19-12-2012

Cheesecake met bosvruchtencoulis!


Deze cheesecakejes zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. En ze zijn ook nog eens erg lekker ;-) Een ideaal toetje dus voor het kerstdiner of wanneer je maar wilt!

Suiker- en glutenvrije Cheesecakejes!

Ingredienten voor ong. 9 a 10 stuks:
Voor de bodempjes*: 100 gram amandelmeel, geraspte schil van een halve biologische citroen, 1 el honing, 40 gram roomboter
Voor de cheesecake: 300 gram monchou, merg van een half vanillestokje, sap van een halve citroen, 3 eetlepels honing, 100 gr. creme fraiche, 50 gr. griekse yoghurt, 2 eieren.
Voor de coulis: bosvruchten, evt. natuurlijke zoetstof om het iets te zoeten, bijv. stevia.

Bekleed een muffinpan met cupcakepapiertjes. Verwarm de oven op 180 graden.

Meng het amandelmeel met de (vloeibare) honing en de citroenrasp. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg toe. Meng tot een geheel en schep in de muffinvormpjes. Druk het stevig aan.

Mix de monchou glad samen met het vanillemerg, citroenrasp en de honing. Voeg de yoghurt en de creme fraiche toe en mix dit mooi glad. Voeg de eieren toe en mix het geheel. Schep het roomkaasmengsel op de bodempjes.

Schuif in de voorverwarmde oven voor 25 a 30 minuten. Laat ze wat afkoelen en haal ze voorzichtig uit de muffinpan. Laat de cheesecakejes nu helemaal afkoelen. Een dag later zijn ze het lekkerst! Je kunt ze dus prima een dag van tevoren maken!

Gebruik voor de bosvruchtencoulis wat gemengd fruit (uit de vriezer) zoals bosbessen, bramen, frambozen en/of aardbeien. Blender deze (ontdooid!) helemaal fijn. Zeef evt. de pitjes eruit. Maak evt. op smaak met bijv. stevia. Zelf vind ik het niet nodig, want de cheesecake kan wel wat frisheid gebruiken.

Serveer de cheesecakejes (zonder het papiertje!) met wat bevroren fruit bovenop en de coulis!

*Je kunt hier ook kant en klare koekjes voor gebruiken. Let dan wel op dat het vaak niet suikervrij is.

 


Eet smakelijck!

 

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 16 dec 2013 om 19:27
    Vraagje, kan ik de amandelmeel gewoon door speltmeel vervangen?
    Alvast bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 dec 2013 om 21:48
      Ha, Nee, dat gaat in dit recept niet werken. Dan moet je kant en klare koekjes nemen en deze fijnmalen. Dat kan wel!

      Succes!
  • ange
    ange zondag 23 dec 2012 om 15:07
    Ha Williene,

    Heb je ook weleens een cheesecake gemaakt van witte chocolade?
    Ik vond dit recept
    http://allrecipes.nl/recept/329/cheesecake-met-bosbessen-en-witte-chocolade.aspx
    Ik houdt niet zo van een zware vaste cheesecake,dus wilde ik even vragen of je cheesecake een beetje luchtig is?
    Hoor wel weer hoor,en fijne feestdagen?

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 dec 2012 om 12:31
      Ha Ange,

      Nee, dat heb ik niet gedaan. Witte chocolade is moeilijk E-vrij te krijgen. Waar haal jij die? En ik vind witte chocolade ook vrij overheersend, ben meer van de pure chocolade ;-) Deze cheesecake is echt niet zwaar, maar heerlijk luchtig en romig. Ik vind 'm heerlijk, maar ja, smaken verschillen ;-)

      Jij ook hele fijne dagen en succes!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 21 dec 2012 om 00:40
    Deze lijken me geweldig. wilde alleen even zeggen dat de mensen wel op moeten letten met Stevia, heel veel Stevia's, zelfs in de natuurwinkel hebben andere dingen erbij , die beslist slecht zijn, en niet e-nummervrij.
    Ik heb nu al zin in die cheesecake, maar ik zal me bedwingen:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 dec 2012 om 19:33
      Ha Gerdien,

      Klopt wat je zegt, er is veel troep wat verkocht wordt als stevia. Jammer is dat, want daardoor is het weer erg lastig om aan goede stevia te komen.

      Je hebt nu een oven, dus je zult toch een keer aan de slag moeten ;-)Haha!

      Groetjes en fijn weekend!

