Speculaas-perentaartje!
Het weer wordt kouder en de eerste nachtvorst is in aantocht! Lekker weer om binnen te zitten, bij de warme kachel, kaarsjes aan én dan iets lekkers bij de koffie ;-)
En als dat lekkers dan ook nog eens verantwoord is, dan is het helemaal smullen! Deze heerlijke speculaastaart vind hier gretig aftrek. De combinatie van de speculaas met peer is erg lekker. Daarbij de smaak van de amandelen, héérlijk! Laat de winter maar komen!
Speculaas-perentaart!
Ingrediënten voor een taart van ong. 20 cm doorsnee:
Ong. 150 gram amandelspijs*, 125 gr. speltmeel (of volkoren), 50 gram amandelmeel, 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 100 gr. roomboter, 75 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker, 1 eetl. speculaaskruiden, snuf zout, 3 kleine peren, handje amandelschaafsel
Doe het speltmeel met het amandelmeel, bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar. Kneed tot een soepel deeg (als het deeg te droog is voeg je een lepel water toe tot het deeg soepel is), en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Je kunt het deeg ook prima een dag van te voren maken als dat beter uitkomt. Hetzelfde geldt voor het amandelspijs.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en verdeel het in de vorm, let op dat het een lage taart is, een soort van gevulde speculaas. Klop de amandelspijs luchtig. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Verdeel de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Schil de peer en snijd doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de peer in mooie plakjes. Duw de halve peren iets in de speculaas taart. Bestrooi de taart met wat amandelschaafsel en bak de gevulde speculaastaart in de oven af in ongeveer 45 á 50 minuten.
*Maal hiervoor 100 gram amandelen fijn met 75 gram honing of kokosbloesemsuiker en wat citroenschil. Maal net zo lang tot je een fijne spijsachtige substantie hebt. Voeg een half ei toe tot je een mooie smeuïge massa hebt.
Eet smakelijck en een fijne dag!
Liefs, Williene
Inmiddels in stukjes gesneden, maar kon er niet vanaf blijven... Heerlijk!
Bedankt maar weer voor het goede recept!
Klinkt heerlijk, gebruik je dan gewone peren rauw?
Kan ook met rauwe appel toch?
En heb je nog tips voor stoofperen, heb een zak vol gekregen uit iemands tuin:)
Liefs thamar
Ja hoor, peren gewoon zo erop leggen. Appel kan ook, maar ik vind de combi van peer/speculaas lekkerder. Er staat hier ergens een recept voor stoofperen op, maar dat is geloof ik nog met gewone suiker, maar daarvoor kun je ook honing of palm/kokossuiker gebruiken.
Succes hé!
Liefs!
Lijkt me weer een zeer 'Smakelijck' receptje...;-) ik heb hier boekweitmeel in de kast staan kan ik dat evt ipv het speltmeel gebruiken? Dan kan ik nl al lekker aan de slag...
Gr Bianca
Klopt, het is echt drama. Bedankt voor je tip! Succes met het recept!
Ik heb me ook suf gezocht naar palmsuiker, het is idd nauwelijks te koop, maar op de site gekruid.nl kun je het nog bestellen, je krijgt het dan in ronde schijven die je zelf kunt verpulveren.
Dit recept klinkt ook weer heerlijk, dus ga ik zeker uitproberen!
Groetjes, Nelleke
Groetjes Marieke
Succes!
Succes!
Dit is dus typisch iets wat je zelf moet onderzoeken en kijken of je het wilt gebruiken.
Succes!
even een vraag, waar koop jij op dit moment palmsuiker, of had je nog een voorraadje?
Hier is het niet meer te krijgen bij jumbo, ekoplaza, het is bij de leverancier niet meer op voorraad, omdat er zoveel vraag naar is, en ik mis het echt.
wat kan ik nu toevoegen ipv van palmsuiker???Wil eigenlijk geen gewone suiker toevoegen.
Nog een vraag, waar in de winkel kan ik quinoa vinden???
weet echt niet welke richting ik moet zoeken?
Bedankt weer voor je lekkere receptje.
groetjes marjan
Kokosbloesem is wel nog te koop. Maar een stuk duurder. Je kunt ook een beetje honing gebruiken, maar daar wordt je deeg erg plakkerig van.
Ik zou dus tijdelijk even kokosbloesem gebruiken en als je dat te duur vindt dan zou ik tijdelijk oerzoet o.i.d. gebruiken. Beter dan gewone suiker, maar heeft wel invloed op je bloedsuikerspiegel, maar voor een paar keer niet erg.
Quinoa is te koop in natuurwinkels, maar ook in de supermarkten. Gewoon van Lassi, staat bij de rijst!
Succes hoor!
Groetjes, Williene
Dit klinkt heerlijk. Ga het dit weekend eens uit proberen.
Heb wel alvast een vraagje: je geeft aan dat je voor de amandelspijs 100gram amandelen met 75 gram k.b.suiker/honing en een half ei mixt, maar dan heb je meer dan 150gram amandelspijs die je nodig hebt voor het recept, klopt dat? neem je daar dan een deel van, of neem je iets minder amandelen en k.b. suiker/honing?
Als je K.b.suiker gebruikt, moet je dan nog wat extra water/ei toevoegen, omdat honing al vochtiger is?
Groetjes en alvast een goed weekend.
Nelleke
Klopt, ik schrijf ook ongeveer 150 gram amandelspijs. Het is namelijk een beetje afhankelijk van je eigen smaak ;-) Dat kun je zelf een beetje afstemmen. Dit receptje geeft zo'n 200 gram, de rest kun je invriezen, of je maakt minder, of je gebruikt meer.
Gewone suiker is 1 op 1, dus 100 gram amandelen, 100 gram suiker, daarom doe ik met honing wat minder gebruiken, maar met ei kun je het net zo smeuig maken als je wilt. Ik hou van hele smeuige spijs, dus ik doe er een klein ei bij, dan is het bijna vloeibaar spijs, in de koelkast laat ik het dan een nacht staan, dan is het al stijver en dan nog in de oven, dan is het in je taart of speculaas perfect. Nog een beetje smeuig en niet zo droog.
Succes!