19-11-2012

Kruidnoten!


Heerlijke kruidnoten waar je kinderen gerust van kunnen snoepen. De winkels liggen er al maanden vol mee, en ze kunnen er geen genoeg van krijgen! Gelukkig is het zelf bakken zo gepiept en de kinderen vinden het erg leuk om je hierbij te helpen! Vooral als ze ook wat van het deeg mogen snoepen...

Kruidnoten!

Ingredienten:
250 gram spelt- of volkorenmeel, 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 125 gram palm of kokosbloesemsuiker, 100 gram roomboter, 50 ml (amandel) melk, 1,5 eetlepel speculaaskruiden, snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden,

Klop de boter zacht. Voeg de rest van de ingredienten toe en meng met dit met de hand of een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Draai er (samen met de kinderen, scheelt heel veel werk ;-)) balletjes van en leg deze op bakpapier. Duw de bovenkant een beetje plat zodat je echte kruidnootjes krijgt.

Bak de kruidnoten in ongeveer 18 minuten gaar.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

76 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 nov 2013 om 17:10
    Heb ze net gemaakt en ze zijn SUPER, ik heb ze ongeveer 22 minuten in de oven gedaan anders zijn ze nog een beetje zacht, ik heb ze ook wat groter gemaakt dan de doorsnee kruidnoot en ik heb er ongeveer 80. Maar zoveel lekkerder dan uit de winkel en zo simpel te maken, bedankt weer Williene!!!

    Gr. Petra
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 nov 2013 om 20:32
      Wat superleuk zeg! Eet er lekker van, en leuk dat je het even liet weten!

      Goed weekend!
  • Melanie Van der schans
    Melanie Van der schans donderdag 31 okt 2013 om 10:01
    zou je in plaats van spelt of volkoren meel ook amandelmeel kunnen gebruiken ? en is het dan ook gewoon250 gram
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 okt 2013 om 13:09
      Het zou wel moeten kunnen, maar amandelmeel maakt het wel wat kruimeliger en breekbaarder. Ik zou eerst de helft van het recept maken zodat je weet of het lukt, anders is het zo zonde van je ingrediënten!.

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 26 sep 2013 om 19:04
    Bedoel je citroensap? Zo ja, dan zou ik een scheutje citroensap doen en 1 theelepel baksoda (bicarbonaat). Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 26 sep 2013 om 16:23
    Ik las ergens dat je i.p.v. bakpoeder ook natriumbicarbonaat met citroenzuur kan gebruiken als rijsmiddel. Heeft iemand enig idee hoeveel ik hiervan dan nodig heb voor dit recept?
    Ben benieuwd!!!!!!!

    groetjes,
    Claudia
  • Realmam
    Realmam woensdag 05 dec 2012 om 14:23
    Mmm jammie, ze liggen nu in de oven, ik ben benieuwd naar het resultaat!:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:25
      En, zijn ze in de smaak gevallen? ;-)
  • Jetty
    Jetty vrijdag 23 nov 2012 om 17:41
    ze zijn heerlijk!! Ik heb ze bijna 20 min in de oven gedaan en ze zijn lekker knapperig!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 nov 2012 om 14:05
      Goed om te horen, Jetty!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 22 nov 2012 om 14:49
    Kun je in plaats van meel ook bloem gebruiken? Of zit er verschil in? (behalve dant dat volkoren natuurlijk gezonder is dan tarwe)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 nov 2012 om 20:28
      Ja hoor, je kunt ook gewone bloem en gewone suiker gebruiken.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 20 nov 2012 om 20:02
    Hoi Williene,

    Ik heb vanmiddag de pepernoten gebakken, maar klopt het dat ze zacht blijven? Worden wel iets harder als je ze laat afkoelen, maar knapperig zijn ze niet. Ze zijn overigens wel heerlijk van smaak.

