30-06-2017

Aardbeienslof glutenvrij!

Een hele tijd geleden maakte ik een heerlijke frambozenslof. Destijds kwamen er veel vragen of je deze slof ook glutenvrij kon maken. En ja, dat kan! Bij deze het recept.

Glutenvrije aardbeienslof!

Ingredienten voor 1 slof:

Voor het sloffendeeg: 80 gram boekweitmeel (of ander glutenvrij meel), 45 gram amandelmeel,  90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout, eventueel rasp van een halve biologische citroen

Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram biologische honing, 1/2 ei

Voor de room: 125 gram mascarpone, 125 millilter biologische slagroom, 2 eetlepels biologische honing, snuf vanillepoeder, 125 gram verse aardbeien voor de versiering

Bereiding:

Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingredienten voor het spijs in een kom tot een smeuig, smeerbaar spijs.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Gebruik een sloffenring van ongeveer 9 bij 24 centimeter. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

Klop de mascarpone romig, voeg de slagroom toe met de honing en vanillepoeder. Klop tot een stijve room. Doe de room in een spuitzak. Spuit de room in mooie strepen, toeven of wat je ook maar leuk vindt op de sloffenbodem. Duw een aantal mooie aardbeien in de room. Spuit eventueel nog room op de aardbeien.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

