17-09-2012

Biscuitbodem (zonder meel en suiker)!

 

 

 
Ik had dit recept vorige week al beloofd, maar we zijn de laatste tijd erg druk en zijn onder andere de bovenverdieping aan het opknappen, dus dan schiet het bloggen er wel eens bij in! Wees geen bang dat er geen inspiratie meer is, want ik heb nog bergen recepten om te bloggen ;-) Kan soms niet kiezen wat ik als eerste moet plaatsen.
Ik wilde heel graag eens een biscuitbodem maken zonder meel (dus glutenvrij!)en zonder geraffineerde suiker. En ja hoor, het experiment slaagde zomaar in 1 keer! Dat is gelukkig meestal zo, want ik vind het erg zonde om iets weg te moeten gooien.
 
Je kunt met het beslag uiteraard ook cupcakes maken, etc! Deze kun je dan weer lekker vullen met jam, botercreme, fruit etc! Houd er dan wel rekening mee dat het korter in de oven moet, zo'n 15-20 minuten.


Biscuitbodem zonder meel en zonder suiker!

Ingredienten:
6 eieren gesplitst, 100 gr. amandelmeel*, 75 gr. hazelnoten**, 175 gr. roomboter, 100 gram biologische honing,

Verwarm de oven op 175 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Smelt de roomboter in een pan en laat wat afkoelen. Maal de hazelnoten helemaal fijn in een keukenmachine. Mix de eidooiers samen met de honing tot een stevige romige massa. Vermeng met de roomboter en de gemalen noten. Klop de eiwitten stijf in zo'n 5 minuten tot zich mooie pieken vormen en vermeng voorzichtig met het dooier-beslag. Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart in ongeveer 25-30 minuten tot hij gaar is (controleer met een sateprikker!). Laat goed afkoelen en snijd hem dan voorzichtig doormidden. De biscuit is veel sneller beschadigd dan een cake-biscuit.

Deze biscuit heb ik even heel snel gevuld met mascarpone-slagroom gemengd met verse frambozen.

*Je kunt ook gewone blanke amandelen nemen en deze samen met de hazelnoten fijnmalen in de keukenmachine.
**Wil je liever geen hazelnoten gebruiken, dan gebruik je hiervoor in de plaats ook amandelmeel. Dus 175 gram amandelmeel.



Deel via social media

 
Print recept

52 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 jan 2014 om 21:46
    Ha Williene,

    Voor m'n verjaardag heb ik vorig jaar deze bodem gemaakt en komende week wil ik 'm om dezelfde reden weer maken.
    Alleen een vraagje: wordt de structuur van de taart anders als ik de agave vervang door palmsuiker? En hoelang kun je deze bodem van tevoren bakken en/of kan hij de vriezer in?

    Graag tot horens!

    Groetjes,

    Johanneke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 jan 2014 om 09:49
      Ha Johanneke,

      Bedankt voor je reactie. Als je agave vervangt door palm heeft dat invloed op de kleur. Ik zou het eerder vervangen door honing.
      1 a 2 dagen van tevoren zou moeten kunnen, en invriezen zou ik met deze bodem niet aandurven. Ben bang dat hij daarna te vochtig is.

      Succes!
      • miranda
        miranda zondag 01 mrt 2015 om 12:48
        ik heb pas geleden nog vernomen dat het heel slecht is om honing te verwarmen op bak temperaturen!!
        • Smakelijck maandag 02 mrt 2015 om 09:46
          Het is niet slecht, in de zin dat het schadelijk wordt. Alleen de gezondheidsvoordelen die honing heeft bij rauw gebruik verdwijnen. Dat is natuurlijk wel jammer, maar dan nog blijft het een goed zoetmiddel.
        • Helena
          Helena woensdag 28 aug 2024 om 22:55
          Honing verhitten is ongezond want het wordt giftig. Bekend vanuit de Ayurveda, de oudste geneeswijze ter wereld. Palmsuiker en gula Djava kun je prima verhitten en bevatten voldoende mineralen zelfs na het bakken.
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 10 aug 2013 om 13:24
    Hoi,

    Wat een goed recept!

    Ik had een paar vraagjes, zou de roomboter vervangen kunnen worden door een magerdere variant?en welke maat springvorm heb je gebruikt?

    En kan ik de agave siroop vervangen door stevia of sukrin?

    Dank je wel!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 10 aug 2013 om 18:26
      Ha,

      Dankjewel!

      Ik gebruik voor deze biscuit een vorm van 20 cm.

      Als je een variant wil voor roomboter dan heb ik deze helaas niet voor je. 'Magere' varianten zitten vol E-nummers en hebben weinig meer met boter te maken. Bovendien heb je je vetten hard nodig en van een beetje roomboter kom je niet aan. Suiker is een grotere dikmaker dan vet, alleen hoor je dat helaas nog te weinig.

      Ik weet niet of je agave kunt vervangen door de genoemde suikers. Wel door honing, maar geen idee of het met bijv. stevia ook lukt. Dat zou je moeten uitproberen!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
      • Miranda
        Miranda zondag 01 mrt 2015 om 12:54
        Hallo, Is het iet mogelijk de roomboter te vervangen door kokosolie??? Ik ben intolerant voor koemelk en idd ook geen voorstander voor magarine en halvarine!! en zouden de verhoudingen dan anders zijn?? groetjes Miranda
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 10 aug 2013 om 13:26
      Groetjes Sabrine! Sorry!
      • Smakelijck maandag 02 mrt 2015 om 09:48
        Meestal kan dit zonder problemen. Of dit in dit recept ook zo is, dat zou je moeten testen, dat durf ik niet te zeggen. Succes in ieder geval!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 19 apr 2013 om 21:22
    Ben ik nou echt de enige die niet kan vinden wanneer je het amandelmeel moet toevoegen???

    Gr.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 21:26
      ;-) Nu ik het zo overlees staat het er inderdaad wat onduidelijk. Ik heb het beschreven als gemalen noten, ik ging er in dit recept vanuit dat je amandelen en hazelnoten samen fijnmaalt in de keukemachine en dus de gemalen noten toevoegt!

      Succes met het recept!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 18 apr 2013 om 12:28
    Ja dat dacht ik al ja... dat het eventueel nat zou kunnen worden. Ik ga het nog wel uitproberen maar voor een verjaardag a.s. zaterdag toch maar niet.
    Wat zou ik als vulling kunnen gebruiken? Ik las iets van mascapone-slagroom? Wat zijn dan de verhoudingen?

    Je hoort van me als ik het een keer gebruik voor de monchoutaart.

    GR.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 18 apr 2013 om 14:08
      Voor mascarpone slagroom klop ik slagroom stijf en voeg een paar scheppen mascarpone toe. Gewoon even proeven wat je lekker vindt, komt niet zo precies. Je kunt deze op smaak maken met bijv. jam of verse frambozen.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 17 apr 2013 om 17:23
    Kan ik deze bodem ook gebruiken voor de monchoutaart?

    Gr.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 apr 2013 om 18:48
      Het zou op zich kunnen als je er een dunne plak vanaf snijdt. Het risico is dat het wat nat wordt, maar misschien valt het mee.

      Succes! Als je het probeert, wil je het dan laten weten of het is gelukt?

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 23 jan 2013 om 14:47
    Ik wil de agavesiroop vervangen voor palmsuiker, hoeveel gram daarvan staat gelijk aan de benodigde hoeveelheid agavesiroop? 100 gram? Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer? (Had ik net ook al onder de havermoutkoekjes gevraagd, maar toen schoot me later de "palmsuikervraag" ook nog te binnen). Alvast bedankt! Grtjes Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 jan 2013 om 15:17
      Palmsuiker is bruin, dus ik weet niet in hoeverre dit de kleur van de taart gaat beinvloeden. Ik zou zelf 125 gram palmsuiker gebruiken. Agavesiroop is veel zoeter dan suiker.

      Ik heb net ook je vraag beantwoordt bij de havermoutkoekjes, ;-) Maar voor ongeveer 8-10 personen.

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 14 nov 2012 om 19:51
    Kan je agavesiroop ook vervangen door honing? Als het kan moet je dan net zoveel gram nemen? Was vandaag in de natuurwinkel en zag wel agavesiroop staan maar wist eigenlijk toch niet zo goed wat ik er mee moest en dus maar laten staan maar ja nu zie ik hier al een recept. (De natuurwinkel is helaas niet dichtbij.)
    Groet, Jo
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 nov 2012 om 17:18
      Als het goed is kun je agavesiroop 1 op 1 vervangen door honing. Ik gebruik agavesiroop af en toe als suikervervanger, kijk maar eens rond bij de recepten. Succes ermee en wil je me laten weten of het is geslaagd?

      Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman donderdag 25 okt 2012 om 20:18
    Het was super goed gelukt!
    Smaakte echt heerlijk. Voor een taart als deze zou de biscuit bodem wel iets dunner mogen dus ik denk dat de helft van het recept ook al voldoende is. Ik weet niet of ik foto's kan toevoegen maar mocht je foto's van de taart willen zien dan zou ik ze je kunnen mailen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 okt 2012 om 13:44
      Fijn Jenny! Je kunt de bodem voor zo'n recept ook in 3 lagen snijden en dan per laag invriezen. Dan heb je altijd een taartbodem op voorrraad! Handig als je eens snel een taart wilt maken.

      Wil je me mailen met de foto? Altijd leuk om te zien. Mail vind je onder het kopje contact! Bedankt alvast!

      Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman zaterdag 20 okt 2012 om 15:04
    Ik heb de biscuit bodem in de oven staan. Straks een kwark taart van maken. Hier heb ik een recept voor gevonden waar deze bodem vast heel goed voor gebruikt kan worden. http://lupineke.blogspot.nl/2012/03/kwarktaart-zonder-suiker.html
    Heb helaas alleen de agavesiroop verwart met ahornsiroop. Maar hij zal vast nog steeds wel lekker worden. Geloof alleen dat ahornsiroop een hogere glycemische index heeft waar ik misschien eerder op kan reageren. Maar goed dan weten we dat weer voor de volgende keer :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 okt 2012 om 14:05
      Wat leuk! Volgens mij maakt het niet veel uit, dan alleen in smaak, de agave en ahorn.

      Ik ben benieuwd of het is gelukt!
  • Jolanda
    Jolanda vrijdag 05 okt 2012 om 16:39
    hoi Williene, komen er nog meer glutenvrije recepten op je site te staan, we hebben een kennis die coeliakie heeft.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 okt 2012 om 20:06
      Ha,

      Jazeker, ik ga daar ook steeds meer opletten. Deze is bijv. ook glutenvrij: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/05/brownies.html

      Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman donderdag 04 okt 2012 om 16:06
    Hee Willianne,

    Wat leuk een recept voor biscuit zonder dat er suiker is gebruikt, deze ga ik zeker proberen!
    Is het ook mogelijk om de agavesiroop te vervangen voor rijstestroop?

    Groetjes Jenny
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 okt 2012 om 22:21
      Hoi Jenny,

      Ik denk het wel, lijkt me geen probleem, dat zou je moeten proberen! Bak je daar wel eens vaker wat mee? Succes in ieder geval!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 sep 2012 om 20:55
    Hoe verhoudt zich de slagroom-mascarpone? Hoeveel gebruik je daarvan? Ziet er erg lekker uit, zeg.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 sep 2012 om 15:01
      Ik heb een bekertje slagroom geklopt, daarbij wat scheppen mascarpone gedaan en steeds tussendoor geproeft. Geen idee wat de verhouding is, meestal doe ik maar wat ;-)

