IMG_3344.JPG
Donderdag 10 okt 2019

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes!


Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik een taart wilde namaken volgens een pakje. En dat vind ik het leukst om te doen, iets namaken en kijken of het resultaat er dan op lijkt en er naar smaakt. Dat laatste weet ik natuurlijk niet, want ik ga het product zelf niet eerst testen en proeven, ik maak het alleen na, zoals het volgens mij zou moeten smaken. Qua uiterlijk lijkt het er aardig op, nu maar hopen dat de smaak ook overeen komt. En zo niet, wij vonden hem héérlijk! En zo komt er dus weer een nieuwe categorie op de website: Taart zonder-pakjes-en-zakjes :-) 

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor een vorm van 20 centimeter:

Voor de bodem en kruimel laag: 120 gram roomboter, 250 gram (suikervrije) biskwie (bijv. 't Molenaartje speltbiscuits), 1 theelepel kaneel

Voor de roomvulling: 1 eidooier, 250 milliliter (plantaardige) melk, 4 eetlepels suikervervanger, snuf vanillepoeder, 1 eetlepel maïzena of ander bindmiddel, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine, 250 milliliter biologische slagroom

Voor de appelvulling: 3 kleine appels, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels (suikervrije) abrikozenjam, 100 milliliter water, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine

Bereiding:

Maal de biskwie met een keukenmachine tot kruimels of maal tot kruimels met een deegroller.

Smelt de roomboter en meng de gesmolten boter met de koekkruimels. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier. Verdeel ¾ van de kruimels over de bodem, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet even in de koeling.

Klop voor de roomvulling de eidooier met 2 eetlepels suikervervanger romig. Voeg de maïzena toe en klop goed door. Verwarm de melk met de vanillepoeder tot deze gaat koken. Giet de helft van de melk al kloppend bij het eimengsel. Giet dit weer terug in de pan en klop op laag vuur tot het gaat binden en het een mooie, gele room wordt. Strooi de gelatinepoeder in de room en roer al kloppend tot het is opgelost. Laat bij gebruik van gelatineblaadjes deze eerst weken in koud water. Haal de room van het vuur en laat al kloppend afkoelen.

Klop de slagroom lobbig met de overgebleven 2 eetlepels suikervervanger. Meng de afgekoelde gele room voorzichtig door de slagroom. Giet de room op de biskwiebodem en laat minimaal een uur opstijven in de koeling.

Schil en rasp de appels fijn. Meng met het citroensap. Verwarm het water met de abrikozenjam. Voeg het gelatine poeder toen en meng het er al kloppend door. Bij het gebruik van gelatineblaadjes, laat deze dan eerst weken in koud water. Meng, als de gelatine is opgelost, het vocht door de geraspte appels en meng dit goed door. Laat wat afkoelen. Verdeel het appelmengsel over de roomlaag, als deze goed is opgesteven.

Meng de overige koekkruimels met de kaneel en verdeel deze over de taart. Druk heel voorzichtig een beetje aan. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koeling.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Dit recept voor Sajoer Boontjes is een erg makkelijk en snel gerecht. Het staat echt in mum...
lees verder
Vorige week poste ik een nieuwe foto bij de receptenindex ---> en op Facebook. Een aantal...
lees verder
Vandaag weer een gemakkelijk recept #zonderpakjesenzakjes. Dit keer een dagschotel uit een zakje....
lees verder
Het is weer bijna December, tijd voor een leuke actie! Wellicht heb je het al ontdekt, maar de...
lees verder
Aanstaande zaterdag is het Koningsdag! Gisteren plaatste ik al een lijst met receptenideetjes met...
lees verder
Oké, afgelopen week was gemakkelijk. Maar nu gaat het echte werk beginnen! Fase 2 gaat...
lees verder

10 opmerkingen
  • Marise
    Marise donderdag 10 okt 2019 om 11:39
    Ziet er heerlijk uit! Wat is een goede suikervervanger? Of welke gebruik jij?
    • Smakelijck donderdag 10 okt 2019 om 11:53
      Bijv. imkerhoning of rijstsiroop. Je gebruikt dit alleen in de roomvulling, dan houd ik het graag bij een lichte zoetstof, anders wordt je room zo donker van kleur. Anders kun je ook denken aan ahorn, kokosbloesem(siroop), dadels, yakon etc.
  • And
    And maandag 14 okt 2019 om 11:44
    Hoi Williene, ook hier even een vraagje over suikervervangers (maar niet over dit recept) Koffie zonder suiker vind ik echt niet lekker, gebruik daarom ook meestal stevia. (Wel de echte) Maar er zit toch een bittere smaak aan, weet jij misschien hier een alternatief voor.
    • Smakelijck maandag 14 okt 2019 om 12:26
      Is langzaam afbouwen ook een idee? Want het blijft suiker wat je gebruikt, en afgezien hoeveel koffie je drinkt, loopt dit al snel op. Ik zou het vervangen door kokosbloesem en iedere keer een kwart theelepeltje minder tot je het niet meer nodig hebt. Succes!
  • rita
    rita dinsdag 15 okt 2019 om 17:18
    Wat een heerlijke taart zeg! Ga hem nog eens proberen met een bodem van speculaaskruimels. Groet Rita
    • Smakelijck dinsdag 15 okt 2019 om 19:22
      Wat fijn! Dat zal ook heel erg lekker smaken :-)
  • Geerke
    Geerke woensdag 16 okt 2019 om 17:51
    Hoi Williëne, Even een vraag: kan ik de citroensap uit de weg laten uit de appelvulling? Is de Abrikozenjam voor de smaak? Alvast bedankt voor je antwoordt! Groetjes, Geerke
    • Smakelijck woensdag 16 okt 2019 om 20:40
      Dat kan, maar dan heb je wel kans dat je appel gaat verkleuren. Abrikozenjam is ook voor het natuurlijk zoeten van de appel. En ook deze houdt de kleur mooi.
  • Melinda
    Melinda woensdag 16 okt 2019 om 21:09
    Hoi, kun je ook agar agar gebruiken ipv gelatine?
    • Smakelijck donderdag 17 okt 2019 om 10:27
      Dat kan inderdaad.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190