42 Reacties

  • Alette
    Alette vrijdag 30 jun 2017 om 10:15
    Hoi Williene! Wat ben ìk blij met dit recept! Zocht nog een heerlijk gv-recept voor een verjaardag. Het wordt deze. Super bedankt!!
    • Smakelijck vrijdag 30 jun 2017 om 13:17
      Fijn! Succes!
  • Dianne
    Dianne vrijdag 30 jun 2017 om 16:27
    Hoi Williene, Dat ziet en leest weer heerlijk. Is het spijs ook op een amandelvrije wijze te maken?
    • Smakelijck zaterdag 01 jul 2017 om 14:04
      Je zou het met gemalen hazelnoten of pistachenoten kunnen maken. Of mogen noten helemaal niet?
      • Dianne
        Dianne zaterdag 01 jul 2017 om 14:10
        Noten zijn inderdaad niet mogelijk. Misschien speltmeel met ei en honing?
        • Smakelijck vrijdag 07 jul 2017 om 19:44
          Sorry, ik had je tweede vraag over het hoofd gezien. Zie mijn reactie op Petra, hieronder.
  • lidia
    lidia zaterdag 01 jul 2017 om 09:34
    Hoi williene ik heb nog speltmeel volkoren in huis. Kan ik dat ook gebruiken ipv boekweit meel? Of moet ik de samenstelling dan vveranderen? Of anders zelfrijzend bakmeel gebruiken? Groetjes lidia
    • Smakelijck zaterdag 01 jul 2017 om 14:03
      Ja hoor, dat kan. Zie hiervoor ook het andere recept wat niet glutenvrij is. Succes!
      • lidia
        lidia maandag 10 jul 2017 om 18:34
        Hij was heerlijk :-) had nu gewoon meel gebruikt in combi met de amandel meel. Maar voor de verjaardag van mijn man vrijdag wil ik 5 sloffen bakken en dan ga ik de combi speeltmeel en amandel meel gebruiken. Ben benieuwd.
        • Smakelijck maandag 10 jul 2017 om 21:05
          Fijn! Succes alvast voor de verjaardag van je man!
  • Rianne
    Rianne maandag 03 jul 2017 om 19:53
    Veel van je heerlijke taarten zijn wel glutenvrij te maken. I.v.m. mijn dieet moet ik echter ook zuivelvrij (van de koe) eten... Hoe vervang ik slagroom, mascarpone of roomkaas? Anders worden het veelal taarten op basis van hetzelfde deeg zoals appeltaart, aardbeien-rabarbertaart enz.
    • Smakelijck dinsdag 04 jul 2017 om 09:26
      Deze slof of een taart kun je bijv. vullen met melkvrije banketbakkersroom: http://www.smakelijck.nl/recepten/banketbakkersroom-/ Daarnaast kun je kokosroom kloppen en decoreren met kokosroom. Ook kun je taarten bijv. vullen met een laag jam, etc. Succes!
  • Petra
    Petra vrijdag 07 jul 2017 om 14:33
    Goedemiddag Williene, Zie ook de vraag van Dianne. Mijn zoon heeft een notenallergie voor alle noten. Het meel in het recept kan ik wel vervangen maar hoe zit dat met amandelspijs? Kan ik een soortvan suikerspijs maken? Want dan kan ik het ook gebruiken voor vruchtenbrood als het weer kerst wordt.
    • Smakelijck vrijdag 07 jul 2017 om 19:44
      Het is ook mogelijk om een spijs te maken van witte bonen. Voor het recept moet je even googlen, maar dat lijkt me het meest vergelijkbaar met het origineel. Succes!
  • Nelleke
    Nelleke dinsdag 05 dec 2017 om 12:00
    Hoi Williene, Allereerst gefeliciteerd met je prachtige dochter! vraagje: ik heb geen slof vorm. als ik het in een taartvorm van 20 cm doorsnee doe, kan ik dan dezelfde hoeveelheid ingrediënten gebruiken?
    • Smakelijck woensdag 06 dec 2017 om 09:44
      Dankjewel! Yep, dit deeg is ook voldoende voor een ronde vorm van 20 cm. Succes!
  • Maaike
    Maaike dinsdag 05 dec 2017 om 13:31
    Hoi williene, vanmorgen heb ik de speculaasstaaf gemaakt uit het boek winter. Maar ik denk dat er iets niet klopt in het recept. Er staat 75 gram speltmeel, en 110 gram boter, Het is helemaal uitgelopen en erg vet. Moet denk ik nog een meelsoort bij.
    • Smakelijck woensdag 06 dec 2017 om 09:45
      Dat klopt inderdaad. In de eerste druk is de 1 weggevallen. Het moet dus 175 gram meel zijn. Excuus voor het ongemak!
  • Christine van Vlastuin
    Christine van Vlastuin zaterdag 25 aug 2018 om 19:51
    Hallo, Ik heb dezel slof gemaakt alleen aangepast zodat het ook koolhydraatarm is. Ipv de speltbloem heb ik 20 gram kokosmeel gebruikt en 3 extra eieren. En we hebben net genoten van de slof. Echt heerlijk! Wat ben ik blij met dit recept. Bedankt!
    • Smakelijck zaterdag 25 aug 2018 om 21:09
      Fijn! Leuk om te lezen!
  • Joanne
    Joanne maandag 29 apr 2019 om 08:05
