24-03-2016

Voorjaarstaart!

Een heerlijke luchtige slagroomtaart met friszure Lemon Curd en zoete blauwe bessen, met deze taart steel je absoluut de show! Erg lekker door de zurige Lemon Curd, maar als je daar niet zo van houdt, kun je 'm natuurlijk ook bestrijken met suikervrije jam, of vullen met jam en afstrijken met room. 

Geniet ervan!

Voorjaarstaart

Ingrediënten per biscuit: (ik heb 3 biscuit lagen gebakken!)

2 eieren, 40 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 1 theelepel bakpoeder, rasp van een halve citroen

Ingrediënten voor de vulling:

250 gram mascarpone, 250 milliliter slagroom, 3 eetlepels biologische honing, halve theelepel vanille poeder (of merg van 1 stokje)

Ingrediënten voor de versiering:

Lemon Curd en blauwe bessen en rasp van 1 biologische citroen

Bereiding:

Per biscuit laag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand licht in.

Klop de 2 eieren met de kokosbloesemsuiker tot een luchtige massa, dit neemt ongeveer 3 x toe in volume!

Weeg de droge ingrediënten af met daarbij de citroenrasp en spatel dit met een metalen lepel door het luchtige beslag.

Giet het beslag in de vorm, en tik even flink tegen de onderkant zodat luchtbelletjes verdwijnen en het beslag zich gelijkmatig verdeelt.

Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten gaar, controleer met een satéprikker.

Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op het bakpapier, verwijder daarna heel voorzichtig het bak papier (deze kant gebuik ik als bovenkant!).

Voor deze taart (zoals foto) moet je dus 3 x een biscuit bakken! Maar omdat het bakken maar 10 minuutjes duurt, is dat zo gebeurd. Je kunt natuurlijk ook 1 één keer een hoge biscuit bakken en dan netjes in 3 laagjes snijden. 

Voor de vulling klop je de mascarpone met de honing en vanille tot een romige massa en zet aan de kant. Klop nu de slagroom redelijk stijf, voeg dan de geklopte mascarpone toe en klop nog even door op hoge stand tot een stevige room.

Als de biscuits zijn afgekoeld leg je de eerste op een mooi bord of plateau en bestrijk gelijkmatig met behulp van een paletmes de helft van de room op deze laag, laat de zijkanten lekker ‘robuust’. Leg de volgende biscuit erop en bestrijk met de rest van de room. Leg nu de laatste biscuit er op, let op doe de onderkant boven, want die is vaak gladder! Zet de taart weg in de koelkast.

Maak de lemon curd volgens het recept van Smakelijck. Ook deze kun je in de koelkast bewaren.

Een uurtje voordat je de taart wilt gaan eten, verwarm je de lemon curd iets tot deze weer redelijk vloeibaar is. Laat ietsje afkoelen, maar houd ‘m vloeibaar. Giet de lemon curd over de taart en laat het er mooi afdruipen langs de zijkanten. Versier royaal met blauwe bessen en citroenrasp.

