Wolken cake Appel Kaneel - Taart zonder pakjes en zakjes!
Het vorige recept #taart-zonder-pakjes-en-zakjes viel enorm in de smaak. Daar kwamen gelijk ook een paar aanvragen uit, dus ben ik weer aan de slag gegaan met de Wolkencakes van dezelfde fabrikant. Dit zijn cakes die je bakt met slagroom, in plaats van boter. Cake en minder suiker gebruiken is altijd een gevaarlijke combinatie. Door middel van suiker wordt de cake de structuur zoals je gewend bent van een gewone cake. Des te minder suiker je gebruikt, des te compacter en vaster je cake wordt. De hoeveelheid zoet die ik nu heb gebruikt is de helft van een normaal cakerecept, en dan gaat het goed, maar is wel een minimale hoeveelheid. Daarom is het ook een #weekendrecept :-) Let wel op dat je je beslag lekker luchtig klopt. Dat maakt de cake ook veel luchtiger en dus lekkerder van smaak en structuur.
Wolken cake Appel Kaneel - Taart zonder pakjes en zakjes!
Ingrediƫnten voor een cake van 24 centimeter doorsnede:
250 milliliter (biologische) slagroom (bijv. AH), 3 kleine appels
Voor de cakemix: 2 eieren, 75 gram suikervervanger*, 125 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 1 theelepel citroenrasp van een biologische citroen
Voor de kaneelmix: 2 eieren, 50 gram suikervervanger*, 125 gram speltbloem, 30 milliliter melk, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.
Klop de slagroom luchtig en lobbig. Zet aan de kant. Mix de eieren voor de cakemix samen met de suikervervanger luchtig en romig. Voeg de bloem, bakpoeder en citroen toe en meng tot een luchtig beslag. Voeg de helft van de geklopte slagroom toe en meng goed door elkaar. Verdeel het beslag over de bodem van de bakvorm.
Schil de appels en snijd in blokjes. Verdeel de blokjes over de cakemix in de bakvorm.
Mix de eieren voor de kaneelmix met de suikervervanger luchtig en romig. Voeg de bloem, melk, kaneel en bakpoeder toe en mix tot een beslag. Meng met de rest van de slagroom en verdeel over de appelvulling. Zorg dat de appels geheel bedekt zijn met het beslag. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de cake in 25-30 minuten gaar. Prik met een prikker om de gaarheid te controleren. De oventijd kan afwijken per oven.
*In plaats van suiker gebruik ik een natuurlijke suiker, deze suikers hebben een lagere GI waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Uiteraard blijft het een vorm van zoet, daarom is dit ook een weekendrecept. Voor cake gebruik ik het liefst een blanke suikervervanger, denk aan bijvoorbeeld ahornsiroop, kokosbloesemnectar, rijststroop, banaan of bijvoorbeeld imkerhoning. Je kunt voor de kaneelmix kokosbloesem gebruiken.
Fijn weekend!
Liefs, Williene