11-01-2019

Chocolade-brownietaart!

Vandaag eindelijk weer eens een lekker weekendrecept. Voor nieuwe volgers: een weekendrecept is een recept die wat minder gezond is, en daarom dus geschikt is voor het weekend of op een feestdag. In deze recepten gebruik ik bijvoorbeeld ongeraffineerde suikers zoals kokosbloesem of honing van de imker. Deze suikers kun je beter gebruiken dan geraffineerde suikers, omdat deze geraffineerde suikers zijn ontdaan van al hun voedingsstoffen, wat niet het geval is bij ongeraffineerde suikers. Het blijven echter wel suikers, dus ook daar moet je heel matig mee zijn, maar prima geschikt dus voor een weekendrecept ;-) 

Je kunt de kokosbloesem ook vervangen door Yaconsiroop. Deze siroop heb ik voor het eerst gebruikt in mijn kookboek Puur Hollands. Yaconsiroop is een stroop van de yaconwortel. Deze wortel is heerlijk om rauw te eten en ontzettend gezond. Bovendien groeit de yacon goed in Nederlandse bodem. En daarom kun je sinds kort ook yaconsiroop van Hollandse bodem kopen bij een boer in Twente. Dat vond ik zo'n mooi initiatief dat ik zo'n 'Hollands' product graag wilde gebruiken in mijn nieuwe boek. Bovendien is Yaconsiroop één van de beste vervangers voor suiker omdat het je bloedsuikerspiegel vrijwel niet laat stijgen (en daarom ook heel geschikt voor mensen met diabetes). Bovendien is yacon helend voor je darmen. Ik zal op een later moment nog eens uitgebreider schrijven over yacon en wat je er mee kunt doen. Wil je echt Hollandse yaconsiroop dan kun je hier terecht. Maar in de natuurwinkel vind je ook yaconsiroop. Overigens kun je het prima vervangen door kokosbloesem of wat je in huis hebt, dat is geen enkel probleem. 

Terug naar het weekendrecept ;-) Vandaag een heerlijke chocolade-brownietaart, makkelijk te maken en glutenvrij! 

Ik wens je alvast een fijn weekend toe! 

Chocolade Brownie Taart

Ingredienten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:

120 gram pure chocolade (bijv. Vivani 92%), 150 gram roomboter, 75-100 gram kokosbloesemsuiker, 5 eieren, 175 gram amandelmeel (of ander notenmeel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Scheid de eieren in dooier en wit. Klop de eiwitten helemaal stijf en zet even aan de kant. Smelt de chocolade au bain marie. Klop de boter met de kokosbloesem romig en luchtig. Voeg één voor één de eidooiers toe tot het goed gemengd is. Voeg nu het meel toe en de gesmolten chocolade. Meng tot een beslag. Spatel de stijfgeslagen eiwitten door het beslag en giet het in een ingevette bakvorm. Schuif in de oven en bak de brownie gaar in ongeveer 25-30 minuten. Test met een prikker of de brownie gaar is. 

Tips: Je kunt de brownietaart aanvullen met wat je lekker vindt: bijvoorbeeld frambozen of bessen over het beslag strooien voor het de oven in gaat. Of voeg wat gehakte noten toe aan het beslag. Een handje rozijnen of cranberry's toevoegen is ook lekker. Zo heb je iedere keer weer een andere taart. In de zomer kun je de taart ook serveren met vers fruit. 

Geniet ervan! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Eline
    Eline vrijdag 11 jan 2019 om 13:43
    Hoi Williene, Ziet er heerlijk uit! Vervang je de kokosbloesemsuiker 1 op 1 met de yaconsiroop?
    • Smakelijck vrijdag 11 jan 2019 om 14:13
      Ja hoor, dat kun je gewoon voor elkaar vervangen, dat is geen probleem.
  • Linda
    Linda vrijdag 11 jan 2019 om 22:02
    En kan je in dit recept ook de suiker en siroop helemaal weglaten? Of wordt tie dan niet luchtig?
    • Smakelijck zaterdag 12 jan 2019 om 14:21
      Dat lijkt me vrij smakeloos. Dan moet je het toch op één of andere manier vervangen door bijv. stukjes dadel, rozijnen o.i.d.
  • Roos
    Roos donderdag 24 jan 2019 om 18:59
    Hoi Williene, Kan ik het amandelmeel vervangen voor glutenvrij bloem?
    • Smakelijck donderdag 24 jan 2019 om 20:21
      Ja hoor, check deze blog: https://www.smakelijck.nl/recepten/hoe-vervang-ik-/
    • JW
      JW zondag 10 mei 2020 om 14:25
      Zakt de brownie nog in? Hij is bij mij heel hoog geworden!
      • Smakelijck maandag 11 mei 2020 om 09:53
        Vaak zakt hij na het bakken inderdaad wat in.
    • Manuelle Rouw
      Manuelle Rouw vrijdag 29 mei 2020 om 20:39
      Kan je ook havermeel gebruiken?
      • Smakelijck zaterdag 30 mei 2020 om 14:03
        Ja hoor!
      • Smakelijck zaterdag 30 mei 2020 om 14:03
        Ja hoor!
    • Evy
      Evy vrijdag 05 mrt 2021 om 18:35
      Beste, Kan je ook kokosolie gebruiken? Wat is de verhouding dan?
      • Smakelijck maandag 08 mrt 2021 om 14:48
        Ja, dan zou ik wel 10% minder gebruiken, omdat kokosolie wat vetter is. Succes!
    • Frieda
      Frieda vrijdag 03 feb 2023 om 16:00
      In plaats van de kokosbloesemsuiker, zou je dan ook erythritol kunnen gebruiken om een koolhydraatarme variant te krijgen?
      • Smakelijck maandag 06 feb 2023 om 09:23
        Als je dat wilt, dan zou dat kunnen.
    • Stephanie
      Stephanie woensdag 01 mrt 2023 om 10:11
      Kan je Ipv amandelmeel ook ‘gewone’ bloem gebruiken?
      • Smakelijck donderdag 02 mrt 2023 om 10:27
        Ja hoor, dat is geen probleem.
Laat een bericht achter!
275