28-05-2020

Kruidcake met rozijnen en noten!

Afgelopen week maakte ik onderstaande kruidcake. Zonder geraffineerde en toegevoegde suikers, alleen met het gebruik van fruitsuikers. En die víel in de smaak! Héérlijk. Iets afgekoeld uit de oven met een lekkere lik roomboter, mjum! Een superlekker tussendoortje, boordevol energie en goede vetten. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden en hoor jullie reacties graag! 

Kruidcake met rozijnen en noten!

Ingredienten voor een basiscakevorm:

200 gram speltmeel*, 100 gram amandelmeel, 2 eetlepels kaneel of koekkruiden, 3 eieren, 75 gram roomboter of kokosolie, 3 bananen, 50 gram appelstroop (zonder toegevoegde suiker), 75 gram noten, 75 gram rozijnen of in stukjes gesneden abrikozen, 3 theelepels wijnsteenbakpoeder, scheut (plantaardige) melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen fijn. Mix de eieren schuimig en voeg de appelstroop en de bananen toe. Mix dit goed door. Hak de noten grof en smelt de boter of kokosolie. Voeg het meel, de koekkruiden, het bakpoeder toe aan het beslag. Mix dit goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter, scheutje melk en de noten en rozijnen toe en meng opnieuw goed door elkaar. Giet het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik. Strooi eventueel nog wat gehakte noten over de cake. Schuif in de oven en bak de cake gaar in ongeveer 60 minuten. Als een satéprikker droog uit de cake komt is deze gaar.

Houdt de oventijd altijd goed in de gaten. Oventijden zijn richtlijnen en kunnen voor iedere oven anders zijn. De baktijd kan in jouw oven dus gerust afwijken.

*Liever glutenvrij, dan vervang je het speltmeel door een glutenvrij meel.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

