Dadeltaart!
Door de drukte rond mijn kookboek schiet het bloggen er een beetje bij in. Helemaal niet mijn bedoeling en ik hoop er echt weer tijd voor vrij te maken! Want naast mijn boek wil ik gewoon net zoveel recepten en blogs blijven schrijven zoals jullie van me gewend zijn!
Deze dadeltaart staat in mijn kookboek en ook op de site www.smakelijck.nl bij de voorproefjes. Deze taart is erg makkelijk om te maken en een groot succes bij de workshops, visite e.d. Echt een aanrader om te proberen. Zelfs Teus, die dadels helemaal niet zo lekker vindt, is gek op deze taart! In het kookboek staat dat je 50 gram palmsuiker moet toevoegen, als je suikervrij eet dan is dit in deze taart al snel te zoet, dan volstaat 30 gram palmsuiker ook, en zelfs helemaal weglaten is geen probleem.
Dadeltaart
Ingrediënten:
250 gram ontpitte zachte medjoul dadels, 125 gram roomboter, 50 gram walnoten (of pecannoten), 1 eetlepel biologische honing, 100 gram speltbiscuit (zonder suiker bijv. van 't Molenaartje uit de natuurwinkel), handje kokosrasp
Bereiding:
Hak de dadels fijn en de walnoten grof. Hak de biscuitjes in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Bekleed een bakvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier.
Smelt de boter op laag vuur. Voeg de honing en de dadels toe en verwarm een paar minuten goed door. Voeg de biscuitjes en de walnoten toe en laat nog even doorwarmen. Schep in de bakvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast. Bestrooi voor serveren met geraspte kokos.
Tip: In plaats van de speltbiscuitjes kun je deze taart ook glutenvrij maken. Gebruik dan stukjes rijstwafel, gepofte rijst of stukjes glutenvrije cracker van bijv. Le Pain des Fleurs.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
Ik heb de taart zonder palmsuiker gemaakt, maar met een eetlepel honing extra. En met suikervrije tarwebiscuit. (heb geen problemen met gluten). Ik heb van die grote dadels gebruikt en zelf ontpit. Ik heb er verder wat 92% chocolade (Vivaldi) doorheen gedaan, een beetje maar en gewoon in stukjes gehakt. Wel meeverwarmd, dus het smolt en ging qua smaak subtiel door de rest heen. Heerlijk! De taart was heerlijk zoet, aan de zoete kant zelfs (de volgende keer minder honing) en de volgende keer doe ik er wat meer koekjes in voor de bite. Maar heerlijk! Het doet mij denken aan arretjescake, heerlijk maar niet zo gezond :).
De dadeltaart kan ook met gezouten hoor! En zelfs met kokosolie, maar weet niet of ik nog op tijd ben... ;-) Succes!
Dank je voor de tip van je gezonde arretjescake :)
Arretjescake kan ook gezond ;-) Dat recept staat in m'n eerste kookboek!
Groetjes, Williene
Ik heb de dadeltaart nu 2x gemaakt, maar zonder biscuitjes zodat hij glutenvrij is. in plaats van de biscuitjes heb ik dezelfde hoeveelheid aan walnoten erbij gedaan. heel erg lekker! Ik vond hem wat erg kleven aan het bakpapier, dus heb ik dat de 2e keer opgelost door de stenen vorm in te vetten met roomboter en dan kokos erin verdelen, daarna in vierkantjes gesneden zodat je niet te grote porties tegelijk neem....heel erg lekker! groet Jessica
Fijne dagen!
Vandaag je dadeltaart gemaakt. Gisteren liet ik iedereen een dadel proeven, maar niemand vond het lekker. Vandaag vonden drie van de vier de taart heerlijk! Ik heb de biscuit vervangen door muesli, dus het is meer een soort voedzame mueslireep geworden. Maar erg lekker!! Ik heb ook geen kleine springvorm, maar een vierkante ovenschaal 18 bij 18 met bakpapier erin ging prima.
Groetjes, Linda
Het bovenstaande is ook van mij.
Groetjes,
Marleen
de dadeltaart is heeeerlijk. Alles met 1.7 vermenigvuldigen vanwege een grotere bakvorm komt goed uit. Vraagje nog: kan ik ook bio plantaardige boter gebruiken ? Mocht van mij trouwens ook minder zoet. De volgende keer doe ik er ook wat minder palmsuiker in.
Hij is inderdaad al snel te zoet, 30 gram vind ik echt meer dan genoeg. 25 zou ook prima zijn.
Succes!
ik heb de dadeltaart ook gemaakt, en hij is heerlijk! Wel erg machtig, daarom wil ik er volgende keer minder suiker in doen, of de suiker eens proberen te vervangen door appelstroop (zonnatura, zonder suiker). Ik vroeg me alleen af, wat voor functie dat halve ei heeft? Kan dat ook zonder ei?
Je boek is echt geweldig, vooral de aparte dingen (taart, snoeperijen). Hoop dat er nog een 2e boek komt :).
Groetjes Marja V.
Hij is inderdaad machtig, maar daarom ook een klein stukje ;-) Ik gebruik nu steeds 30 gram palmsuiker. De ei bindt het geheel, maar misschien kan het ook wel zonder. Zou je moeten proberen of dat ook lukt!
Succes met alles!
Groetjes, Williene
Succes!
En wat een leuke naam heb je ;-)
Groetjes, Williene
Ah, ja dat begrijp ik. Bedankt voor je tip van het vermenigvuldigen, altijd handig voor andere lezers als ze 'm in 't groot willen maken!
Groetjes, Williene