    Groetjes, Lydia
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 nov 2012 om 23:52
      Wat leuk om te horen, Lydia! Bij mij waren ze ook wat zacht van binnen, ik wilde ze de volgende keer iets langer in de oven laten. Kijken of dat werkt!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 19 nov 2012 om 15:24
    Hoi Williene,
    YES !! de pepernoten. Ik ga ze gauw maken :)
    Bedankt meid

    Groetjes Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 nov 2012 om 15:21
      Ha,

      Succes ermee ;-)
  • Anonymous
    Anonymous maandag 19 nov 2012 om 10:29
    Ziet er lekker uit! Hoeveel pepernoten kun je ongeveer met deze hoeveelheden maken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 21 nov 2012 om 14:28
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 21 nov 2012 om 13:17
      Zoveel?? Dan ga ik alles halveren!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:12
      Pff, ik heb ze niet geteld ;-) Maar zo rond de 150-200 schat ik.
  • Rianne
    Rianne maandag 19 nov 2012 om 09:23
    Het ziet er weer lekker uit.
    Alleen zijn dit geen pepernoten, maar kruidnoten.
    Pepernoten zijn van die brokken met anijs erin.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:11
      :-) Klopt, alleen worden hier de kruidnoten volop pepernoten genoemd. De echte pepernoten zie je hier bijna niet meer!
  • stijna
    stijna woensdag 24 sep 2014 om 14:35
    Kun je het ook met honing doen?
    • Smakelijck woensdag 24 sep 2014 om 18:52
      Ik verwacht dat het deeg dan te plakkerig wordt. Je zou het wel half/half kunnen proberen.
  • anniek
    anniek zaterdag 25 okt 2014 om 17:08
    Allereerst heel erg bedankt voor al je recept-inspiratie :-) ik ben niet zo n ster in de keuken, maar inmiddels wel al heel wat van jouw site geprobeerd :-) nu staat de kruidcake in de oven en morgen wil ik graag met zoonlief pepernoten maken; denk je dat ik daarvoor ook zelfrijdend bakmeel (bio) kan gebruiken? Ipv speltmeel? Groetjes Anniek
    • Smakelijck zaterdag 25 okt 2014 om 18:37
      Bedankt voor je reactie Anniek! Je kunt speltmeel prima vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Je hoeft dan ook geen wijnsteenbakpoeder meer toe te voegen. Succes!
  • Eveline
    Eveline vrijdag 31 okt 2014 om 09:04
    Is er een alternatief voor wijnsteenzuurbakpoeder? Kan ik dat vervangen door baksoda?
    • Smakelijck vrijdag 31 okt 2014 om 09:55
      Dat kan, maar dan moet je ook een zuur element toevoegen zoals bijv. citroen. Succes!
  • Wilma
    Wilma vrijdag 14 nov 2014 om 10:57
    Hoi Williene, even een vraagje over baksoda. Bij de vraag van Eveline (31 okt) of ze ook baksoda kan gebruiken ipv wijnsteen......, geef jij als antw dat je er dan een zuur element aan toe moet voegen. Maar op de verpakking van de Baking soda (zuiveringszout van Jacob Hooy) staat dat toevoeging aan een zuur product leidt tot gasvorming, veroorzaakt bruisen. Mij vraag: is dat alleen op het moment dat je het bij elkaar voegt en zal ik er geen last van mn darmen door krijgen? En is wijnsteen...... dan een betere keus ipv de baksoda? Ik hoop snel van je te horen. Kan ik ook aan de slag met het bakken van de pepernoten. ;) Bedankt vast. Groetjes Wilma (ps: mag ik zulke vragen hier wel stellen)
    • Smakelijck vrijdag 14 nov 2014 om 11:05