56 Reacties

  • Judith
    Judith donderdag 28 mei 2020 om 13:35
    Ik ben benieuwd! Kan het ook met dadelstroop ipv appelstroop? Die heb ik toevallig juist gekocht, maar nog nooit geprobeerd dus geen idee hoe dit smaakt..
    • Smakelijck donderdag 28 mei 2020 om 13:36
      Ja hoor, geen enkel probleem! Dadel is wel een stuk zoeter dan appel.
    • Tjitske
      Tjitske donderdag 28 mei 2020 om 19:20
      Lijkt me heerlijk, ga ik volgende week maken. Heb je misschien een tip hoe ik deze kruidcake het beste kan bewaren? Ik heb vaak dat een kruidcake na een paar dagen uitdroogt..
      • Smakelijck donderdag 28 mei 2020 om 22:31
        Ik bewaar het in een stuk bakpapier of een cakedoos. Of ik vries het in plakjes in.
    • Hanneke
      Hanneke donderdag 28 mei 2020 om 22:25
      Ziet er heerlijk uit, ik ga hem vast proberen. Door wat kan ik de amandelmeel vervangen?
      • Smakelijck donderdag 28 mei 2020 om 22:31
        Door speltmeel of welk meel je wilt.
    • rita
      rita zaterdag 30 mei 2020 om 17:56
      Proef je de bananen erg terug, hou daar nm niet zo van. Hoe kan ik het evt vervangen? Groetjes
      • Smakelijck zaterdag 30 mei 2020 om 19:05
        Als je niet te rijpe bananen neemt niet.
    • Ilse
      Ilse woensdag 03 jun 2020 om 20:11
      Kan ik ook baksoda gebruiken ipv wijnsteenbakpoeder?
      • Smakelijck woensdag 03 jun 2020 om 21:36
        Dat kan, maar dan moet je ook een kneepje citroensap of azijn toevoegen.
    • Nienke
      Nienke donderdag 04 jun 2020 om 13:12
      Hoi Williene, Klopt het dat de cake een vaste structuur heeft? Bij mij is hij niet super gerezen dus redelijk vast. Verder wel goed van smaak!
      • Smakelijck donderdag 04 jun 2020 om 13:54
        Heb je iets verandert aan de receptuur door ander meel of andere ingredienten te gebruiken? Wat voor bakpoeder heb je gebruikt? Want hij was bij mij juist heel zacht en luchtig.
        • Siska
          Siska vrijdag 05 jun 2020 om 09:56
          Kun je ook gewone bakpoeder gebruiken ?
    • Carola
      Carola donderdag 04 jun 2020 om 17:25
      Deze is zó lekker! En super dat er geen extra suiker in hoeft, dat maakt t extra leuk! :)
      • Smakelijck vrijdag 05 jun 2020 om 10:08
        Fijn!
    • Nienke
      Nienke donderdag 04 jun 2020 om 22:26
      Ik heb wijnsteenbakpoeder gebruikt van its amazing. Wel heb ik zelf amandelmeel gemaakt door amandelen fijn te malen, zou dat t kunnen zijn? Rijst hij bij jou wel mooi?
      • Smakelijck vrijdag 05 jun 2020 om 10:09
        Dat zou goed moeten zijn. Hij kwam bij mij prachtig omhoog en was ook erg luchtig. Had je oven goed voorverwarmd? Ei goed gemixt tot ze goed luchtig waren?
    • Allette
      Allette woensdag 10 jun 2020 om 16:09
      Super lekkere cake, heb hem gebakken met volkoren Roggemeel en amandelmeel, lekker luchtig en goed gerezen voor mij een blijvertje!
      • Smakelijck woensdag 10 jun 2020 om 21:49
        Top! Heel fijn om te lezen!
    • judith
      judith woensdag 10 jun 2020 om 21:47
      Ook vanmiddag deze cake volgens het recept gemaakt...Bij mij is de cake echt klef en niet gerezen. Heel jammer...(van de ingrediënten en het werk wat je er toch aan hebt). Heb de eieren goed schuimig geklopt en volgens mij alles exact volgens het recept gemaakt. Ik heb er een scheutje halvolle melk bij gedaan. Enig idee wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben Williene?
      • Smakelijck woensdag 10 jun 2020 om 21:52
        Wat jammer. Het kan aan je bakpoeder liggen of aan de oventijd. Wellicht is je bakpoeder niet sterk genoeg, dat is een veel voorkomende oorzaak waardoor het niet goed rijst en luchtig wordt.
        • Gerlinde
          Gerlinde dinsdag 11 okt 2022 om 20:35
          Ha! Hoe weet je of t bakpoeder sterk genoeg is?
    • Lia
      Lia woensdag 10 jun 2020 om 21:57
      Hoi williene, kan je ook amandelmelk gebruiken?
      • Smakelijck woensdag 10 jun 2020 om 22:01
        Zeker!
    • Josella
      Josella woensdag 10 jun 2020 om 22:55
      Deze wil ik binnenkort ook gaan maken. Ik gebruik alleen nooit appelstroop, dus ik zit te denken of ik dat door iets anders kan vervangen. Heb jij tips Williene?
      • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 12:42
        Fijngehakte dadels of abrikozen. Pruimen kan ook nog :-)
    • Judith
      Judith donderdag 11 jun 2020 om 10:31
      Hoi Williene! Dank voor je snelle reactie...en uitleg! Aha...ik heb biobakpoeder van de Odin natuurwinkel gebruikt van het merk Leckers? Heb je nog een tip voor een ander merk, of wat gebruik jij bijv....waardoor het wel zou gaan lukken? Ik wil het graag nog eens proberen. Oven heb ik gewoon op 180 graden gezet (hetelucht) en klein uurtje gebakken. Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!
