelen voor gebruik.

Bouw de taart als het volgt op: Leg 1 chocoladebiscuit op een mooi bord. Spuit de helft van de chocolademousse op de biscuit en dek af met een biscuit. Afhankelijk hoe hoog je de taart wilt kun je dit nogmaals herhalen. Hak de 1/4 reep Tony's in stukjes en verdeel dit over de bovenkant van de taart. Pof de pofmais in een pannetje in de olie en verdeel de popcorn over de fijngehakte chocolade. Lepel wat karamelsaus over de taart.

En serveer! Geniet ervan!

Liefs, Williene

  Roerbaknoedels Sweet Chili – Zonder pakjes en zakjes Ingredienten voor 2-3...
lees verder
Een groot succes wat over is komen waaien uit Amerika. Overnight Oats is een...
lees verder
Zoals sommigen misschien is opgevallen heb ik een en ander aan mijn blog toegevoegd. Bovenin...
lees verder
Het seizoen van het zomerfruit is al een beetje voorbij, maar toch nog een blog over het...
lees verder
De cellen in ons lichaam worden continue vernieuwd. Zo’n 60 biljoen hebben we er totaal! Elke...
lees verder
Iedere maand organiseer ik een leuke winactie die past bij Smakelijck. Met producten die ik...
lees verder

2 opmerkingen
  • Elise
    Elise woensdag 25 okt 2017 om 13:59
    Hoi! Welke room kun je gebruiken voor de karamel? Gr
    • Smakelijck woensdag 25 okt 2017 om 14:01
      Slagroom, kokosroom, haverroom etc. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190