      Ja hoor, dat mag ;-) Baksoda in natriumbicarbonaat. Dit heeft een zuur ingredient nodig om z'n werking te doen. In wijnsteenbakpoeder zit dit zuur al toegevoegd, namelijk wijnsteenzuur. De rest is ook natriumbicarbonaat. Als je geen zuur toevoegd dan rijst het niet en krijg je een vieze smaak aan je baksels. Baksoda wordt ook gebruikt om schoon te maken en dan moet je inderdaad oppassen met bruisen. Baksoda met azijn bijvoorbeeld bruist je hele toilet of waterleiding schoon ;-) Honing, chocolade, citroensap, dit zijn allemaal zuren die werken icm baksoda. Dus als je daar een beetje van toevoegd dan is dat voldoende. Succes!
      • Wilma
        Wilma vrijdag 14 nov 2014 om 21:38
        Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga morgen een activiteit met de kinderen doen. ;) Enne.....goeie tip die van baksoda en azijn. Ga ik uitproberen :) Fijn wknd!
  • Wilma
    Wilma zaterdag 15 nov 2014 om 11:45
    Nou tis gelukt Williene. Heerlijke pepernoten! Alleen had ik net te weinig palmsuiker, dus er zit helaas wel wat kristal suiker bij. Maar dat mag de pret niet drukken. :)
    • Smakelijck zaterdag 15 nov 2014 om 12:37
      Leuk zeg! Fijn om te horen!
  • Alie
    Alie zaterdag 15 nov 2014 om 17:11
    De pepernoten staan in de oven en het ruikt nu al heerlijk, laat staan als ik ze straks proef. Je schrijft erbij dat ze suikervrij zijn maar als ik het etiket van de koek en speculaaskruiden lees zie ik dat er suiker in zit. Zijn deze pepernoten dan goed in een suikervrij dieet? Nunog 1 minuut....en dan gaat mijn kookwekker af...mmmmm.
    • Smakelijck zaterdag 15 nov 2014 om 18:50
      Oh echt? Dat heb ik nog niet eerder gezien of meegemaakt. Welke speculaaskruiden had je? Vaak is het namelijk een mengsel van wat kaneel, kruidnagelpoeder e.d. maar suiker erin heb ik nog nooit gezien. Het is dus ook prima zonder suiker te koop! Eet smakelijck van je pepernoten ;-)
  • Alie
    Alie zaterdag 15 nov 2014 om 19:22
    De pepernoten zijn heeerlijk, lekker bros en goed van smaak. Welke kruiden gebruik jij dan, uit een potje? Ik heb een potje van verstegen met een blauw deksel, natriumarm. Per 100 gram zit er 3.0 gram suiker in. Omgerekend is dit uiteraard niet zoveel maar ja het is wel suiker.
    • Smakelijck zaterdag 15 nov 2014 om 21:45
      Ik had ze uit 'n zakje. Koop ze weleens bij de natuurwinkel. Is er ook suiker toegevoegd of zijn dit natuurlijke suikers?
      • sandra
        sandra woensdag 19 nov 2014 om 19:58
        Dat potje heb ik ook maar in de ingredientenlijst staat geen suiker. Volgens mij kijk jij (Alie) bij de voedingswaarde in plaats van bij de ingredienten. De suiker die daar staat vermeld is iets heel anders (in suiker omgezet, niet als suiker toegevoegd). Deze natuurlijke suiker is waarschijnlijk afkomstig uit de sinaasappelschillen die in de kruidenmix zijn verwerkt. Dus niets aan de hand!
  • Alinda
    Alinda zondag 16 nov 2014 om 15:12
    Wow!! Deze zijn lekker!! Net gemaakt en mega knapperig. Mijn kieskeurige wederhelft heeft ze ook helemaal goedgekeurd. Dank voor het recept!
    • Smakelijck maandag 17 nov 2014 om 09:31
      Leuk om te lezen zeg!
  • Esther
    Esther woensdag 19 nov 2014 om 14:41
    Net gezellig met de jongste pepernoten gebakken! Wat een fijn en makkelijk recept, dus maar wachten tot ze afgekoeld zijn en we er lekker van kunnen snoepen :-)
  • yolanda
    yolanda woensdag 19 nov 2014 om 14:48