    • Judith
      Judith donderdag 11 jun 2020 om 10:31
      Hoi Williene! Dank voor je snelle reactie...en uitleg! Aha...ik heb biobakpoeder van de Odin natuurwinkel gebruikt van het merk Leckers? Heb je nog een tip voor een ander merk, of wat gebruik jij bijv....waardoor het wel zou gaan lukken? Ik wil het graag nog eens proberen. Oven heb ik gewoon op 180 graden gezet (hetelucht) en klein uurtje gebakken. Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!
      • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 12:46
        In bio bakpoeders zit vaak zetmeel of maltodextrine als hulpmiddel. Dit wisselt in samenstelling per merk, maar zorgt er wel voor dat het ene merk beter rijst dan het andere. Als bovenstaande ingredienten als eerste gemeld zijn dan zou ik dus een extra schepje gebruiken. Zelf heb ik Mattisson.
        • Mariavdheijden
          Mariavdheijden maandag 03 okt 2022 om 09:44
          Hallo Waar kun je aan Mattisson bakpoeder komen? Groet Maria
    • Elise Verweij
      Elise Verweij vrijdag 12 jun 2020 om 22:10
      Echt heerlijk!! Ik heb boekweitmeel gebruikt. Voor herhaling vatbaar. Bedankt weer voor een lekker recept.
      • Smakelijck maandag 15 jun 2020 om 09:04
        Fijn dat het in de smaak viel!
      • Maria
        Maria maandag 03 okt 2022 om 09:46
        Boekweit ipv treffen meel?
        • Maria van der Heijden
          Maria van der Heijden maandag 03 okt 2022 om 11:14
          Ik bedoel ipv spelt natuurlijk ivm glutenvrij
    • Gera van Veluw
      Gera van Veluw maandag 15 jun 2020 om 23:02
      Heb je nog idee ter vervanging van noten? Bij ons mogen ze ze niet, of gewoon weglaten?
      • Smakelijck dinsdag 16 jun 2020 om 12:39
        Je zou bijv. zaden kunnen toevoegen zoals pompoen en zonnebloempitten.
    • Van gurp
      Van gurp vrijdag 31 jul 2020 om 12:19
      Een heerlijke verantwoorde cake!!!
      • Smakelijck maandag 03 aug 2020 om 10:30
        Dankjewel! Fijn om te lezen!
    • Janett
      Janett donderdag 08 okt 2020 om 20:44
      Al heb ik hem al een paar keer gemaakt, toch een vraag over de melk, kun je dat ook vervangen door gewoon een scheut water? Wij gebruiken vrijwel geen melk, vind het zo zonde om een heel pak open te maken voor een scheut. Of we moeten dan weer verplicht pannenkoeken eten ;-), haha. Alvast bedankt!
      • Smakelijck vrijdag 09 okt 2020 om 10:38
        Lijkt me geen probleem! Beetje yoghurt kan ook aangelengd met water, als je dat hebt tenminste.
    • Adrie De Jonge
      Adrie De Jonge zondag 28 mrt 2021 om 15:20
      Kun je ook alleen speltmeel gebruiken ipv twee soorten meel
      • Smakelijck maandag 29 mrt 2021 om 09:18
        Ja hoor, dat kan. Alleen wordt hij dan wat compacter.
    • Sule
      Sule donderdag 29 sep 2022 om 20:52
      Hij super goed gelukt en ooh zo lekker!!!! Hoe kan ik deze cake het beste bewaren?
      • Smakelijck vrijdag 30 sep 2022 om 09:55
        Super :-) Je kunt hem het beste in een trommel bewaren, en als je het langer wilt bewaren kun je hem beter in plakjes invriezen.
    • Smakelijck maandag 03 okt 2022 om 11:06
      @MariavdHeijden, ik koop Mattisson bakpoeder online of bij een Gezond & Wel winkel.
      • Maria van der Heijden
        Maria van der Heijden maandag 03 okt 2022 om 11:17
        Hartelijk dank
        • Maria van der Heijden
          Maria van der Heijden maandag 03 okt 2022 om 11:23
          Weet je ook wat ik ipv spelt meel kan pakken(ivm glutenvrij)? er wordt in het voorgaande boekweitmeel vernoemd of heb je nog een ander voorstel?
    • Smakelijck maandag 03 okt 2022 om 11:25
      Bij glutenvrij krijg je het beste resultaat als je een mix maakt. Dus ipv Speltbloem boekweitmeel (2/3) met amandelmeel (1/3) of Teffmeel met amandel, of glutenvrij havermeel met amandel, etc.
    • Marijke
      Marijke donderdag 06 okt 2022 om 15:22
      Vanmiddag gemaakt. Heel mooi gelukt!! Gelijk maar 2 gedaan, scheelt weer stroom????
      • Smakelijck vrijdag 07 okt 2022 om 11:13
        Slim! Geniet ervan!
    • Wilma
      Wilma vrijdag 07 okt 2022 om 14:21
      Hoeveel cm lang moet de bakvorm zijn?
      • Smakelijck maandag 10 okt 2022 om 10:59
        Mijn cakevorm is 25 cm.
    • Smakelijck woensdag 12 okt 2022 om 09:20
      @Maria van der Heijden, dat kan elk ander glutenvrij meel zijn.
    • Marianne
      Marianne zaterdag 15 okt 2022 om 14:41
      Zou je de bananen ook kunnen vervangen door appelmoes? Zo ja, hoeveel?
      • Smakelijck maandag 17 okt 2022 om 10:49
        Ik denk dat het wel kan, maar heb er geen ervaring mee. Gewicht zou ik dan hetzelfde houden als van de geprakte banaan.
        • Marianne
          Marianne maandag 17 okt 2022 om 16:03
          Dankjewel, wie weet ga ik dat eens proberen ;)
Laat een bericht achter!
255