Chocoladetaart met frambozenmousse!
Afgelopen maandag was mijn dochter jarig. Mijn kinderen mogen met een verjaardag altijd zelf hun taart uitkiezen en Marthe is dol op chocolade én op frambozen dus wilde ze heel graag een taart met deze combinatie. Dus mocht ik weer aan de slag :-) En de taart viel zó in de smaak dat ik hem voor mijn eigen verjaardag ook maar ga maken, deze week!
De taart is zeker niet moeilijk te maken, en als je eenmaal bezig bent is het ook best snel gedaan. En met resultaat, want Marthe was apetrots op haar chocoladeframbozentaart!
Chocoladetaart met frambozenmousse
Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:
Voor één chocoladebiscuit: 3 eieren, 30 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 2 eetlepels cacaopoeder (bijv. Blooker), 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Voor de frambozenmousse: 250 gram mascarpone, 250 milliliter biologische slagroom, 2-3 eetlepels honing van de imker, 100 gram diepvriesframbozen 0,5 theelepel gelatinepoeder
Verder nodig: 3 eetlepels frambozenjam (Fior di Frutta of zelfgemaakt), 3 doosjes verse frambozen, pure chocolade (Vivani 92%)
Bereiding:
Begin met het bakken van de biscuits. Dit kan een dag van tevoren.
Mix hiervoor de eieren met de kokosbloesem zeer licht en luchtig. Dit duurt met een elektrische mixer minimaal 10 minuten. Dit is heel belangrijk, anders krijg je een veel lagere, compacte biscuit. Voeg de droge ingrediënten toe, meng goed door en giet het beslag in een, met bakpapier beklede vorm van 20 centimeter. Schuif in de oven en bak af in ongeveer 10 minuten op 180 graden. Afhankelijk hoe hoog je je taart wilt, bak je 2 of 3 biscuits, afzonderlijk van elkaar. Laat de biscuits goed afkoelen voor gebruik.
Klop voor de mousse de mascarpone luchtig met de honing. Giet de slagroom er voorzichtig bij en klop door tot een stijve room. Verwarm de diepvriesframbozen en prak ze fijn met een vork. Klop de gelatinepoeder door de frambozen en haal de pan van het vuur. Laat de frambozen flink afkoelen, maar blijf kloppen. Giet de frambozen bij de room en mix tot je een roze mousse hebt. Zet de mousse in de koeling.
Nu kun je de taart gaan opbouwen. Leg 1 plak chocoladebiscuit op een bord. Bestrijk de biscuit met de jam. Verdeel een 1/3 van de mousse over de jam en leg er een volgende plak biscuit op. Druk wat aan. Verdeel opnieuw 1/3 van de mousse over de biscuit. Bestrooi de mousse met een handje verse frambozen. Druk de laatste biscuit op de taart en duw wat aan. Strijk de taart geheel af met de rest van de mousse.
Verdeel de overige verse frambozen over de bovenkant van de taart en decoreer met wat pure chocoladekrullen.
Tip: Deze taart is ook héérlijk met kersen! Gebruik dan kersenjam, en laat de room gewoon naturel zonder vruchten en zonder gelatine. Decoreer de taart met verse kersen en met pure chocolade. Evt. een beetje Kirsch op de bodem van je taart sprenkelen en je hebt een heerlijke Schwarzwalder Kirsch Taart.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene