03-12-2014

Speculaasbrokken!

Heerlijke speculaasbrokken op een winterse avond! Je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken met dit recept! 

Speculaasbrokken

Ingrediënten:

60 gram speltmeel, 40 gram amandelmeel, 75 gram kokosbloesemsuiker, 40 gram roomboter, 1 eetlepel speculaaskruiden, 1 theelepel (rauwe of amandel)melk, hele amandelen, 1 ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng het speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, boter, speculaaskruiden en de melk tot een deeg. Kneed goed door en rol uit tot een lap. Versier het deeg met de amandelen en bestrijk met geklutst ei. Bak de speculaas af in de oven in zo'n 20-25 minuten.

Fijne dag!

Liefs, WIlliene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • M
    M woensdag 03 dec 2014 om 09:56
    Kan amandelmeel ook vervangen wordem door speltbloem of boekweitmeel? ....en de kokosbloesemsuiker door palmsuiker?
  • Smakelijck woensdag 03 dec 2014 om 11:31
    Kokosbloesem kan altijd vervangen worden door palmsuiker en andersom. Amandelmeel kan ook vervangen worden door speltbloem/meel. Succes!
  • Griek
    Griek woensdag 03 dec 2014 om 15:33
    Williene, Dit heeft niets te maken met de recepten maar ik vond je foto's op de witte houten vloer véél mooier dan op deze rieten ondergrond! Hier wordt het een beetje oubollig van.naar mijn idee terwijl ik je foto's juist altijd zo mooi fris en naturel vond!
    • Smakelijck woensdag 03 dec 2014 om 16:11
      Bedankt voor je reactie! Ik vond deze een wat meer winterse uitstraling hebben, vandaar ;-) De wit houten ondergrond is een dienblad en daar heeft m'n zoon al z'n lego op uitgestald, vandaar dat ik op zoek moest naar iets anders!
      • Sandra
        Sandra vrijdag 05 dec 2014 om 20:31
        ????????????
        • Sandra
          Sandra vrijdag 05 dec 2014 om 20:33
          Sorry, bovenstaande was bedoeld als drie smileys vanwege het legoverhaal!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander vrijdag 05 dec 2014 om 10:13
    Hoi Williene, Ik heb de speculaasbrokken gemaakt en de smaakt is erg lekker maar de brokken zijn wat "taaiig slap" niet zo knapperig als bij de bakker vandaan. Die zo bros zijn en knappen /knagen in je mond. Ik heb het trouwens ook met de pepernoten, smaak is lekker mat niet knabbelig. Heb jij een tip.
    • Smakelijck vrijdag 05 dec 2014 om 10:53
      Het enige wat je hieraan kunt doen is de oventemperatuur verhogen en de baktijd verlengen. Pepernoten zijn bij mij trouwens wel heel knapperig, dus dan zou ik in jouw geval ze iets langer laten bakken. En bakken op een bakplaat, daar wordt het veel knapperiger van. Succes!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander vrijdag 05 dec 2014 om 11:47
    Hoi Williene, Bedankt voor de tips. Bak jij dan de pepernoten op de bakplaat zonder bakpapier ? Vet je de bkplaat dan ook in met boter ?
    • Smakelijck vrijdag 05 dec 2014 om 14:57
      Ik doe ze inderdaad op de bakplaat, maar wel met een velletje bakpapier ertussen. Dan hoef ik ze er niet af te bikken ;-) Succes!
  • Sandra
    Sandra vrijdag 05 dec 2014 om 20:37
    Deze week de gevulde speculaaskoek gemaakt voor toch wat sintgezelligheid hier in Engeland. Hij was heerlijk, dank voor het idee! Nooit geweten dat spijs zo makkelijk zelf te maken was. Heb het spijs met honing gemaakt en in het deeg de kokosbloesemsuiker vervangen door twee lepels suikervrije fruitstroop, ging prima! In dit geval was het zelfs peren-abrikozenstroop dus paste perfect! :)
    • Sandra
      Sandra vrijdag 05 dec 2014 om 20:42
      Ik bedoel trouwens: het speculaas-perentaartje!
