Citroentaart!
Citroentaart (suikervrij)
Ingredienten voor ong. 12 stukjes:
Voor de zanddeegbodem:
210 gram speltmeel, 60 gram honing, merg van een half vanillestokje, snuf zout, 115 gram roomboter, 1 ei, 1 eiwit
Voor de citroenvulling:
2 eieren, 1 dooier, 165 gram creme fraiche, geraspte schil van 2 citroenen, 140 ml citroensap, 125 gr. honing, evt. poedersuiker voor de garnering
Klop de boter samen met de honing, meel, vanillemerg en zout tot een kruimelig deeg. Meng het ei erdoor tot een deeg. Pak het deeg samen in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Let op: het deeg vorm zich niet echt een bal, het blijft wat zacht, het moet dus echt stevig in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een lap en verdeel deze in een ingevette bakvorm van 22cm doorsnee. Bak deze 10 minuten blind* voor. Verwijder de blindvulling en bak nog eens 10 minuten. Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem met losgeklopt eiwit.
Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden.
Klop voor de vulling de eieren met de dooier en de honing tot een romig mengsel. Voeg de creme fraiche toe en blijf mixen. Voeg de citroen rasp toe en het sap. Laat het mengsel even rusten zodat de luchtbellen verdwijnen. Giet het beslag dan voorzichtig over de taartbodem en zet in de oven. Bak de citroentaart in ongeveer een uur gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer. Doe wie het zuurste kan kijken ;-)
*Blind bakken doe je door een vel bakpapier te leggen op de bodem van de taart en deze te vullen met een blindbakvulling. Dit kunnen erwten zijn, droge bonen, linzen, speciale blindbakknikkers etc. Na het bakken verwijder je deze weer met behulp van het bakpapier en kun je ze een volgende keer opnieuw gebruiken. Als je erwten, bonen of linzen gebruikt, je kunt ze niet meer eten als je ze hebt gebruik om blind te bakken. Ik heb dus een speciale doos met bruine droge bonen staan die ik gebruik voor dit soort dingen.
groetjes Gerdien
http://smakelijck.blogspot.nl/2012/02/zandkoekjes.html
Succes!
Bedankt!
Groetjes, Williene
Ben toch blij dat ik jouw blog tegenkwam. In 2013 ga ik zeker wat van je recepten maken.
Groet,Marga
Groetjes, Williene
Recept heb ik op mijn blog gezet.
Groet,Marga
Groetjes, Williene
Groet,Marga
Groetjes, Williene