      Williene
  • Andrea
    Andrea woensdag 19 dec 2012 om 12:06
    Ziet er lekker uit! Ik ga hem proberen, alleen dan ook nog zonder ei en melk. Ben benieuwd of het lukt!
    groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 19 dec 2012 om 20:37
      Dankje!

      Ik ben benieuwd of dat lukt! Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • M
    M donderdag 04 dec 2014 om 15:54
    Kan ik de bodem voor dit recept ook gebruiken als bodem voor bijv. een kwarktaart?
    • Smakelijck donderdag 04 dec 2014 om 19:11
      Ja hoor, zeker!
  • Carinne
    Carinne dinsdag 03 feb 2015 om 20:02
    Hoi Williene, Ik wil dit recept deze week gaan maken, maar vroeg me af waarom je naast monchou zowel creme fraiche als griekse yoghurt gebruikt? Zou het ook kunnen met 150g van alleen creme fraiche of alleen gr. yoghurt? Of wordt het dan niet stevig genoeg? Groetjes, Carinne
    • Smakelijck woensdag 04 feb 2015 om 14:39
      Ik denk dat het anders inderdaad niet stevig genoeg is. Er hoort sowieso roomkaas in een cheesecake, en creme fraiche en wat yoghurt om het wat romiger en frisser te maken. Succes met 't recept!
      • Carinne
        Carinne donderdag 05 feb 2015 om 12:30
        Ik bedoelde niet om de monchou weg te laten, maar om creme fraiche te vervangen door alleen griekse yoghurt. (of andersom) Ik heb hem gisterenavond gemaakt, met monchou en 150g gr. yohgurt (en de andere ingredienten natuurlijk;)), zonder creme fraiche en hij ziet er goed gelukt uit. In ieder geval stevig. Vanavond gaan we hem opeten, ben benieuwd, hij ruikt erg lekker!
        • Smakelijck donderdag 05 feb 2015 om 15:24
          Ah, oké ;-) Dat zal inderdaad wel gaan. Hopelijk valt hij in de smaak!
  • Bertine
    Bertine dinsdag 03 mrt 2015 om 15:07
    Hoi Williene, in december bevestigde je M. dat de bodem ook kan worden gebruikt voor kwarktaart. Bedoelde je daarmee dat die ongebakken kan worden gebruikt (in tegenstelling tot bovenstaand recept waarin de bodem wordt meegebakken in de oven)? Het lijkt me dat deze bodem anders snel te hard wordt? Ik ben benieuwd naar je reactie! Alvast bedankt! Groetjes, Bertine
    • Smakelijck dinsdag 03 mrt 2015 om 18:24
      Ja hoor, deze bodem kun je ook ongebakken gebruiken, maar ook meebakken in de oven. Succes!
  • Bertine
    Bertine dinsdag 03 mrt 2015 om 21:13
    Ok, dankjewel voor je reactie! Ik bedoelde met meebakken de bodem 'los' in een vorm bakken, want bij een kwarktaart gaat de kwark natuurlijk niet mee de oven in...! Daarom verwachtte ik dat de bodem gauw te hard zou worden. Dus denk je dat alleen de bodem bakken inderdaad kan en zo ja, bij welke oventemperatuur en hoe lang? Bedankt alvast voor het meedenken!
    • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 08:25
      Ah, Zo. Jawel hoor, dan zou ik 'm 15 minuutjes bakken op 160 graden. Succes!
  • Bertine
    Bertine donderdag 05 mrt 2015 om 19:19
    Sorry, ik was onduidelijk in mijn eerste reactie. Leuk dat het kan, ik ga het komend weekend uitproberen! Nogmaals bedankt!
  • Bertine
    Bertine dinsdag 10 mrt 2015 om 09:50
    Nou, de bodem is helemaal gelukt en de taart was erg lekker! De bodem van een dubbele hoeveelheid ingrediënten gemaakt en 1 tl. koekkruiden voor de smaak toegevoegd. Bedankt voor je aanwijzingen!
    • Smakelijck dinsdag 10 mrt 2015 om 12:20
      Goed om te horen, Bertine!
  • eline
    eline maandag 02 okt 2017 om 18:37
    Zou ik dit recept ook voor een volledige taart kunnen gebruiken of moet het dan vermenigdvuldigd worden?
    • Smakelijck woensdag 04 okt 2017 om 09:44
      Ik denk dat je zeker voldoende hebt voor een vorm van 20 cm. Succes!
Laat een bericht achter!
255