Kruidnoten
Woensdag 23 nov 2016

Kruidnoten (glutenvrij en suikervrij)!

De kruidnoten van Smakelijck vallen bij iedereen goed in de smaak! Leuk om te lezen en te zien hoe ze in deze tijd van het jaar vólop worden gemaakt. Daarom heb ik dit succesvolle recept omgezet naar een suikervrije én glutenvrije versie. En, wij vinden ze heerlijk. Hopelijk vallen ze bij jullie ook in de smaak.

Fijne dag!

Kruidnoten (glutenvrij en suikervrij)

Ingredienten:

100 gram zachte roomboter, 120 gram boekweitmeel, 75 gram amandelmeel, 75 gram kikkererwtenmeel (of ander glutenvrij meel zoals rijstmeel, havermeel, teffmeel), 100 gram medjoul dadels, 50 milliliter melk (amandel, rijst, kokos o.i.d.) 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden, snufje Keltisch zout, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd of knip de dadels in hele kleine stukjes. Verwarm de melk en laat de stukjes dadel hier 15 minuten in weken. Klop de boter zacht. Voeg alle droge ingredienten en de geweekte dadels met het vocht toe aan de boter en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Draai mooie, kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Druk de bovenkant een beetje plat. 

Schuif de kruidnoten in de oven en bak in 20 minuten bruin en gaar. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat...
lees verder
Jonnie Boer, de bekende drie sterren-chefkok van het restaurant 'De Librije' deelde ooit zijn...
lees verder
Dit chocolade-bananenbrood is erg voedzaam en een heerlijk tussendoortje. De blauwe bessen maken...
lees verder
Ik heb altijd al een zwak gehad voor chocolade, en in mijn 'ongezonde' jaren was ik met name dol...
lees verder
          Een echte klassieker, dit recept. Hij komt...
lees verder
Na de meivakantie en moederdag gaan we weer verder met de 'zonder pakjes en zakjes' maaltijden....
lees verder

11 opmerkingen
  • Neleke
    Neleke woensdag 23 nov 2016 om 21:40
    Beste Williene, Ziet er aantrekkelijk uit! Kan ik de roomboter ook vervangen voor kokosolie zodat de kruidnoten ook lactosevrij/koemelkvrij zijn? alvast bedankt!
    • Smakelijck donderdag 24 nov 2016 om 13:43
      Ja, dat kan zeker! Ik zou dan beginnen met wat minder kokosolie, bijv. 75 gram en dan geleidelijk aan meer toevoegen tot je een soepel deeg hebt. Succes!
  • Bertineke
    Bertineke vrijdag 24 nov 2017 om 14:40
    Ik heb alleen speltmeel in huis. Hoeveel gram kan ik dan aanhouden voor dit recept? Dacht zelf aan 250 gram.
    • Smakelijck vrijdag 24 nov 2017 om 14:54
      Ha, Dan kun je ook dit recept aanhouden: http://www.smakelijck.nl/recepten/kruidnoten-/ Succes!
  • Jennie
    Jennie dinsdag 28 nov 2017 om 11:12
    Is er ook een varriant mogelijk met amandelmeel, kokosmeel en arrowroot? Zo ja, welke verhoudingen dan?
    • Smakelijck dinsdag 28 nov 2017 om 12:14
      Vast wel :-) Dat is even een kwestie van uitproberen tot je een goed kneedbaar en lekker deeg hebt om mooie balletjes van te draaien.
  • Jobine
    Jobine vrijdag 30 nov 2018 om 10:48
    Beste Williene, weet jij toevallig of ik dit deeg ook kan invriezen oid? As maandag ochtend gaat mijn zoontje kruidnootjes bakken op de pas. Hij kan alleen niet tegen gluten, koemelk en ei. Deze kruidnootjes vinden we heerlijk, alleen om maandagochtend vroeg nu deeg gaan staan maken zie ik niet echt zitten.
    • Smakelijck vrijdag 30 nov 2018 om 10:59
      Ja hoor, dat is geen probleem!
      • Jobine
        Jobine vrijdag 30 nov 2018 om 14:04
        Dankjewel! Complimenten voor je recepten! :-)
  • Lianne
    Lianne maandag 10 dec 2018 om 21:11
    Super lekker!! Veel echter dan die zoete dingen uit de winkel;)
    • Smakelijck dinsdag 11 dec 2018 om 12:32
      Fijn :-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190