    Heb net de pepernoten gebakken, wat zijn die lekker zeg! Bedankt voor het recept.
    • Smakelijck woensdag 19 nov 2014 om 16:53
      Leuk, Esther en Yolanda! Eet Smakelijck ;-)
  • Els ten Ham
    Els ten Ham donderdag 04 dec 2014 om 10:57
    Het zijn de lekkerste pepernoten ooit geworden! Super, bedankt hoor! Geniet erg van je recepten op je blog en je 2 kookboeken die ik inmiddels heb! Een volgend deegje staat al weer in de koelkast, want met 4 snoepers in huis zijn de pepernoten vast snel weer op!
    • Smakelijck donderdag 04 dec 2014 om 12:01
      Wat leuk zeg! Dankjewel voor je compliment! Succes met bakken ;-)
  • Annemiek
    Annemiek maandag 12 okt 2015 om 15:19
    Heerlijk! Ik heb nog een kleine eetlepel honing toegevoegd, zoetekouw als ik ben... Hoe lang zou je ze kunnen bewaren? Ik wil ze namelijk voor een vriendin bakken.
    • Smakelijck maandag 12 okt 2015 om 20:41
      Leuk! In een luchtdichte trommel kun je ze zeker 3 dagen goed houden. Succes!
  • Anja
    Anja donderdag 22 okt 2015 om 14:05
    Ha Williene, Wat een super lekkere pepernoten zijn dit!!! Gisteren voor het eerst gemaakt met mn 3 boys. Ze waren gisteravond al op! Net weer nieuwe gemaakt! Heerlijk zijn ze!!! Mn oudste zoon die nog erg moet wennen aan dat 'gezonde, biologische' eten van mama, vond ze zelfs lekkerder dan de pepernoten uit de winkel!!
    • Smakelijck donderdag 22 okt 2015 om 17:53
      Ah, dat is leuk om te lezen zeg! Bedankt voor het delen!
  • Henriette
    Henriette woensdag 04 nov 2015 om 14:15
    Doe je echt speculaaskruiden of koekkruiden? Speculaaskruiden zit wel een aparte smaak aan (vind ik tenminste).
    • Smakelijck woensdag 04 nov 2015 om 18:06
      Ik heb koek&speculaaskruiden;, een combi dus.
      • Henriette
        Henriette zaterdag 07 nov 2015 om 11:15
        oké, dat is ook nog wel eens leuk om uit te proberen. Ik heb ze vorige week gemaakt met m'n zoontjes en ze vonden ze heerlijk! Ik heb ze 18 min gebakken en daarna nog een tijd in de warme oven laten staan. Ze zijn lekker knapperig geworden!
        • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:39
          Goed om te lezen! Fijne dag!
  • mirjam
    mirjam donderdag 12 nov 2015 om 16:28
    deze zijn zo geweldig lekker, ze komen hier eigenlijk nooit in een bakje ofzo... worden zo van de bakplaat afgegeven... heerlijk als ze nog warm zijn en na een dag ook nog lekker, al gebeurd dat dus nooit... maar eh, zijn deze wel gezond?
    • Smakelijck vrijdag 13 nov 2015 om 13:02
      Wat leuk zeg! Goed om te lezen! Tja, ik blijf altijd zeggen dat ook met natuurlijke suikers je voorzichtig moet zijn. Zelf eet ik het alleen in het weekend, voor de kinderen maak ik wel uitzonderingen hoor, voor doordeweeks, maar toch wel met mate. Succes!
  • anita
    anita dinsdag 01 dec 2015 om 10:32
    Hoe zou je de kruidnootjes glutenvrij/melkvrij kunnen maken?
    • Smakelijck dinsdag 01 dec 2015 om 13:28
      Met boekweit/amandelmeel en met kokosolie?
  • Leona
    Leona donderdag 06 okt 2016 om 04:37
    Beste Williene, Ik maak al een tijdje dankbaar gebruik van je recepten! Eigenlijk ben ik er nog geen tegen gekomen die niet gelukt/of niet lekker was. Maar gisteren hebben wij de stoofpeertjes op, daar moet ik echt op reageren, want ze waren echt zo ontzettend lekker!!! Zo lekker heb ik ze zelf nog nooit gemaakt! (de hachee en rode kool smaakten er heerlijk bij!) Hartelijke groet!