    Wow, wat een kostelijke slof is dit!! We zijn je héél dankbaar dat je dit glutenvrije recept wilde delen!! Het deeg proeft zoals het niet-glutenvrije-sloffendeeg van de bakker. Met Koningsdag de monchouversie gemaakt met diepvrieskersen. Echt een heerlijke combi! Veel puurder van smaak dan al dat nep-zoetige spul van de bakker. Nogmaals super bedankt!!
    • Smakelijck maandag 29 apr 2019 om 09:54
      Dat is super om te lezen, dat het zo in de smaak is gevallen. Leuk, Joanne!
    • Laura
      Laura zaterdag 07 mrt 2020 om 11:13
      Wat een geweldige slof met een heerlijke smaak! Ik ben er heel enthousiast over en ga 'm zeker vaker maken. Ik had geen vanillepoeder in huis dus heb vanille aroma gebruikt; gaf ook een heerlijke smaak aan de room. Dank voor het delen van dit recept!
      • Smakelijck maandag 09 mrt 2020 om 08:42
        Wat fijn om te lezen. Dankjewel!
    • Alice
      Alice vrijdag 24 apr 2020 om 10:21
      Hoi, Als ik de slof ook suikervrij wil kan ik dan ipv kokosbloesemsuiker honing gebruiken? Wat adviseer je?
      • Smakelijck vrijdag 24 apr 2020 om 12:02
        Honing en Kokosbloesemsuiker zijn beide suikervervangers. Qua GI is kokosbloesem zelfs beter dan honing. Honing verhit ik zelf liever niet omdat de waardevolle stoffen verloren gaan. Kokosbloesem bakt beter en stabieler. Als je echt suikervrij wilt dan moet je fruit gebruiken als suikervervanger, en zelfs dan heb je nog natuurlijke suikers :-)
        • Alice
          Alice zaterdag 02 mei 2020 om 11:49
          Dankjewel natuurlijk voor je uitgebreide reactie!
    • Petra
      Petra vrijdag 05 jun 2020 om 15:06
      Hoi Willine Kan deze in slofring van 30 cm? Ziet er heerlijk uit!! Groetjes Petra
      • Smakelijck zaterdag 06 jun 2020 om 15:28
        Dan zou ik het recept x1,5 doen. Succes!
    • Olga
      Olga zaterdag 15 aug 2020 om 21:55
      Hoi Wiliene, Eerst mijn complimenten voor jou! Wow!!! Je inspireerd me echt enorm met alle recepten van je. Ik vond bakken niet leuk, maar het wordt steeds leuker. Ik heb de aardbeienslof nu twee keer gemaakt en wil meerdere andere taarten gaan maken. Maar hoe kan ik verantwoord slagroom maken die gezoet is. Ik wil namelijk graag de taart verantwoord houden en geen slagroomspuit erbij kopen. Olga
      • Smakelijck zaterdag 22 aug 2020 om 11:39
        Wat fijn om te lezen, dankjewel! Slagroom kun je heel goed zelf opkloppen met bijvoorbeeld een beetje honing of ahornsiroop. Liefst biologische slagroom, deze bevat geen toegevoegde e-nummers.
    • sarah peschar
      sarah peschar woensdag 13 jan 2021 om 11:02
      hoi! voor een schoolopdrach ga ik dit product maken, nu vragen ze waarom er bepaalde grondstoffen worden gebruikt, zoals bijv, boekeiwitmeel. zou u kunnen aangeven bij de hoofdgrondstoffen waarom u voor die grondstoffen heeft gekozen. als u daar tijd voor heeft? :)
    • Sarah
      Sarah donderdag 11 feb 2021 om 15:50
      Hi hoelang is deze slof houdbaar ?
      • Smakelijck vrijdag 12 feb 2021 om 10:23
        Een aantal dagen in de koeling. Slagroom wordt snel minder van smaak, dus je kunt ook eerst de bodem bakken en de room vers opspuiten.
    • Else Berends
      Else Berends maandag 01 mrt 2021 om 19:38
      Ik maak deze heel vaak. Echt favoriet! Is de slof 5 dagen te bewaren of kan ik hem ook invriezen zonder vulling? Heb er woensdag en zondag een nodig en leek mij handig ze tegelijk te maken.
      • Smakelijck dinsdag 02 mrt 2021 om 13:15
        5 dagen vind ik erg lang, maar invriezen zonder vulling gaat perfect. Doe ik ook altijd! Succes!
    • Meia De wit
      Meia De wit woensdag 25 aug 2021 om 17:48
      Hoi williene, Kan ik het deeg ook een dag van te voren maken en dan in de koelkast bewaren??
      • Smakelijck vrijdag 27 aug 2021 om 12:56
        Zeker, dat is geen enkel probleem. Je kunt het zelfs invriezen.
    • Annemieke
      Annemieke maandag 19 sep 2022 om 11:49
      Wat zou je in dit recept kunnen gebruiken ipv ei?
      • Smakelijck vrijdag 23 sep 2022 om 15:47
        Hier kun je vinden hoe je iets vervangt: https://www.smakelijck.nl/recepten/informatieve-blogs/hoe-vervang-ik-/
    • Annemieke
      Annemieke vrijdag 25 nov 2022 om 20:59
      Bedankt nog voor dit overzicht! Ik heb het ei en de eidooier vervangen door appelmoes. Super lekker! Geeft een lekkere frisse fruitige smaak aan de slof.
      • Smakelijck zaterdag 26 nov 2022 om 18:57
Laat een bericht achter!
255