IMG_3344.JPG
Donderdag 10 okt 2019

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes!


Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik een taart wilde namaken volgens een pakje. En dat vind ik het leukst om te doen, iets namaken en kijken of het resultaat er dan op lijkt en er naar smaakt. Dat laatste weet ik natuurlijk niet, want ik ga het product zelf niet eerst testen en proeven, ik maak het alleen na, zoals het volgens mij zou moeten smaken. Qua uiterlijk lijkt het er aardig op, nu maar hopen dat de smaak ook overeen komt. En zo niet, wij vonden hem héérlijk! En zo komt er dus weer een nieuwe categorie op de website: Taart zonder-pakjes-en-zakjes :-) 

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor een vorm van 20 centimeter:

Voor de bodem en kruimel laag: 120 gram roomboter, 250 gram (suikervrije) biskwie (bijv. 't Molenaartje speltbiscuits), 1 theelepel kaneel

Voor de roomvulling: 1 eidooier, 250 milliliter (plantaardige) melk, 4 eetlepels suikervervanger, snuf vanillepoeder, 1 eetlepel maïzena of ander bindmiddel, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine, 250 milliliter biologische slagroom

Voor de appelvulling: 3 kleine appels, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels (suikervrije) abrikozenjam, 100 milliliter water, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine

Bereiding:

Maal de biskwie met een keukenmachine tot kruimels of maal tot kruimels met een deegroller.

Smelt de roomboter en meng de gesmolten boter met de koekkruimels. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier. Verdeel ¾ van de kruimels over de bodem, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet even in de koeling.

Klop voor de roomvulling de eidooier met 2 eetlepels suikervervanger romig. Voeg de maïzena toe en klop goed door. Verwarm de melk met de vanillepoeder tot deze gaat koken. Giet de helft van de melk al kloppend bij het eimengsel. Giet dit weer terug in de pan en klop op laag vuur tot het gaat binden en het een mooie, gele room wordt. Strooi de gelatinepoeder in de room en roer al kloppend tot het is opgelost. Laat bij gebruik van gelatineblaadjes deze eerst weken in koud water. Haal de room van het vuur en laat al kloppend afkoelen.

Klop de slagroom lobbig met de overgebleven 2 eetlepels suikervervanger. Meng de afgekoelde gele room voorzichtig door de slagroom. Giet de room op de biskwiebodem en laat minimaal een uur opstijven in de koeling.

Schil en rasp de appels fijn. Meng met het citroensap. Verwarm het water met de abrikozenjam. Voeg het gelatine poeder toen en meng het er al kloppend door. Bij het gebruik van gelatineblaadjes, laat deze dan eerst weken in koud water. Meng, als de gelatine is opgelost, het vocht door de geraspte appels en meng dit goed door. Laat wat afkoelen. Verdeel het appelmengsel over de roomlaag, als deze goed is opgesteven.

Meng de overige koekkruimels met de kaneel en verdeel deze over de taart. Druk heel voorzichtig een beetje aan. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koeling.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Dit supersnelle (alhoewel, spinazie vers uit de tuin, moet je heel goed wassen en dat...
lees verder
Ajam Paniki is een vleesgerecht dat je bij bijvoorbeeld nasi of bami kunt serveren. Het is erg...
lees verder
        Leuk idee voor in je champagne of prosecco met...
lees verder
In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder
  Als je een courgette-plant in de tuin hebt staan, dan heb je meestal een overschot...
lees verder
Gebakken banaan is heerlijk om op je rijsttafel te zetten. Je kunt het als toetje eten, maar ook...
lees verder

14 opmerkingen
  • Marise
    Marise donderdag 10 okt 2019 om 11:39
    Ziet er heerlijk uit! Wat is een goede suikervervanger? Of welke gebruik jij?
    • Smakelijck donderdag 10 okt 2019 om 11:53
      Bijv. imkerhoning of rijstsiroop. Je gebruikt dit alleen in de roomvulling, dan houd ik het graag bij een lichte zoetstof, anders wordt je room zo donker van kleur. Anders kun je ook denken aan ahorn, kokosbloesem(siroop), dadels, yakon etc.
  • And
    And maandag 14 okt 2019 om 11:44
    Hoi Williene, ook hier even een vraagje over suikervervangers (maar niet over dit recept) Koffie zonder suiker vind ik echt niet lekker, gebruik daarom ook meestal stevia. (Wel de echte) Maar er zit toch een bittere smaak aan, weet jij misschien hier een alternatief voor.
    • Smakelijck maandag 14 okt 2019 om 12:26
      Is langzaam afbouwen ook een idee? Want het blijft suiker wat je gebruikt, en afgezien hoeveel koffie je drinkt, loopt dit al snel op. Ik zou het vervangen door kokosbloesem en iedere keer een kwart theelepeltje minder tot je het niet meer nodig hebt. Succes!
  • rita
    rita dinsdag 15 okt 2019 om 17:18
    Wat een heerlijke taart zeg! Ga hem nog eens proberen met een bodem van speculaaskruimels. Groet Rita
    • Smakelijck dinsdag 15 okt 2019 om 19:22
      Wat fijn! Dat zal ook heel erg lekker smaken :-)
  • Geerke
    Geerke woensdag 16 okt 2019 om 17:51
    Hoi Williëne, Even een vraag: kan ik de citroensap uit de weg laten uit de appelvulling? Is de Abrikozenjam voor de smaak? Alvast bedankt voor je antwoordt! Groetjes, Geerke
    • Smakelijck woensdag 16 okt 2019 om 20:40
      Dat kan, maar dan heb je wel kans dat je appel gaat verkleuren. Abrikozenjam is ook voor het natuurlijk zoeten van de appel. En ook deze houdt de kleur mooi.
  • Melinda
    Melinda woensdag 16 okt 2019 om 21:09
    Hoi, kun je ook agar agar gebruiken ipv gelatine?
    • Smakelijck donderdag 17 okt 2019 om 10:27
      Dat kan inderdaad.
      • Melinda
        Melinda zondag 20 okt 2019 om 16:19
        Ik heb in totaal 4 gr agar agar gebruikt. Als ik het omreken, was dit ruim voldoende. Toch is de taart wat slap. Ik heb het idee door het appelmengseL (misschien geen agar agar bij fruit?) De room was nl. eerst al mooi opgesteven in de koelkast, voordat ik de appels er op deed. Het doet niks af aan de smaak; hij is heerlijk, maar ik zou 'm de volgende keer toch wat meer opgesteven willen. Toch rundergelatine doen?
        • Smakelijck maandag 21 okt 2019 om 09:18
          Met rundergelatine waren beide lagen mooi stevig, maar niet te stevig, zodat het ook nog romig was. Ik heb nog nooit met agar agar gewerkt, dus dat verschil weet ik niet.
  • Alie
    Alie maandag 21 okt 2019 om 11:39
    Hoi Williene, Gebruik je voor de rundergelatine gewone eetlepels? Ik heb de maatlepels (dus 15 ml voor een eetlepel) gebruikt en vond er teveel gelatine in zitten. Het werd te stevig. De smaak was overigens prima! Groetjes Alie
    • Smakelijck maandag 21 okt 2019 om 17:00
      Ik gebruik inderdaad gewone eetlepels. Dus daar zal ongetwijfeld verschil inzitten, want bij mij was het precies goed, was ook bang dat het te stevig zou zijn, maar dat was niet het geval. Ik heb kleine eetlepels, dus ook dat scheelt.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190