    • Smakelijck donderdag 06 okt 2016 om 07:02
      Wat goed om te lezen! Fijn zeg, dat het zo goed in de smaak valt! Succes met alles!
      • Leona
        Leona donderdag 06 okt 2016 om 08:25
        Ik zie nu dat ik per ongeluk bij de kruidnootjes heb gereageerd ipv de stoofpeertjes :D Maar de kruidnootjes heb ik vanmorgen met zoonlief gemaakt en alweer lekker!
        • Smakelijck donderdag 06 okt 2016 om 08:28
          :-) Geniet ervan!
  • Margje
    Margje donderdag 20 okt 2016 om 15:24
    De TIP! Gebruik de maatlepeltjes om de perfecte kruidnoten te maken. Ik gebruikte de tl modelletjes 1 en 0,5. En 100g kokosbloesemsuiker was hier zoet genoeg.
    • Hilda
      Hilda donderdag 20 okt 2016 om 21:08
      Maatlepeltjes gebruiken: wat 'n super goed idee!
  • Smakelijck donderdag 20 okt 2016 om 21:16
    Top idee!
  • Henriet Flikweert
    Henriet Flikweert zaterdag 25 nov 2017 om 05:36
    Wat kan ik gebruiken ipv suiker? Kleinkind heeft Diabetes en het zou zo leuk zijn dat hij mee kan eten zonder dat zn waarden omhoog schieten en er weer bij gespoten moet worden...
    • Smakelijck zaterdag 25 nov 2017 om 12:58
      Dit recept is met dadels: http://www.smakelijck.nl/recepten/kruidnoten-glutenvrij-en-suikervrij-/ Wellicht is dat ook nog te zoet en kun je dit halveren. Of vervangen door abrikozen, deze zijn een stuk minder zoet. Succes!
      • Henriet
        Henriet zaterdag 25 nov 2017 om 15:06
        Heel fijn, dank je wel!
    • Anoniem
      Anoniem dinsdag 24 nov 2020 om 15:08
      Hoi, Kun je voor dit recept ook kokosnootsuiker gebruiken? Of is dit te sterk van smaak? Alvast bedankt!
    • Anoniem
      Anoniem dinsdag 24 nov 2020 om 15:08
      Hoi, Kun je voor dit recept ook kokosnootsuiker gebruiken? Of is dit te sterk van smaak? Alvast bedankt!
      • Smakelijck dinsdag 24 nov 2020 om 15:33
        Zeker, staat ook in het recept :-) Succes!
    • Carolien
      Carolien vrijdag 21 okt 2022 om 12:08
      Hoi Williene, Ik wilde een mix maken van dit recept voor kruidnoten en het gluten- en suikervrije recept. Dus wel met 250gram speltmeel, maar dan met dadels ipv kokosbloesemsuiker. Nu zie ik in het ene recept 1,5 theelepel speculaaskruiden en in het andere recept 1,5 eetlepel speculaaskruiden. Wat moet ik aanhouden? Groetjes, Carolien
      • Smakelijck vrijdag 21 okt 2022 om 14:59
        Ik zou 1 eetlepel gebruiken. Succes!
    • Sule
      Sule maandag 14 nov 2022 om 11:10
      Pret begon al tijdens het draaien van de balletjes en een deel verdween al in de buikjes.. ze zijn heerlijk krokant en knapperig geworden en inderdaad al van de bakplaat begonnen te eten.. bij mij ging het best snel in de oven en heb een deel laten verbranden aan de onderkant dus volgende keer beter opletten .. dochter en zoon lief riepen al net echt! Hahaha
      • Smakelijck maandag 14 nov 2022 om 11:17
        Hahah, geweldig! Het is inderdaad altijd even opletten, kruidnootjes bakken heel snel! Er komt vast een vervolg :-)
    • Loïs
      Loïs vrijdag 20 okt 2023 om 16:12
      Voor mij nog iets te vroeg, maar dit recept haal ik elk jaar in november tevoorschijn. Deze kruidnoten zijn hier inmiddels traditie. Heerlijk!!!
      • Smakelijck maandag 23 okt 2023 om 10:56
        Snap ik :-) Leuk dat ze elk jaar weer op tafel komen!
Laat een bericht achter!
273