Perenplaattaart!
Afgelopen week kwam ik in de nieuwste Allerhande deze heerlijke perentaart tegen. Hij zag er gemakkelijk uit dus zijn we gelijk aan de slag gegaan. Her en der met wat aanpassingen, zoals je ziet, maar de smaak is heerlijk! Perfect om even snel te maken als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt in het weekend, of als je visite krijgt. Je moet de taart wel zoveel mogelijk vers eten, na een dag is het bladerdeeg niet meer knapperig, dus dan is het gelijk minder lekker. Liefst dezelfde dag opeten dus. En dat vinden ze hier helemaal geen straf hoor :-)
Perenplaattaart
Ingredienten voor 9 personen:
8 plakjes roomboter-spelt bladerdeeg (natuurwinkel of zelfgemaakt), 2-3 rijpe peren, amandelspijs (zie hieronder), amandelschaafsel
Voor het amandelspijs: 100 gram amandelmeel, 3/4 ei (gebruik de overgebleven 1/4 ei om de taart mee in te strijken), 1/2 theelepel kaneel, 40-50 gram biologische of imker-honing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hierop 6 plakjes bladerdeeg. Leg ze iets over elkaar heen en druk de randen wat vast, zodat je een mooie, rechthoekige deegbodem hebt. Snijd de overige 2 plakjes bladerdeeg in dunne reepjes en plak deze met behulp van een beetje water op de randen van de bladerdeegbodem, zodat je een opstaande rand krijgt. Deze randen komen zo mooi omhoog tijdens het bakken.
Maak het amandelspijs. Meng hiervoor het amandelmeel met het ei, kaneel en honing. Bestrijk hiermee de bladerdeegbodem.
Schil de peren en snijd in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd in plakjes. Verdeel de plakjes peer mooi over het amandelspijs. Bestrooi de taart eventueel nog met een beetje kaneel en amandelschaafsel.
Bestrijk de randen van de taart met een beetje geklutst ei, wat je over hebt gehouden van het amandelspijs.
Schuif de plaattaart in de oven en bak in zo'n 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Tip: Deze taart lijkt me ook héérlijk met een bolletje kaneel-roomijs (uit het kookboek Smakelijck Winter) als dessert!
Geniet ervan!
Liefs, Williene