Appeltaart!
Een bloglezer vroeg naar mijn recept voor gewone, ouderwetse appeltaart. En nu het appelseizoen is aangebroken en er binnenkort weer goudrenetten te koop zijn lijkt me het juiste moment om deze te bloggen!
Ik wil 'm ook nog een keer proberen met volkorenmeel, gezonde suikers etc. Maar voor af en toe is zo'n heerlijke ouderwetse appeltaart gewoon smullen. Laten de donkere avonden maar komen! Ik zie mezelf al helemaal zitten, op de bank, kaarsjes aan, een lekkere cappucino en een stuk zelfgemaakte appeltaart ;-)
Appeltaart!
Ingredienten:
300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram roomboter, 160 gram rietsuiker, 1 kilo appels (bijv. Goudrenet of Elstar), 1 ei, kaneelpoeder, ongezwavelde rozijnen (ong. handje vol, naar smaak), custardpoeder
Wel de rozijnen in wat water en laat ze na ongeveer een half uur uitlekken.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm (20 cm) in met boter.
Mix de boter met de suiker zacht en romig, voeg het bakmeel toe met een snufje zout en 2/3 van het ei. Kneed tot een deeg en laat dit ongeveer een kwartier in de koelkast rusten.
Schil intussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng met de gewelde rozijnen en flink wat kaneelpoeder. Je kunt ook evt. wat cranberry's toevoegen.
Gebruik 3/4 van het deeg om de springvorm te bekleden. Vergeet niet om ook de zijkanten te bekleden ;-) (ik was een jaar of 10 toen ik mijn eerste appeltaart bakte... de taart was heerlijk, maar de zijkanten ontbraken...) Bestrooi de bodem met wat custardpoeder (of bijv. een dun laagje amandelspijs). Vul met het appelmengsel en druk het geheel iets aan. Maak repen van het resterende deeg en leg deze kruislings over de taart. Bestrijk met de rest van het ei.
Bak de taart in 75 minuten bruin en gaar.
Het klopt dat het deeg uit het boek plakkeriger is. Dat komt ook door de amandelmeel. Goed laten opstijven in de koelkast of vriezer werkt het beste. Daarna in de vorm duwen, uitrollen werkt niet.
Succes!!
of gewoon maar ouderwets de biologische tarwemeel?
gr petra
Succes!
ik wil morgen een poging wagen de taart te maken, met speltmeel van de molen
gr petra
Ik ben benieuwd.
Gr.
Evelien
Groetjes
Heb je de oven misschien te heet gehad of het rooster te hoog? Bij mij is de korst namelijk nooit hard. Sowieso wordt de korstlaag de volgende laag minder hard, dus misschien scheelt dat?
Groetjes, Williene
Nog een vraagje... ik heb een zoontje van een half jaar, maar ik heb geen idee wat ik op zijn boterhammetje moet doen. Ik kan toch ook niet iedere dag appelstroop doen, maar in smeerkaas zitten ook e-nummers
Ik deed op die leeftijd bijv. bananenpuree, avocadopuree als hij dat lekker vindt. Pindakaas begon ik ook al heel vroeg mee, of gewoon roomboter. Succes ermee!
Hoe maak jij altijd de amandelspijs?
Met amandelmeel? En welke verhoudingen?
Groeten Jantine
Deze week komt het recept voor amandelspijs op m'n blog. Voor een roomboterstaaf...
Dus hou het in de gaten :-)
Groetjes, WIlliene