29-01-2021

Dudok’s Appeltaart

Je hebt er vast weleens van gehoord of misschien wel geproefd: De beroemde appeltaart van Dudok. Iemand vroeg mij of ik deze wilde maken en het recept wilde delen en voíla, hier is hij dan! Volgens Teus (die hem ook maakte ;-) ) De lekkerste appeltaart! Veel succes met het recept en ik hoor graag of hij in de smaak is gevallen.

Fijn weekend!

Toevoeging (01-03-2021): Ik heb de taart inmiddels ook helemaal glutenvrij gemaakt, zie hiervoor de aanpassing onder het recept. 

Dudok’s Appeltaart

Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor het deeg: 300 gram speltbloem of -meel, 225 gram roomboter, 75-100 gram kokosbloesemsuiker (of gebruik suikervrije abrikozenjam), snufje Keltisch zout

Voor de vulling: 1,2 kilo (Goudreinet)appels, 75 gram rozijnen, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels roomboter

Voor de kruimels: 90 gram speltbloem of -meel, 30 gram kokosbloesemsuiker, 40 gram koude roomboter, snufje vanillepoeder

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een stevig deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Week de rozijnen 15 minuten in heet water. Schil de appels en maak ze schoon. Neem 1 grote appel of 2 kleine en snijd deze in kleine blokjes en kook deze met een beetje water tot moes. Snijd de rest van de appels in grove blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de appelblokjes samen met de kaneel en de suiker. Voeg de moes toe en bak nog een paar minuten mee tot het vocht wat is verdampt.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Haal het deeg uit de koeling en vet de bakvorm in. Bekleed de bodem en de rand van de vorm met het deeg. Giet de rozijnen af en meng de appelvulling met de rozijnen. Verdeel de appelvulling over de bodem van de taart.

Maak de kruimels met de ingrediënten van het kruimeldeeg. Kruimel de ingrediënten tussen je vingers tot er mooie kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de taart. Schuif de taart in de oven. Bak de taart in 50 minuten bruin en gaar. Héérlijk met wat geklopte slagroom, gezoet met honing of ahorn.

Wil je de taart glutenvrij maken, gebruik dan voor het deeg 175 gram glutenvrij meel (ik gebruikte boekweit) en 125 gram amandelmeel of hazelnootmeel. Voor de kruimels gebruik je 60 gram glutenvrij meel (bijv. boekweit) en 30 gram amandelmeel. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • Paulien
    Paulien vrijdag 29 jan 2021 om 13:58
    Klinkt heerlijk! Even een vraagje, mijn kleinste springvorm is 23cm en hier staat 20cm bij. Moet ik dan van alles wat meer doen of wat adviseer je daarin?
    • Smakelijck vrijdag 29 jan 2021 om 14:01
      Dan zou ik de ingredienten vermenigvuldigen met 1,35. Succes!
  • Sophie
    Sophie vrijdag 29 jan 2021 om 14:26
    Wat een leuk recept op een goed moment. Hij staat al in de oven.
    • Smakelijck vrijdag 29 jan 2021 om 14:37
      Wat leuk! Geniet ervan :-)
    • diana
      diana vrijdag 29 jan 2021 om 17:42
      lijkt me heerlijk; ik mag geen melkeiwit; kan ik dan het beste vegan "roomboter" nemen?
      • Smakelijck maandag 01 feb 2021 om 09:26
        Vegan roomboter = margarine. Niet zo gezond, dus dan zou ik geitenboter, ghee of kokosolie gebruiken.
    • Judith
      Judith vrijdag 29 jan 2021 om 20:40
      Oh.....wat een leuk recept! We kennen die appeltaart! Heerlijk! Hoop ‘m morgen te maken! Goed weekend! Groetjes, Judith
      • Smakelijck maandag 01 feb 2021 om 09:25
        Succes!
    • Nicole
      Nicole maandag 01 feb 2021 om 11:18
      Hoi, ik wil deze taart van het weekend maken. Welke suikervrije abrikozenjam zou ik het beste kunnen gebruiken? Groeten nicole
      • Smakelijck maandag 01 feb 2021 om 11:32
        Fior di Frutta bevat geen suiker.
    • Judith
      Judith dinsdag 02 feb 2021 om 11:34
      Hoi Williene! Afgelopen zaterdagmiddag deze taart gemaakt. Ik heb zoals in het recept staat de suiker vervangen door de abrikozenjam van fior di frutta. Klopt het dat het aardig wat deeg is voor een 20 cm vorm? Heb hen in de koelkast gezet en zomdagmorgen in de oven gebakken, zodat we bij de koffie van deze versgebakken appeltaart konden genieten...vervolg..
    • Judith
      Judith dinsdag 02 feb 2021 om 11:37
      Vervolg....ca. 55 minuten in de oven gehad en zag er ook echt goed gebakken uit! Wat een beetje jammer was was dat het deeg aan de onderkant vd taart en de binnenrand niet zo goed gaar leek... Ik had zelf het idee dat er wel wat minder deeg in de vorm kon? Overigens leuk om te maken en de vulling was sowieso erg lekker!
      • Smakelijck dinsdag 02 feb 2021 om 13:23
        Wij houden wel van wat meer deeg, maar dat is persoonlijk. Ik heb ook een 20cm vorm gebruikt en had niet overdreven veel deeg, zie foto. Qua oventijd is het altijd even uit proberen, dan kun je een volgende keer wat langer tijd geven. Sowieso moet hij met 55 min. wel gaar zijn.
    • Corry Roordink
      Corry Roordink woensdag 03 feb 2021 om 09:34
      We hebben gesmuld van deze overheerlijke taart. Ik had ook deeg over, koekjes van gemaakt. Met welke factor moet je het recept vermenigvuldigen voor een bakblik?
    • Corry Roordink
      Corry Roordink woensdag 03 feb 2021 om 09:34
      Ik bedoel een bakplaat..............
      • Smakelijck woensdag 03 feb 2021 om 10:31
        Fijn! Afhankelijk van de grootte van je bakplaat zou ik het verdrubbelen. Succes!
    • Theo
      Theo zondag 07 feb 2021 om 17:21
      Recept ziet er prima uit, moet aardig in de buurt komen van de echte Dudok appeltaart. Natuurlijk: KOKOSBLOESEMsuiker en KELTISCH zout zijn volledig overbodige trendy ingrediënten; gewoon basterdsuiker en keukenzout zijn net zo goed en veel goedkoper.
      • Smakelijck maandag 08 feb 2021 om 11:47
        Daar mag je zelf aanpassingen in doen, ik gebruik liever ongeraffineerde en pure producten :-)
    • Geerke
      Geerke woensdag 17 feb 2021 om 13:36
      Hoi Williëne, Moet het de 225 gram roomboter, voor het deeg ook zacht zijn?
      • Smakelijck woensdag 17 feb 2021 om 13:50
        Dat is wel fijn kneden.
    • Nelja
      Nelja vrijdag 05 mrt 2021 om 19:53
      Morgen appeltaart voor mijn jarige zoon die 4 jaar wordt! Ik heb de hoeveelheid ingrediënten gebruikt in de enige vorm die ik heb, 27 cm. Hij ziet er mooi uit.
      • Smakelijck maandag 08 mrt 2021 om 13:38
        Gefeliciteerd met je zoon! Hopelijk viel de taart in de smaak.
    • Geesje
      Geesje zaterdag 06 mrt 2021 om 13:11
      Hallo, ff een vraagje. Mijn deeg is na het bakken nog slap. Taart valt uit elkaar. Wat kan ik daar aan doen?
    • Geesje
      Geesje zaterdag 06 mrt 2021 om 13:12
      Hallo, ff een vraagje. Mijn deeg is na het bakken nog slap. Taart valt uit elkaar. Wat kan ik daar aan doen?
      • Smakelijck maandag 08 mrt 2021 om 13:39
        Dat is vreemd, heb je exact de ingredienten gebruikt? In de koeling gehad? Geen ingredienten vervangen? Want dat hoort niet zo te zijn.
    • Lindsay
      Lindsay vrijdag 12 mrt 2021 om 13:46
      Hallo Williene, allereerst bedankt voor het delen van dit recept en alle andere heerlijke recepten. Kan ik voor dit recept ook havermeel gebruiken? Zo ja, blijven de rest van de ingrediënten en verhoudingen hetzelfde? Met vriendelijke groet, Lindsay
      • Smakelijck vrijdag 12 mrt 2021 om 14:06
        Ja hoor dat kan zeker! Rest blijft gewoon gelijk.
    • Gemma
      Gemma zondag 25 apr 2021 om 14:24
      Hallo, vanmorgen deze taart gebakken. Wij vonden het deeg wat droog en niet zo knapperig . Klopt dat? of hebben we dan iets verkeerd gedaan? Heb nog niet eerder met speltmeel gebakken.
      • Smakelijck maandag 26 apr 2021 om 10:42
        Speltmeel kan wat droger worden inderdaad. Je kunt ook een gedeelte bloem gebruiken of amandelmeel. Als je alleen speltmeel gebruikt dan kun je ook wat extra ei toevoegen.
Laat een bericht achter!
255