3A394A3D-199D-4E9A-ACD5-5A29965E5537
Donderdag 29 nov 2018

Speculaas-kruidnotenslof!

Heb je al iets lekkers voor komend weekend of voor Sinterklaasavond in gedachten? Wellicht brengt dit heerlijke recept je dan aan het twijfelen :-) Het is gemakkelijk te maken, de sloffenbodem kun je zelfs al van tevoren maken en even invriezen. De room is vervolgens zo geklopt en opgemaakt. Het speculaasdeeg in combi met de amandelspijs en kaneelroom is echt heel erg lekker. Ik wens je alvast een fijn weekend, en als je de slof gaat maken, deel gerust een foto met me, dat vind ik erg leuk ;-) 

Speculaas-kruidnotenslof

Ingrediënten:

Voor het sloffendeeg: 125 gram speltbloem, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout, 2 theelepels koek- en speculaaskruiden

Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram imkerhoning, 1/2 ei

Voor de room: 250 gram mascarpone, 250 milliliter biologische slagroom, 2-4 eetlepels imkerhoning, 2 theelepels kaneelpoeder

Verder nodig: kruidnootjes, amandelschaafsel

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een sloffenring van ongeveer 9 bij 24 centimeter. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar.

Klop de mascarpone romig, voeg de slagroom toe met de honing. Klop deze tot hij mooi stijf is. Haal twee flinke scheppen room uit de kom en voeg bij de room die overblijft in de kom, de kaneel toe. Klop deze goed door en doe de kaneelroom in een spuitzak. Spuit op de sloffenbodem aan de zijkant rondom mooie toeven kaneelroom. Doe de witte room in een spuitzak met kartelmondje en spuit deze room in het midden van de slof.

Versier de slof met kruidnoten en amandelschaafsel en een klein beetje kaneelpoeder.

Eet Smakelijck!

Tips:

  • Liever een glutenvrije bodem? Gebruik dan dit recept: sloffenbodem glutenvrij.
  • De lekkerste kruidnootjes bak je zelf. Gebruik hiervoor dit recept of dit glutenvrije recept.
  • Meer Sinterklaasrecepten? Check dit overzicht
  • Heb je geen sloffenvorm? Gebruik dan de ring van een ronde bakvorm van 20cm doorsnede. Zet deze op een bakplaat bekleed met bakpapier (zonder bodem dus) en volg verder het recept. 

Liefs, Williene

Zout Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig...
lees verder
Zin om iets lekkers te bakken voor aankomend weekend? Deze koekjes zijn erg lekker én bedacht...
lees verder
In de zoektocht naar lekkere vegetarische gerechten kwam ik dit recept tegen. Nu keert hij...
lees verder
Zoals beloofd, vandaag een preview uit Smakelijck Zomer! Mijn nieuwe kookboek die in...
lees verder
Een heerlijk hapje voor bij de borrel in het weekend, dat zijn deze gemakkelijk te maken...
lees verder
Volgend weekend is het Paasweekend en speciaal daarvoor maakte ik deze heerlijke advocaatslof. Je...
lees verder

5 opmerkingen
  • Marjo
    Marjo donderdag 29 nov 2018 om 14:58
    Kan je de bodem ook met honing maken ipv suiker?
    • Smakelijck vrijdag 30 nov 2018 om 09:09
      Ja hoor, dat kan!
      • Marjo
        Marjo vrijdag 30 nov 2018 om 11:26
        Ik ga vanmiddag aan de slag!
  • Hester
    Hester maandag 10 dec 2018 om 10:45
    Hoi hoi! Ik heb afgelopen weekend deze slof gemaakt. Mijn speculaas bodem bleef alleen erg licht. Waardoor zou dat komen?
    • Smakelijck maandag 10 dec 2018 om 10:56
      Geen idee? Wellicht andere suiker gebruikt? Wel lang genoeg in de oven?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190