Ik wens je hele fijne dagen!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • yvonne rietveld
    yvonne rietveld donderdag 24 mrt 2016 om 19:00
    Als ik een taart glutenvrij wil maken (m.n. voor mijn kleinzoon), kan ik dan 1 op 1 de smeltmeel vervangen door b.v. amandelmeel of kokosmeel? groet, Yvonne
    • Smakelijck donderdag 24 mrt 2016 om 21:02
      Dan zou ik liever dit recept gebruiken: http://www.smakelijck.nl/recepten/biscuitbodem-zonder-meel-en-suiker-/ De vulling kun je dan wel met bovenstaand recept doen. Succes!
  • Anita
    Anita dinsdag 29 mrt 2016 om 21:18
    Ik heb nu 2 x de lemon curd gemaakt, maar er zit een metaalsmaak aan. Hoe kan ik dit voorkomen? Overigens was de taart ook zonder de curd heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 30 mrt 2016 om 08:42
      Hoi, dat is vreemd? Ik zou niet weten waar dat aan kan liggen... Misschien te lang op het vuur gehad dat hij daardoor wat aan de bodem ging hechten?
      • Anita
        Anita woensdag 30 mrt 2016 om 12:48
        de eerste keer laten afkoelen in een tefalpannetje. Nu in een roestvrijstalen pannetje gedaan, gelijk eruit gehaald en in een plastic bakje gedaan. Maar hetzelfde effect. Ik ga wel eens googlen.
        • Willem
          Willem maandag 06 jun 2022 om 12:02
          Hoi, heb je uiteindelijk ooit nog iets gevonden, ik zit nu precies met hetzelfde!
  • Marieke
    Marieke woensdag 30 mrt 2016 om 19:08
    Wauw, die taart ziet er leuk en lekker uit!!
    • Smakelijck donderdag 31 mrt 2016 om 13:11
      Dankje!
  • Marjolein
    Marjolein maandag 04 apr 2016 om 10:37
    Wat een heerlijke taart! Afgelopen weekend was ie dé eyecatcher op de verjaardag van mijn dochter. Bedankt Williene!
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 12:07
      Super! Fijn dat het goed in de smaak is gevallen! En natuurlijk gefeliciteerd met je dochter!
  • Linda
    Linda dinsdag 21 jun 2016 om 09:39
    Wat een gave taart. Ik heb alleen volkoren speltmeel in huis, zou ik de bloem 1 op 1 kunnen vervangen?
    • Smakelijck dinsdag 21 jun 2016 om 11:32
      Je kunt de meel ook zeven, dan heb je bloem ;-) Anders wordt de biscuit wel erg compact denk ik. Succes!
  • Ruth
    Ruth woensdag 02 nov 2016 om 09:44
    Hoelang van te voren kan ik deze taart alvast gedeeltelijk maken? En hoelang zou ik de lemon curd in de koelkast of vriezer kunnen bewaren?
    • Smakelijck woensdag 02 nov 2016 om 12:41
      De biscuits kunnen goed worden ingevroren. De curd denk ik ook, of 3 dagen in de koelkast. Succes!
  • Marijke
    Marijke donderdag 13 apr 2017 om 22:28
    Wat voor bakpoeder gebruik jij?
    • Smakelijck vrijdag 14 apr 2017 om 13:28
      Wijnsteenbakpoeder van It's Amazing.
  • Marja
    Marja donderdag 22 jun 2017 om 11:28
    Deze taart zaterdag gebakken voor vaderdag. Viel heel goed in de smaak, dit wordt een blijvertje!
    • Smakelijck donderdag 22 jun 2017 om 16:48
      Leuk! Fijn om te lezen!
  • Rianne
    Rianne maandag 02 apr 2018 om 21:40
    Beste Williene, Ik ben een kookster maar geen bakster. Ik zou heel graag gezonde taarten willen bestellen voor de verjaardag van mijn man. Zonder rode e-nummers en geraffineerde suiker. Weet jij waar ik die zou kunnen bestellen? In de buurt van Nieuw-Lekkerland. Groetjes, Rianne
    • Smakelijck dinsdag 03 apr 2018 om 13:25
      Helaas ben ik helemaal niet bekend daar in de buurt, dus ik kan je helaas niet helpen.
  • Bertine
    Bertine vrijdag 26 apr 2019 om 12:09
    Als je de biscuit in een keer wilt bakken (een hoge om in drie lagen te snijden) hoe lang gaat deze biscuit dan in de oven? Ook 10 minuten op 180 graden?
    • Smakelijck vrijdag 26 apr 2019 om 16:29
      Nee, dan moet hij er zeker 20-30 minuten in. Regelmatig even prikken. Houd er wel rekening mee dat je lagen dan een stuk dunner zullen zijn.
  • Bertine
    Bertine vrijdag 26 apr 2019 om 21:33
    Dank je wel voor je uitleg. Goed dat je de dunnere lagen noemt. Ik ga even denken welke variant ik bak ;-)
  • Rachel Stamhuis
    Rachel Stamhuis woensdag 24 jul 2019 om 09:39
    Hey hoi! Ik wil de taart eigenlijk wel maken in een vorm van 24 centimeter, weet je hoe veel ik dan nodig heb voor 1 biscuitlaag? Groetjes, Rachel
    • Smakelijck woensdag 24 jul 2019 om 11:46
      Voor een 24cm vorm moet je alle ingredienten x 1,44 doen, dus zeg maar 1,5. Succes!
    • Martine
      Martine maandag 06 feb 2023 om 19:05
      Ziet er heerlijk uit! Kan ik ook een eetlepel (bijv.) van lemoncurd door de mascarponeroom mengen? Dus dat ik wel zelf de curd maak en dan meng door de room? En kan ik dat doen nadat ik de room gemaakt heb? Alvast bedankt!
      • Smakelijck dinsdag 07 feb 2023 om 13:14
        Ja hoor, dat kan zeker!
    • Martine
      Martine donderdag 09 feb 2023 om 10:10
      Hoi! Ik ga je recept morgen proberen. Als je dus 3 lagen bakt, maak je dan het beslag ook in 3 keer? Of doe je dat wel in één keer? En kan ik de speltbloem 1 op 1 met normale bloem vervangen? (even niks anders in huis). Groet!
      • Smakelijck donderdag 09 feb 2023 om 19:53
        Het beslag maak ik dan inderdaad in 3x. Zo wordt het lekker luchtig. Gewone bloem is geen probleem. Succes!
Laat een bericht achter!
255