      • Smakelijck vrijdag 05 dec 2014 om 22:12
        Leuk Sandra! En makkelijck hé, spijs maken ;-) Iedereen zegt altijd: Maak jij je spijs zelf?? Hoe ingewikkeld is dat, maar het is juist supersimpel ;-)
  • Anne
    Anne vrijdag 05 dec 2014 om 21:22
    Hmmm... Heerlijk deze speculaas! Ipv melk heb ik een theelepel water gebruikt. Er wordt hier geen melk gedronken, dus jammer om een pak te openen voor 1 theelepel. Met water ging prima. Ik weet niet of het resultaat met melk anders zou zijn.
    • Smakelijck vrijdag 05 dec 2014 om 22:12
      Goed om te lezen dat dat ook kan! Dankjewel voor je reactie!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander maandag 08 dec 2014 om 15:27
    Hoi Williene, was een beetje ongeduldig van de week om je antwoord af te wachten en ik heb de pepernoten zo op de bakplaat gebakken. Ik had wel eerst de bakplaat ingevet met roomboter. Dat ging erg goed. Hoefde niet te bikken en de pepernoten waren erg knapperig. Oven had ik ook op 180 graden gezet en 18 minuten. Het zelfde heb ik gedaan met de speculaasbrokken. Zo op een ingevette bakplaat. op 180 graden en ongeveer 23-25 min. Bedankt voor jet tips nog. Groetjes Gea
    • Smakelijck maandag 08 dec 2014 om 17:58
      Goed om te lezen dat het gelukt was!
  • Alice
    Alice donderdag 29 okt 2015 om 10:08
    Hoi Williene, je maakt in meerdere recepten gebruik van speltmeel. Nu lees ik hierboven dat je het amandelmeel kunt vervangen voor een ander meel. Maar die wil ik er juist graag inhouden! Kan je ook het speltmeel vervangen voor, bijvoorbeeld, boekweitmeel?
    • Smakelijck donderdag 29 okt 2015 om 13:38
      Vaak kan dit wel, maar boekweitmeel wordt wat droger. Dus dat is vaak een beetje spelen met wat extra vocht of ei. Succes!
  • Wendy
    Wendy dinsdag 13 sep 2016 om 13:07
    Ik ben net even bezig geweest met het recept, maar het werd geen stevig deeg.. Wat deed ik fout? Ik heb i.p.v. melk water gebruikt. Had gelezen dat dat kon. Nu toch in de oven geschoven, maar het is heel kruimelig aan de zijkanten. Het ruikt verder fantastisch!
    • Smakelijck dinsdag 13 sep 2016 om 13:30
      Heb je verder niets anders gedaan? Zelfde hoeveelheid grammen aangehouden? Er gaat namelijk amper vocht bij, dus het moet wel echt een deeg worden. Weegschaal is ook nog goed ;-) ?
      • Wendy
        Wendy dinsdag 13 sep 2016 om 14:45
        Alles goed afgewogen. Boter was wel zacht. Volgens mij doet ie het nog goed
        • Wendy
          Wendy dinsdag 13 sep 2016 om 14:46
          He, mis een stukje tekst... Ik ga nieuwe amandelmeel halen en het nog eens proberen met koude boter.
  • Geerke
    Geerke woensdag 07 nov 2018 om 11:56
    Hoi Williëne, Als ik het goed begrepen heb, dan is de brok hard. Eigenlijk wil ik zachte speculaas brok maken. Hoe doe ik dat?
    • Smakelijck woensdag 07 nov 2018 om 12:50
      Deze speculaasbrokken worden niet zo hard zoals je gewend bent in de winkel. Des te meer suiker, des te harde de brokken worden.
    • Henry
      Henry zaterdag 05 dec 2020 om 18:26
      Moet het niet een eetlepel melk zijn? Het deeg was heel droog niet lekker kneedbaar, heb er toen een eetlepel van gemaakt.
      • Smakelijck maandag 07 dec 2020 om 11:05
        Je kunt toevoegen tot je een goed kneedbaar deeg hebt, het is ook afhankelijk wat voor meel je gebruikt.
    • Sjanne
      Sjanne dinsdag 16 nov 2021 om 22:15
      Kan je ipv kokosbloesemsuiker ook gemalen dadels in het recept verwerken?
      • Smakelijck woensdag 17 nov 2021 om 17:42
        Ja, maar dan wordt het wel wat zachter, minder bros.
Laat een bericht achter!
273