      Succes ermee!
  • José
    José maandag 18 mei 2015 om 10:17
    Hoi Willine, Afgelopen zaterdag heb ik je feestartikelen gemaakt uit je zoete kookboek met oa deze biscuitbodem. Hij was echt heerlijk! Het jammere is alleen dat mijn man allergisch is voor noten en pinda's en dat hij deze taart dus niet kon eten. Wat kan ik als alternatief gebruiken voor amandelmeel? Groetjes José
    • Smakelijck maandag 18 mei 2015 om 18:04
      Goed om te lezen, José! Je zou deze taart ook kunnen maken met bijv. speltbloem. Succes!
  • shardi ruijs
    shardi ruijs dinsdag 25 aug 2015 om 13:53
    hoi, als ik nu wel suikers toe zou willen voegen (vind honing echt niet lekker) hoeveel zou dit dan ongeveer zijn?
    • Smakelijck dinsdag 25 aug 2015 om 14:26
      Het aantal gram wijzigt niet echt. Als je een echte zoetekauw bent kun je 125 gram suiker toevoegen. Succes!
  • Shardi Ruijs
    Shardi Ruijs dinsdag 25 aug 2015 om 20:23
    In een van je replies hierboven lees ik dat je het hebt over invriezen, dat dat wel kan, terwijl je eeste reply suggereert van niet.... Is het toch mogelijk?
    • Smakelijck woensdag 26 aug 2015 om 10:23
      Ik heb er zelf geen ervaring mee. Maar over het algemeen kun je biscuits prima invriezen.
  • Emma
    Emma maandag 16 nov 2015 om 19:20
    Hallo, Even een tip: In de beschrijving van het recept staat niet wanneer je het amandelmeel erbij moet voegen.
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 20:43
      Ik bedoel met de gemalen noten ook het amandelmeel. Niet heel duidelijk inderdaad ;-)
  • moniek
    moniek donderdag 04 feb 2016 om 21:53
    Hallo Ik heb een vraagje ik heb een recept voor biscuit deeg van amandelmeel En wel 150 gr amandelmeel 5 eieren Zout 150 gram suiker. Maar als ik het dus in de oven doe op 175 graden hetelucht dan gaat die met ongeveer 7 minuten rijzen om dan vervolgens na 15 minuten volledig in te zakken vanaf de binnenkant. Heb al geprobeerd op lagere temperatuur en kook op onder en boven warmte maar niets helpt. Heeft u tips. Mvg moniek van soest
    • Smakelijck vrijdag 05 feb 2016 om 10:41
      Dat komt waarschijnlijk door het amandelmeel. Dit rijst heel mooi maar zakt na het bakken heel erg in.
  • BB
    BB maandag 22 mei 2017 om 12:26
    Hoi hoi,ik wil dit graag voor een klein boltaartje gebruiken.Maar het moet compleet suikervrij zijn.Kan ik dan ipv de honing vloeibare suiker gebruiken?En zou ik dan ong 1/4 vh recept moeten gebruiken e 5 minuten korter bakken?Alvast bedankt,mvg
  • Smakelijck maandag 22 mei 2017 om 14:20
    Hi, Ik heb geen ervaring met vloeibare suiker? Geen idee wat dit is, ook omdat het volledig suikervrij moet zijn. Welke hoeveelheid je moet gebruiken is helemaal afhankelijk van de inhoud van het taartje.
    • Wilma
      Wilma maandag 03 aug 2020 om 20:14
      Ik ben op zoek naar een ei vrije en glutenvrije biscuitbodem (dit vanwege allergie). Dit is een moeilijke combinatie... Is er een vervanger voor ei?
      • Smakelijck maandag 03 aug 2020 om 20:39
        In een biscuitbodem is dat inderdaad een zeer lastige combi. Hier heb ik wat tips voor het vervangen van ei: https://www.smakelijck.nl/recepten/taart-en-gebak/bosbessen-kruimeltaart-/ Je zou bijv. kunnen denken aan aquafaba? Wellicht in combinatie met appelmoes?
    • Linda
      Linda donderdag 21 jan 2021 om 10:37
      Super dit recept! Kan ik de hazelnoten ook vervangen voor walnoten? Of is dat niet lekker qua smaak/ structuur, denk je?
      • Smakelijck donderdag 21 jan 2021 om 14:21
        Dan zou ik persoonlijk ook amandelen gebruiken. Maar het kan wel. Succes!
    • Marianne
      Marianne woensdag 14 apr 2021 om 09:01
      Kun je ook een gedeelte van amandelmeel vervangen door speltmeel. Dus een combinatie van speltmeel en amandelmeel? Zou het dan ook in te vriezen zijn?
      • Smakelijck woensdag 14 apr 2021 om 13:27
        Ja hoor, dat kan zeker. Het is dan alleen niet meer glutenvrij.
    • Dorien
      Dorien woensdag 21 jul 2021 om 10:56
      Hoi, Moet ik amandelmeel of zelfrijzend amandelmeel gebruiken? HG, Dorien
      • Smakelijck woensdag 21 jul 2021 om 21:29
        Amandelmeel, tenzij je het wilt vervangen?
    • Maatje
      Maatje donderdag 05 sep 2024 om 23:39
      Hij is helaas mislukt bij mij. Maar 2 cm hoog.. wat heb ik verkeerd gedaan? De eieren en de honing mixen misschien? Ik bleef na 10 minuten nog steeds luchtbelletjes zien bij het mixen van de eierdooiers en de honing.
      • Smakelijck vrijdag 06 sep 2024 om 11:40
        Heb je de eieren gescheiden? En beide goed luchtig geklopt?
Laat een bericht achter!
255