IMG_2791
Vrijdag 30 jun 2017

Aardbeienslof glutenvrij!

Een hele tijd geleden maakte ik een heerlijke frambozenslof. Destijds kwamen er veel vragen of je deze slof ook glutenvrij kon maken. En ja, dat kan! Bij deze het recept.

Glutenvrije aardbeienslof!

Ingredienten voor 1 slof:

Voor het sloffendeeg: 80 gram boekweitmeel (of ander glutenvrij meel), 45 gram amandelmeel,  90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout, eventueel rasp van een halve biologische citroen

Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram biologische honing, 1/2 ei

Voor de room: 125 gram mascarpone, 125 millilter biologische slagroom, 2 eetlepels biologische honing, snuf vanillepoeder, 125 gram verse aardbeien voor de versiering

Bereiding:

Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingredienten voor het spijs in een kom tot een smeuig, smeerbaar spijs.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Gebruik een sloffenring van ongeveer 9 bij 24 centimeter. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

Klop de mascarpone romig, voeg de slagroom toe met de honing en vanillepoeder. Klop tot een stijve room. Doe de room in een spuitzak. Spuit de room in mooie strepen, toeven of wat je ook maar leuk vindt op de sloffenbodem. Duw een aantal mooie aardbeien in de room. Spuit eventueel nog room op de aardbeien.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Het is crisis in voedingsland. Suiker kan inmiddels écht niet meer en rijstwafels zijn...
lees verder
Mijn favoriete groenten van dit moment is toch wel witlof. Héérlijk! Uit de oven of in de soep,...
lees verder
Voor het weekend bak ik vaak iets lekkers. Zelf ben ik niet zo'n fan van boterkoek, maar m'n man...
lees verder
En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij...
lees verder
        Vandaag is het een klein beetje feest, want de tweede...
lees verder
Vorige week was er een duidelijke en heldere uitzending over Natuurlijke aroma's. Wat zijn dit nu...
lees verder

18 opmerkingen
  • Alette
    Alette vrijdag 30 jun 2017 om 10:15
    Hoi Williene! Wat ben ìk blij met dit recept! Zocht nog een heerlijk gv-recept voor een verjaardag. Het wordt deze. Super bedankt!!
    • Smakelijck vrijdag 30 jun 2017 om 13:17
      Fijn! Succes!
  • Dianne
    Dianne vrijdag 30 jun 2017 om 16:27
    Hoi Williene, Dat ziet en leest weer heerlijk. Is het spijs ook op een amandelvrije wijze te maken?
    • Smakelijck zaterdag 01 jul 2017 om 14:04
      Je zou het met gemalen hazelnoten of pistachenoten kunnen maken. Of mogen noten helemaal niet?
      • Dianne
        Dianne zaterdag 01 jul 2017 om 14:10
        Noten zijn inderdaad niet mogelijk. Misschien speltmeel met ei en honing?
        • Smakelijck vrijdag 07 jul 2017 om 19:44
          Sorry, ik had je tweede vraag over het hoofd gezien. Zie mijn reactie op Petra, hieronder.
  • lidia
    lidia zaterdag 01 jul 2017 om 09:34
    Hoi williene ik heb nog speltmeel volkoren in huis. Kan ik dat ook gebruiken ipv boekweit meel? Of moet ik de samenstelling dan vveranderen? Of anders zelfrijzend bakmeel gebruiken? Groetjes lidia
    • Smakelijck zaterdag 01 jul 2017 om 14:03
      Ja hoor, dat kan. Zie hiervoor ook het andere recept wat niet glutenvrij is. Succes!
      • lidia
        lidia maandag 10 jul 2017 om 18:34
        Hij was heerlijk :-) had nu gewoon meel gebruikt in combi met de amandel meel. Maar voor de verjaardag van mijn man vrijdag wil ik 5 sloffen bakken en dan ga ik de combi speeltmeel en amandel meel gebruiken. Ben benieuwd.
        • Smakelijck maandag 10 jul 2017 om 21:05
          Fijn! Succes alvast voor de verjaardag van je man!
  • Rianne
    Rianne maandag 03 jul 2017 om 19:53
    Veel van je heerlijke taarten zijn wel glutenvrij te maken. I.v.m. mijn dieet moet ik echter ook zuivelvrij (van de koe) eten... Hoe vervang ik slagroom, mascarpone of roomkaas? Anders worden het veelal taarten op basis van hetzelfde deeg zoals appeltaart, aardbeien-rabarbertaart enz.
    • Smakelijck dinsdag 04 jul 2017 om 09:26
      Deze slof of een taart kun je bijv. vullen met melkvrije banketbakkersroom: http://www.smakelijck.nl/recepten/banketbakkersroom-/ Daarnaast kun je kokosroom kloppen en decoreren met kokosroom. Ook kun je taarten bijv. vullen met een laag jam, etc. Succes!
  • Petra
    Petra vrijdag 07 jul 2017 om 14:33
    Goedemiddag Williene, Zie ook de vraag van Dianne. Mijn zoon heeft een notenallergie voor alle noten. Het meel in het recept kan ik wel vervangen maar hoe zit dat met amandelspijs? Kan ik een soortvan suikerspijs maken? Want dan kan ik het ook gebruiken voor vruchtenbrood als het weer kerst wordt.
    • Smakelijck vrijdag 07 jul 2017 om 19:44
      Het is ook mogelijk om een spijs te maken van witte bonen. Voor het recept moet je even googlen, maar dat lijkt me het meest vergelijkbaar met het origineel. Succes!
  • Nelleke
    Nelleke dinsdag 05 dec 2017 om 12:00
    Hoi Williene, Allereerst gefeliciteerd met je prachtige dochter! vraagje: ik heb geen slof vorm. als ik het in een taartvorm van 20 cm doorsnee doe, kan ik dan dezelfde hoeveelheid ingrediënten gebruiken?
    • Smakelijck woensdag 06 dec 2017 om 09:44
      Dankjewel! Yep, dit deeg is ook voldoende voor een ronde vorm van 20 cm. Succes!
  • Maaike
    Maaike dinsdag 05 dec 2017 om 13:31
    Hoi williene, vanmorgen heb ik de speculaasstaaf gemaakt uit het boek winter. Maar ik denk dat er iets niet klopt in het recept. Er staat 75 gram speltmeel, en 110 gram boter, Het is helemaal uitgelopen en erg vet. Moet denk ik nog een meelsoort bij.
    • Smakelijck woensdag 06 dec 2017 om 09:45
      Dat klopt inderdaad. In de eerste druk is de 1 weggevallen. Het moet dus 175 gram meel zijn. Excuus voor het ongemak!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190